jump to navigation

Expo in HHM “Nooit Gebouwd Den Haag” 16.11.2019 – 22.03.2020 juli 20, 2019

Posted by jandewandelaar in den haag, expositie, haags historisch museum, Nooit gebouwd Den Haag.
Tags: , , , ,
trackback

Den Haag “Nooit gebouwd”

In het Haags Historisch Museum is van november tot maart volgend jaar de Tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien. In deze tentoonstelling zijn diverse plannen te zien die nooit gerealiseerd zijn in de stad.

Telegraaf 16.11.2019

AD 16.11.2019

AD 24.07.2019

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, het Olympisch Stadion in Scheveningen, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet, de snelweg dwars door de negentiende-eeuwse wijken rond het centrum.

Stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die er nooit zijn gekomen. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd?

AD 18.09.2019

Ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.

De tentoonstelling begint op 16 november 2019.

Hoe spectaculair anders had Den Haag er uit kunnen zien?

Een Olympisch stadion in Scheveningen, een gotisch paleis van koning Willem II op landgoed Zorgvliet en een snelweg rond het centrum van Den Haag. Allemaal plannen die nooit werkelijkheid zijn geworden. Het Haags Historisch Museum is bezig een tentoonstelling hierover in te richten. Die moet vanaf half november te zien zijn.

Het gaat daarbij niet alleen om gebouwen die nooit écht zijn gerealiseerd. Tijdens de expo zijn straks ook niet gekozen ontwerpen te zien voor beeldbepalende gebouwen die iedereen wel kent, zoals het Vredespaleis, het Haagse stadhuis en de Tweede Kamer. Ook zijn er tekeningen te zien van Bijlmerachtige flats die in de Schilderswijk moesten komen en voor een ware ‘wereldhoofdstad’ in de duinen.

Idee

Het Haags Historisch Museum legt tijdens de tentoonstelling uit wat het idee achter deze plannen was en waarom de ontwerpen nooit gerealiseerd zijn. Behalve tekeningen komen er ook maquettes en wordt gebruik gemaakt van virtual reality. De expositie is te zien van 16 november tot 22 maart 2020.

Expo

“Nooit Gebouwd Den Haag 2019/2020” preview in het Atrium Den Haag in de posterwand van het Haags Gemeentearchief tot 15 september 2019.

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op Het Binnenhof, het Olympisch Stadion in Scheveningen, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet, de snelweg dwars door de negentiende-eeuwse wijken rond het centrum.

Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die u in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Ontwerp Paleis Staten-Generaal op het Binnenhof, Ludwig Lange, 1865. Collectie Nationaal Archief
De niet gebouwde stad vormt vanaf medio november 2019 het onderwerp van een tentoonstelling en een boek: Nooit gebouwd Den Haag.

Hierin staan tientallen bijzondere, Haagse plannen centraal die om uiteenlopende redenen onuitgevoerd zijn gebleven: van ontwerpen voor beeldbepalende gebouwen als het Vredespaleis, het Stadhuis, Spui, Den Haag en de Tweede Kamer der Staten-Generaal tot ingrijpende verkeersplannen en ambitieuze stadsuitbreidingen. Van praktische oplossingen tot utopische projecten. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd?

Boek en tentoonstelling vormen een uitnodiging om met andere ogen naar de vertrouwde stad te kijken. Terugkijkend slaken we bij sommige geschrapte projecten een zucht van verlichting, maar wellicht moeten we in andere gevallen met weemoed en spijt vaststellen dat “Groot Denken” niet ten uitvoer is gebracht.

Tentoonstelling
Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 zal in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien zijn. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen?

Wat zou de impact zijn geweest van een dubbele ringbaan rond de historische binnenstad? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien.
www.haagshistorischmuseum.nl/verwacht

Publicatie
Meer lezen over het nooit gebouwde Den Haag kunt u vanaf 16 november in de publicatie Nooit gebouwd Den Haag. In dit rijk geïllustreerde boek komen in 22 hoofdstukken tientallen niet uitgevoerde plannen en ontwerpen aan bod.

Nooit gebouwd Den Haag is een publicatie in de VOM-reeks van de Gemeente Den Haag, afdeling Monumentenzorg en Welstand en de Stichting Publicaties Haags Erfgoed, uitgegeven door Bekking & Blitz. Deze uitgave komt tot stand mede dankzij de steun van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en De Frans Stichting Mortelmans.
www.publicatieshaagserfgoed.nl

Meer weergeven

web: Haags historisch museum

Adres

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag

Huh, wat doet dat Olympisch Stadion op Scheveningen? En andere gebouwen die nooit gebouwd zijn

OmroepWest 17.11.2019 Stel je een rondleiding voor door een Den Haag dat nooit gebouwd is. Een tour langs het schitterende Olympisch Stadion op Scheveningen, de Bijlmerflats in de Schilderswijk en het grote M-gebouw bij het Haagse Centraal Station.

De plannen voor al deze gebouwen lagen er, maar gebouwd zijn ze nooit. Tijdens een nieuwe tentoonstelling in het Haags Historisch Museum kan je je vergapen aan de ontwerptekeningen en maquettes van de allermooiste ‘Nooit gebouwde’ Haagse gebouwen.

We maakten een overzicht van die “Nooit gebouwde gebouwen” en wat op die plekken dan wel staat !!

Bijlmerflats in de Schilderswijk

Eind jaren ’60 werd door de gemeente een plan ontwikkeld voor een gedeeltelijke sanering van de Schilderswijk: Van Grijs naar Groen. Na grootschalige sloop zouden veertien hoge flats in het groen bij het Oranjeplein verrijzen.

Maquette ‘Bijlmerflats’, Oranjeplein | Collectie Haags Gemeentearchief

Oranjeplein anno 2019.

Topshot Schilderswijk, Oranjeplein | Foto: Google Maps

M2 Gebouw op Koning Julianaplein

Het had de kers op de taart van het vernieuwde stationsgebied moeten worden: het M-gebouw van Rem Koolhaas. Door de financiële crisis en de ingestorte kantorenmarkt werd in 2010 de stekker uit het project getrokken.

Ontwerp M-gebouw | Copyright: Oma

Zo ziet het Koningin Julianaplein er anno 2019 uit.

Topshot Koningin Julianaplein Den Haag | Beeld : Google Maps

Vredespaleis

Voor de bouw van het Vredespaleis in Den Haag zonden 216 architecten, waaronder Berlage, een ontwerp in. Uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van Louis Marie Cordonnier. Het Vredespaleis was in 1913 klaar.

Het ontwerp van Hendrik Berlage, dat het niet werd.

https://imgw.rgcdn.nl/7c93e76b41784d69a659429e133ee338/opener/3963563.jpg?v=ct3VneWyg-ip-KaeZJOHwQ2

Dit ontwerp van Willem Kromhout werd ook niet gekozen.

Ontwerp voor het Vredespaleis, Willem Kromhout | Collectie Nieuwe Instituut

Vredespaleis anno 2019.

Binnenhof

Vanaf het midden van de negentiende eeuw zijn vele tientallen plannen gemaakt voor nieuwbouw op of naast het Binnenhof. Een van die plannen die niet werd verwezenlijkt, is het ontwerp van Ludwig Lange, die in 1865 een nieuw Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof schetst.

Ontwerp voor een Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, Ludwig Lange, 1865 | Collectie: Nationaal Archief

Het Binnenhof met de Ridderzaal anno 2019.

Extra woonwijk in de duinen en Olympisch Stadion

In 1920 zijn er plannen voor de bouw van een hypermodern stadion dat plaats moet bieden aan 50 à 60.000 toeschouwers. Het Nederlandsch Olympisch Comité wil dit laten bouwen op de plek waar nu het Westbroekpark is.

Olympisch Stadion op Scheveningen | Beeld via Haags Historisch Museum

Westbroekpark anno 2019.

Een paar jaar eerder in 1908 presenteerde de architect Hendrik Berlage een spectaculaire uitbreidingswijk, de achthoekige internationale stad in de duinen bij Scheveningen.

Plan tot uitbreiding van Den Haag 1908 door Berlage | Collectie: Haags Gemeentearchief

Scheveningen anno 2019.

Scheveningen| Beeld: Google Maps

Een paleis voor Koning Willem II

Park Sorghvliet had er geheel anders kunnen uitzien als koning Willem II zijn plannen voor een paleis had doorgezet. In 1838 maakte Henry Ashton een ontwerp voor dit paleis.

Ontwerp voor een koninklijk paleis op landgoed Zorgvliet | Beeld collectie koninklijke verzamelingen

Park Sorghvliet anno 2019.

Park Sorghvliet | Beeld Google Maps

Meer ontwerptekeningen en maquettes van onder andere W.M. Dudok en Rem Koolhaas zijn te zien in de tentoonstelling. Ook kan je met behulp van Virtual Reality kijken naar de nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.

De tentoonstelling ‘Nooit Gebouwd’ is van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 in het Haags Historisch Museum.

Meer over dit onderwerp: HAAGS HISTORISCH MUSEUM NOOIT GEBOUWD TENTOONSTELLING

Stemmen op projecten die er in Den Haag wél hadden moeten komen

AD 16.11.2019 Bezoekers van de tentoonstelling Nooit Gebouwd Den Haag in het Haags Historisch Museum kunnen stemmen op projecten die er hadden moeten komen. Met een groen muntje geef je aan ‘deze wel’.

Het licht is fel en het ruikt in de zalen naar hout. De tentoonstelling is ruwer dan gewoonlijk in dit museum. Daar leent zich het thema ook voor: een selectie van plannen die niet verder dan de tekentafel in een werkplaats kwamen. Samensteller Lex van Tilborg koos er twaalf uit die ‘beeldbepalend’ zijn en waarover discussie was.

Lees ook;

Zoekend door een camera de nieuwbouw van Den Haag meer waarderen

Lees meer

Prijzen voor jonge kunstenaars die iets met Den Haag hebben: ‘Ik dacht: hier wil ik werken'

Lees meer

De eerste schetsen stammen uit de 16de eeuw; ze zijn van een ommuurde stad met bastions. Maar anders dan Delft of Gouda is Den Haag nooit een vesting geworden met stenen wallen om de burgers te beschermen tegen aanvallen van bijvoorbeeld de Spanjaarden. Prins Maurits liet in plaats daarvan grachten graven, maar de achthoekige stadsmuur is wel getekend. Mogelijk waren de plannen te duur.

Sportief

Blikvanger in de zaal is het meest recente ontwerp dat sneuvelde, onder druk van de publieke opinie. De maquette voor het Spuiforum van Neutelings Riedijk Architecten uit 2010 is enorm groot. Het is opengewerkt, je ziet gasten en orkesten in de zalen. Na de verkiezingen van 2014 werd voor een ander ontwerp gekozen, dat nu Amare heet. ,,Het is sportief van de ontwerpers dat ze de maquette ter beschikking stellen”, zegt Van Tilborg. Volgens hem geloven ze nog steeds in hun creatie.

Het atrium heeft een magie in zich, aldus Oud-wethouder Adri Duivesteijn.

Oud-wethouder Adri Duivesteijn was bij de opening van de expositie en noemde het afwijzen van dit project een gemiste kans. ,,Het was een fenomenaal statement geweest.” Zou hij na al die jaren nog kiezen voor het ontwerp van Richard Meier voor het IJspaleis? Duivesteijn: ,,Ik ben blij dat het er staat. Het verbindt zand en veen. Op deze plek komen groepen samen. Het atrium heeft een magie in zich.‘’

Voor het museum heeft hij een bijzondere verrassing bij zich. Een schets van het stadhuis van Rem Koolhaas (dat het niet haalde), waarop hij schreef ‘blij’ te zijn ‘met een partijtje’. ,,Hij was toen nog blij”, aldus Duivesteijn. De oud-wethouder kreeg de tekening na een diner met architecten. De maquette van het nooit gebouwde stadhuis van Koolhaas maakt deel uit van de tentoonstelling. Evenals de spectaculaire toren van Nervi uit 1962, die in het Spuikwartier zou verrijzen. De kantorenflat van 140 meter leek te zweven in de lucht. De Raad van State haalde er een streep door, omdat de toren het Binnenhof overschaduwde. Een fotomontage illustreert dat.

Met muntjes kunnen bezoekers aangeven welke projecten zij wel graag in Den Haag hadden gezien.

Met muntjes kunnen bezoekers aangeven welke projecten zij wel graag in Den Haag hadden gezien. © Frank jansen

De tweede zaal is verplichte kost voor de politici die worstelen met de renovatie van de parlementsgebouwen. Hun problemen zijn namelijk niet nieuw: in de 19de en 20ste eeuw waren er al prijsvragen voor een andere inrichting van het regeringscentrum. Dat leverde zeer radicale plannen op. Staatsman Thorbecke wilde het Binnenhof slopen voor de bouw van een ‘Paleis der Staten-Generaal’.

Rem Koolhaas

Bij de prijsvraag in 1977 zond Rem Koolhaas een zeer gedurfd plan in waarbij hoogbouw het Binnenhof doorkliefde en stopte tegen de Ridderzaal. De bekende architect Willem Dudok wilde Den Haag internationale allure geven met een Plein 1945. Bezoekers kunnen aan de hand van de maquette en tekeningen een eigen mening vormen.

De derde en laatste zaal van de expositie is voor de dromers en doet sprookjesachtig aan. Er zijn tekeningen te zien van wat het Vredespaleis had kunnen worden. Opvallendste is het oosterse paleis van architect Willem Kromhout uit 1906. In de kranten werd het in die tijd ‘Fata Morgana’ genoemd. Het lijkt op een attractie uit de Efteling. Duivesteijn vindt het jammer dat de jury uiteindelijk niet voor dit plan koos.

Verbroedering

Als het aan de Haagse pacifist en arts Pieter Hendrik Eijkman had gelegen, was het Vredespaleis onderdeel geweest van zijn ‘Wereldhoofdstad van het Internationalisme’. In de duinen wilde hij een terrein van 1500 hectare bebouwen met een ‘monument van de verbroedering van de mensheid’. Aan een plein kwamen drie academies, waarin wetenschappers werkten aan de wereldvrede. Ook deze utopie werd geen werkelijkheid. Maar zet de VR-bril op en loop door de wereld van Eijkman. Het is een adembenemende ervaring.

Nooit gebouwd Den Haag is t/m 22 maart te zien. Het boek bij de tentoonstelling bevat 22 objecten. (Bekking&Blitz uitgevers, 29,90 euro)

De maquette van Rem Koolhaas uit 1977 van zijn plannen voor het Binnenhof, met rechts nieuwbouw die bijna doorloopt tot aan de Ridderzaal.

De maquette van Rem Koolhaas uit 1977 van zijn plannen voor het Binnenhof, met rechts nieuwbouw die bijna doorloopt tot aan de Ridderzaal. © Frank jansen

Nooit uitgevoerde ontwerpen hadden de stad er heel anders uit laten zien

Den HaagFM 30.08.2019 Hoe had Den Haag eruit gezien als voor een aantal iconische gebouwen een ander ontwerp was gekozen? Dat zullen we natuurlijk nooit weten, maar met het afstoffen van oude niet uitgevoerde ideeën geeft conservator Lex van Tilborg toch een aardig beeld. Hij schrijft erover in zijn boek ‘Nooit Gebouwd Den Haag’.

“Ik heb dit uitgezocht omdat ik het echt fascinerend vind”, zegt Van Tilborg. “De niet uitgevoerde ontwerpen hadden de stad een compleet andere aanblik kunnen geven.”

Naast het boek is er ook expositie van de niet uitgevoerde ontwerpen. Vanaf 16 november 2019 is deze te zien in het Haags Historisch Museum.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: