jump to navigation

De “Ling Zhi Helicopters”op de Rijswijkse Landingslaan in het Haagse Ypenburg september 9, 2020

Posted by jandewandelaar in den haag, Huang Yong Ping, Ling Zhi Helicopters, Rijswijkse Landingslaan, ypenburg.
Tags: , , ,
trackback

Iconisch baken Ypenburg

Op de kop van de Rijswijkse Landingslaan in het Haagse stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg verrijst een kolossaal kunstwerk: de Ling Zhi Helicopters. Het ‘iconisch baken’ , bestaande uit een ensemble van drie enorme paddenstoelen met wieken, staat symbool voor de afronding van het nieuwe stadsdeel. Kunstcentrum Stroom Den Haag begeleidde de totstandkoming van het megaproject. In oktober is de officiële onthulling.

AD 14.09.2020

Het bouwwerk is ontworpen door de internationaal vermaarde Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping, die vorig jaar oktober plotseling op 65-jarige leeftijd overleed. ‘Het is dan ook zeer verdrietig dat hij zelf niet kan zien hoe uiteindelijk is geworden’, aldus projectleidster van Stroom Wineke van Muiswinkel.

De plek, waar zich van 1936 tot 1987 het vliegveld Ypenburg bevond, is niet toevallig gekozen. ‘Kunstenaar Huang was direct geïnspireerd door deze locatie’, vertelt Van Muiswinkel. ‘Die plek staat volgens Huang Yong Ping voor komen en gaan. Niet alleen letterlijk, maar ook symbolisch, zoals alles en iedereen komt en gaat in het leven. Het past hier ook gewoon goed, het is bijna vanzelfsprekend.’

Bewoners betrokken

De drie gigantische paddenstoelen-helikopters zijn tussen de 4,5 meter en 5,5 meter hoog ( de steel), de hoeden variëren van 3,5 tot 5 meter breed en de wieken daarop hebben een spanwijdte van 10 meter; een bijzonder en vooral reusachtig kunstwerk dat het stadsdeel en zijn geschiedenis markeert. ‘Mensen reageren enthousiast, ze vinden het mooi.’

De bewoners zijn ook van meet af aan betrokken bij het proces. ‘Nadat de gemeente in 2016 opdracht gaf voor het monumentale bouwwerk hebben we meteen een adviescommissie gevormd van bewoners en kunstkenners. Diverse kunstenaars kregen vervolgens de opdracht hun ideeën te spuien, schetsen te maken en een ideale locatie te bepalen. Uiteindelijk is de keuze op Huang Yong Ping gevallen. Omdat hij met zijn ontwerp, de Ling Zhi Helicopters, de geschiedenis van de locatie en het ontstaan van het nieuwe stadsdeel op poëtische wijze verbindt’, aldus Van Muiswinkel.

Kunstenaar Huang Yong Ping : Foto: Wineke van Muiswinkel

Ling Zhi

De Ling Zhi is een kleine paddenstoel die in China groeit en staat volgens de Chinese medicijnleer en het Taoïstische geloof symbool voor een lang leven. Wrang genoeg bleek dat niet te gelden voor de bedenker van het kunstwerk. Wel bezocht hij vlak voor zijn dood nog het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie, Anything is Possible. Huang Yong Ping was vol lof over de voortgang. In overleg met zijn weduwe Shen Yuan (zelf beeldhouwster) is het kunstwerk naar zijn volledige wensen voltooid.

Eerbetoon

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de reusachtige creatie. De Haagse wethouder Van Asten zal het kunstwerk op 4 oktober officieel onthullen. ‘Een feestelijk moment voor iedereen in het stadsdeel’, zegt Van Muiswinkel. ‘Hoe feestelijk, hangt een beetje af van corona, maar naar het zich nu laat aanzien kan alles doorgaan zoals gepland.’

De onthulling is meteen een eerbetoon aan kunstenaar Huang Yong Ping. Zijn weduwe en dochter zijn hierbij aanwezig.

Meer over dit onderwerp: HUANG YONG PING LING ZHI HELICOPTERS YPENBURG KUNST

Kunstwerk ‘Ling Zhi Helicopters’ van de onlangs overleden Chinese kunstenaar Huang Yong Ping op de Rijswijkse Landingslaan in Ypenburg. Foto:Frank Jansen. © Frank Jansen

Kunstwerk moet Ypenburg internationaal op de kaart zetten: ‘Het is wachten op de eerste bruidsstelletjes’

AD 14.09.2020 In de wijk Ypenburg verrijst een kunstwerk van enorme proporties. Ling Zhi Helicopters van de Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping is een eerbetoon aan het voormalig vliegveld Ypenburg. Wijkbewoners hebben inspraak gehad bij de keuze van het werk. De ‘vliegende paddenstoelen’ zijn er niet alleen voor hen, maar moet ook kunstliefhebbers uit heel de wereld naar de vinexlocatie brengen.

Wie vanaf afslag Delft-Noord op de A13 de wijk Ypenburg inrijdt, ziet ze vanuit de kom onder de Singel al glinsteren in het zonlicht: een ensemble van drie vliegende reuzenpaddenstoelen. De hoed en de stam zijn van roodkleurig koper gemaakt, de onderkant van de hoeden bestaat uit geelkleurig messing.

Drie ‘vliegende paddenstoelen’ moeten Ypenburg internationale allure geven

Den HaagFM 14.09.2020 Aan de Rijswijkse Landingsbaan in Ypenburg zijn sinds dit weekend drie enorme koperen paddenstoelen geplaatst.  Het kunstwerk van de Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping is een eerbetoon aan voormalig vliegveld Ypenburg. De zogeheten ‘Ling Zhi Helicopters’ zouden kunstliefhebbers vanuit de hele wereld naar de Haagse vinexwijk moeten trekken.

Het kunstwerk bestaat uit drie koperen objecten van 5,5 bij 8,8 meter en zijn 6,3 meter hoog. Ze verbeelden Chinese Ling Zhi-paddenstoelen. Op de padenstoelhoeden staan helikopterwieken die bij wind zachtjes gaan draaien, alsof ze net geland zijn. Dit symboliseert het oude vliegveld en het werk staat precies aan het begin van de Rijswijkse Landingsbaan, de oude landingsbaan van het voormalige vliegveld.

In 2014 gaf Kunstcentrum Stroom Den Haag de opdracht een iconisch kunstwerk in Ypenburg te laten plaatsen. ‘We hopen dat het werk een bijnaam gaat krijgen in de volksmond en dat hier mensen onder de paddenstoelen gaan zitten picknicken’, aldus Wineke van Muiswinkel van Kunstcentrum Stroom Den Haag.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Plaats een reactie