jump to navigation

Start rechtzaak 02.09.2020 aanslag 07.01.2015 Franse blad Charlie Hebdo Parijs september 2, 2020

Posted by jandewandelaar in aanslag, Charlie Hebdo, Mohammed-Cartoons , Parijs.
Tags: , , ,
trackback

Telegraaf 02.09.2020

Telegraaf 16.12.2020

Start rechtzaak 02.09.2020

Vandaag 02.09.2020 start ruim 5 jaar na de terreuraanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo de zaak tegen 14 verdachten. Het zijn de handlangers van de twee doodgeschoten daders.

Mohammed-Cartoons 

Het Franse satirische Weekblad Charlie Hebdo publiceert opnieuw de Profeet Mohammed cartoons die de redactie doelwit van islamitisch terrorisme maakten. Het blad maakte dat een dag voor het proces over de aanslagen in Parijs bekend.

Telegraaf 17.12.2020

AD 17.12.2020

AD 11.09.2020

Bij de aanslag op de redactie kwamen op 7 januari 2015 twaalf mensen om. Hoofdredacteur Laurent ’Riss’ Sourisseau toont zich strijdbaar. „We zullen nooit naar bed gaan. We zullen nooit opgeven”, zegt hij in de editie met de cartoons op de cover, die woensdag in de kiosken ligt maar nu al online is te lezen.

AD 09.12.2020

Goede reden

Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, aldus de redactie.  De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood.

Zij werden later gedood door de politie. Het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers ging woensdag van start. Voor de aanslagen op de weekbladredactie en een Joodse supermarkt staan in totaal veertien verdachten terecht.

Patrick Pelloux, een overlevende van de aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo. Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE / AFP

De hoofdredacteur van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zegt niet te betreuren dat zijn blad cartoons publiceerde van de profeet Mohammed. „Wat ik wel betreur is hoe weinig mensen strijden voor vrijheid”, zei Laurent Sourisseau, die ernstig gewond raakte toen moslimextremisten de redactie aanvielen.

De publicatie van de cartoons leidde tot woedende reacties in islamitische landen. Ook leidde het volgens aanklagers tot de aanslag op het weekblad. Twee broers drongen het pand in Parijs binnen en begonnen te schieten. Ze kwamen later zelf om het leven bij een confrontatie met de politie.

In Frankrijk worden inmiddels veertien vermeende handlangers berecht van de extremisten die begin 2015 aanslagen uitvoerden. Het ging naast de aanval op Charlie Hebdo ook om dodelijk geweld bij een joodse, koosjere supermarkt. Er vielen in totaal zeventien doden.

24 uur bescherming

Een van de slachtoffers was de toenmalige hoofdredacteur van het magazine, Stephane ’Charb’ Charbonnier. Zijn opvolger Sourisseau krijgt nog steeds de klok rond bescherming. Toch publiceerde Charlie Hebdo de Mohammed-cartoons vorige week opnieuw.

Sourisseau zei tijdens het proces dat er „niets is om spijt van te hebben.” Hij zei ook dat vrijheid niet zomaar uit de lucht komt vallen. „Als we niet voor onze vrijheid vechten, dan leven we als een slaaf en promoten we een dodelijke ideologie.”

BEKIJK OOK:

Vrijheid sterft bij moord om cartoons

Nachtmerrie

Een collega van de hoofdredacteur blikte tijdens het proces terug op de dag van bloedbad. Simon Fieschi herinnerde zich schoten en een man die „Allahoe akbar” zei, gevolgd door „we doden geen vrouwen.”

De extremisten namen ook Fieschi onder vuur. Hij raakte ernstig gewond en verloor het bewustzijn. „Het beeld dat me bijblijft is dat van een bloedspoor door de gang naar de redactie”, vertelde Fieschi, die na het bloedbad weer bij bewustzijn kwam. „Op dat moment besefte ik niet echt wat dat betekende.”

BEKIJK OOK:

Gezag op basis van angst heeft geen autoriteit

BEKIJK OOK:

’Jihad-muze’ ongrijpbaar

Zie ook: Cartoon Charlie Hebdo – aanslag Parijs 07.01.2015 en verder

Zie ook: Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo

Celstraffen tot levenslang opgelegd in proces over aanslag Charlie Hebdo

NU 16.12.2020 Veertien bij de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt betrokken personen hebben woensdag celstraffen tot levenslang opgelegd gekregen. Het gaat om onder anderen mensen die hebben geholpen met de voorbereidingen.

De uitvoerders van de aanslagen zijn kort na hun daden buiten Parijs door de politie doodgeschoten. Drie andere hoofdverdachten zijn nog altijd voortvluchtig.

Ali Riza Polat, die als een van de belangrijkste voorbereiders wordt gezien en onder meer de wapens had geregeld, heeft dertig jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Hij heeft tijdens de zittingen alle aantijgingen ontkend.

Onder de veroordeelden is ook de partner van een van de daders. De voortvluchtige Hayat Boumeddiene heeft bij verstek een celstraf van dertig jaar opgelegd gekregen. Zij is schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de terroristische aanslagen en het financieren hiervan. Het vermoeden is dat zij zich in Syrië heeft aangesloten bij IS.

De twee andere voortvluchtigen zijn Mohamed Belhoucine en zijn jongere broer Mehdi. Mohamed zou een van de daders hebben ondersteund en een religieuze mentor zijn geweest. Hij heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. Zijn jongere broer heeft Boumeddiene geholpen met ontsnappen.

Bij de aanslag op Charlie Hebdo drongen de broers Chérif en Saïd Kouachi op 7 januari het pand van de redactie binnen en vermoordden ze elf mensen. Buiten schoten ze een politieagent dood. “Je suis Charlie” (ik ben Charlie) werd wereldwijd een steunbetuiging aan de slachtoffers.

Op 8 januari vermoordde Amedy Coulibaly een politieagent in een buitenwijk van Parijs. Een dag later schoot hij vier gijzelaars dood in een koosjere supermarkt.

Lees meer over: Frankrijk Charlie Hebdo Buitenland

 

Celstraffen van vier jaar tot levenslang voor betrokkenheid bij aanslag Charlie Hebdo

NOS 16.12.2020 Veertien verdachten van de aanslagen in Parijs in januari 2015 zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar tot levenslang. Ze waren volgens de rechter betrokken bij de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo, een agent en een Joodse supermarkt. Daarbij kwamen zeventien mensen om het leven, plus drie daders.

De hoofdverdachte, Mohamed Belhoucine, kreeg levenslang. Hij werd bij verstek veroordeeld, omdat hij naar Syrië is gevlucht. Het is niet zeker of hij nog in leven is. De weduwe van een van de aanslagplegers, Hayat Boumeddiene, vluchtte ook naar Syrië. Zij werd bij verstek veroordeeld tot dertig jaar cel. Ook Ali Riza Polat, de derde hoofdverdachte, is veroordeeld tot dertig jaar cel. Hij zou de schutters wapens en munitie hebben geleverd. Hij was wel in de rechtbank aanwezig.

De verdachten zijn schuldig bevonden aan verschillende aanklachten. Zes van de elf die in de rechtbank aanwezig waren zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Anderen werden veroordeeld voor medeplichtigheid.

Het proces duurde drie maanden. Het werd een maand onderbroken omdat de hoofdverdachte en twee anderen besmet raakten met het coronavirus.

Niet bewust van aanslag

Behalve twee van de drie hoofdverdachten van dit proces vluchtte nog een man naar Syrië vlak voor de aanslagen van 7, 8 en 9 januari 2015. Ook hij zou niet meer in leven zijn. De daders claimden dat ze de aanslag hadden gepleegd uit naam van al-Qaida en Islamitische Staat.

De overige elf mannen kenden elkaar uit de gevangenis. Ze zouden hulp geboden hebben aan de plegers van de aanslagen, de broers Kouachi en Amédy Coulibaly, die door de politie werden gedood.

Maar ze ontkennen iedere betrokkenheid. Ze verklaarden dat ze zich niet bewust waren dat ze voorbereidingen hadden getroffen voor een terroristische aanslag. Ze dachten dat ze meewerkten aan meer “alledaagse” misdaden, zoals gewapende overvallen. Ze leverden onder meer wapens en voertuigen, regelden communicatiemiddelen en huurden een appartement als schuilplaats.

De aanklagers hadden celstraffen geëist van vijf jaar tot levenslang. Tegen de Frans-Turkse hoofdverdachte Polat was levenslang geëist.

Bekende cartoonisten

De broers Saïd en Chérif Kouachi, die op 7 januari 2015 twaalf mensen vermoordden in het kantoor van Charlie Hebdo, werden neergeschoten in een drukkerij waar ze zich hadden verscholen. Zij doodden onder meer de bekende cartoonisten Cabu en Wolinski. Het blad had cartoons gepubliceerd van de profeet Mohammed.

Coulibaly schoot de dag daarna een politieagente dood na een mislukte aanslag op een Joods centrum in de Parijse voorstad Montrouge. Weer een dag later schoot hij vier mensen dood die hij had gegijzeld in een Joodse supermarkt in het oosten van Parijs. Hij werd ter plaatse door de politie doodgeschoten.

Opmaat voor Bataclan-zaak

Correspondent Frank Renout zegt dat de rechtbank het ook nog kort over de daders had. “Tijdens het proces is gebleken dat de drie daders hebben samengewerkt, dat ze onderling afspraken hebben gemaakt over hoe ze het zouden doen en dat ze echt hun doelwitten hadden uitgekozen.”

“Van een van de daders, Coulibaly, was volgens de rechtbank vrij duidelijk wie hem hebben geholpen, maar opmerkelijk is dat dat van de broers Kouachi niet duidelijk was. We weten nauwelijks hoe zij hun voorbereidingen hebben gedaan en het is niet bekend wie hun de wapens heeft geleverd.”

Het was een hele grote rechtszaak, de eerste grote terrorismezaak sinds de recente golf van aanslagen, zegt Renout. “Er is met heel veel belangstelling naar gekeken, ook omdat volgend jaar een nog veel grotere zaak begint, die van de aanslag op de Bataclan en de caféterrassen in Parijs. In die zin was dit ook een soort leerproces.”

BEKIJK OOK;

30 jaar cel voor woedende handlanger aanslag Charlie Hebdo

RTL 16.12.2020 Vijf jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de bloedige aanslag op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt. Nu kunnen nabestaanden een belangrijk hoofdstuk afsluiten. Na een maandenlang proces heeft de rechter celstraffen opgelegd tegen 14 handlangers van de terroristen. De hoofdverdachte kreeg 30 jaar cel, een afwezige medeverdachte werd veroordeeld tot levenslang.

Het gaat om dertien mannen en een vrouw. Volgens de rechter hebben ze de aanslagplegers geholpen, onder meer door het leveren van wapens.

De broers Saïd en Chérif Kouachi drongen begin 2015 de redactie van van Charlie Hebdo binnen en schoten in het rond. Twee dagen later pleegde Amédy Coulibaly een aanslag op een koosjere supermarkt. De drie zijn door Franse elite-eenheden doodgeschoten.

Justitie ging vervolgens op zoek naar handlangers, omdat ze overtuigd waren dat de drie niet alleen handelden.

Handlangers van de aanslagplegers. In het midden de hoofdverdachte Ali Riza Polat. © AFP

Hoofdverdachte ging tierend tekeer

De 35-jarige Ali Riza Polat, van Frans-Turkse komaf, is de belangrijkste verdachte. Hij moet 30 jaar de cel in. Tijdens de rechtszaak ging hij scheldend en tierend tekeer: “De rechter heeft een zondebok nodig. Ik wil niet naar de gevangenis voor wat ik niet heb gedaan.”

Na een van zijn woede-uitbarstingen werd hij zelfs uit de rechtszaal gezet. Ook bedreigde hij een politieagent, die tegen hem getuigde.

Polat wordt gezien als de rechterhand van Coulibaly. Hij gaf toe dat hij hem kende en dat ze samen in de drugshandel zaten. Volgens Polat had hij een oude schuld staan en heeft toen een kalasjnikov en een busje geregeld. Die waren bedoeld om een bank te overvallen. “Van de aanslagen was ik me echt niet bewust,” zei hij daarover.

Naar Libanon gevlucht

Op de avond van de aanslag vluchtte hij naar Libanon, richting de Syrische grens, maar hij beweerde dat hij niet van plan was om zich aan te sluiten bij IS.

Door Polat kwam het proces langer dan een maand stil te liggen. Hij kreeg corona en besmette ook twee medeverdachten.

Lees ook:

Cartoonisten 5 jaar na Charlie Hebdo: ‘We denken nu wel 10 keer na’

Frankrijk voorgoed veranderd

De aanslagen – ook die op concertzaal Bataclan –  hebben Frankrijk voorgoed veranderd, zegt correspondent Stefan de Vries. “Het is een traumatische gebeurtenis en alles wordt nu opnieuw opgerakeld. Het is de eerste keer dat nabestaanden hun verhaal kunnen doen in de rechtbank. Voor deze families is zo’n proces heel belangrijk.” Bij de aanslagen werden 17 mensen vermoord.

Uit getuigenverklaringen wordt duidelijk dat slachtoffers en nabestaanden vijf jaar later nog altijd stress ervaren van de gebeurtenissen. In de rechtbank vertelden ze over een constante waakzaamheid. “Ik ben bang voor lawaai, ik hou niet van mensen die schreeuwen. Ik ben bang dat ik zal worden vermoord”, vertelde er een. “Ik was een vechter, vandaag ben ik bang voor mijn schaduw. Dat is moeilijk te accepteren,” zegt een ander.

Naar aanleiding van het proces is in Frankrijk de discussie over de vrijheid van meningsuiting weer opgelaaid. Zo zijn de cartoons van Charlie Hebdo opnieuw gepubliceerd. De Vries: “Dat heeft geleid tot nieuwe incidenten, beter gezegd, aanslagen. Denk aan de steekpartij bij de redactie van Charlie Hebdo en de onthoofding van Samuel Paty, de maatschappijleraar die in zijn klas een spotprent van Charlie Hebdo over de profeet Mohammed toonde.”

Lees ook:

Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar

Het frustrerende voor Frankrijk is dat de echte verdachten – de drie terroristen – dood zijn, zegt De Vries. “Het liefst wil je die ook in de rechtszaal hebben.” De veertien mensen die nu veroordeeld zijn, zijn dat vanwege hun betrokkenheid. Daar zijn er overigens elf van voor de rechter verschenen. Twee zijn waarschijnlijk dood, de enige vrouwelijke verdachte is onvindbaar.

Hayat Boumeddiene, de verloofde van aanslagpleger Coulibaly. © EPA

Waar is Hayat Boumeddiene?

Hayat Boumeddiene is weduwe van Coulibaly. Volgens de Franse justitie is ze op de vlucht geslagen. Ze was toen 26.

Bovenstaande foto is een paar dagen na de aanslag openbaar gemaakt. Het zou Boumeddiene zijn op het vliegveld van Istanbul. Ze zou een paar dagen voor de aanslag van Madrid naar Turkije zijn gevlogen.

Volgens dataverkeer van haar mobiele telefoon is ze een dag na de aanslag op Charlie Hebdo de grens met Syrië overgestoken.

Het OM eiste 30 jaar cel, vanwege haar rol bij de voorbereidingen. “Ze heeft nooit afstand genomen van de acties van haar man en is een propagandamiddel geworden voor Islamitische Staat”, zei de aanklager. Ze werd bij verstek veroordeeld tot 30 jaar cel.

Polat en Boumeddiene krijgen dus 30 jaar cel. De overige twaalf verdachten kregen celstraffen opgelegd van ten minste 4 jaar. Bij zeven van hen werd terrorisme niet bewezen.

Stefan de Vries acht de kans groot dat verdachten in hoger beroep gaan. “Het proces gaat door, en ook voor nabestaanden is afsluiten er nog niet bij, maar deze veroordelingen zijn een belangrijke stap.”

Na 5 jaar start zaak Charlie Hebdo: ‘Ideologie moet terechtstaan’

Oud-columniste van Charlie Hebdo, Zineb al Rhazoui, dacht eerst dat het een grap was.

RTL Nieuws; Stefan de Vries Aanslag Charlie Hebdo Vrijheid van meningsuiting Terreuraanslagen Frankrijk

4 jaar cel tot levenslang voor aanslag Charlie Hebdo

Telegraaf 16.12.2020 Medeplichtigen aan de aanslagen begin 2015 op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs zijn veroordeeld tot celstraffen van levenslang tot vier jaar. De drie hoofddaders van de radicaalislamitische terreur waren kort na de aanslagen door de politie doodgeschoten.

De aanslagen, met name die tegen de redactie van het blad, leidden tot een golf van verontwaardiging en protesten in en buiten Frankrijk. Bij Charlie Hebdo werden twaalf mensen gedood. In totaal vielen er zeventien doden. Charlie Hebdo was een doelwit omdat het spotprenten van de moslimprofeet Mohammed had geplaatst.

Van de veroordeelden zijn er drie nog steeds voortvluchtig. Ali Riza Polat, die volgens de aanklagers een belangrijke rol speelde bij de voorbereiding van de aanslag, kreeg dertig jaar. Tegen hem was levenslang geëist. De rechters legden de afwezige handlanger Mohamed Belhoucine wel levenslang op. Daarnaast moet de vrouw van een doodgeschoten dader, Hayat Boumeddiene, dertig jaar de cel in. Zij vluchtte naar Syrië.

Volgens Franse media werd een broer van Belhoucine als enige vrijgesproken. Hij was begin dit jaar al veroordeeld voor deelname aan een terroristische criminele organisatie.

BEKIJK OOK:

Nederlander verloor geliefde bij aanslag Charlie Hebdo. ‘Mijn dochter belde: er is iets gebeurd met mama’

BEKIJK MEER VAN; terreurdaad kranten- en tijdschriftenindustrie rechterlijke macht terrorisme rechtshandhaving Charlie Hebdo Parijs

Verdachten terreuraanslagen in 2015 in Parijs horen hun vonnissen

MSN 16.12.2020 De Franse rechter velt woensdag een oordeel over veertien mensen die ervan worden beschuldigd verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslagen in Parijs in 2015. Het gaat om de terreurdaden op de redactie van het blad Charlie Hebdo en op een koosjere supermarkt. Drie hoofdverdachten zijn nog steeds voortvluchtig. Er vielen in januari 2015 zeventien doden, onder wie twaalf op de redactie.

Van de elf beklaagden in de rechtszaal is volgens de aanklagers hoofdverdachte Ali Riza Polat een belangrijk voorbereider van de aanslag. Hij stelt net als de andere beklaagden niets met de terreur van de moslimextremisten te maken te hebben. Tegen hem is levenslang geëist. Volgens de advocaten baseren de aanklagers zich op theorieën zonder enig concreet bewijs te leveren.

Tegen de afwezige beklaagde Mohamed Belhoucine is ook levenslang geëist. De vrouw van een van de daders, Hayat Boumeddiene, zou 30 jaar cel de gevangen is in moeten. De voornaamste extremistische plegers van de aanslag, de islamitische broers Saïd en Chérif Kouachi en Amédy Coulibaly, werden kort na de aanslagen buiten Parijs door de politie doodgeschoten.

Monsterproces aanslagen Parijs nadert einde

MSN 14.12.2020 Het monsterproces tegen elf mogelijke handlangers van de terroristen die in januari 2015 toesloegen in Parijs, is maandagmiddag geëindigd. De inhoudelijke behandeling duurde ruim drie maanden, de verdachten krijgen woensdag hun straf te horen. Het laatste woord was maandagmiddag aan de elf mannen in de beklaagdenbank, die sinds begin september terechtstaan.

De aanklagers van het Antiterreurparket eisten vorige week straffen van 5 jaar cel tot levenslange opsluiting tegen hen. Het merendeel betuigde medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. Zij ontkenden allemaal dat ze iets met de zaak te maken hadden, of zeiden niet te weten dat degenen aan wie ze hand- en spandiensten leverden jihadisten waren. „Ik ben geen terrorist, ik ben nooit een sympathisant geweest”, zei Miguel Martinez, die de drie extremisten van wapens zou hebben voorzien. „Ik ben nergens van op de hoogte gesteld”

Het proces vindt ruim vijf jaar na de aanslagen plaats. Op 7 januari 2015 vermoordden de broers Chérif en Saïd Kouachi twaalf mensen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Een dag later schoot Amedy Coulibaly een politieagente dood in de Parijse voorstad Montrouge. Vrijdag 9 januari gijzelde hij de klanten van een joodse supermarkt, vier van hen overleefden het niet. De terrorist kwam om bij de inval van de politie. Die middag schakelden special forces ook de Kouachis uit, die een man gijzelden in een drukkerij in Noord-Frankrijk.

Ali Riza Polat, de hoofdverdachte in het aanslagenproces, gaat voor de rest van zijn leven achter tralies als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Hij wist volgens de aanklagers van de terreurplannen van Amedy Coulibaly en kende alle andere betrokkenen. De twee ontmoetten elkaar in 2007 in de Parijse voorstad Grigny en handelden samen in drugs. Polat bekeerde zich in 2014 tot de islam toen hij uit de gevangenis kwam. Een kennis getuigde bij de politie dat hij aan het einde van dat jaar wapens zocht en een ’appartement voor een maat’ – een schuilplaats voor Coulibaly.

© Hollandse Hoogte / AFP Ali Riza Polat, de hoofdverdachte in het aanslagenproces, gaat voor de rest van zijn leven achter tralies als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

Coronavirus

Polat raakte tijdens de behandeling van de zaak besmet met het coronavirus, waardoor de zittingen steeds werden uitgesteld. In zijn laatste woord richtte hij zich niet tot de slachtoffers en nabestaanden. „Ik kan geen vergeving vragen voor dingen die ik niet heb gedaan”, aldus de verdachte.

Tegen Mohammed Belhoucine lag de zwaarste aanklacht. Tegen hem werd levenslang geëist, maar hij was niet bij het proces aanwezig. Hij schreef waarschijnlijk de brief waarin Coulibaly trouw zwoer aan Islamitische Staat en was zijn religieuze mentor. De jihadi kwam om in het kalifaat, net als zijn broer Mehdi. Het antiterreurparket wil dat hij twintig jaar in de gevangenis verdwijnt.

Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly, wordt ook bij verstek berecht. De aanklagers eisten 30 jaar celstraf tegen haar. Zij vertrok vlak voor de aanslagen naar Syrië en wordt nog gezocht. Haar wordt niet alleen betrokkenheid aangerekend, maar ook het feit dat ze een soort boegbeeld werd voor Islamitische Staat.

De overige verdachten hoorden tussen de vijf en twintig jaar cel tegen zich eisen. Zij worden verdacht van het leveren van wapens, geld en logistieke ondersteuning bij de aanslagen. Woensdagmiddag om 16 uur doet de rechtbank uitspraak.

Monsterproces aanslagen Parijs nadert einde | Buitenland | Telegraaf.nl

Telegraaf 14.12.2020 Het monsterproces tegen elf mogelijke handlangers van de terroristen die in januari 2015 toesloegen in Parijs, is maandagmiddag geëindigd. De inhoudelijke behandeling duurde ruim drie maanden, de verdachten krijgen woensdag hun straf te horen. Het laatste woord was maandagmiddag aan de elf mannen in de beklaagdenbank, die sinds begin september terechtstaan.

De aanklagers van het Antiterreurparket eisten vorige week straffen van 5 jaar cel tot levenslange opsluiting tegen hen. Het merendeel betuigde medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. Zij ontkenden allemaal dat ze iets met de zaak te maken hadden, of zeiden niet te weten dat degenen aan wie ze hand- en spandiensten leverden jihadisten waren. „Ik ben geen terrorist, ik ben nooit een sympathisant geweest”, zei Miguel Martinez, die de drie extremisten van wapens zou hebben voorzien. „Ik ben nergens van op de hoogte gesteld”

Het proces vindt ruim vijf jaar na de aanslagen plaats. Op 7 januari 2015 vermoordden de broers Chérif en Saïd Kouachi twaalf mensen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Een dag later schoot Amedy Coulibaly een politieagente dood in de Parijse voorstad Montrouge. Vrijdag 9 januari gijzelde hij de klanten van een joodse supermarkt, vier van hen overleefden het niet. De terrorist kwam om bij de inval van de politie. Die middag schakelden special forces ook de Kouachis uit, die een man gijzelden in een drukkerij in Noord-Frankrijk.

Ali Riza Polat, de hoofdverdachte in het aanslagenproces, gaat voor de rest van zijn leven achter tralies als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE / AFP

Ali Riza Polat, de hoofdverdachte in het aanslagenproces, gaat voor de rest van zijn leven achter tralies als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Hij wist volgens de aanklagers van de terreurplannen van Amedy Coulibaly en kende alle andere betrokkenen. De twee ontmoetten elkaar in 2007 in de Parijse voorstad Grigny en handelden samen in drugs. Polat bekeerde zich in 2014 tot de islam toen hij uit de gevangenis kwam. Een kennis getuigde bij de politie dat hij aan het einde van dat jaar wapens zocht en een ’appartement voor een maat’ – een schuilplaats voor Coulibaly.

Coronavirus

Polat raakte tijdens de behandeling van de zaak besmet met het coronavirus, waardoor de zittingen steeds werden uitgesteld. In zijn laatste woord richtte hij zich niet tot de slachtoffers en nabestaanden. „Ik kan geen vergeving vragen voor dingen die ik niet heb gedaan”, aldus de verdachte.

Tegen Mohammed Belhoucine lag de zwaarste aanklacht. Tegen hem werd levenslang geëist, maar hij was niet bij het proces aanwezig. Hij schreef waarschijnlijk de brief waarin Coulibaly trouw zwoer aan Islamitische Staat en was zijn religieuze mentor. De jihadi kwam om in het kalifaat, net als zijn broer Mehdi. Het antiterreurparket wil dat hij twintig jaar in de gevangenis verdwijnt.

Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly, wordt ook bij verstek berecht. De aanklagers eisten 30 jaar celstraf tegen haar. Zij vertrok vlak voor de aanslagen naar Syrië en wordt nog gezocht. Haar wordt niet alleen betrokkenheid aangerekend, maar ook het feit dat ze een soort boegbeeld werd voor Islamitische Staat.

De overige verdachten hoorden tussen de vijf en twintig jaar cel tegen zich eisen. Zij worden verdacht van het leveren van wapens, geld en logistieke ondersteuning bij de aanslagen. Woensdagmiddag om 16 uur doet de rechtbank uitspraak.

BEKIJK MEER VAN; rechtshandhaving moord/doodslag terrorisme Amedy Coulibaly Ali Riza Polat Parijs

Levenslang geëist in pro­ces-Char­lie Hebdo

AD 08.12.2020 Franse justitie heeft levenslang geëist tegen twee mannen die betrokken zouden zijn bij de aanslagen van januari 2015 in en rond Parijs. Ze zouden medeschuldig zijn aan terrorisme. Tegen 12 anderen werden celstraffen geëist van 5 tot 30 jaar.

Vijf jaar geleden werden in drie dagen tijd drie aanslagen gepleegd. Op 7 januari 2015 was weekblad Charlie Hebdo het doelwit, de dag erna werd een agent doodgeschoten en de dag daarna volgde een aanslag op een joodse supermarkt. In totaal vielen 17 doden. De drie daders werden alle drie doodgeschoten.

De afgelopen weken stonden 14 verdachten terecht. Volgens de openbaar aanklager hebben zij op verschillende manier hulp verleend aan de terroristen. In veel gevallen ging het om wapenleveranties. Drie van hen worden overigens bij verstek berecht. Ze bevinden zich in Syrië of zijn daar omgekomen.

Lees ook;

Tijdens protesten na de aanslag werden vaak dit soort borden getoond door demonstranten tegen het geweld: Je suis Charlie.

Tijdens protesten na de aanslag werden vaak dit soort borden getoond door demonstranten tegen het geweld: Je suis Charlie. © AFP

Tijdens het proces erkenden de meeste verdachten te hebben samengewerkt met de drie daders. Maar niet één van hen had weet van de plannen om aanslagen te plegen, zeiden ze tegen de rechter. Van één van de hoofdverdachten, Ali Riza Polat – een vriend van één van de daders, werd een handgeschreven ‘bestellijst’ gevonden bij een Belgische garagehouder/wapenhandelaar. Daarop stonden wapens en explosieven vermeld. ,,Op zijn iPad hebben we foto’s gevonden over de jihad en een vlag van IS’’, zei de aanklager.

De verdachte erkende in de rechtbank dat lijstje te hebben geschreven maar volgens hem waren de wapens bedoeld voor een overval van een geldtransport.

Symbolische betekenis

De advocaat van Charlie Hebdo, Richard Malka, benadrukte deze week de ‘symbolische betekenis’ van het proces. ,,Terwijl deze rechtszaak bezig was werd een onderwijzer (Samuel Paty, red) in tweeën gesneden. Sorry dat ik het in zulke verschrikkelijke woorden zeg. Maar terroristen willen ons duidelijk maken: we hebben geen bal te maken met jullie wetten en rechtszaken.’’

De rechter doet volgende week woensdag uitspraak.

Eind november werd de rechtszaak rond de aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo weer hervat nadat een van de verdachten corona had gekregen.

Lange celstraffen geëist tegen verdachten in Charlie Hebdo-proces

NU 08.12.2020 Het Franse openbare ministerie eist lange celstraffen tegen zeventien personen die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, een joodse supermarkt en een politieagent in Parijs. Bij de aanslagen kwamen tussen tussen 7 en 9 januari 2015 zeventien mensen om het leven.

Volgens de Franse aanklager hebben de verdachten wapens of logistieke ondersteuning geleverd aan de drie daders, die door agenten zijn doodgeschoten bij de aanslag. Veertien verdachten zijn aanwezig bij de zaak, drie verdachten worden bij verstek vervolgd. Alle veertien aanwezigen ontkennen de beschuldigingen.

Een van de aanwezigen is hoofdverdachte Ali Riza Polat, tegen wie de Franse aanklager levenslang eist. Hij zou de rechterhand geweest zijn van Amedy Coulibaly, die werd gedood tijdens de aanslag op een joodse supermarkt.

Tegen elf andere aanwezigen eist het openbaar ministerie celstraffen van dertien tot twintig jaar voor het ondersteunen van de aanslagplegers.

Partner aanslagpleger nog voortvluchtig

Onder de afwezigen is onder anderen Hayat Boumeddiene. De voortvluchtige verdachte zou de partner van Coulibaly zijn en zou onder meer wapens hebben gekocht en geholpen hebben met de voorbereiding. Tegen haar wordt dertig jaar celstraf geëist.

Even werd gedacht dat Boumeddiene was omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval nadat ze naar Syrië was gevlucht, maar een vrouwelijke jihadist vertelde de Franse inlichtingendiensten onlangs dat ze eind vorig jaar ontsnapt is uit een gevangenenkamp.

Twee andere voortvluchtigen zijn Mohamed Belhoucine en zijn jongere broer Mehdi. Mohamed zou aanslagpleger Coulibaly operationeel ondersteund hebben en een religieuze mentor geweest zijn. Tegen hem wordt levenslang geëist. De aanklager wil twintig jaar cel voor Mehdi, omdat hij Boumeddiene zou hebben helpen ontsnappen.

Bij de aanslag op Charlie Hebdo bestormden de broers Chérif en Saïd Kouachi op 7 januari de redactie en vermoordden ze elf mensen. Buiten schoten ze een politieagent dood. Op 8 januari vermoordde Coulibaly een vrouwelijke politieagent in een buitenwijk van Parijs. Een dag later schoot hij vier gijzelaars dood in een joodse supermarkt.

Lees meer over: Frankrijk  Charlie Hebdo  Buitenland

Charlie Hebdo-proces weer verder na een maand vertraging

Telegraaf 02.12.2020 Na weken van uitstel is het proces over de islamitische terroristische aanslag in 2015 op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo woensdag 02.12.2020 voortgezet. In het paleis van justitie van Parijs was de eerste kwestie de gezondheid van de hoofdbeklaagde Ali Riza Polat, zo meldden verschillende Franse media.

Polat was in de rechtszaal verschenen nadat hij medisch geschikt was bevonden om terecht te staan. Polat daarentegen eiste volgens de tv-zender Franceinfo dat hij naar een ziekenhuis wordt gebracht. Hij spuugde daarbij in een kom.

Het proces werd eind oktober opgeschort nadat verschillende verdachten positief testten op het coronavirus, onder wie Polat. Hij had herhaaldelijk geklaagd ziek te zijn, waardoor de hervatting van het proces werd vertraagd.

„We vragen nogmaals dat meneer Polat naar behoren wordt onderzocht”, citeerde het Franse persbureau AFP een advocaat van Polat. Een advocaat van de toegevoegde civiele mede-aanklagers stelde echter dat Polat behandeling weigerde en dat hij simuleerde.

Polat zou een nauwe band hebben gehad met Amédy Coulibaly, die de dag na de aanslag op het satirische tijdschrift, met twaalf doden, een politieagente in Zuid-Parijs neerschoot en de volgende dag vier gijzelaars doodde in een supermarkt.

De beklaagden worden ervan beschuldigd op verschillende manieren te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslagen en lid te zijn geweest van een terroristische groepering. In het proces om de terreurdaden van januari 2015 zijn veertien mensen aangeklaagd. Drie van hen zijn voortvluchtig.

Een speciaal samengestelde rechtbank voor terroristische zaken behandelt sinds begin september niet alleen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, maar ook de terreuraanslag op de koosjere supermarkt in Parijs. De drie daders werden door antiterreureenheden doodgeschoten.

BEKIJK MEER VAN; kranten- en tijdschriftenindustrie islam terrorisme Ali Riza Polat

Proces rond bloedbad Charlie Hebdo opgeschort vanwege corona

Telegraaf 01.11.2020 Het proces in Parijs tegen veertien verdachten die medeplichtig zouden zijn aan de aanslagen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in 2015 is opgeschort tot en met dinsdag 3 november. De hoofdverdachte is positief getest op het coronavirus en moet zeven dagen in isolatie.

Het proces werd woensdag al stilgelegd omdat de man begon over te geven. De verdachte werd teruggestuurd naar de gevangenis waar hij een arts bezocht. De dag daarop werd de zitting voortgezet. „Omdat de symptomen afgelopen woensdag zijn verschenen wordt de hoorzitting tot en met dinsdag geschorst”, heeft de rechtbank in een mail aan de betrokken advocaten laten weten.

De andere verdachten moeten worden getest en de hervatting van het proces zal volgens de rechtbank afhangen van de resultaten van die tests en gezondheidstoestand van de beklaagden. De rechtbankpresident riep iedereen op de coronavoorschriften over het bewaren van voldoende afstand en het dragen van mondkapjes te respecteren. „De pleidooien worden gedaan met een masker en dat moet correct gedragen worden.”

De aanslagen in 2015 werden gepleegd uit naam van islamitisch extremisme. Het weekblad Charlie Hebdo had spotprenten van de profeet Mohammed gepubliceerd. De drie daders zijn al dood en degenen die nu terechtstaan worden verdacht van zaken als lidmaatschap van een terreurorganisatie en het financieren van terrorisme. Er vielen destijds in totaal zeventien doden.

Het proces tegen de verdachten is ruim twee maanden geleden begonnen en er zijn al bijna 150 getuigen en experts aan het woord geweest.

BEKIJK MEER VAN; rechtshandhaving proces islam moord/doodslag terrorisme Parijs Charlie Hebdo Corona

 

Edities van het laatste nummer van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, met op de voorpagina een spotprent van de Turkse president Erdogan, in een kiosk in Parijs. © EPA

Proces tegen verdachten bloedbad Charlie Hebdo opgeschort vanwege corona

AD 01.11.2020 Het proces in Parijs tegen veertien verdachten die medeplichtig zouden zijn aan de aanslagen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in 2015 is opgeschort tot en met dinsdag 3 november. De hoofdverdachte is positief getest op het coronavirus en moet zeven dagen in isolatie.

Het proces werd woensdag al stilgelegd omdat de man begon over te geven. De verdachte werd teruggestuurd naar de gevangenis, waar hij een arts bezocht. De dag daarop werd de zitting voortgezet. ,,Omdat de symptomen afgelopen woensdag zijn verschenen, wordt de hoorzitting tot en met dinsdag geschorst’’, heeft de rechtbank in een mail aan de betrokken advocaten laten weten.

Lees ook;

De andere verdachten moeten worden getest en de hervatting van het proces zal volgens de rechtbank afhangen van de resultaten van die tests en gezondheidstoestand van de beklaagden. De rechtbankpresident riep iedereen op de coronavoorschriften over het bewaren van voldoende afstand en het dragen van mondkapjes te respecteren. ,,De pleidooien worden gedaan met een masker en dat moet correct gedragen worden.’’

Bij de aanslagen in 2015, die werden gepleegd uit naam van islamitisch extremisme, vielen in totaal zeventien doden. Het weekblad Charlie Hebdo had spotprenten van de profeet Mohammed gepubliceerd. De drie daders zijn al dood en degenen die nu terechtstaan worden verdacht van zaken als lidmaatschap van een terreurorganisatie en het financieren van terrorisme.

Het proces tegen de verdachten is ruim twee maanden geleden begonnen en er zijn al bijna 150 getuigen en deskundigen aan het woord geweest.

Edities van het laatste nummer van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, met op de voorpagina een spotprent van de Turkse president Erdogan, in een kiosk in Parijs. Beeld EPA

Proces tegen verdachten aanslag Charlie Hebdo uitgesteld vanwege corona

VK 01.11.2020 Het proces in Parijs tegen veertien verdachten die medeplichtig zouden zijn aan de aanslagen op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in 2015 is opgeschort tot en met dinsdag 3 november. De hoofdverdachte is positief getest op het coronavirus en moet zeven dagen in isolatie.

Het proces werd woensdag al stilgelegd omdat de man begon over te geven. De verdachte werd teruggestuurd naar de gevangenis, waar hij een arts bezocht. De dag daarop werd de zitting voortgezet. ‘Omdat de symptomen afgelopen woensdag zijn verschenen, wordt de hoorzitting tot en met dinsdag geschorst’, heeft de rechtbank in een mail aan de betrokken advocaten laten weten.

De andere verdachten moeten worden getest en de hervatting van het proces zal volgens de rechtbank afhangen van de resultaten van die tests en gezondheidstoestand van de beklaagden. De rechtbankpresident riep iedereen op de coronavoorschriften over het bewaren van voldoende afstand en het dragen van mondkapjes te respecteren. ‘De pleidooien worden gedaan met een masker en dat moet correct gedragen worden.’

Bij de aanslagen in 2015, die werden gepleegd uit naam van islamitisch extremisme, vielen in totaal zeventien doden. Het weekblad Charlie Hebdo had spotprenten van de profeet Mohammed gepubliceerd. De drie daders zijn al dood en degenen die nu terechtstaan worden verdacht van zaken als lidmaatschap van een terreurorganisatie en het financieren van terrorisme.

Het proces tegen de verdachten is ruim twee maanden geleden begonnen en er zijn al bijna 150 getuigen en deskundigen aan het woord geweest.

MEER OVER; MISDAAD, RECHT EN JUSTITIE MISDAAD TERRORISME CHARLIE HEBDO CHARLIE HEBDO MOHAMMED PARIJS REDACTIE

Hoofdverdachte aanslag nabij voormalig kantoor Charlie Hebdo opgepakt

NOS 25.09.2020 Bij een aanslag in Parijs zijn twee gewonden gevallen. Ze zouden er slecht aan toe zijn na een aanval met een hakmes. Twee verdachten zijn aangehouden, onder wie de 18-jarige hoofdverdachte uit Pakistan.

De man was bekend bij de veiligheidsdiensten, zeggen politiebronnen tegen Franse media. Hij zou dit jaar al eens zijn opgepakt met een steekwapen.

De aanslag was vlak bij het oude kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo. In 2015 pleegden terroristen van al-Qaida daar een aanslag, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen en elf mensen gewond raakten.

Charlie Hebdo noemt de aanval van vandaag “gruwelijk”. “Charlies hele team steunt is solidair met zijn voormalige buren en collega’s”, is te lezen op Twitter.

 Charlie Hebdo @Charlie_Hebdo_

Toute l’équipe de Charlie apporte son soutien et sa solidarité à ses anciens voisins et confrères @PLTVfilms et aux personnes touchées par cette odieuse attaque.

3 uur geleden

Eerder spraken Franse media nog over vier slachtoffers, maar dat lijkt niet te kloppen. Na de aanslag ging de dader er vandoor. Kort daarop is een verdachte met bloedspetters op zijn shirt aangehouden bij de Place de la Bastille.

Of dit de hoofdverdachte is, is niet duidelijk. De tweede verdachte, een Algerijn, zit eveneens in hechtenis.

Na de aanval werd de straat afgezet voor onderzoek:

Aanval met machete in de buurt van voormalig kantoor Charlie Hebdo

De twee slachtoffers zijn ook journalisten. Ze zouden werken bij het persbureau Premières Lignes. Hun kantoor zit naast de plek waar de redactie van Charlie Hebdo vijf jaar geleden werd aangevallen. De man en de vrouw zouden met een hakmes zijn aangevallen tijdens een rookpauze.

‘Symbolische plaats’

Het motief is nog onduidelijk. Justitie in Frankrijk is een terrorismeonderzoek gestart. “De aanslag werd gepleegd op een symbolische plaats, tijdens het proces tegen de verdachten van de Charlie Hebdo-aanslag”, zei premier Castex toen hij vanmiddag de plek van de nieuwe aanslag bezocht.

Burgemeester Hidalgo van Parijs spreekt haar afschuw uit op Twitter. “Ik veroordeel deze terroristische aanslag”, schrijft ze. “Ik bied de slachtoffers, hun families en collega’s alle steun.” Daarnaast bedankt ze de politie en de hulpdiensten.

 Anne Hidalgo @Anne_Hidalgo

Je condamne avec la plus grande fermeté l’ignoble attaque terroriste survenue devant les anciens locaux de Charlie Hebdo. Je tiens à apporter tout mon soutien aux victimes, à leurs familles et collègues. Merci aux forces de l’ordre et aux secours mobilisés sur place.

3 uur geleden

Begin deze maand publiceerde Charlie Hebdo opnieuw de roemruchte Mohammed-cartoons, die in januari 2015 voor moslimterroristen aanleiding waren om een aanslag op de redactie te plegen. De herpublicatie leidde tot protesten in Pakistan. Duizenden mensen gingen de straat op. Terreurbeweging Al-Qaida dreigde met een herhaling van het bloedbad van 2015.

BEKIJK OOK;

Twee journalisten aangevallen met messen bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

RTL 25.09.2020 Twee mannen zijn opgepakt voor de aanval eerder vandaag op twee journalisten vlakbij het voormalige kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Het gaat om een Pakistaan en een Algerijn. Ze vielen vanmiddag de twee journalisten aan met messen.

Het is niet duidelijk hoe de twee slachtoffers eraan toe zijn. Volgens de Franse premier zijn ze in ieder geval niet in levensgevaar.  

De hoofdverdachte van de steekpartij in Parijs is een moslim uit Pakistan. Hij is 18 jaar en was bekend bij de veiligheidsdiensten, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Hij zou eerder dit jaar al zijn opgepakt met een steekwapen

Zwaarbewapende agenten en militairen

Direct na de aanval ging Parijs in de hoogste staat van paraatheid: meerdere metrostations werden korte tijd gesloten en het straatbeeld in de omgeving werd gedomineerd door zwaarbewapende agenten en militairen.

Lees ook:

Gewonden door geweld bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

Het is onbekend wat het motief van de aanval was, maar opvallend is wel dat enkele weken geleden de rechtszaak is begonnen tegen 14 verdachten die betrokken zouden zijn bij de terreuraanslag in januari 2015.

Twaalf doden

Toen drongen twee terroristen de redactie van het Charlie Hebdo binnen en openden het vuur op de aanwezige redactieleden en tekenaars. Twaalf mensen kwamen om het leven. Enkele dagen later werden de twee daders na een dagenlange klopjacht door de politie gedood.

‘De cartoonist staat er 5 jaar na Charlie Hebdo weer alleen voor’

Het Franse blad publiceerde vanwege het begin van dat proces opnieuw cartoons van de islamitische profeet Mohammed. Daarop dreigde terreurorganisatie Al-Qaeda naar verluidt met een nieuw bloedbad. Het huidige adres van de redactie van Charlie Hebdo wordt uit voorzorg geheim gehouden.

RTL Nieuws; Aanslag Charlie Hebdo Frankrijk

Steekpartij bij voormalig kantoor Charlie Hebdo, daders aangehouden

NU 25.09.2020 Twee personen zijn vrijdag gewond geraakt door een steekpartij in Parijs. Het incident vond plaats in de buurt van het oude kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo. Twee personen zijn inmiddels aangehouden, de Franse regering gaat onderzoeken of de daders een terroristisch motief hadden.

Vanwege de plaats en het moment van de steekpartij kondigde de Franse premier Jean Castex een onderzoek aan. Castex sprak van een “symbolische plek”. Bij een aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015 vielen twaalf doden, momenteel is in Parijs het proces bezig.

De speciale Franse terreuraanklager zei vrijdag dat de hoofdverdachte is aangehouden, alsmede een tweede verdachte.

Twee mensen zijn gewond geraakt. Volgens Castex zijn ze niet in levensgevaar. Het zou volgens de premier gaan om twee journalisten. Volgens de aanklager waren zij buiten een sigaretje aan het roken.

Veel politie op de been na steekpartij bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

Twee slachtoffers werkzaam voor productiebedrijf

Ze zouden werken voor een productiebedrijf dat onder meer documentaires en journalistieke items maakt. Het kantoor van dit bedrijf zit op hetzelfde adres als het voormalig kantoor van Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo zelf sprak over een “gruwelijke aanval op voormalige buren en collega’s”. Het hele team sprak op Twitter steun en solidariteit uit. De redactie is na de aanslag van 7 januari 2015 naar een ander kantoor verhuisd.

Toute l’équipe de Charlie apporte son soutien et sa solidarité à ses anciens voisins et confrères @PLTVfilms et aux personnes touchées par cette odieuse attaque.

 Charlie_Hebdo_

13:12 – 25 september 2020

Verdacht pakketje bevatte geen explosieven

De politie had de plek van de steekpartij ruim afgezet. Op die locatie werd ook een verdacht pakketje aangetroffen. Uit onderzoek van de politie bleek dat het geen explosieven bevat. Inmiddels zijn de blokkades weer opgeheven.

Het proces over de aanslag op het satirische tijdschrift is eerder deze maand in Parijs van start gegaan. De rechtbank behandelt ook de aanslag op een joodse supermarkt in de Franse hoofdstad. Bij de aanvallen vielen in totaal zeventien doden.

Zie ook: Charlie Hebdo-rechtszaak gaat vijf jaar na aanslag van start

Lees meer over: Frankrijk  Charlie Hebdo  Buitenland

‘Verdachte steekpartij bij Charlie Hebdo is 18-jarige Pakistaanse moslim’

AD 25.09.2020 Zeker twee mensen zijn gewond geraakt door een steekpartij bij het voormalige kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Het gaat om werknemers van een mediabedrijf.  De Franse politie heeft inmiddels twee verdachten aangehouden,  een van hen zou een 18-jarige Pakistaanse moslim zijn. Justitie heeft een terreuronderzoek geopend.

Twee gewonden, een man en een vrouw,  zijn medewerkers van het bedrijf Premières lignes, een mediabureau dat onder meer documentaires maakt, bevestigde oprichter Paul Moreira tegen BFM-tv. Het bureau heeft een kantoor in het gebouw waar voorheen de redactie van het magazine Charlie Hebdo zat. Op die redactie schoten in 2015 twee moslimterroristen 12 mensen dood, uit protest tegen cartoons van de profeet Mohammed die door het blad waren gepubliceerd.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat dit persbureau specifiek het doel van de dader was. ,,Een man op straat heeft twee mensen aangevallen die voor het gebouw stonden, hij is niet in  het gebouw geweest, maar weg gegaan”, aldus Moreira. Het bedrijf heeft volgens hem geen bedreigingen ontvangen. De twee medewerkers stonden op het moment van de aanval een sigaret te roken voor het gebouw.

Moreira stelt dat de dader een bijl had. Andere bronnen spreken van een mes of machete.  ,,Ik hoorde lawaai en toen ik naar buiten keek zag ik een collega van me, bebloed, die werd achtervolgd door een man met een machete”, stelt een andere medewerker van het bedrijf.

Terreuronderzoek

De politie meldt dat zeker een van de slachtoffers  ernstig gewond is geraakt. De Franse Justitie heeft inmiddels een terreuronderzoek naar het incident geopend en spreekt over ‘een poging tot moord met een terroristisch motief’.  De Franse premier Castex, die ’s middags direct naar de plek van de aanval ging, sprak van een ‘symbolische plek’. Hij wees erop dat de aanval plaats vond bij het voormalige kantoor van Charlie Hebdo én op het moment dat het proces tegen betrokkenen bij de aanslag op dat magazine in 2015 aan de gang is.

Twee verdachten

De politie hield vrij snel na het incident  een verdachte aan. Rond 14 uur werd een tweede persoon aangehouden die eerder in gezelschap van de eerste verdachte zou zijn gezien. De politie is ervan overtuigd dat een van de twee de dader is.  Europe 1 en Le Monde  hebben politiebronnen gesproken die stellen dat één verdachte 18 jaar is en al bekend was bij de veiligheidsdiensten, onder meer voor verboden wapenbezit.  Het zou om Pakistaanse moslim gaan. De tweede verdachte is 33 jaar.

Franse media schrijven dat de aanval plaats zou hebben gevonden bij een muurschildering ter herdenking van de aanslag bij Charlie Hebdo.  Het proces over die aanslagen werd vanmiddag kort onderbroken en de aanwezige redactieleden werden onder begeleiding de rechtszaal uitgeleid. In het proces stonden vrijdagmiddag staan de getuigenissen van de weduwen van die aanslag gepland.  De redactie van Charlie Hebdo betuigde in een tweet hun medeleven: ,,Het hele team van Charlie leeft mee en is solidair met onze voormalige buren en collega’s en met de mensen die zijn geraakt door deze afschuwelijke aanval.”

De Franse politie arresteert een van de twee verdachten van de mesaanval bij het voormalige kantoor van Charlie Hebdo. © AFP

Dreiging

Het incident gebeurde in de Rue Nicolas Appert, in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Bij het satirische blad vielen in januari 2015 twaalf doden toen moslimextremisten de redactie aanvielen.

Het is niet bevestigd dat het steekincident een terroristisch motief kent, maar half september liet het Amerikaanse kennisinstituut SITE, dat jihadistische terreurgroepen in de gaten houdt, nog weten dat de terreurorganisatie al-Qaeda het satirische weekblad Charlie Hebdo heeft gedreigd met een nieuwe aanslag.

© AFP

Rond 15 uur kwamen  de Franse premier Jean Castex en de minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, aan op de plek van de aanval. Hij wil zichzelf op de hoogte stellen van het incident. Volgens Castex was de steekpartij vrijdag in hartje Parijs op een symbolische plek. Hij wees ook op het moment: dat nu het proces speelt tegen verdachten van de Charlie Hebdo- aanslag in 2015.

 I.E.N.

@BreakingIEN

Sep 25, 2020 #BREAKING: At least three people injured in stabbing incident in central Paris near Charlie Hebdo’s former headquarters; major police operation underway – BFMTV

 I.E.N.

@BreakingIEN

#BREAKING: Manhunt underway for male suspect following knife attack in 11th arrondissement of Paris near former offices of satirical magazine Charlie Hebdo; armed police deployed

12:36 PM · Sep 25, 2020 44 47 people are Tweeting about this

Schouder aan schouder

De EU staat schouder aan schouder met de Fransen in deze nieuwe beproeving, zegt EU-president Charles Michel. ,,Voor terreur is op Europese bodem geen plaats.” Michels gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze ‘laffe geweldsdaad’, twittert hij. ,,Volledig solidair met het Franse volk in deze nieuwe beproeving.”

Premier Jean Castex and minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin op de plek van de aanval. © REUTERS

© AFP

Gewonden door steekpartij bij voormalig kantoor van Charlie Hebdo

NU 25.09.2020 Zeker twee personen zijn vrijdag gewond geraakt door een steekpartij in Parijs. Het incident vond plaats in de buurt van het oude kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo. Bij een aanslag op de redactie in 2015 vielen twaalf doden.

Er heerst nog enige onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Diverse Franse media melden dat twee personen zijn neergestoken, terwijl de Franse premier Jean Castex kort daarvoor over vier slachtoffers sprak.

Volgens een politiebron zijn agenten op zoek naar twee verdachten. Er zouden twee personen zijn opgepakt, maar ook die informatie is niet officieel bevestigd. Scholen in de omgeving houden momenteel hun leerlingen binnen. Ook is een aantal metrostations gesloten.

De politie heeft de plek van de steekpartij ruim afgezet. Op die locatie werd ook een verdacht pakketje aangetroffen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het geen explosieven bevat. De Franse justitie is inmiddels een terrorismeonderzoek gestart.

Veel politie op de been na steekpartij bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

Twee slachtoffers werkzaam voor productiebedrijf

Twee slachtoffers werken voor een productiebedrijf dat onder meer documentaires en journalistieke items maakt. Het kantoor van dit bedrijf zit op hetzelfde adres als het voormalig kantoor van Charlie Hebdo.

Het is niet duidelijk of de steekpartij iets te maken heeft met Charlie Hebdo. De redactie is na de aanslag van 7 januari 2015 naar een ander kantoor verhuisd.

Het proces over de aanslag op het satirische tijdschrift is eerder deze maand in Parijs van start gegaan. De rechtbank behandelt ook de aanslag op een joodse supermarkt in de Franse hoofdstad. Bij de aanvallen vielen in totaal zeventien doden.

Zie ook: Charlie Hebdo-rechtszaak gaat vijf jaar na aanslag van start

Lees meer over: Frankrijk  Charlie Hebdo  Buitenland

Gewonden door geweld bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

RTL 25.09.2020 Meerdere mensen zijn gewond geraakt in de buurt van het voormalige kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Dat zegt de Franse premier Jean Castex. Volgens de krant Le Parisien gebruikte de dader een machete. Twee slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

Hoe veel mensen precies gewond zijn geraakt, is onduidelijk. Castex heeft het over vier mensen, Franse media schrijven dat het om twee personen gaat.

In de metro gevlucht

De dader zou na de steekpartij de metro in zijn gevlucht. Er is een verdachte aangehouden.

Lees ook:

Na 5 jaar start zaak Charlie Hebdo: ‘Ideologie moet terechtstaan’

Bij het satirische blad Charlie Hebdo vielen in 2015 twaalf doden toen moslimextremisten de redactie aanvielen. Vermeende handlangers van de daders worden nu in Frankrijk berecht. Het blad publiceerde vanwege het begin van dat proces opnieuw cartoons van de islamitische profeet Mohammed.

Na 5 jaar start zaak Charlie Hebdo: ‘Ideologie moet terechtstaan’

Begin deze maand startte ruim 5 jaar na de terreuraanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo de zaak tegen 14 verdachten. Oud-columniste Zineb al Rhazoui: ‘Ik dacht, ik hoopte dat het een grap was’.

RTL Nieuws; Frankrijk

Steun voor Charlie Hebdo na nieuwe bedreigingen

Telegraaf  23.09.2020 Meer dan honderd Franse nieuwsmedia riepen woensdag mensen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo te steunen nadat het personeel met de dood is bedreigd. In 2015 waren het tijdschrift en zijn medewerkers doelwit van een terroristische aanslag.

Charlie Hebdo publiceerde eerder deze maand cartoons van de profeet Mohammed bij de start van een proces tegen verdachten van de aanslag in 2015 op hun kantoor in Parijs.

Terwijl de editie in Frankrijk uitverkocht was, lokte de publicatie veroordeling uit van verschillende moslimlanden. Militanten van al-Qaeda dreigden naar verluidt met een herhaling van het bloedbad van 2015.

De open brief op de voorpagina van de nieuwe editie hekelt „nieuwe totalitaire ideologieën, die soms claimen geïnspireerd te zijn door religieuze teksten.” „De vijanden van vrijheid moeten begrijpen dat we allemaal, samen, hun standvastige tegenstanders zijn, ongeacht onze meningsverschillen of overtuigingen”, aldus de brief.

Twaalf mensen, onder wie enkele van de meest gevierde cartoonisten van Frankrijk, werden gedood op 7 januari 2015, toen de broers Saïd en Chérif Kouachi op het kantoor van het tijdschrift begonnen te schieten. Veertien mensen staan terecht die ervan worden verdacht de broers Kouachi bij die aanslag te hebben geholpen en twee dagen later bij nog een op een joodse supermarkt.

’Waanzinnige haat’

Charlie Hebdo’s hoofd personeelszaken zei tegen het tijdschrift Le Point dat de politie haar uit huis haalde nadat ze doodsbedreigingen had ontvangen die de politie geloofwaardig acht. Ze vertelde Le Point dat er „waanzinnige haat” was tegen het tijdschrift.

„Charlie Hebdo wordt opnieuw bedreigd door terroristische organisaties”, zei hoofdredacteur Laurent Sourisseau, die in 2015 zwaar gewond raakte, tegen persbureau AFP. „Bedreigingen die een echte provocatie vormen tijdens het proces van de aanslagen van januari 2015.”

De brief ter ondersteuning van Charlie Hebdo is ondertekend door grote kranten, tijdschriften en omroepen, die hem nogmaals zullen publiceren.

BEKIJK MEER VAN; islam misdaad kranten kranten- en tijdschriftenindustrie Parijs Frankrijk Charlie Hebdo

Franse media steunen Charlie Hebdo na bedreigingen al-Qaeda

AD 23.09.2020 Meer dan honderd Franse nieuwsmedia roepen mensen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo te steunen nu het personeel met de dood is bedreigd. In 2015 werden op de redactie van het tijdschrift elf mensen gedood tijdens een terroristische aanslag. Begin deze maand begon het proces tegen veertien verdachten van de terreurdaden in Frankrijk dat jaar.

Charlie Hebdo publiceerde eerder deze maand cartoons van de profeet Mohammed bij de start van een proces tegen verdachten van de aanslag in 2015 op hun kantoor in Parijs.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Lees meer

Terwijl de editie in Frankrijk uitverkocht was, lokte de publicatie de veroordeling uit van verschillende moslimlanden. Militanten van al-Qaeda dreigden naar verluidt met een herhaling van het bloedbad van 2015.

De open brief op de voorpagina van de nieuwe editie hekelt ‘nieuwe totalitaire ideologieën, die soms claimen geïnspireerd te zijn door religieuze teksten’. In de brief staat verder: ‘De vijanden van vrijheid moeten begrijpen dat we allemaal, samen, hun standvastige tegenstanders zijn, ongeacht onze meningsverschillen of overtuigingen’.

De brief ter ondersteuning van Charlie Hebdo is ondertekend door grote kranten, tijdschriften en omroepen.

 Charlie Hebdo

@Charlie_Hebdo_

Afbeelding #DéfendonsLaLiberté Retrouvez :

Une lettre ouverte à nos concitoyens signée par plus de 100 médias

Attentats : on vous dit que ça n’a rien à voir avec la religion !

Trois docteurs face au Covid En vente aujourd’hui !

6:59 AM · Sep 23, 2020 1.3K

Elf mensen, onder wie enkele van de meest gevierde cartoonisten van Frankrijk, werden gedood op 7 januari 2015, toen de broers Saïd en Chérif Kouachi op het kantoor van het tijdschrift begonnen te schieten. Buiten schoten zij een agent dood.

Rechtzaak aanslag op Charlie Hebdo

Het proces rond de aanslagen van januari 2015 startte begin deze maand en duurt tot begin november. Er staan 14 verdachten terecht, die onder meerde wapens zouden hebben geleverd. De daders werden alle drie door de politie gedood, nadat ze hun aanslagen pleegden op Charlie Hebdo, op politiemensen op straat, en op een joodse supermarkt. Bij die terreurdaden vielen in totaal 17 doden.

Veertien mensen staan terecht die ervan worden verdacht de broers Kouachi te hebben geholpen.

Moslims gingen in Mumbai de straat op nadat Charlie Hebdo de Mohammed-cartoons opnieuw plaatst. Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE / AFP

Al-Qaeda dreigt met nieuwe aanslag op Charlie Hebdo

Telegraaf 11.09.2020 Terreurorganisatie al-Qaeda heeft het satirische weekblad Charlie Hebdo gedreigd met een nieuwe aanslag. Dat meldt het Amerikaanse kennisinstituut SITE, dat jihadistische terreurgroepen in de gaten houdt.

Het Franse blad publiceerde vorige week opnieuw cartoons van de profeet Mohammed vanwege de start van het proces over de aanslag in 2015, die aan twaalf mensen het leven kostte.

BEKIJK OOK:

Hoofdredacteur Charlie Hebdo: ’Betreurend hoe weinig mensen strijden voor vrijheid’

Al-Qaeda waarschuwde in zijn eigen blad dat het een fout is te denken dat de aanslag „eenmalig” zou zijn. Het dreigement stond in een Engelstalige versie die verder in het teken stond van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten van 19 jaar geleden.

Volgens al-Qaeda heeft de Franse president Emmanuel Macron „groen licht” gegeven voor herpublicatie van de cartoons en kan hij „eenzelfde boodschap” tegemoetzien als zijn voorganger François Hollande die destijds president was.

De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 redactieleden van Charlie Hebdo dood, nadat het blad tekeningen van Mohammed had geplaatst. Zij werden later gedood door de politie. De aanslag is opgeëist door een zusterorganisatie van al-Qaeda die vooral in Jemen actief is.

BEKIJK MEER VAN; terrorisme islam terreurdaad kranten- en tijdschriftenindustrie Emmanuel Macron Charlie Hebdo

Al-Qaeda dreigt met nieuwe aanslag op Charlie Hebdo na cartoons

AD 11.09.2020 Terreurorganisatie al-Qaeda heeft het satirische weekblad Charlie Hebdo gedreigd met een nieuwe aanslag. Dat meldt het Amerikaanse kennisinstituut SITE, dat jihadistische terreurgroepen in de gaten houdt.

Het Franse blad publiceerde vorige week opnieuw cartoons van de profeet Mohammed vanwege de start van het proces over de aanslag in 2015, die aan twaalf mensen het leven kostte.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Al-Qaeda waarschuwde in zijn eigen blad dat het een fout is te denken dat de aanslag ‘eenmalig’ zou zijn. Het dreigement stond in een Engelstalige versie die verder in het teken stond van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten van 19 jaar geleden.

Volgens al-Qaeda heeft de Franse president Emmanuel Macron ‘groen licht’ gegeven voor herpublicatie van de cartoons en kan hij ‘eenzelfde boodschap’ tegemoetzien als zijn voorganger François Hollande die destijds president was.

Aanslag

De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 redactieleden van Charlie Hebdo dood, nadat het blad tekeningen van Mohammed had geplaatst. Zij werden later gedood door de politie. De aanslag is opgeëist door een zusterorganisatie van al-Qaeda die vooral in Jemen actief is.

Overlevende Charlie Hebdo: ‘Dode lichamen lagen over elkaar heen’

AD 10.09.2020 In Frankrijk staan veertien verdachten terecht voor de aanslagen in januari 2015 in Parijs. Cartoonisten van Charlie Hebdo die de terreuraanslag overleefden, werden de afgelopen dagen in de rechtbank gehoord.

Politieman Christian Deau staat in de rechtszaal. Op beeldschermen komen foto’s en video’s van onder meer bewakingscamera’s voorbij.

,,Lichaam C dat is mijnheer Wolinski’’, vertelt Deau zakelijk. De mensen in de zaal kijken naar de beelden van cartoonist Wolinski die in het bloed ligt op de redactie van Charlie Hebdo. Op de beelden staat er een C bij zijn lichaam. ,,Hij werd drie keer geraakt.’’

Lees ook;

Weekblad Charlie Hebdo publiceert cartoons die redactie tot doelwit aanslag maakten opnieuw

Lees meer

Frankrijk verijdelde recentelijk zes aanslagen

Lees meer

Rechtzaak aanslag op Charlie Hebdo

Het proces rond de aanslagen van januari 2015 startte begin deze maand en duurt tot begin november. Er staan 14 verdachten terecht, die onder meerde wapens zouden hebben geleverd. De daders werden alle drie door de politie gedood, nadat ze hun aanslagen pleegden op Charlie Hebdo, op politiemensen op straat, en op een joodse supermarkt. Bij die terreurdaden vielen in totaal 17 doden.

Dan komt het lichaam van tekenaar Tignous in beeld. ,,Hij is beschoten op minder dan 10 centimeter afstand’’, zegt Deau.

Eén voor één worden de slachtoffers benoemd en beschreven. Deau, anti-terreurspecialist, wordt gevraagd naar details. ,,Als je inzoomt op de beelden kan je zien dat het bloed tot op het plafond zit.’’

Christian Deau vertelde deze week bijna klinisch hoe de redactie van Charlie Hebdo eruit zag, nadat de broers Kouachi er op 7 januari 2015 hun kalasjnikovs leeg schoten.

Ook de overlevenden kwamen aan het woord. Voor het eerst vertelden ze samen en uitgebreid over die paar minuten, vijf jaar geleden, die hun levens voorgoed zouden veranderen.

,,In het trappenhuis liep er één achter me met z’n kalasjnikov’’, vertelde cartooniste Corinne Rey, bekend als Coco. ,,Hij duwde me de redactie op, ik hoorde een schot en ik zag Simon van zijn stoel vallen.’’

Simon Fieschi, dat was de webmaster van Charlie Hebdo. Hij zat vlakbij de ingang.

Sourisseau

Sourisseau © AFP

,,Ik zag mannen met bivakmutsen’’, vertelde hij aan de rechter. ,,Ik werd geraakt door twee kogels. De eerste ging er bij mijn hals in en kwam er bij mijn linker schouderblad weer uit. Onderweg raakte de kogel mijn wervelkolom.’’

De terroristen liepen daarna de redactiezaal in en schoten. De huidige hoofdredacteur, Laurent Sourisseau oftewel ‘Riss’, vertelde: ,,Ik liet mezelf op de grond vallen, met m’n hoofd onder een tafel, m’n gezicht naar de grond. Ik zag niks meer. Het schieten begon. Ik wist meteen: ik zou hier sterven.’’

Coco: ,,Het schieten ging maar door. Ze riepen: ‘Allah akbar! We hebben wraak genomen voor de profeet’!’’

© EPA

Journalist Fabrice Nicolino zat ook in het zaaltje. ,,Ik liet mezelf naar achteren vallen en trok een tafel over me heen. Daarna werd ik geraakt door drie kogels.’’

Schrijfster Sigolène Vinson verstopte zich. ,,Maar die moordenaar vond me. Hij zette z’n wapen tegen mijn voorhoofd. Toen zei hij: ‘ik dood geen vrouwen. Maar je moet wel de Koran lezen’.’’

De terroristen vroegen waar Charb was, de toenmalige hoofdredacteur.

Michel Charbonnier, de vader van Charb.

Michel Charbonnier, de vader van Charb. © AFP

Riss, die op de grond lag: ,,Ik hield m’n adem in. Ik dacht: als ze me zien ademen, schieten ze opnieuw. Toen hoorde ik een stem heel dichtbij schreeuwen. ‘Waar is Charb?’ En toen hoorde ik nog eens twee of drie schoten.’’

Politieman Christian Deau vertelde in de rechtszaal dat het hoofd van Charb drie keer én dodelijk was geraakt. De hoofdredacteur was één van de elf mensen die in het gebouw werden vermoord.

Na de schietpartij werd het op de redactie muisstil, vertelden de overlevenden. Sigolène Vinson: ,,De dode lichamen lagen over elkaar heen. Ik belde het alarmnummer en zei: ‘ze zijn allemaal dood’. Toen hoorde ik aan de andere kant van de zaal een stem: ‘Nee, ik ben niet dood’. Dat was Riss.’’

Riss: ,,Ik lag op mijn rug. Ik wist niet of ik ernstig verwond was.’’ Hij hoorde de stemmen van een paar collega’s. ,,Ik dacht: en de anderen? Waarom zeggen die niks? Toen realiseerde ik dat de anderen dood waren.’’

Gala Renaud (R), weduwe van journalist Michel Renaud.

Gala Renaud (R), weduwe van journalist Michel Renaud. © AFP

Coco: ,,Ik had een jaar eerder nog een eerste hulpcursus gedaan. Maar op dat moment wist ik absoluut niet wat ik moest doen.’’ Ze stapte over de dode collega’s heen. ,,Toen zag ik Philippe liggen. Ik dacht: hij heeft geen gezicht meer.’’

Journalist Philippe Lançon was gruwelijk in zijn gezicht geraakt, maar overleefde het. Hij is niet bij het proces aanwezig.

De hulpverleners kwamen na verloop van tijd binnen. Simon Fieschi: ,,Ze zaten aan mijn benen en vroegen wat ik voelde. Ik voelde helemaal niets meer.’’ Hij bleek deels verlamd.

Simon Fieschi (R) en Fabrice Nicolino (L).

Simon Fieschi (R) en Fabrice Nicolino (L). © AFP

Riss stond op. ,,Ik probeerde heel hard om níet de redactiezaal in te kijken. Maar naast me lag Charb. Ik móest wel kijken, want ik moest over hem heen stappen.’’

In de rechtbank vertelden de overlevenden ook over de tijd ná de aanslag.

© AFP

Simon Fieschi: ,,De hele weg naar het ziekenhuis probeerde ik me het telefoonnummer van mijn moeder te herinneren. Toen ik het ziekenhuis aankwam werd ik in coma gebracht. Ik heb daarna acht maanden in het ziekenhuis gelegen. Daarna was er nog een paar jaar dagverpleging. Ik kan mijn twee handen niet meer goed gebruiken. Typen is heel moeilijk.’’ En daarna zorgde hij voor de enige keer dat er gelachen werd in rechtszaal: ,,Ik kan zelfs geen middelvinger meer naar iemand opsteken.’’

Journalist Fabrice Nicolino vertelde over zijn werk nú bij Charlie Hebdo. ,,Als je op de redactie binnenkomt, kom je langs zes metaaldetectoren. We hebben een panic room waar geen raketwerper doorheen komt. Er is een codewoord en als iemand dat roept moeten we daar meteen naar binnen.’’

Hoofdredacteur Riss vertelde over de tol van 24-uurs bewaking. ,,Mijn vrouw en ik wilden graag een kind adopteren. Maar er werd ons verteld dat ze nooit een kind zouden toewijzen aan mensen die dag in dag uit politiebescherming hebben.’’

Tienduizenden Pakistanen boos om Mohammed-cartoon in Charlie Hebdo

NU 04.09.2020 Tienduizenden Pakistanen verspreid over heel het land zijn vrijdag de straat opgegaan vanwege het besluit van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo om opnieuw een cartoon van de profeet Mohammed af te drukken.

zie: Dronebeelden van massale opkomst ‘Charlie Hebdo-prostest’ in Pakistan NU 08.09.2020

De cartoons waren in januari 2015 aanleiding voor een terroristische aanslag op de Charlie Hebdo-redactie in Parijs, waarbij twaalf mensen overleden.

Aanwezige demonstranten scandeerden “Dood aan Frankrijk” en riepen op tot boycots van Franse producten. Ook waren er borden te zien met teksten als “Onthoofding is de straf voor godslastering”.

Door de demonstraties kwam onder meer het verkeer in Karachi enige tijd stil te liggen. Ook in Rawalpindi, Peshawar, Lahore en Dera Ismail Khan vonden protesten plaats.

De demonstraties van vrijdag werden georganiseerd door de radicaalislamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). “Het opnieuw printen van de cartoons leidt tot terrorisme. Iedere zoveel jaar wordt deze godslastering van Mohammed herhaald. Het moet stoppen”, zei TLP-districtsleider Razi Hussaini in de miljoenenstad Karachi.

Strafproces terroristische aanslag begonnen

De redactie van Charlie Hebdo besloot eerder deze week om de spotprenten van de profeet Mohammed voor de tweede keer af te drukken, vanwege het strafproces dat begon. De redactie wilde daarmee aantonen dat de redactie het proces strijdvaardig tegemoetziet. Het gaat om oudere prenten die al eerder in het weekblad afgedrukt werden.

Spotprenten van de profeet Mohammed leidden voor het eerst tot massale demonstraties door Pakistaanse moslims toen ze werden afgedrukt in de Deense krant Jyllands-Posten. Ook een door PVV-leider Geert Wilders georganiseerde cartoonwedstrijd rond Mohammed in 2018 veroorzaakte ophef in het Aziatische land.

Lees meer over: Pakistan  Charlie Hebdo  Buitenland

Demonstanten in Lahore EPA

Duizenden de straat op in Pakistan vanwege cartoons Charlie Hebdo

NOS 04.09.2020 In Pakistan zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de Mohammed-cartoons die het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo deze week opnieuw publiceerde.

De cartoons vormden in januari 2015 voor moslimterroristen de aanleiding om een aanslag te plegen op de redactie in Parijs. Hierbij kwamen 12 mensen om het leven.

Persbureau Reuters meldt dat door heel Pakistan werd geprotesteerd. Hierbij werd ‘Dood aan Frankrijk’ gescandeerd en droegen demonstranten borden met de tekst: ‘Onthoofding is de straf voor godslastering’. Ook werd opgeroepen om alle Franse producten te boycotten.

Deze demonstranten noemen de actie van Charlie Hebdo terrorisme en verbranden de Franse vlag:

Duizenden de straat op in Pakistan vanwege Charlie Hebdo

Afbeeldingen van Mohammed zijn in de islam verboden. In Pakistan kan voor godslastering de doodstraf worden opgelegd.

In onder meer de Pakistaanse steden Karachi, Lahore en Rawalpindi kwamen woedende moslims bijeen. De protesten werden georganiseerd door de Tehreek-e-Labbaik (TLP), een radicale islamitische beweging. “Het publiceren van de cartoons staat gelijk aan terrorisme. Ze herhalen deze vorm van blasfemie om de paar jaar, dat moet stoppen”, zegt Razi Hussani, een lokale TLP-leider tegen Reuters.

De TLP-partij was in 2018 ook de drijvende kracht achter protestmarsen in Pakistan tegen het plan van Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden. De protesten in 2015 naar aanleiding van de publicatie van de Charlie Hebdo-cartoons liepen uit op geweld, toen demonstranten de Franse ambassade in Karachi bestormden.

Ook de Pakistaanse regering veroordeelt het opnieuw publiceren van de cartoons.

Proces

Het satirische tijdschrift publiceerde de cartoons voor een tweede keer, omdat deze week het proces over de aanslag begon. Op de dertien tekeningen is de profeet Mohammed te zien met onder meer een bom in plaats van een tulband op zijn hoofd.

Op 7 januari 2015 doodden de broers Saïd en Chérif Kouachi twaalf mensen bij het weekblad. De dag erna schoot Amedy Coulibaly een politieagente dood en weer een dag later executeerde hij in een Joodse supermarkt vier gegijzelden. Alle drie werden door de politie doodgeschoten.

Veertien mogelijke handlangers van de Hebdo-aanslag staan vanaf morgen terecht. Ze worden onder meer verdacht van het vervoeren van wapens en het financieren van terrorisme.

BEKIJK OOK

Na 5 jaar start zaak Charlie Hebdo: ‘Ideologie moet terechtstaan

RTL 02.09.2020 Vandaag start ruim 5 jaar na de terreuraanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo de rechtszaak tegen 14 verdachten. Het zijn de handlangers van de twee doodgeschoten daders. Bij de aanslag vielen in totaal 12 doden. Oud-columniste Zineb al Rhazoui: ‘Ik dacht, ik hoopte dat het een grap was’.

Meer:  Aanslag Charlie Hebdo Rechtszaak Frankrijk

Charlie Hebdo-rechtszaak gaat vijf jaar na aanslag van start

NU 02.09.2020 Het proces over de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een joodse supermarkt is woensdag van start gegaan in Parijs. In totaal veertien personen worden verdacht van betrokkenheid bij de aanvallen van ruim vijf jaar geleden, waarbij in totaal zeventien doden vielen.

De drie terroristen die de aanslagen in de Franse hoofdstad hebben uitgevoerd, staan zelf niet terecht omdat ze in 2015 zijn gedood door de politie.

De broers Saïd en Chérif Kouachi doodden op 7 januari 2015 twaalf personen op de redactie van Charlie Hebdo. Amedy Coulibaly, een kennis van een van de broers, doodde een dag later een agent. Nog een dag later schoot hij vier personen in een joodse supermarkt dood.

De veertien personen die de komende tien weken terechtstaan, worden verdacht van onder meer het financieren van terrorisme, lidmaatschap van een terroristische organisatie en het leveren van wapens aan de aanslagplegers. Drie verdachten zijn afwezig. Of ze nog in leven zijn, is niet bekend.

In de aanloop naar het proces publiceerde Charlie Hebdo opnieuw spotprenten van de profeet Mohammed, die eerder voor de broers Kouachi aanleiding waren om de redactie aan te vallen. “We zullen nooit gaan slapen, we zullen nooit opgeven”, zegt hoofdredacteur Laurent ‘Riss’ Sourisseau.

Na de aanslagen op Charlie Hebdo en de joodse supermarkt werden in Frankrijk nog meer terroristische aanslagen gepleegd door extremisten. Daarbij kwamen in totaal meer dan 250 personen om het leven.

Dit zijn de verdachten in het Charlie Hebdo-proces

Lees meer over: Frankrijk  Charlie Hebdo  Buitenland

Proces Charlie Hebdo-terroristen begint: ‘Ik leef hier voor altijd mee’

NOS 02.09.2020 Michel Catalano heeft nog steeds elke ochtend een knoop in z’n maag wanneer hij zijn drukkerij binnenloopt. Het is de plek waar meer dan vijf jaar geleden, op 9 januari 2015, twee zwaarbewapende mannen binnenvielen. Het waren de terroristen Said en Chérif Kouachi, voortvluchtig na de aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo enkele dagen eerder.

“Hoe kwamen ze aan die wapens? Waarom kon dat zo makkelijk? En hoe kwamen ze bij mij terecht?” Tot op de dag van vandaag heeft Catalano meer vragen dan antwoorden. De drukker hoopt dat daar de komende weken verandering in komt, tijdens het proces over de aanslagen. Dat begint vandaag in Parijs.

Correspondent Frank Renout bezocht Catalano in zijn vernieuwde drukkerij. Hij sprak met hem over de gebeurtenissen die negende januari, en zijn herinneringen daaraan:

‘Ik wilde vooral dat mijn medewerker het zou overleven’

De broers Kouachi zelf kunnen geen straf meer uitzitten: zij werden gedood door politiekogels, zoals ze zelf gepland hadden. Hetzelfde geldt voor Amedy Coulibaly, die op 9 januari een gecoördineerde aanslag pleegde in een Joodse supermarkt.

Wel staan hun medeplichtigen en handlangers terecht. In totaal zijn het er veertien, van wie enkelen naar Syrië zijn gevlucht en dus niet aanwezig zijn. Alle verdachten ontkennen dat ze afwisten van de plannen voor een aanslag, maar rechercheurs vinden dat ongeloofwaardig. De hoop is dat ze toch bijdraaien, en dat hun verklaringen tijdens het proces een en ander duidelijk zullen maken.

Ook Catalano hoopt op antwoorden. Bovendien, vindt hij, is een proces een belangrijk deel van het verwerkingsproces. “Het helpt je om dingen te begrijpen, een pagina om te slaan in dit verhaal.”

Helemaal vergeten zal hij die dag nooit, weet hij. “Dit zal altijd deel uit blijven maken van mijn leven. Maar ik probeer wel mezelf weer de kans te geven om weer meer van het leven te genieten. Ik hoop dat het proces me daarbij helpt.”

BEKIJK OOK;

Charlie Hebdo publiceert Mohammed-cartoons opnieuw

Telegraaf 01.09.2020  Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceert opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie doelwit van islamitisch terrorisme maakten. Het blad maakte dat een dag voor het proces over de aanslagen in Parijs bekend.

Bij de aanslag op de redactie kwamen in januari 2015 twaalf mensen om. Hoofdredacteur Laurent ’Riss’ Sourisseau toont zich strijdbaar. „We zullen nooit naar bed gaan. We zullen nooit opgeven”, zegt hij in de editie met de cartoons op de cover, die woensdag in de kiosken ligt maar nu al online is te lezen.

Op de twaalf tekeningen, aanvankelijk in 2005 gepubliceerd door de Deense krant Jyllands-Posten, staat bijvoorbeeld de profeet afgebeeld met een bom in plaats van een tulband. Ook de andere cartoons wekten de woede op van radicale moslims. Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, aldus de redactie.

De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood. Zij werden later gedood door de politie. Het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers gaat woensdag van start. Er worden veertien mensen vervolgd, ook voor betrokkenheid bij een aanslag op een joodse supermarkt in Parijs.

BEKIJK MEER VAN; islam misdaad kranten kranten- en tijdschriftenindustrie Laurent ’Riss’ Sourisseau Parijs Charlie Hebdo

Eerdere uitgaven van Charlie Hebdo, uitgestald in januari 2018 EPA

Profeet Mohammed opnieuw op cover Charlie Hebdo

NOS 01.09.2020 Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceert opnieuw de Mohammed-cartoons die voor moslimterroristen de aanleiding vormden om in januari 2015 een aanslag op de redactie te plegen.

Het blad komt morgen uit en dan begint ook het proces over de aanslag. Op de dertien tekeningen is de profeet te zien met onder meer een bom in plaats van een tulband op zijn hoofd.

Charlie Hebdo heeft de voorpagina op Twitter gepost:

  Charlie Hebdo @Charlie_Hebdo_

Numéro spécial : Tout ça pour ça. Retrouvez : 👉 Un florilège des charognards du 7 janvier 2015 👉 Procès : la parole aux familles 👉 Sondage exclusif @IfopOpinion : la liberté d’expression c’est important, mais… Disponible dès demain !

Op 7 januari 2015 doodden de broers Saïd en Chérif Kouachi twaalf mensen bij het weekblad. Twee dagen later werden ze door de Franse politie doodgeschoten.

Veertien mogelijke handlangers staan vanaf morgen terecht. Ze worden onder meer verdacht van het vervoeren van wapens en het financieren van terrorisme.

BEKIJK OOK;

Kaarsen in Parijs ter nagedachtenis aan de twaalf slachtoffers op de redactie van Charlie Hebdo. © AFP

Weekblad Charlie Hebdo publiceert cartoons die redactie tot doelwit aanslag maakten opnieuw

AD 01.09.2020 Het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo publiceert, een dag voordat het proces over de aanslagen in Parijs begint, opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie destijds doelwit van islamitisch terrorisme maakten.

Bij de aanslag op de redactie kwamen in januari 2015 twaalf mensen om. Hoofdredacteur Laurent ‘Riss’ Sourisseau toont zich strijdbaar. ,,We zullen nooit naar bed gaan. We zullen nooit opgeven”, zegt hij in de editie met de cartoons op de cover, die woensdag in de kiosken ligt maar nu al online is te lezen.

Op de twaalf tekeningen, aanvankelijk in 2005 gepubliceerd door de Deense krant Jyllands-Posten, staat bijvoorbeeld de profeet afgebeeld met een bom in plaats van een tulband. Ook de andere cartoons wekten de woede op van radicale moslims.

Lees ook;

Lees meer

Goede reden

Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, aldus de redactie.  De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood.

Zij werden later gedood door de politie. Het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers gaat woensdag van start. Voor de aanslagen op de weekbladredactie en een Joodse supermarkt staan in totaal veertien verdachten terecht.

Reacties»

1. Geert Wilders opnieuw bedreigd door terreurbeweging al-Qaida « Debat in de Digitale Hofstad - september 18, 2020

[…] zie ook: Start rechtzaak aanslag 07.01.2015 Franse blad Charlie Hebdo Parijs […]

2. Aanslag Charlie Hebdo 25.09.2020 Parijs | Kunst in de Wijk - september 27, 2020

[…] Zie ook:  Start rechtzaak aanslag 07.01.2015 Franse blad Charlie Hebdo Parijs […]

3. De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 14 Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad - oktober 29, 2020

[…] zie ook: Start rechtzaak aanslag 07.01.2015 Franse blad Charlie Hebdo Parijs […]

4. De Denktank uit Turkije ook in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad - november 13, 2020

[…] zie ook: Start rechtzaak aanslag 07.01.2015 Franse blad Charlie Hebdo Parijs […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: