jump to navigation

Rembrandt van Rijn – Portret van een jonge man mei 16, 2018

Posted by jandewandelaar in Jan Six, Portret van een jonge man, Rembrandt van Rijn.
Tags: , , , , ,
trackback

Portret van een jonge man

Vier weken lang is de nieuwe Rembrandt te bewonderen in de Hermitage in Amsterdam. Het ceremoniële ophangen van het portret uit vermoedelijk 1634 oogde woensdag als een cursus inlijsten.

Het nieuwe, aan Rembrandt toegeschreven schilderij dat sinds donderdag te bewonderen is in de Hermitage in Amsterdam heeft dit pinksterweekeinde ,,ondanks het mooie weer” een kleine 9000 bezoekers getrokken. Normaal ontvangt het museum aan de Amstel in een pinksterweekeinde ongeveer 4500 bezoekers, zei een woordvoerder.

Voor het eerst in 44 jaar is er weer een doek van Rembrandt ontdekt. Het gaat om het schilderij Portret van een jonge man. Kunsthandelaar Jan Six (39) zag het onbekende schilderij in een catalogus en wist direct dat hij een bijzondere vondst te pakken had.

De toeschrijving aan Rembrandt is inmiddels erkend door deskundige Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (RPP). Sinds 1974 is er geen ‘nieuwe’ Rembrandt meer ontdekt.

Six, die kunsthandelaar is en zich specialiseert in de oude meesters, vertelt hoe hij tot de bijzondere ontdekking kwam: ,,Tijdens het doorbladeren van de catalogus zag ik direct een schilderij dat beter was dan de rest. Ik ben onderzoek gaan doen en kwam erachter dat het inderdaad een nog onbekend schilderij was. Ik liet het aan Rembrandtkenner Ernst van de Wetering zien, maar hij wilde geen uitspraak doen zonder eerst het origineel te bekijken. Ik ben naar Londen gevlogen en toen ik echt overtuigd was ben ik gaan zoeken naar een investeerder die me kon helpen het doek te kopen.”

Rembrandt hangt in zijn ’bonbondoosje’

Telegraaf 16.05.2018 Vier weken lang is de nieuwe Rembrandt te bewonderen in de Hermitage in Amsterdam. Het ceremoniële ophangen van het portret uit vermoedelijk 1634 oogde woensdag als een cursus inlijsten.

De nog lege lijst ligt op een tafel, de glasplaat die het werk zal beschermen wordt minutieus ontdaan van vingerafdrukken. Dan gaat de glasplaat in de lijst, er wordt een raamwerk op geschroefd en dan is daar hét moment: de trotse eigenaar Jan Six legt het schilderij in het raamwerk, dat wordt vastgezet en voorzien van ophanghaken en een stalen ophangkoord.

Met de nodige omzichtigheid wordt het ingelijste doek vervolgens opgehangen in een eigen zaaltje, waarna een stralende Six er een selfie mee maakt.

BEKIJK OOK:

Onbekende Rembrandt ontdekt

’Beeldschoon schilderij’

De ruimte fungeert als „bonbondoosje”, in de woorden van directeur Cathelijne Broers van de Hermitage. „Toen Jan Six ons vijf weken geleden benaderde of we dit werk konden ophangen, konden we gelukkig snel schakelen en dit zaaltje aanbieden.” Ze spreekt van een „beeldschoon” schilderij. In allerijl is een serie speciale wegwijzers gemaakt, die de bezoekers van de Hermitage rechtstreeks naar de Rembrandt leiden.

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Six kocht het werk op een veiling in Londen voor 156.000 euro. Hij vermoedde direct dat het om een Rembrandt ging en kreeg daarvan bevestiging door diverse experts. Hij is van plan het doek te verkopen.

LEES MEER OVER; schilderijen jan six amsterdam hermitage rembrandt


Nieuwe Rembrandt trekt kleine 9000 bezoekers

Telegraaf 21.05.2018  Het nieuwe, aan Rembrandt toegeschreven schilderij dat sinds donderdag te bewonderen is in de Hermitage in Amsterdam heeft dit pinksterweekeinde ,,ondanks het mooie weer” een kleine 9000 bezoekers getrokken. Normaal ontvangt het museum aan de Amstel in een pinksterweekeinde ongeveer 4500 bezoekers, zei een woordvoerder.

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six kocht het werk, een portret van een jonge man, op een veiling in Londen voor 156.000 euro. Hij vermoedde direct dat het om een Rembrandt ging en kreeg daarvan bevestiging door diverse experts.

Het doek, dat vermoedelijk uit 1634 dateert, is nog tot 15 juni te zien in de Hermitage. Daarna gaat het terug naar Six, die het wil verkopen.

De ‘nieuwe Rembrandt’ is nu tijdelijk opgenomen in de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Deze expositie is nog tot en met 27 mei te zien.

LEES MEER OVER rembrandt

‘Onbekende Rembrandt ontdekt’, voor het eerst sinds 1974

OmroepWest 15.05.2018 De Amsterdamse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een onbekend schilderij van de geboren Leidenaar Rembrandt van Rijn ontdekt. Het is een portret van een jonge man.

Dit melden uitgeverij Prometheus, die een boek van Six over zijn vondst uitgeeft, en museum Hermitage in Amsterdam, waar het kunstwerk vanaf woensdag te bewonderen is.

  Lammert de Bruin

✔@lammert

Nieuwe Rembrandt ontdekt, voor habbekrats gekocht op veiling: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/15/onbekende-rembrandt-ontdekt-a1602960 …  12:10 – 15 mei 2018

Andere Tweets van Lammert de Bruin bekijken

Het gaat volgens de Hermitage om een schilderij uit vermoedelijk 1634. De beeltenis van de onbekende jongeman was waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret. Het betreft een olieverf op doek van 94,5 bij 73,5 centimeter. Het is ongesigneerd en niet gedateerd.

Six kocht het werk met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie’s in Londen en deed kunsthistorisch en technisch onderzoek. De toeschrijving aan Rembrandt is inmiddels erkend door deskundige Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (RPP). Sinds 1974 is er geen ‘nieuwe’ Rembrandt meer ontdekt.

LEES OOK:Directeur Leiden Marketing gebruikt Rembrandt als trekpleister

Meer over dit onderwerp: REMBRANDT VAN RHIJN LEIDEN KUNST SCHILDER

Onbekende Rembrandt ontdekt

Telegraaf 15.05.2018 De Amsterdamse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een onbekend schilderij van de hand van Rembrandt ontdekt. Het is een portret van een jonge man. Dat melden uitgeverij Prometheus, dat een boek van Six over zijn vondst uitgeeft, en museum Hermitage in Amsterdam, waar het kunstwerk vanaf woensdag te bewonderen is.

Het gaat volgens de Hermitage om een schilderij uit vermoedelijk 1634. De beeltenis van de onbekende jongeman was waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret. Het betreft een olieverf op doek van 94,5 bij 73,5 centimeter. Het is ongesigneerd en ongedateerd.

Six kocht het met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie’s in Londen en deed kunsthistorisch en technisch onderzoek. De toeschrijving aan Rembrandt is inmiddels erkend door deskundige Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (RPP) . Sinds 1974 is er geen ’nieuwe’ Rembrandt meer ontdekt.

’Meteen klik-klik-klik’

Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s. Nu is hij kunsthandelaar. Hij deelde zijn vondst dinsdag ook al met de NRC: „Het was meteen klik-klik-klik. Vooral de observerende blik van de jongeman viel me op; hij maakt echt contact met je. Dat gebeurt zelden bij zeventiende-eeuwse portretten. Dat typeert de portretten van Rembrandt”, vertelt hij in de krant, die meldt dat hij het voor 156.000 euro kocht.

„Ik ben handelaar, dus ik ga het verkopen. En ja, natuurlijk bied ik het als een Rembrandt aan. Het schilderij heeft de zegen van Ernst van de Wetering. Voor handelaren en veilinghuizen was dat tot nu toe altijd voldoende om niet te twijfelen aan de echtheid van een Rembrandt”, aldus Six verder.

Tot en met vrijdag 15 juni kan de vondst in de Amsterdamse Hermitage worden bekeken. Het schilderij is dinsdagavond bij het tv-programma Pauw in de studio, waar het met een doek zal worden ’onthuld’. Six praat erover en ook cultuurhistoricus Herman Pleij, oud-Christie’s directeur Jop Ubbens en directeur van de Hermitage Cathelijne Broers zijn voor de gelegenheid te gast om 23.00 uur bij BNNVARA op NPO 1.

LEES MEER OVER; amsterdam rembrandt jan six

Kunsthistoricus ontdekt onbekend schilderij van Rembrandt

NU 15.05.2018 De Amsterdamse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een onbekend schilderij van de hand van Rembrandt ontdekt. Het is een portret van een jonge man.

Dat melden uitgeverij Prometheus, dat een boek van Six over zijn vondst uitgeeft, en museum Hermitage in Amsterdam, waar het kunstwerk vanaf woensdag te bewonderen is.

Het gaat volgens de Hermitage om een schilderij uit vermoedelijk 1634. De beeltenis van de onbekende jongeman was waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret. Het betreft een olieverfdoek van 94,5 bij 73,5 centimeter. Het is ongesigneerd en ongedateerd.

Six kocht het met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie’s in Londen en deed kunsthistorisch en technisch onderzoek. De toeschrijving aan Rembrandt is inmiddels erkend door deskundige Ernst van de Wetering van het Rembrandt Research Project (RRP).

Sinds 1974 is er geen ‘nieuwe’ Rembrandt meer ontdekt.

156.000 euro

Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s. Nu is hij kunsthandelaar.

Hij deelde zijn vondst dinsdag ook al met de NRC: “Het was meteen klik-klik-klik. Vooral de observerende blik van de jongeman viel me op; hij maakt echt contact met je. Dat gebeurt zelden bij zeventiende-eeuwse portretten. Dat typeert de portretten van Rembrandt”, vertelt hij in de krant, die meldt dat hij het voor 156.000 euro kocht.

“Ik ben handelaar, dus ik ga het verkopen. En ja, natuurlijk bied ik het als een Rembrandt aan. Het schilderij heeft de zegen van Ernst van de Wetering. Voor handelaren en veilinghuizen was dat tot nu toe altijd voldoende om niet te twijfelen aan de echtheid van een Rembrandt”, aldus Six.

Lees meer over: Rembrandt

Kunsthande­laar die nieuwe Rembrandt ontdekte: Ik wist meteen dat het om een echte ging

AD 15.05.2018 Voor het eerst in 44 jaar is er weer een doek van Rembrandt ontdekt. Het gaat om het schilderij Portret van een jonge man. Kunsthandelaar Jan Six (39) zag het onbekende schilderij in een catalogus en wist direct dat hij een bijzondere vondst te pakken had.

Six, die kunsthandelaar is en zich specialiseert in de oude meesters, vertelt hoe hij tot de bijzondere ontdekking kwam: ,,Tijdens het doorbladeren van de catalogus zag ik direct een schilderij dat beter was dan de rest. Ik ben onderzoek gaan doen en kwam erachter dat het inderdaad een nog onbekend schilderij was. Ik liet het aan Rembrandtkenner Ernst van de Wetering zien, maar hij wilde geen uitspraak doen zonder eerst het origineel te bekijken. Ik ben naar Londen gevlogen en toen ik echt overtuigd was ben ik gaan zoeken naar een investeerder die me kon helpen het doek te kopen.”

In een jaar deed hij zelf veel onderzoek en liet hij diverse experts het doek bekijken. Toen Ernst van de Wetering, leider van het Rembrandt Research Project, zijn vermoedens bevestigde, besloot Six er een boek over te schrijven. Volgens Six herkende hij de Rembrandt onder andere door de observerende blik van de jongeman, dit zou typerend voor portretten van Rembrandt zijn.

Jan Six © Bart Koetsier

Direct duidelijk

Waarom al die tijd niemand het schilderij als een Rembrandt herkende, begrijpt Six ook niet: ,,Het zou een goede vraag zijn aan het veilinghuis, zij hebben het schilderij twee jaar lang in hun bezit gehad. Voor mij was het direct duidelijk dat het hier om een Rembrandt ging.” Deskundigen zeggen dat het schilderij waarschijnlijk rond 1634 gemaakt is. Dit wordt voornamelijk gebaseerd op de kraag van de jongeman.

Het schilderij was ooit onderdeel van een groter geheel. De huidige theorie is dat het ging om een man en een vrouw die ten voeten uit afgebeeld waren. Het vrouwelijke portret is uit het schilderij gesneden. Six: ,,Misschien vinden we het ooit nog wel terug, maar er bestaat een kans dat alles is verdwenen. Dat is vaker gebeurd met werken van grote meesters. Een voorbeeld is de Nachtwacht; die mist ook wat reepjes.”

Six betaalde anderhalf jaar geleden 156.000 voor het schilderij. Het werk is per direct te koop. Over de vraagprijs wil Six niks kwijt, behalve dat het schilderij natuurlijk als een Rembrandt wordt aangeboden. Voor een echte Rembrandt wordt aardig wat geld neergelegd, soms loopt het op tot tientallen miljoenen.

Rembrandts Jan Six uit 1654.

Bijzondere band

De familie Six heeft een bijzondere band met Rembrandt. Een verre voorvader van Jan Six werd in 1654 geschilderd door de bekende meester, met wie de familie Six goed bevriend was. Het is daarom extra bijzonder dat deze nieuwe Rembrandt door een verre afstammeling van zijn vroegere vriend werd ontdekt.

Onbekend schilderij Rembrandt ontdekt

NOS 15.05.2018 156.000 euro betaalde hij voor het doek, de Nederlandse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six. Het tot nu toe onbekend schilderij blijkt er een van Rembrandt, ontdekte Six. “Een chance of a lifetime.”

Het schilderij Portret van een jonge man is 94,5 bij 73,5 centimeter en werd anderhalf jaar geleden door Six gekocht op een veiling bij Christie’s in Londen. “Ik bladerde door een catalogus en mijn oog bleef hangen op een schilderij, wat zij omschreven als ‘uit de omgeving van Rembrandt’. Ik dacht: dat is veel te goed, dat kan zomaar van hemzelf zijn.” En hij bleek gelijk te hebben.

Six vertelt hoe hij het schilderij herkende:

Video afspelen

‘Ik dacht: dat is veel te goed’

Deskundigen vermoeden dat het schilderij rond 1634 is gemaakt. Ze baseren zich daarbij op de kraag van de jonge man. Onder meer in die kraag zag Six Rembrandts hand. “De jongeman heeft een grote kraag aan van kant, het is stug maar krult een beetje op. Dat omkrullen, om die ruimtelijke suggestie te wekken, moet je heel goed het contrast tussen donker en licht kunnen schilderen. Rembrandt kan met drie à vier penseelstreken letterlijk ruimte creëren, alsof je je hand ertussen kan steken.”

Volgens Six is die kraag zo gedetailleerd geschilderd en van zo’n hoogstaande kwaliteit, dat er eigenlijk maar één schilder overblijft. “Als ik het schilderij bekijk, heb ik het gevoel dat ik naar een mens kijk en niet naar een plaatje van een mens. Er zit zoveel leven in dat het meteen in je kruipt.”

Het is duidelijk dat niemand er echt aandacht aan heeft besteed zoals ik wel heb gedaan, aldus Jan Six.

Het schilderij was afkomstig van een Britse adellijke familie die het zes generaties in bezit had. Waarom erkende Six wel dat het een echte Rembrandt is en is het eerder niet opgemerkt? “Kennelijk is mijn visie op Rembrandt vrij specifiek, waardoor ik dingen wat sneller zie.”

Six vermoedt dat de vorige eigenaar het schilderij jarenlang genegeerd heeft. “Het is duidelijk dat niemand er echt aandacht aan heeft besteed zoals ik wel heb gedaan.”

Hij heeft het niet helemaal alleen ontdekt, zegt hij. Naast Rembrandtkenner Ernst van de Wetering keken nog zo’n vijftien andere experts uit binnen- en buitenland mee naar het schilderij. “In zekere zin ontdekte ik het zelf omdat ik het schilderij bij mij had, maar de uitkomst is een onderzoek van velen, waar ik de leidende draad in was.”

Hermitage

Het schilderij is vanaf morgen een maand lang te zien in de Hermitage in Amsterdam. Daarna wil Six het schilderij verkopen. Over de vraagprijs laat Six zich niet uit.

“Als je naar de Hermitage gaat om het te bekijken dan zal je zien dat je er opnieuw naar kijkt, en weer opnieuw. En ik denk dat iedereen over tien jaar zegt: dit is zo vanzelfsprekend Rembrandt. En dan kunnen we het schilderij niet meer wegdenken uit zijn oeuvre.”

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: