jump to navigation

De Berlijnse muur 50 – 60 jaar 1961 – 1989 – 2011 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016 – 2019 – 2021 augustus 5, 2011

Posted by jandewandelaar in berlijn, De muur.
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

De Muur 1961 – 1989 – 2011 – 2013 – 2014 – 2019  

Op 09.11.2014 was het precies 25 jaar geleden !!

In 1961, inmiddels dus ruim 57 jaar geleden, werd begonnen met de bouw van de 155 kilometer lange muur, die Berlijn tot 1989 in tweeën spleet. Bij de val van de Berlijnse Muur werd het overgrote deel van het bouwwerk gesloopt.

Van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989

Herinnering
Duitsland staat dezer dagen uitgebreid stil bij de historische gebeurtenis een halve eeuw geleden. Desondanks weet van de mensen in Berlijn onder de 30 jaar nog maar 66 procent wat er op 13 augustus 1961 in hun stad gebeurde. Bij de hele bevolking is dat 83 procent. 45 procent van de mensen in Berlijn praat nog maar zelden thuis over de Duitse deling van de Tweede Wereldoorlog tot 1990.

Tussen de oprichting van de DDR in 1949 tot de bouw van de Muur trokken meer dan 1 miljoen Oost-Duitsers over de toen nog open grens naar West-Berlijn.

Een nieuwe tentoonstelling in het voormalige ‘noodopvangkamp Marienfelde’ maakt korte metten met de mythe dat de Oost-Duitsers in het Westen met open armen werden ontvangen. In de zeker 90 kampen heersten soms ondragelijke hygiënische toestanden.

Ook kregen de ex-DDR’ers slecht eten. ,,Wij wisten niet waarheen met die mensen”, aldus een voormalig bestuurder van een van de kampen in de krant Berliner Zeitung van vrijdag.

In de vroege ochtend van 13 augustus 1961 begonnen gewapende eenheden van de DDR de toegangswegen naar het westen van Berlijn systematisch af te sluiten, waarna de bouw begon van het bouwwerk, dat uitgroeide tot het symbool van de Koude Oorlog. Ongeveer 11.500 militairen controleerden de155 kilometerlange muur rondom West-Berlijn,43 kilometerdaarvan sneed dwars door de stad.

In beeld: 45,1 kilometer beton in Berlijn –Fotoserie

‘Laat geschiedenis Berlijnse muur zich niet herhalen’  – foto’s

NU 13.08.2011 De herdenking werd tevens bijgewoond door burgemeester Klaus Wowereit en Bondskanselier Angela Merkel. Het onrecht dat de muur heeft veroorzaakt herinnert eraan eenieder die vecht voor vrijheid, democratie en mensenrechten niet in de steek te laten, aldus Wulff.

Verder:

De Berlijnse Muur: een compleet overzicht – Berlijn Blog

InZicht: ommuurd Berlijn 1 / Berlin walled-in … – YouTube

De Berlijnse Muur – YouTube

Berlijnse muur – YouTube

1989 De val van de Berlijnse Muur – YouTube

NOS Verslag – Einde Berlijnse Muur – YouTube

1 – Volgende

Berlijn25 jaar Video

Lees ook: In beeld: Berlijn staat stil bij val van de Muur

Muur 09.11.1989 – 09.11.2019

West-Berlijners kijken toe hoe Oost-Duitse grenswachters een deel van de muur in de Duitse hoofdstad slopen. 

De val van de muur in Berlijnfoto’s

MSN 09.11.2019 Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur die Oost- en West-Duitsland scheidde. Wij maakten een selectie van foto’s van deze historische dag.

Berlijn herdenkt bouw van de Muur, vandaag 60 jaar geleden

NOS 13.08.2021 In Duitsland wordt de bouw van de Berlijnse Muur herdacht, vandaag precies 60 jaar geleden. In de stad zijn meerdere herdenkingsbijeenkomsten, onder meer in de Kapel der Verzoening in de Bernauer Straße, waar tot 1989 de Muur stond. Bondspresident Steinmeier en twee vrouwen die de bouw van dichtbij meemaakten zullen het woord voeren. Ook worden er kransen gelegd voor de mensen die een vlucht van Oost- naar West-Berlijn over de muur niet overleefden. Dat waren er zeker 138.

Oost-Berlijn was de hoofdstad van de communistische Duitse Democratische Republiek (DDR). In 1961 stond de economie daar op instorten. Ook waren veel burgers de censuur en de angst voor de geheime politie, de Stasi, zat. De grens tussen de DDR en de Bondsrepubliek zat dicht, maar die tussen Oost-Berlijn en West-Berlijn, dat bij de Bondsrepubliek hoorde, nog niet. Duizenden DDR-burgers maakten daar gebruik van om naar het Westen te vluchten.

De DDR-leiders wilden de uittocht stoppen. Ze besloten tot de bouw van een 155 kilometer lange muur rondom West-Berlijn. Die werd aan de eigen bevolking verkocht als ‘antifascistische beschermingsmuur’, bedoeld om verderfelijke invloeden uit het kapitalistische Westen buiten de deur te houden.

In de nacht van zondag 13 augustus begon een in het grootste geheim voorbereide militaire operatie. Voor zonsopgang was de toegang tot West-Berlijn volledig met prikkeldraad afgegrendeld. In de dagen en weken daarna werd een betonnen muur opgetrokken die in de loop der jaren werd opgehoogd. Ook kwamen er uitkijkposten om snel in te kunnen grijpen bij vluchtpogingen.

Aan Oost-Duitse kant lagen verder patrouillewegen en zandstroken met versperringen, plus een extra muur, de ‘achterlandmuur’. Die moest voorkomen dat Oost-Duitsers überhaupt in de buurt van de echte muur kwamen.

Oost-Berlijners passeren op 9 november 1989 de grens tussen Oost- en West-Berlijn AFP

De muur zou 28 jaar blijven staan. Eind jaren 80 kwam een eind aan de communistische regimes in de Sovjet-Unie en andere landen in Oost-Europa. DDR-burgers wisten toen onder meer via Hongarije het Westen te bereiken.

Op 9 november 1989 maakten de DDR-leiders bekend dat er nieuwe reisregels voor Oost-Duitsers zouden komen. In de consternatie die ontstond over wanneer dat zou ingaan, ontstond grote drukte bij een van de grensovergangen in Berlijn en besloten grenswachten de muur te openen. Bijna een jaar later hield DDR op te bestaan en werden Oost- en West-Duitsland herenigd.

Duitsland herdenkt val van Berlijnse Muur in 1989

NU 09.11.2019 Duitsland heeft zaterdag de val van de Berlijnse Muur in 1989 herdacht. Onder de aanwezigen bij de ceremonies in de hoofdstad waren de leiders van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Het westen en oosten van de stad werden tot dertig jaar geleden van elkaar gescheiden met een kilometerslange muur. De bouw van de muur begon in 1961, jaren nadat Duitsland in tweeën was gedeeld.

De autoriteiten verwelkomden de regeringsleiders en andere gasten zaterdag bij het herdenkingsmonument op de Bernauer Strasse, een openluchttentoonstelling van ongeveer 1,4 kilometer lang met verhalen over het leven in Berlijn.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel hebben met de regeringsleiders bloemen neergelegd bij een nog bestaand deel van de Berlijnse Muur, net als anderen die de val van de muur herdachten.

Is de Berlijnse Muur gevallen dankzij de ‘Knight Rider’?

Steinmeier: Dank voor moed in andere landen

“Zonder de moed en de vrijheidswens van de Polen, Hongaren, Tsjechen en Slowaken waren de vreedzame revoluties in het oosten van Europa en de eenwording van Duitsland niet mogelijk geweest”, zei Steinmeier in zijn toespraak.

Hongaarse grenswachters lieten in augustus 1989 voor het eerst inwoners van Oost-Duitsland toe in Hongarije. Daarmee maakten ze de weg vrij voor de val van de Berlijnse Muur en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn, een scheidingslijn tussen het kapitalistische westen en communistische oosten.

Hoewel het overgrote deel van de Berlijnse Muur is gesloopt, staan er nog stukken op hun oorspronkelijke plek. Deze gelden tegenwoordig als grote trekpleisters voor toeristen uit de hele wereld.

Angela Merkel plaatst kaars bij gedenkteken Berlijnse Muur

Zie ook: Berlijnse Muur: opgetrokken tegen leegloop, gesneuveld onder beitels

Lees meer over: Duitsland Berlijn Buitenland

Berlijnse Muur terug: Rus wil gehate afschei­ding opnieuw laten verrijzen

AD 24.08.2018 Berlijn krijgt waarschijnlijk zijn Muur terug. De Russische kunstenaar en regisseur Ilya Khrzhanovsky wil mensen laten voelen hoe het was in de tijd dat de verwenste afscheiding tussen Oost en West nog bestond. De nieuwe muur blijft niet permanent staan. Hij wordt dit najaar onderdeel van de Berliner Festspiele om daarna weer afgebroken te worden.

Ook bij het nieuwe hoofdkantoor van de Duitse inlichtingendienst staat nog een stuk Muur © AP

Het zwaarbewaakte bouwwerk bestond van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 en menigeen die van het oostelijke deel van Berlijn naar het westelijke probeerde te komen, verloor het leven. Nu de val van de Muur bijna dertig jaar geleden is, wil de Rus op deze manier bij de onvrijheid van toen stilstaan met onder meer films.

Zijn Muur zou deels op de boulevard Unter den Linden komen, langs de Spree en om onder meer de Staatsoper, dus precies in het drukbezochte Berlin Mitte. Je moet er volgens de plannen met een ‘visum’ doorheen. Op 9 november 2018 wordt het bouwsel dan opnieuw neergehaald. Niet iedereen is ervoor en het is ook nog niet helemaal in kannen en kruiken.

Voorzitter Axel Klausmeier van Gedenkstätte Berliner Mauer, de organisatie die de herinneringen aan gebeurtenissen van destijds levend houdt, heeft bedenkingen. Hij vraagt zich in Duitse media af of een dergelijk kunstproject het leed van toen echt recht kan doen. Burgemeester Michael Müller verwachtte al kritiek, maar denkt dat het project mensen wakker schudt en ook jonge mensen kan bereiken.

Wandelaars ontdekken onbekend deel van Berlijnse Muur

NU 13.08.2018 Wandelaars hebben in Berlijn onlangs een onbekend stuk van de Berlijnse Muur ontdekt. Het 20 meter lange bouwwerk was onderdeel van een beveiligingssysteem.

Autoriteiten in de Duitse hoofdstad hebben de vondst maandag bekendgemaakt. Dit gebeurde volgens de lokale krant Berliner Morgenpost tijdens een jaarlijkse herdenking die in het teken staat van de Berlijnse Muur.

Precies 57 jaar geleden werd begonnen met de bouw van de 155 kilometer lange muur, die Berlijn tot 1989 in tweeën spleet. Bij de val van de Berlijnse Muur werd het overgrote deel van het bouwwerk gesloopt.

Het pas ontdekte deel ligt op een braakliggend terrein in de buurt van het Natuurhistorisch Museum. De betonnen muur met lampenhouders werd in juni ontdekt tijdens een wandeling en heeft nadat de authenticiteit werd bevestigd de status van een monument gekregen. Waarschijnlijk is het stuk rond 1985 gebouwd.

Begin dit jaar werd tijdens bouwwerkzaamheden elders in de stad ook een onbekend stuk van de Berlijnse Muur ontdekt.

Lees meer over: Berlijn Duitsland militair Koude Oorlog

Herontdekt deel Berlijnse Muur krijgt bescherming

NOS 05.02.2018 Berlijn geeft een recent teruggevonden deel van de Berlijnse Muur een beschermde status. Zo moet voorkomen worden dat dagjesmensen de bakstenen muur van 80 meter lang beschadigen.

Amateurhistoricus Christian Bormann vond het bouwwerk al 18 jaar geleden op een braakliggend terrein achter treinstation Schönholz. Uit angst dat een grote toeloop tot beschadigingen zou leiden, hield hij zijn ontdekking lange tijd geheim, maar omdat de elementen het bouwsel aantasten, maakte hij het toch openbaar.

De staketsels op de Muur EPA

Christian Bormann bij ‘zijn’ Muur  EPA

Bormann op ‘zijn’ Muur  EPA

Het muurtje werd in de eerste weken van de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn provisorisch opgetrokken uit baksteen, niet de iconische betonplaten die later zouden volgen. Erbovenop werden staketsels met prikkeldraad geplaatst. Het is de enige plek in Berlijn waar deze oorspronkelijke bouw nog is te zien.

10315 dagen

Het muurtje raakte in de vergetelheid bij een grenscorrectie, waardoor deze strook in West-Berlijn kwam te liggen. Terwijl na Die Wende in 1989 elders in Berlijn de Muur moest wijken of juist een toeristische trekpleister werd, verpauperde dit gedeelte.

De bekendmaking dat de oermuur wordt beschermd komt op een bijzondere dag: na vandaag is de muur langer weg dan dat hij er gestaan heeft. Op 13 augustus 1961 werd er begonnen met de aanleg ervan, 28 jaar, 2 maanden en 26 dagen later viel de “antifaschistischen Schutzwall”. Sinds dat moment op 9 november 1989 zijn er weer 10315 dagen verstreken.

Het communistische Oost-Duitsland liet de Muur indertijd optrekken om te voorkomen dat inwoners massaal naar het Westen zouden trekken. Zeker 140 mensen kwamen in de loop der jaren om bij vluchtpogingen.

Video afspelen

Terugblik: de bouw van de Berlijnse muur

‘Val Muur gelukkigste moment’

Telegraaf 21.04.2016 De kracht van de vrijheid leidde tot de val van de Berlijnse Muur en de herwonnen Duitse eenheid. Voor Angela Merkel waren dat de ,,gelukkigste momenten van de Duitse en de Europese geschiedenis”. Dit zei de bondskanselier donderdag in Middelburg bij de uitreiking van de medaille die bij de Four Freedoms Award hoort.

Merkel stond stil bij de Tweede Wereldoorlog die tot de deling van Duitsland had geleid. ,,Middelburg werd toen vrijwel volledig verwoest”, aldus de christendemocrate. Voor haar is ,,onvergeten” hoe de VS de Hitler-dictatuur hebben bedwongen en ,,de weg hebben geëffend naar vrijheid en vrede”.

Zij is er dankbaar voor dat Duitsland nu weer een vaste plaats in Europa heeft en was vol lof over de manier waarop Middelburg weer is opgebouwd. ,,Verandering ten goede is altijd mogelijk”, aldus Merkel. Gericht tot koningin Máxima, wees Merkel op de grote indruk die zij heeft gemaakt tijdens haar bezoeken aan Duitsland.

,,De visie van Roosevelt mag geen theorie blijven”, aldus de politica. Vrijheid is altijd kwetsbaar en geeft daarom ook de verantwoordelijkheid zich voor haar in te zetten. De aanslagen van Parijs en Brussel raken ons allemaal. De rechtsstaat moet zich weerbaar opstellen, zonder de centrale vrijheden aan te tasten.

Merkel eindigde haar toespraak in het Nederlands met de woorden: ,,Hartstikke bedankt!”

Merkel is onderscheiden met de internationale Four Freedoms Award voor haar moreel leiderschap, niet alleen in Duitsland, maar ook als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiële crisis.

‘Direct, onmiddellijk’ – dit briefje leidde tot de Val van de Muur

NRC 16.04.2015 Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. De directe aanleiding was een warrig antwoord van DDR-politicus Günter Schabowski tijdens een persconferentie. Het Duitse Haus der Geschichte heeft nu het al even chaotische briefje teruggevonden met Schabowski’s aantekeningen van die avond.

In de weken voor de Val van de Muur werd er in Oost-Duitsland op grote schaal gedemonstreerd. De rechtlijnige DDR-leider Erich Honecker was afgezet, onder de nieuwe leiding van Egon Krenz was het onduidelijk hoe het verder moest met de DDR. Schabowski, bondgenoot van Krenz, voerde namens de officiële partij Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) gesprekken met de oppositie. Op 9 november 1989 werd besloten om het vrije reizen naar het Westen toe te staan.

EIGENAAR BRIEFJE WIL ANONIEM BLIJVEN

Het briefje van Schabowski werd lang als verloren beschouwd, maar het Haus der Geschichte heeft het na ruim 25 jaar toch teruggevonden. In een persbericht zegt het Haus der Geschichte de authenticiteit van het briefje uitvoerig te hebben onderzocht. Ook Schabowski zelf heeft de echtheid van het briefje bevestigd. De vorige eigenaar van het briefje wil anoniem blijven.  LEES VERDER

Dit briefje luidde de Val van de Muur in, en is nu weer terecht (video)

Elsevier 16.04.2015 Het spiekbriefje, dat de Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski schreef voor de historische persconferentie op 9 november 1989 en waarmee feitelijk de Val van de Muur werd ingeluid, is boven water.

Het wordt nu tentoongesteld in het Haus der Geschichte in Bonn, meldt de Duitse omroep Deutsche Welle donderdag.

Onbedoeld

‘Dat is…voor zover ik weet…is dat meteen, per direct’: dat waren de historische woorden die Schabowski uitsprak op die bewuste dag in het najaar van 1989.

Ze hadden een onbedoeld effect: duizenden inwoners van Oost-Berlijn stormden af op de grensposten langs de Berlijnse Muur. Enkele uren later was de val van de in 1961 gebouwde afscheiding een feit. De jaren erna werd Duitsland herenigd, en viel ook de Sovjet-Unie uit elkaar.

Waarom sliep Michael Gorbatsjov rustig door op 9 november 1989?

Elsevier 10.11.2014 De geschiedenis. Zij is al een paar keer doodverklaard. Toch herrijst zij elke keer uit haar as. De geschiedenis is een vrouwelijk fenomeen, voor zover wij de pre-feministische perspectieven op vrouwen willen hanteren.

Zij is onverwacht, wilskrachtig, verleidelijk en nu komt het allermoeilijkste: voor sommigen is zij de onbetrouwbare oer-hoer sinds het ontstaan van de mensheid en voor anderen is zij de rechtvaardige prinses die soms te laat ingang vindt in de menselijke affaires.

Slapen

In de nacht van 9 november 1989, toen de Muur viel, lag de Sovjetsleider Michael Gorbatsjov te slapen. De volgende dag, toen de leider van de supermacht Sovjet-Unie na de ochtendrituelen aanspreekbaar was, werd hem medegedeeld dat het IJzeren Gordijn was gevallen.

Dat besef deed Michael Gorbatsjov op 9 november rustig doorslapen terwijl het Sovjetimperium uiteenviel. Gorbatsjov behoort tot de selecte groep van leiders die zeer terecht de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen.

Lees ook: In beeld: Berlijn staat stil bij val van de Muur

Haagse kerk herdenkt val van de Muur met Duitse predikant die ooggetuige was

RTVWEST 09.11.2014  In de Haagse protestantse Maranathakerk in de 2e Sweelinckstraat is zondagochtend het 25-jarig jubileum van de val van de Muur herdacht met een speciale dienst.

Voorganger was Axel Wicke, die opgroeide in Berlijn en de gebeurtenissen van 1989 dus van dichtbij meemaakte. Hij vertelde er vorige week over bij Omroep West. Thema van de viering was Breek de muur af! Wicke stond in de kerk met de hamer en beitel waarmee hij stukken uit de betonnen wand had gehakt. .Lees verder

Automatisch gerelateerde artikelen;

Herbeleef de val van de Muur van minuut tot minuut

Peter Gabriel opent feest Berlijn

NOS 09 nov 2014 VIDEO – Inwoners van Berlijn hebben de eerste van 8000 verlichte ballonnen opgelaten om op symbolische wijze de val van de Muur te vieren. De ballonnen stonden opgesteld langs de 15 kilometer lange route waar tot 25 jaar geleden de Muur stond.

Inwoners van Berlijn konden zich inschrijven om ‘ballonvader’ te worden. Op de tonen van de negende symfonie van Beethoven mochten zij hun ballon met een persoonlijke boodschap daaraan bevestigd oplaten.

zie : Merkel: DDR was een onrechtstaat FOTO, AUDIO, VIDEO

zie: Berlijn herdenkt val van de Muur VIDEO, FOTO

zie:  “Duitser weet te weinig over DDR” VIDEO

zie: Die Wende: een zware ommekeer FOTO, AUDIO

zie: Gorbatsjov fel over Westen bij Muur

De val van de Muur als bijltjesdag

Trouw 09.11.2014 Ik heb te veel tijd doorgebracht in het Oost-Europa van voor 1989 om de betekenis van de val van de Muur ook maar een minuutje te willen relativeren. Oost-Europeanen die zeggen terug te verlangen naar de dagen van het communisme, houd ik altijd voor dat ze direct in opstand zouden komen als hun wens werd vervuld.

Wat Poetin wel kon doen is een definitief einde maken aan de verwachting die velen koesterden na 1989, de verwachting van een nieuw evenwicht, gebaseerd op samenwerking.

De 9de november van 1989, waaraan overigens een zomer vol wonderen vooraf was gegaan – gedeeltelijk vrije verkiezingen in Polen, het openknippen van de grens tussen Hongarije en Oostenrijk – was een bevrijdingsdag, niets minder.

Herdenking muur vindt niet alleen in Berlijn plaats

VK 09.11.2014 In Berlijn is om 10.00 met trompetgeschal het startsein gegeven voor de val van de Muur 25 jaar geleden. Bondskanselier Merkel plaatste een roos bij een van de weinige stukken van de muur die nog intact is. De herdenking is niet alleen in Duitsland. In Bulgarije was er een betoging tegen een opgetrokken muur, in het Vaticaan riep de paus op alle muren te slechten. En er kwam zelfs een tweet uit de ruimte.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Die Linke biedt excuses aan voor onrecht DDR

Gorbatsjov is trots op val van muur

Berlijn ‘herbouwt’ Muur met ballonnen in symbolische herdenking

Berlijn herdenkt val Muur 25 jaar geleden

NU 09.11.2014  Berlijn staat zondag stil bij de val van de Muur 25 jaar geleden. Bondskanselier Angela Merkel nam in de ochtend deel aan een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Muur, bij een monument in de Bernauer Strasse.

Merkel stak samen met andere prominente gasten rozen tussen de stenen van de voormalige barrière. De straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Na de bouw van de Muur in 1961 hoorde het ene deel van de straat bij het oosten en het andere kant bij het westen.

Lees ook25 jaar Mauerfall: ‘Het is niet eens een vrije dag 

Nederland profiteerde van de val van de Muur l Alles over de herdenking

Lees meer over: Val Berlijnse Muur

 Gerelateerde artikelen;

In beeld: Berlijn staat stil bij val van de Muur

Elsevier 09.11.2014 Het is zondag precies 25 jaar geleden dat de Muur viel in Berlijn. In de Duitse hoofdstad wordt op diverse plekken stilgestaan bij dit historische moment.

Bondskanselier Angela Merkel was bij een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Muur, bij een monument in Bernauer Strasse.

Bouw

Samen met andere prominenten stak Merkel rozen tussen de stenen van de voormalige barrière. De straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Na de bouw van de Muur in 1961 hoorde het ene deel bij het oosten, en het andere deel bij het westen van Berlijn.

Westen

In aanloop naar de herdenking van de val van de Muur haalde ex-Sovjet-leider Michail Gorbatsjov flink uit naar het Westen. Dat zou na het eind van de Koude Oorlog flink wat afspraken hebben geschonden. Gorbatsjov is zondag een van de eregasten in Berlijn.

Merkel: val van Muur heeft ons getoond dat dromen kunnen uitkomen›

NRC 09.11.2014  Om tien uur vanochtend is de herdenking van de val van de Berlijnse Muur begonnen. Gedurende de hele dag zullen er in Berlijn concerten en toespraken zijn, en zullen er ballonnen worden opgelaten. Bondskanselier Angela Merkel, die opgroeide in de DDR, is prominent aanwezig tijdens de herdenking.

Vooral bij feestelijkheden rond de Brandenburger Tor, vanaf twee uur vanmiddag en met als thema ‘Moed tot vrijheid’, worden erg veel mensen verwacht, waarschijnlijk zeker één miljoen.

ACHTDUIZEND BALLONNEN

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Muur viel. Die gebeurtenis betekende het einde van het communistische Oost-Duitsland en was het begin van het traject richting hereniging van de twee Duitslanden een jaar later.

Lees meer;

9:00 Berlijn, november 1989 ›

2013 ‘Hello Berlin’ – Obama in de Duitse hoofdstad ›

2009 Aan de Bernauer Strasse herrijst de Berlijnse Muur

2011 45,1 kilometer beton in Berlijn ›

2009 Verpleegster aan de Berlijnse Muur

Dominorevolutie 1989 …en toen viel de Muur

Trouw 07.11.2014 Als iemand begin 1989 had voorspeld dat in de herfst de Berlijnse Muur zou vallen en het IJzeren Gordijn zou worden opgeheven, dan was deze persoon waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch was het zo. Op 9 november 1989, dit weekend 25 jaar geleden, viel de Muur, het symbool van de deling van Duitsland en de tweedeling van Europa in het communistische Oosten en het kapitalistische Westen. Hij had er 28 jaar, 12 weken en vier dagen gestaan.

De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan riep Sovjet-president Michail Gorbatsjov in 1987 al op de Muur neer te halen. Rechts van hem de West-Duitse bondskanselier Helmut Kohl.

“Mr. Gorbatsjov, haal deze Muur omver!” Zo luidde de oproep die de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan deed aan Sovjetpresident Michail Gorbatsjov tijdens een toespraakvoor de Muur bij de Berlijnse Brandenburger Tor in West-Berlijn op 12 juli 1987.

Herdenking van val Muur, morgen 25 jaar geleden, is vooral feest

Trouw 07.11.2014 Duitsland is na een kwart eeuw wel zo’n beetje klaar met de verwerking van de dictatuur van de DDR. Wat overheerst, zijn de feestelijke herinneringen aan de dag dat de Muur viel.

Emotionele debatten over de nog altijd aanwezige tweedeling tussen klagende ossi’s en arrogante wessi’s, hoge internationale gasten, een gedragen toon: ze domineerden tot voor kort de herdenking van de val van de Muur. Hoe anders is het nu. Berlijn stort zich morgen in een bruisend feest. Is dan uiteindelijk toch, in de woorden die ex-kanselier Willy Brandt sprak op de dag dat het land weer één werd, ‘met elkaar vergroeid wat bij elkaar hoort’?

Fotospecial: Ballonnen symboliseren de val van de muur – 08/11/14

Honderdduizenden in Berlijn om val Muur

NU 08.11.2014 Honderdduizenden Berlijners en toeristen liepen zaterdag uit voor de feestelijkheden rond de 25e verjaardag zondag van de val van de Muur.

Belangrijkste attractie is de Lichtgrenze (lichtgrens) van bijna 7000 ballonnen die de locatie van de voormalige Muur in het centrum over een aantal kilometers markeert. De lichtgevende ballonnen worden zondagavond opgelaten.

Lees ook: 25 jaar Mauerfall: ‘Het is niet eens een vrije dag 

Nederland profiteerde van de val van de Muur l Alles over de herdeking

Lees meer over: Berlijnse muurherdenking val Berlijnse muur

Massa in Berlijn om val Muur

Telegraaf 08.11.2014 Honderdduizenden Berlijners en toeristen liepen zaterdag uit voor de feestelijkheden rond de 25e verjaardag zondag van de val van de Muur.

Belangrijkste attractie is de Lichtgrenze (lichtgrens) van bijna zevenduizend ballonnen die de locatie van de voormalige Muur in het centrum over een aantal kilometers markeert. De lichtgevende ballonnen worden zondagavond opgelaten.

Gerelateerde artikelen;

08-11: Reis terug in de tijd met applicatie

08-11: Gorbatsjov uit zware verwijten

04-11: Berlijn herdenkt val Muur

Merkel wijst op betekenis val Berlijnse Muur

NU 08.11.2014 De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag gewezen op de grote betekenis van de val van de Berlijnse Muur. ”Deze stad heeft geschiedenis geschreven”, zei Merkel bij het begin van een internationale conferentie in Berlijn over het einde van de Koude Oorlog.

Lees meer over: Berlijnse Muur

Gorbatsjov uit zware verwijten aan het Westen

NU 08.11.2014 Michail Gorbatsjov, die als laatste president van de Sovjet-Unie in 1989 de val van de Berlijnse Muur toeliet, heeft zaterdag zware verwijten geuit aan het adres van het Westen.

Dat heeft zich niet gehouden aan afspraken die bij de beëindiging van de Koude Oorlog zijn gemaakt en daardoor het vertrouwen tussen het Westen en Rusland ondermijnd.

Lees ook: 25 jaar Mauerfall: ‘Het is niet eens een vrije dag 

Nederland profiteerde van de val van de Muur l Alles over de herdeking

Lees meer over: Michail Gorbatsjov berlijnse muur

Gerelateerde artikelen;

Gorbatsjov trots in Berlijn

Telegraaf 08.11.2014  De vroegere Russische president Michail Gorbatsjov is „trots” dat hij uiteindelijk heeft meegewerkt aan de val van de Muur van Berlijn in 1989. Hij zei dat vrijdag in Berlijn waar hij 25 jaar na dato de festiviteiten bezocht rond de herdenking van de val.

Die Linke biedt excuses aan voor onrecht DDR

NU 08.11.2014 De linkse Duitse partij Die Linke, voortgekomen uit de communistische DDR-staatspartij SED, heeft zaterdag excuses aangeboden voor het onrecht in de DDR, daags voor de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur.

De DDR is een staat geweest ”waar politieke willekeur op elk moment in de plaats kon komen van recht en gerechtigheid, waar tienduizenden biografieën door onrecht van de staat werden vernietigd”, aldus een door de partij in Berlijn uitgegeven verklaring.

Lees ook: 25 jaar Mauerfall: ‘Het is niet eens een vrije dag 

Nederland profiteerde van de val van de Muur l Alles over de herdeking

Lees meer over: Herdenking Berlijnse Muur]

Gerelateerde artikelen;

Die Linke biedt excuses aan voor onrecht DDR

Trouw 08.11.2014 De linkse Duitse partij Die Linke, voortgekomen uit de communistische DDR-staatspartij SED, heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor het onrecht in de DDR, daags voor de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur.

Het besef dat grond- en vrijheidsrechten nooit mogen worden opgeofferd voor een vermeend hoger doel, behoort tot de basisbeginselen van Die Linke.

De DDR is een staat geweest ‘waar politieke willekeur op elk moment in de plaats kon komen van recht en gerechtigheid, waar tienduizenden biografieën door onrecht van de staat werden vernietigd’, aldus een door de partij in Berlijn uitgegeven verklaring. Die Linke herinnert eraan dat haar voorgangster PDS (Partij van het Democratische Socialisme) in 1990 al eens excuses heeft aangeboden voor het DDR-onrecht. ‘Vandaag hernieuwen wij de excuses voor het aangedane onrecht en de bekentenis dat wij democratie en rechtsstaat als twee oogappels moeten koesteren.’

Video: Wat David Hasselhoff te maken heeft met de Val van de Muur

NRC 08.11.2014 De acteur David Hasselhoff werd wereldberoemd door tv-series als Knightrider en Baywatch. Als zanger is hij stukken minder bekend. Behalve in Duitsland dan, want daar is The Hoff sinds een hitje in 1989 voor eeuwig verbonden met de Val van de Muur. LEES VERDER

In beeld: De Muur, wereldwijd 15 foto’s

› FOTOSERIE

‘Ik heb me nooit Duitse gevoeld, altijd DDR’er’

Trouw 07.11.2014 Hannelore Heider (62) was overtuigd communiste en partijlid in de DDR. Ze zal zondag niet juichend de straat opgaan als Berlijn de val van de muur – dan precies 25 jaar geleden – viert.

“Negen november 1989 stonden we vooraan bij de slagboom, grenspost Sonnenallee. Mijn geliefde Hanno Harnisch en ik (beiden op de foto’s -red.) waren de enige DDR-journalisten ter plaatse, achter ons honderden mensen. De grenswacht bleef maar bellen om te vragen aan zijn meerderen wat hij moest doen. Maar hij kreeg geen antwoord. ‘Scheiße’, riep hij plots, en opende de slagboom. ‘Ik wil niet rennen’, zei ik tegen mijn man. Ik wilde waardig de grens over, met respect voor de DDR. Maar achter mij hoorde ik gestamp, de grond trilde ervan. Ik draaide me om en zag honderden mensen rennen, alsof een horde antilopen op me afkwam.

‘Uiteindelijk zijn 29 mensen door onze tunnel gered’

Trouw 07.11.2014 Joachim Rudolph (75) groef begin jaren zestig een tunnel onder de Berlijnse Muur door om Oost-Duitsers te helpen vluchten.

“Bukkend in het gras lieten we onze ogen wennen aan het donker. Ik liep tien meter vooruit. Mijn vriend sloot aan. In een grote boog om de wachttoren, nog 250 meter naar het riviertje. Het kostte ons vier uur. Voorzichtig zakten we het water in, dan een oorverdovend geluid. Een explosie of kogels vanuit de wachttoren? We schoten door het water en renden naar de eikenbomen even verderop. De stilte kwam terug. Om half vijf ’s nachts, 29 september 1961, zagen we de eerste huizen. West-Berlijn, we waren er. Mijn eigen vlucht was gelukt.

Na de Muur is er vrijheid, welvaart en een botsing met Rusland

Trouw 07.11.2014 Niet lang voor de val van de Berlijnse Muur maakte ik met Philippe Scheltema een van mijn laatste reportages voor het VPRO-programma ‘Eurobureau’. In Oost-Berlijn filosofeerden we over de toekomst van het rommelende Warschaupact en constateerden we dat die Muur binnenkort zou kunnen vallen. Misschien wel binnen vijf of tien jaar, schatte ik in. Ik nam mij later voor nooit meer zo’n voorspelling te doen.

De groeiende welvaart heeft in West-Europa decadente, naïeve samenlevingen opgeleverd

Een paar weken voor de val van de Muur maakte ik tot afgrijzen van veel VPRO-luisteraars de overstap naar het ministerie van defensie. Minister Bolkestein en zijn opvolger Ter Beek, beiden veelgevraagd in Eurobureau, waren tot het inzicht gekomen dat de wereld ging veranderen en dat dit gevolgen voor defensie moest gaan hebben. Of ik een rol in het veranderingsproces zou willen spelen.

Berlijn ‘herbouwt’ Muur met ballonnen

De Duitse hoofdstad Berlijn wordt vrijdag tot en met zondag verlicht door duizenden met helium gevulde lichtgevende ballonnen.

De achtduizend ballonnen zijn in het centrum te vinden op de plek waar de Berlijnse Muur jarenlang heeft gestaan. Met het project Lichtgrenze (Lichtgrens) wordt de val van de muur 25 jaar geleden herdacht.

De muur van ballonnen is vijftien kilometer lang. Behalve het verlichte kunstproject zijn er ook televisieschermen in de stad geplaatst waarop historisch beeldmateriaal is te zien van de val van de muur in 1989.

Achtergrond en beeld: Nederland profiteerde van de Val van de Muur l 25 jaar Mauerfall: ‘Het is niet eens een vrije dag’

Herdenking val Berlijnse Muur

Lees meer over: Berlijn Val Berlijnse Muur

Gerelateerde artikelen;

Eerdere berichten

Muur Berlijn van ballonnen

Telegraaf  07.11.2014 De Duitse hoofdstad Berlijn wordt vrijdag tot en met zondag verlicht door duizenden met helium gevulde lichtgevende ballonnen. De 8000 ballonnen zijn in het centrum te vinden op de plek waar de Berlijnse Muur jarenlang heeft gestaan. Met het project Lichtgrenze (Lichtgrens) wordt de val van de muur 25 jaar geleden herdacht.

Blog

De nu 41-jarige Axel is tegenwoordig predikant in de Bethelkerk in het Valkenboskwartier. Hij schreef eerder een uitgebreide blog over zijn jeugd in Berlijn en de val van de muur. Lees hethier.

Haagse predikant was 25 jaar geleden ooggetuige van de val van de Berlijnse muur

RTVWEST 06.11.2014 Zondag is het 25 jaar geleden dat de muur in Berlijn viel. De Haagse predikant Axel Wicke woonde in 1989 in het Westerse gedeelte van de Duitse hoofdstad, op 500 meter afstand van de muur. De overweldigende vreugde van die avond heeft hij nooit meer meegemaakt.Lees verder

gerelateerde artikelen;

Haagse Axel over val van Berlijnse Muur:“Niemand kon het geloven”

Den HaagFM 06.11.2014 Zo Zondag is het precies 25 jaar geleden dat de muur in Berlijn viel. Hagenaar Axel Wicke woonde in 1989 als tiener in het Westerse gedeelte van de Duitse hoofdstad, op 500 meter afstand van de muur die was neergezet na de Tweede Wereldoorlog.

In de periode van 1961 tot 1989 lieten ruim honderd mensen het leven bij een vluchtpoging van Oost naar West. “Die sectie van de muur was zwaar bewaakt. Met mijnen, maar ook met automatische, zelf schietende geweren. Op weg naar school heb ik twee keer een lichaam zien liggen van mensen die probeerden te vluchten”, vertelt Axel Wicke.

De val van de muur betekende een hereniging met zijn familie in Oost-Duitsland. “Jarenlang waren we bang dat onze familieleden in het Oosten iets zou overkomen. Opeens was er vrijheid en konden ze zonder problemen naar ons toekomen.” Het was dagenlang een groot volksfeest. “Mensen dansten op straat. Later ook op de muur. Niemand kon het eigenlijk geloven. Iedereen lag in elkaars armen.” …lees meer

Berlijn herdenkt val Muur met 8000 ballonnen

Trouw 04.11.2014 Bijna 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 zijn er nog maar een paar honderd meter over van de voormalige afscheiding tussen West-Berlijn en het communistische Oost-Duitsland.

Aanstaande zondag worden 12 kilometer van de voormalige grens in het hart van de Duitse hoofdstad gemarkeerd met 8000 lichtgevende ballonnen. Die worden omstreeks 20.00 uur opgelaten.

De grenswachten, normaal belast met het schieten op vluchtelingen, durfden de menigtes niet tegen te houden. De Muur, in 1961 gebouwd om vluchtpogingen te voorkomen, was na meer dan 28 jaar gevallen.

De Muur was goed voor de kunsten: tips van onze redactie

NRC 01.11.2014 Volgende week zondag 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Je hoeft maar een willekeurig lijstje Russische en Oost-Europese schrijvers te bekijken om te constateren dat de communistische dictaturen schitterende romans hebben opgeleverd. NRC geeft een aantal tips. LEES VERDER

Wat zijn uw herinneringen aan die dagen? Volgde u het nieuws op de voet? Stond u tussen de uitzinnige menigte in Berlijn? Zag u in de dagen daarna de Trabantjes de grens oversteken?

NRC is op zoek naar uw persoonlijke herinneringen aan de Val van de Muur. Stuur uw verhaal in maximaal 250 woorden, liefst begeleid met uw eigen foto’s, op naarvalvandemuur@nrc.nl. Een selectie van de mooiste herinneringen en foto’s presenteren we volgend weekend, tijdens de 25ste verjaardag van de Val van de Muur, op onze site en in onze krant.

Oproep: vertel ons uw persoonlijke verhalen over de Val van de Muur

NRC 29.10.2014 Op de avond van 9 november 1989, een kwart eeuw geleden, werden er gaten geslagen in de Muur tussen Oost- en West-Berlijn. Inwoners van beide delen van de stad vielen elkaar in de armen, vierden samen feest, sloegen met hamers de Muur aan diggelen. In de dagen erna trokken Oost-Berlijners aarzelend de grens over naar het Westen. Die avond luidde het begin in van een nieuw tijdperk: de kaart van Europa werd opnieuw getekend.

LEES MEER OVER:

BERLIJN

BERLIJNSE MUUR

OOST-DUITSLAND

VAL VAN DE MUUR

WEST-DUITSLAND

Lees meer;

1995 Kunst als herinnering aan de Muur

2012 Wie kan Oost en West nu nog ontdekken in Berlijn?

2012 Westerse vrijheid is als een minirok uit de ‘Elle’

2009 Het verlies van de Muur

2007 Duitsland gaat verjaardag Trabant groots vieren ›

Monument Berlijnse Muur niet af

Telegraaf  05.06.2014  Het lukt niet het nieuwe monument voor de Berlijnse Muur op 9 november af te krijgen. Dan is het 25 jaar geleden dat het symbool van de Koude Oorlog viel. Het was de bedoeling dat bezoekers over 1,4 kilometer de ‘Postenweg’ zouden kunnen aflopen. Dat is het pad dat de DDR-grenswachten gebruikten bij het bewaken van de Muur en het schieten op vluchtelingen.

‘Holocaust-monument Berlijn is gevaarlijk voor bezoekers’

NU 22.05.2014 Het Holocaust-monument in Berlijn brokkelt af. De uit elkaar vallende betonnen zuilen kunnen gevaar opleveren voor bezoekers. Dit heeft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag gemeld.

”Dit is het beste beton dat ik ooit heb gezien in Berlijn”, aldus architect Peter Eisenmann bij de oplevering negen jaar geleden. Nu houdt hij zich onbereikbaar via telefoon en e-mail, aldus de publicatie.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Berlijn Holocaust-monument

Mogelijk hek om Holocaustmonument tegen wildplassers Video

VK 07.01.2014 Wildplassers bevuilen het nationale Holocaustmonument in Berlijn, zo blijkt uit een filmpje op YouTube. De Berlijnse politie overweegt een hek te plaatsen. Dat meldt persagentschap AP.

Uit een filmpje dat dateert van nieuwjaarsnacht blijkt dat het zogenaamde ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’ in Berlijn niet altijd even respectvol wordt bezocht. Feestgangers plassen tegen de betonnen blokken, steken er vuurwerk af of gaan er op liggen.

Hek moet wildplassers weren van Holocaustmonument Berlijn

Elsevier 07.01.2014 De autoriteiten in de Duitse hoofdstad Berlijn overwegen een hek rond het Holocaustmonument te plaatsen. Zo moet ‘Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas’ worden beschermd tegen wildplassers en vandalen.

Tijdens oudejaarsnacht urineerden verschillende feestgangers tegen de betonnen blokken van het omvangrijke monument, blijkt uit filmpjes die de afgelopen dagen op YouTube verschenen. Ook staken jongeren vuurwerk af bij het monument. Bij het ontwerpen van het monument hield men al rekening met vandalisme. De betonblokken zijn bespoten met een speciale chemische laag waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is.

Een middag op een oude Berlijnse begraafplaats

Trouw 18.08.2013 Aan de overkant van het Berlijnse appartement waar ik deze zomer een tijdje bivakkeerde, lag een ommuurde begraafplaats, de Alter St. Matthäus Friedhof. Een mooie plek om een middag door te brengen, slenterend in de schaduw van de oude bomen, nu en dan stilstaand bij een steen, een naam, een jaartal.

Demonstratie tegen sloop Berlijnse Muur

VK 28.03.2013  Honderden mensen hebben donderdag voor het stadhuis van Berlijn gedemonstreerd tegen de sloop van delen van de East Side Gallery van de Berlijnse Muur. Bij de muur komt hoogbouw en de projectontwikkelaar haalde woensdag vier delen uit de muur om een doorgang naar het bouwterrein te maken.

Demonstratie tegen sloop Berlijnse Muur

NU 28.03.2013 Honderden mensen hebben donderdag voor het stadhuis van Berlijn gedemonstreerd tegen de sloop van delen van de East Side Gallery van de Berlijnse Muur. Bij de muur komt hoogbouw en de projectontwikkelaar haalde woensdag vier delen uit de muur om een doorgang naar het bouwterrein te maken.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Berlijnse muur Berlijn

Demonstratie Berlijnse Muur

Telegraaf 28.03.2013 Honderden mensen hebben donderdag voor het stadhuis van Berlijn gedemonstreerd tegen de sloop van delen van de East Side Gallery van de Berlijnse Muur. Bij de muur komt hoogbouw en de projectontwikkelaar haalde woensdag vier delen uit de muur om een doorgang naar het bouwterrein te maken.

Slopers Berlijnse Muur weer aan de slag

Elsevier 27.03.2013 De sloopkogel gaat vanaf woensdag weer tegen de Berlijnse Muur. De Eeast Side Gallery, het bekendste en langste deel van de Muur, moet plaats maken voor een hoogbouwproject. De sloop lag een tijdje stil, maar de slopers hebben woensdag hun materieel weer opgepakt, zo maakte de Berlijnse politie bekend.

Op een deel van de East Side Gallery, tussen Berlin Ostbanhof en de Oberbaumbrücke aan de rivier de Spree, laat een projectontwikkelaar zijn gedroomde hoogbouwproject Areal an der Spree verwezenlijken. De 1316 meter lange East Side Gallery heeft voor velen een historische betekenis.

Sloop stuk Berlijnse Muur voorlopig van de baan

NU 04.03.2013 De vastgoedontwikkelaar die een stuk van de Berlijnse Muur wilde laten weghalen, heeft zijn plannen daarvoor in de ijskast gezet. Investeerder Maik Uwe Hinkel liet via een woordvoerder weten dat de afbraak van een van de laatste delen van de Berlijnse Muur is gestaakt tot 18 maart 2013.

Het besluit van Hinkel komt na protestacties. Vrijdag beletten enkele honderden demonstranten dat bouwvakkers een stukje van de muur, die ooit het oosten van de stad scheidde van het westen, weghaalden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Berlijn Berlijnse Muur

Duizenden betogen tegen sloop Berlijnse Muur

Trouw 03.03.2013  Ongeveer 5000 mensen hebben zondag opnieuw geprotesteerd tegen de sloop van een stuk van de zogeheten East Side Gallery van de Berlijnse Muur. Betogers maakten muziek en hielden toespraken. De actie duurt nog tot in de avond.

Projectontwikkelaar: afbraak Berlijnse Muur gaat door

Trouw 02.03.2013 Ondanks heftige protesten gaat de sloop van een stuk van de Berlijnse Muur maandag gewoon door. Dat heeft de projectontwikkelaar gezegd die een nieuwbouwproject heeft gepland op de plek waar de muur staat.

‘Afbraak   Muur gaat door’

Telegraaf 02.03.2013 Ondanks heftige protesten gaat de sloop van een stuk van de Berlijnse Muur maandag gewoon door. Dat heeft de projectontwikkelaar gezegd die een nieuwbouwproject heeft gepland op de plek waar de muur staat.

Gerelateerde artikelen;

18-02: ‘Landen kunnen leren van Oost-Duitsland’

15-02: Fascinerende scheidingsmuren (deel II)

Berlijnse Muur moet wijken voor nieuwbouwproject

Elsevier 02.03.2013 Het bekendste en langste deel van de Berlijnse muur, de zogenoemde East Side Gallery, moet definitief plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk. Ondanks heftige protesten zet de sloper maandag zijn werkzaamheden door. Dat heeft de vastgoedontwikkelaar zaterdag laten weten. Op de plek van de historische muur wil de ontwikkelaar zijn gedroomde hoogbouwproject Areal an der Spree verwezenlijken. ‘De gebouwen zullen Berlijn goed doen,’ zei een woordvoerder van de ontwikkelaar.

Woede

De woorden van de ontwikkelaar zorgen voor veel woede onder inwoners van Berlijn. De 1316 meter lange East Side Gallery, tussen Berlin Ostbanhof en de Oberbaumbrücke aan de rivier de Spree, is voor veel Berlijners van grote emotionele waarde. De muur werd na de Wende in 1989 door tientallen kunstenaars beschilderd en bespoten met graffiti. De beeltenissen op de muur zijn hoofdzakelijk politiek gerelateerd.

Valt de Berlijnse Muur opnieuw? Voorlopig niet, na bescheiden protest

NRC 02.03.2013 ‘Berlin verkauft sich und seine geschichte’. ‘Mediaspree? Piss off’. De Berlijners zijn boos. En wel hierom. Gisteren is begonnen met de sloop van een klein deel van de wereldberoemde Berlijnse Muur. Eens het symbool van de deling van Duitsland. Nu een geliefd monument. Lees verder

‘Afbraak Berlijnse muur gestaakt na hevig protest’

VK 01.03.2013 De afbraak van een restant van de Berlijnse Muur is vrijdag na hevige protesten stilgelegd. De politie in de Duitse hoofdstad meldde dit vrijdag nadat honderden betogers zich bij het langste stuk muur hadden verzameld. De betoging veroorzaakte verkeersopstoppingen.

‘Afbraak muur gestaakt’

Telefraaf 01.03.2013 De afbraak van een restant van de Berlijnse Muur is vrijdag na hevige protesten stilgelegd. De politie in de Duitse hoofdstad meldde dit vrijdag nadat honderden betogers zich bij het langste stuk muur hadden verzameld. De betoging veroorzaakte verkeersopstoppingen.

‘Afbraak Berlijnse muur gestaakt’

NU 01.03.2013 De afbraak van een restant van de Berlijnse Muur is vrijdag na hevige protesten stilgelegd. De politie in de Duitse hoofdstad meldde dit vrijdag nadat honderden betogers zich bij het langste stuk muur hadden verzameld. De betoging veroorzaakte verkeersopstoppingen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Berlijnse Muur Berlijn Duitsland

Heel Duitsland herdenktfoto’s

De Pers 13.08.2011 Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat in Berlijn de muur werd gebouwd, die het oosten van het westen zou doen scheiden. Een fotogalerij:

Muur afschrikmiddel

Telegraaf 13.08.2011 Na de val van de Berlijnse Muur hebben dit soort grensafscheidingen niet of nauwelijks aan populariteit ingeboet. Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke draconische markeringen van grenzen, die nog altijd in gebruik zijn of worden aangelegd.

Zonder toekomstvisie stagneert het Westen

Trouw 13.08.2011 Sinds de val van de Muur is er geen consensus meer over waar we naar toe moeten als samenleving. De polarisatie regeert. De val van de Muur in 1989 betekende het einde van de Koude Oorlog en daarmee veranderde ook het toekomstperspectief.

In de happy nineties voelde dit vooral als een bevrijding. De liberale democratie was volgens velen zelfs het eindstation van de geschiedenis. Maar al snel kwam de teleurstelling.

Muur in getallen

Telegraaf 13.08.2011 Vijftig jaar geleden werd een begin gemaakt met de bouw van de Berlijnse Muur, die daarna 28 jaar lang het symbool was voor de Duitse deling. Hieronder volgt een aantal getallen en feiten over het bouwwerk.

Bouw Berlijnse Muur herdacht met minuut stilte

Elsevier13.08.2011  Met een minuut stilte is zaterdag om 12.00 uur de bouw van de Berlijnse Muur herdacht, 50 jaar geleden. De Duitse president Christian Wulff was bij de plechtigheid in Berlijn aanwezig, evenals de in het oosten opgegroeide Bondskanselier Angela Merkel. De dienst werd rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Vluchtelingen
Vlaggen op de Rijksdag, het Duitse parlement, hingen halfstok en kerkklokken luidden voorafgaand aan de minuut stilte. Meer dan 100.000 DDR-burgers probeerden tussen 1961 en 1989 naar het Westen te vluchten

Minuut stilte tijdens herdenking bouw Muur

Trouw 13.08.2011 Met een minuut stilte is zaterdag om 12.00 uur de bouw van de Berlijnse Muur herdacht, 50 jaar geleden. Ook werd een dienst gehouden om de mensen …

Minuut stilte bij herdenking Muur

RTL 13.08.2011 Duitsland heeft stilgestaan bij de bouw van de Berlijnse Muur, die precies 50 jaar geleden begon. De herdenking werd rond 12.00 uur afgesloten met een minuut stilte in het hele land.

Start bouw Berlijnse Muur herdacht

NOS 13.08.2011 Bij de officiële herdenking bij het monument in de Bernauer Strasse heeft burgemeester Wowereit van Berlijn uitgehaald naar degenen die begrip tonen voor de Berlijnse Muur en er met nostalgie aan terugdenken. Er was geen rechtvaardiging voor de Muur, zei hij.

Bekijk ook…

Minuut stilte Berlijn

Telegraaf 13.08.2011 Met een minuut stilte is zaterdag om 12.00 uur de bouw van de Berlijnse muur herdacht, 50 jaar geleden. Ook werd een dienst gehouden om de mensen te herdenken die tijdens ontsnappingspogingen van Oost naar West de dood vonden.

Herdenking bouw Berlijnse muur begonnen

NU 13.08.2011 Meer dan 100.000 DDR-burgers probeerden tussen 1961 en 1989 te vluchten. Meer dan 136 mensen kwamen daardoor om, zoals het laatste slachtoffer voor de val van de muur, Winfried Freudenberg, die met een zelfgebouwde ballon naar West-Berlijn zweefde en dodelijk verongelukte.

Herdenking bouw Berlijnse muur

Telegraaf 13.08.2011 In de vroege ochtend van 13 augustus 1961 begonnen gewapende eenheden van de DDR de toegangswegen naar het westen van Berlijn systematisch af te sluiten, waarna de bouw begon van het bouwwerk, dat uitgroeide tot het symbool van de Koude Oorlog

Minuut stilte tijdens herdenking bouw muur

De pers 13.08.2011 Vlaggen op de Rijksdag, het Duitse parlement, hingen halfstok en kerkklokken luidden voorafgaand aan de minuut stilte. Meer dan 100.000 DDR-burgers probeerden tussen 1961 en 1989 naar het Westen te vluchten. Meer dan 136 mensen kwamen daardoor om in Berlijn. In totaal stierven tussen de 600 en 700 mensen tijdens een vluchtpoging naar West-Duitsland.

Minuut stilte tijdens herdenking bouw muur

13.08.2011 Met een minuut stilte is zaterdag om 12.00 uur de bouw van de Berlijnse Muur herdacht, 50 jaar geleden. Ook werd een dienst gehouden om de mensen te herdenken die tijdens ontsnappingspogingen van Oost naar West de dood vonden.

De Duitse president Christian Wulff was bij de plechtigheid in Berlijn aanwezig, evenals de in het oosten opgegroeide Bondskanselier Angela Merkel. De dienst werd rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Herdenking bouw Berlijnse muur begonnen

De pers 13.08.2011Bernauer StrassePresident Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel wonen zaterdagochtend een herdenking bij op de Bernauer Strasse. Het IJzeren Gordijn liep door de deze straat, die bekend werd door de vele ontsnappingen die er plaatsvonden.

Om 12.00 uur wordt in het hele land 1 minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Berlijnse Muur.

Herdenking bouw Berlijnse muur begonnen

13.08.2011 Met het voorlezen van biografieën van slachtoffers in de kapel der verzoening in het Berlijnse stadsdeel Mitte, is in de nacht van vrijdag op zaterdag de herdenking van de bouw van de Berlijnse muur begonnen.

Ongeveer vijftig mensen luisterden naar de verhalen over mensen die tijdens een ontsnappingspoging van Oost naar West de dood vonden. Meer dan 100.000 DDR-burgers probeerden tussen 1961 en 1989 te vluchten. Meer dan 136 mensen kwamen daardoor om, zoals het laatste slachtoffer voor de val van de muur, Winfried Freudenberg, die met een zelfgebouwde ballon naar West-Berlijn zweefde en dodelijk verongelukte.

Berlijnse muur 50 jaar

De Pers 08.08.2011 Het is precies een halve eeuw geleden dat in Berlijn met de bouw van de muur is begonnen. Een fotogalerij:

Populariteit stukjes Muur daalt

Telegraaf 08.08.2011 Toeristen kunnen nog amper een stukje Berlijnse Muur kopen. De gehate muur, waarvan de bouw zaterdag precies 50 jaar geleden begon, is vrijwel geheel verpulverd tot steengruis. De 45.000 betonnen platen werden na de val van de muur, 21 jaar geleden, snel verwijderd. Maar veilinghuis Deutsche Grundstücksauktionen AG kocht een partij van 100 platen

De Muur van uur tot uur

NRC 06.08.2011 Over een week is het precies vijftig jaar geleden dat in Berlijn de muur verrees. Recent opgedoken verslagen van de Stasi onthullen wat er toen achter de schermen gebeurde.

Lees verder›

Een derde Berlijners vindt bouw Berlijnse Muur juist

NU 05.08.2011 ”De bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 was gerechtvaardigd om het wegtrekken van geschoold personeel uit de DDR te stoppen en de situatie in het gedeelde Duitsland te stabiliseren.”

Lees meer over dit onderwerp:

Derde Berlijn eens met Muur

Spits 05.2011 Tussen de oprichting van de DDR in 1949 tot de bouw van de Muur trokken meer dan 1 miljoen Oost-Duitsers over de toen nog open grens naar West-Berlijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat 45 procent van de mensen in Berlijn nog maar zelden thuis praat over de Duitse deling van de Tweede Wereldoorlog tot 1990.

Veel Duitsers eens met bouw Berlijnse Muur in 1961

Elsevier 05.08.2011 Ruim een op de drie Duitsers vindt dat de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 gerechtvaardigd was. Dit blijkt uit een opiniepeiling. Duitsland staat dezer dagen uitgebreid stil bij de historische gebeurtenis een halve eeuw geleden. Desondanks weet van de jongeren in Berlijn maar 66 procent wat er op 13 augustus1961 in hun stad is gebeurd. Bij de hele bevolking is dat 83 procent.

Zie ook:

‘Bouw Berlijnse Muur was juist’

De Pers 05.08.2011  Duitsland staat dezer dagen uitgebreid stil bij de historische gebeurtenis een halve eeuw geleden. Desondanks weet van de mensen in Berlijn onder de 30 jaar nog maar 66 procent wat er op 13 augustus 1961 inhun stad gebeurde. Bij de hele bevolking is dat 83 procent. 45 procent van de mensen in Berlijn praat nog maar zelden thuis over de Duitse deling van de Tweede Wereldoorlog tot 1990.

Duitsers: Bouw Berlijnse Muur was juist

VK 05.08.2011 Duitsers vieren de val van de Muur in december 1989.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: