jump to navigation

Binnenkort !!! Tee-Set op de muur Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft november 6, 2020

Posted by jandewandelaar in Buitenwatersloot, delft, Hugo de Grootplein, muurkunst, Peter Tetterooplein, Tee Set, Warmoezierstraat.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Telegraaf 18.11.2020

Wereldhit van Delftse band Tee Set moet herleven op kale muur

‘Ma belle amie, you were a child of the sun and the sky and the deep blue sea.’ Die tekst uit het beroemde lied van de Delftse band Tee Set uit 1969 moet binnenkort te lezen zijn op de kale muur van een pand op de hoek van de Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot in Delft. Als eerbetoon, zegt initiatiefnemer Harry van Adrichem: ‘Wij noemen Tee Set historisch erfgoed.’

De band wordt in 1965 opgericht door frontman Peter Tetteroo, Gerard Romeyn, Polle Eduard, Carry Janssen en Robbie Plazier. In de jaren daarna wisselt de samenstelling van de band geregeld, maar worden ze ook steeds beroemder, ook in het buitenland. ‘Ze waren verschrikkelijk populair en bekend. Ze hebben overal gespeeld, over heel de wereld. Zuid-Afrika, Australië, Japan, prijzen gewonnen in Turkije…’, vertelt Van Adrichem in het programma West Komt Thuis op Radio West.

De grootste hit komt in 1969 uit: ‘Ma belle amie’. Tijdens een optreden in de Verenigde Staten staat Michael Jackson als jongste lid van de Jackson Five bij Tee-Set in het voorprogramma. Het nummer stijgt naar de vijfde plaats op de Amerikaanse hitlijst. In Nederland krijgt Tee Set een gouden plaat.

‘Aandenken is verdiend’

‘We vinden wel dat de Tee Set een mooi aandenken verdient’, zegt Van Adrichem. De eerste regels van ‘Ma belle amie’ moeten op de muur van een pand in het Westerkwartier komen. ‘Peter Tetteroo is geboren en getogen in de Warmoezierstraat, dus dat lijkt me een hele mooie locatie.’

Maar er is geld nodig, en daarom is Van Adrichem samen met Aad Sosef een crowdfundingsactie begonnen. ‘We willen naar de 5.250 euro. Als we een redelijk bedrag binnen hebben, dan sponsort de gemeente Delft ons aardig mee’, vertelt de inititatiefnemer.

Grote foto

Naast de tekst op de muur willen Van Adrichem en Sosef een grote foto met alle oorspronkelijke bandleden plaatsen op een elektriciteitshuisje op het Hugo de Grootplein. ‘Misschien kunnen we dat nog eens het Peter Tetterooplein noemen.’

Wie iets wil doneren, kan dat via deze link doen.

Meer over dit onderwerp: TEE SET

Delftse wereldhit Ma Belle Amie landt na vijftig jaar op een oude witte muur: ‘Eerbetoon dik verdiend’

AD 31.10.2020  Bij veel jongeren gaat er geen belletje meer rinkelen. Maar de Delftse groep Tee-Set was vijftig jaar geleden zo beroemd dat tijdens een optreden in Amerika ene Michael Jackson als jongste lid van de Jackson Five bij hen in het voorprogramma stond. Hoogste tijd voor een eerbetoon, vinden ze in Delft. Op groot formaat, drie bij drie meter, moet een tekstfragment uit hun grootste internationale hit Ma Bella Amie op een blinde muur verschijnen.

Het refrein zit in het geheugen van menig popliefhebber op leeftijd gegrift: Ma belle amie, you were a child of the sun and the sky, and the deep blue see. De tekst wordt geschilderd op een blinde zijgevel op de hoek van de Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot. Het eerbetoon bestaat uit twee delen. Midden op het Hugo de Grootplein wordt een elektriciteitshuisje opgesierd met een schilderij op basis van een foto van de oorspronkelijke bezetting van Tee-Set. Met de toen nog piepjonge bandleden Polle Eduard, Gerard Romeyn, Robbie Plazier, Carry Janssen en frontman Peter Tetteroo.

Lees ook;

0  Time out nodig? Even weg van de stress in Hotel Johannes Vermeer

0  Gouden Eeuw was grote toeristentrekker voor Delft

Het eerbetoon is dik verdiend, aldus Harry van Adrichem

Misverstanden.

,,Het eerbetoon is dik verdiend”, zegt Harry van Adrichem, die nauw betrokken is bij de crowdfundactie die over twee weken van start gaat. In totaal is vijfduizend euro nodig om beide monumenten tot stand te brengen. ,,Tee-Set zette Delft destijds echt op de kaart als popstad. My Belle Amie was een wereldhit, tot in Zuid-Afrika en Australië toe. Ze horen bovendien bij het Westerkwartier en de Olofsbuurt. Peter Tetteroo werd geboren in de Warmoezierstraat en is er zijn hele leven blijven wonen.”

Met Tetteroo, in 2002 overleden aan leverkanker, is direct de grootste troef van de band genoemd. Zijn doorleefde stemgeluid was herkenbaar uit duizenden. Al leidde de combinatie van zijn frêle verschijning met lang blond haar in het buitenland soms tot misverstanden. ,,Ik weet nog dat we in de VS aankwamen”, vertelde Peter Tetteroo in 1994 in een interview. ,,De promotor die ons opving, vroeg paniekerig waar onze zanger was. Die had een grote ouwe neger verwacht.’’

Shocking Blue

Het idee voor het eerbetoon is ontstaan door vergelijkbare initiatieven in Den Haag. Q65, Shocking Blue en The Golden Earrings worden in Den Haag geëerd met songteksten en afbeeldingen op gebouwen. ,,Delftenaar Aad Sosef vroeg zich af waarom er in Delft niet iets vergelijkbaars gebeurde”, zegt Van Adrichem. ,,De broer en zus van Peter Tetteroo vonden het een prima idee om daar verandering in te brengen. Aad zocht vervolgens  contact met mij om hiermee aan de slag te gaan.”

Harry van Adrichem stelde het plan aan de orde in de bestuursvergadering van de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier, waarin hij al vele jaren actief is. ,,Iedereen omarmde het plan. Tee-Set is historisch erfgoed waar we als buurtgenoten en Delftenaren best trots op mogen zijn. De crowdfunding gaat ook via de belangenvereniging lopen, via de site Voorjebuurt.nl. We besteden er ook aandacht aan in onze nieuwsbrief die in een oplage van 2800 stuks in de wijk wordt verspreid.”

Gitaar

Bandlid van het eerste uur Polle Eduard is ‘zeer vereerd’ met de initiatieven rond Tee-Set. Eduard, nog altijd woonachtig in Delft en nog altijd volop actief als professioneel muzikant, vindt het vooral mooi dat zijn jeugdvriend Peter Tetteroo aan de vergetelheid wordt ontrukt. ,,Zeker naar Peter toe is dit prachtig. Hij stond aan de basis van de band en met zijn negroïde stemgeluid was hij de grote attractie. Als Tee-Set ter sprake komt, noem ik altijd Peter Tetteroo. Hij was de grote man.”

Polle Eduard leerde Tetteroo kennen in het in de jaren zestig beroemde café-restaurant Cecil aan de Voldersgracht. Tetteroo had een bijbaantje in de zaak en trad er met zijn eigen bandje op. ,,Mijn oom werkte als portier bij de zaak”, zegt Eduard. ,,Toen ben ik een keertje gaan kijken. Ik pielde destijds al een beetje op een gitaar. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb me aangemeld voor de talentenjacht die daar werd gehouden.”

In de zomer van 1966 speelden we twee maanden lang en zes dagen per week in een Schevening­se strandtent, aldus Polle Eduard.

Otis Redding

Tetteroo, die anderhalf jaar ouder was, bleek gecharmeerd van de rauwe stijl van de destijds pas 16-jarige Polle Eduard. ,,Toen zijn we samen gaan spelen. Vrij snel kwamen Gerard Romeyn en Carry Janssen erbij en was Tee-Set een feit.”

Eigenaar Theo Kuppens van Cecil werd manager en bezorgde de band al snel veel optredens. ,,Wij speelden aanvankelijk rhythm and blues”, zegt Polle Eduard. ,,In de zomer van 1966 speelden we twee maanden lang en zes dagen per week in een Scheveningse strandtent. We kregen al snel succes, er stonden rijen voor de deur. We speelden eigen nummers, maar Peter kon ook prachtig Otis Redding zingen.”

Venus

De optreedmarathon legde een solide basis. Op het debuutalbum Emotion staan naast covers ook liedjes die Robbie van Leeuwen (die van Venus van Shocking Blue) en Hans van Eijk speciaal voor de band schreven. ,,Hans is een geweldige liedjesschrijver”, zegt Eduard over de man die al snel tot Tee-Set toetrad en een commerciëlere, lees radiovriendelijkere sound introduceerde. ,,In combinatie met de teksten van Peter werkte dat prima. Tee-Set heeft 25 keer in de top-40 gestaan.”

Polle Eduard zat niet meer in Tee-Set toen de Amerikaanse platenbaas Jerry Ross de rechten kocht van Venus van Shocking Blue, Ma Belle Amie van Tee-Set en Little Green Bag van George Baker. Mede dankzij een intensieve marketingcampagne – Ross sprak van The Dutch Invasion – werden het in 1970 drie enorme hits in de Billboard Hot 100.

Het is mooi om te zien hoe deze periode nog leeft, aldus Polle Eduard.

,,Ik heb in de band gezeten, maar initiatiefnemer Aad Sosef van het monument weet veel meer over Tee-Set dan ik”, zegt Polle Eduard, die voor de coronacrisis toerde met Rudy Bennett en The Motions. ,,Het is mooi om te zien hoe deze periode nog leeft. Dat is zelfs in Amerika zo. Ik heb daar contact met mensen die gewoon alles over de Nederlandse popmuziek van die tijd weten.”

Mariska Veres, zangeres van Shocking Blue werd onlangs vereeuwigd op een transformatorhuisje in het Haagse Zeeheldenkwartier. Het kunstwerk heeft Delftenaren geïnspireerd om Tee Set te eren. © Henk Augustijn

Reacties»

1. Tee-Set definitief op de muur hoek Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft | Kunst in de Wijk - december 27, 2020

[…] zie ook: Binnenkort !!! Tee-Set op de muur Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft […]

2. Het monument voor Tee-set in de Westerkwartier te Delft is gepland voor begin maart 2021 | Kunst in de Wijk - januari 22, 2021

[…] zie ook: Binnenkort !!! Tee-Set op de muur Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft […]

3. Het monument voor Tee-Set in het Westerkwartier te Delft is gepland voor begin maart 2021 | Kunst in de Wijk - januari 22, 2021

[…] zie ook: Binnenkort !!! Tee-Set op de muur Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft […]

4. Het monument voor de Tee-Set in het Westerkwartier te Delft is inmiddels af !! | Kunst in de Wijk - februari 26, 2021

[…] zie ook: Binnenkort !!! Tee-Set op de muur Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: