jump to navigation

Meer over het dagboek van Anne Frank mei 16, 2018

Posted by jandewandelaar in dagboek, Ronald Leopold.
Tags: , , , , , ,
trackback

AD 16.05.2018

Afgeplakt

De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Op de pagina’s heeft Anne Frank schuine moppen geschreven en hoe ze over seksuele voorlichting denkt.

Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier de afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.

Metro 16.05.2018

De pagina’s waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. De schunnige moppen zijn geschreven op 28 september 1942.

Op de eerste pagina zijn enkele woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft ze: ”Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om ‘schunnige’ moppen op te schrijven.” Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

Ontdekt

De stichting ontdekte de afgeplakte pagina’s in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst leesbaar gemaakt.

Metro 16.05.2018

De pagina’s zijn voorlopig alleen maar online te zien. De teksten worden niet eerder dan in 2019 gepubliceerd, als het onderzoek helemaal is afgerond.

‘Zelf afgeplakt’

Volgens Peter de Bruijn, onderzoeker van het instituut, is het ,,met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” dat Anne Frank de pagina’s zelf heeft afgeplakt.

Ronald Leopold benadrukte dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. ,,Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen.”

Ontwikkeling van Anne 

De nieuw ontdekte dagboekfragmenten zelf zijn niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis van een ‘heel bijzonder, maar tegelijkertijd heel gewoon meisje’, relativeert Frank van Vree, directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. ,,Waar gaat het nou eigenlijk over? Twee afgeplakte pagina’s met moppen en een stukje tekst met een feitelijke weerslag van wat ze weet over seks. Niet echt wereldschokkend. Toch gaat het nieuws over de ontdekking meteen de hele wereld over. Dat toont hoe groot Anne Frank als icoon van de 21e eeuw is.”

De passages werpen meer licht op de ontwikkeling van Anne Frank als meisje en als schrijfster, zegt Teresien da Silva, hoofd collecties Anne Frank Stichting. ,, Deze tekst laat de ontwikkeling zien van het 13-jarige pubermeisje voor wie het dagboek een belangrijke steun en toeverlaat was.”

Uit haar dagboek was al bekend dat Anne volop bezig was met haar eigen lichamelijke ontwikkeling. Ze doet daarvan verslag aan fictieve vriendinnen. Ook in de afgeplakte passage creëert zij een fictieve persoon aan wie ze kwijt kan wat ze over seks weet. ,,Kennelijk heeft ze een fictief iemand nodig om dat aan het papier toe te kunnen vertrouwen”, zegt wetenschapper Peter de Bruijn van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

Werelderfgoedlijst 

Anne Frank schreef haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zat samen met haar ouders en zus ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, totdat ze in 1944 werden verraden en gearresteerd. Anne stierf uiteindelijk in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek van Anne Frank werd na haar dood uitgebracht en is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Sinds 2009 staat het boek op de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO.

Meest gelezen boek

Het Dagboek van Anne Frank (1929-1945) ofwel Het Achterhuis is één van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is volgens de Anne Frank Stichting in meer dan zeventig talen vertaald en tientallen miljoenen keren verkocht in tal van landen. Het werd diverse keren verfilmd en op het toneel gebracht, van Broadway tot Berlijn.

Nog altijd geldt het verhaal van het onder hoogspanning opgesloten en tegelijk ontluikende meisje als één van de meest indringende, ontroerende en persoonlijke getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog. Dagelijks staan er ook lange rijen bij het tot museum gemaakte onderduikadres van Anne in Amsterdam, het echte achterhuis.

Onderduiken

De in Duitsland geboren Anne Frank verhuisde in 1934 naar Amsterdam, vanwege de vervolging door de nazi’s. Ruim acht jaar later moest ze onderduiken. Dat deed ze aan de Prinsengracht 263, waar ze zich met haar familie verborgen hield in een ruimte die was afgesloten met een boekenkast.

In augustus 1944 werd de familie ontdekt en gearresteerd. Via de concentratiekampen Westerbork en Auschwitz-Birkenau belandde ze in oktober 1944 samen met haar zus Margot in Bergen-Belsen. Daar overleed ze begin 1945 vermoedelijk aan de gevolgen van vlektyfus.

Het Achterhuis

Na afloop van de oorlog bleek dat Anne Franks vader, Otto Frank, als enige van het gezin de oorlog had overleefd. Hij kreeg van helpers van de onderduikers het dagboek in handen, dat Anne Frank tijdens haar onderduikperiode had bijgehouden. In 1947 werd het uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.

Het dagboek is volgens de Anne Frank Stichting in meer dan zeventig talen vertaald en tientallen miljoenen keren verkocht in tal van landen. Het werd diverse keren verfilmd en op het toneel gebracht. Dagelijks staan er ook lange rijen bij het tot museum gemaakte onderduikadres van Anne in Amsterdam, het echte achterhuis.

zie ook: Theatervoorstelling De musical over het leven van Anne Frank  

zie ook: Anne Frank Tentoonstelling in het Achterhuis

zie ook: De Anne Frankboom in Amsterdam

zie ook: Spullen Anne Frank naar Joods Museum Frankfurt en meer

zie ook: Monument Anne Frank Memorial Park Israel

zie ook: Anne Frank-museum naast moskee op Ground Zero   

zie ook: Hitler + Anne Frank = Kunst ?

zie ook: Twee nominaties voor Het Achterhuis Online

Liebe Kitty: de literaire kant van Anne Frank

NOS 11.05.2019 Anne Frank had de droom om na de oorlog een beroemde schrijfster en journaliste te worden. Haar dagboek werd onder de titel Het Achterhuis wereldberoemd, maar sinds mei 1944 werkte ze ook aan een roman over haar leven en het onderduiken.

De roman kwam niet af doordat Anne op 4 augustus 1944 werd gearresteerd. De 215 vellen van het manuscript zijn echter bewaard gebleven en zijn nu bewerkt tot een boek van 200 pagina’s, dat vandaag onder de titel Liebe Kitty is uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld Het Achterhuis uitgeven, of dat lukt blijft ook nog de vraag, maar m’n dagboek zal daarvoor kunnen dienen”, schreef Frank op 11 mei 1944, precies 75 jaar geleden.

Roman op basis van dagboekpapieren

“Toen Anne in maart 1944 op Radio Oranje hoorde dat er na de oorlog dagboeken zouden worden ingezameld, besloot ze een roman te schrijven op basis van haar dagboekpapieren”, vertelt Maatje Mostart van de Anne Frank Stichting. “In mei 1944 begon ze aan het manuscript over haar leven in het Achterhuis.

Het manuscript, dat was gebaseerd op haar dagboeken, wordt ook wel de B-versie van Annes dagboek genoemd. De A-versie bestaat uit de originele dagboekgeschriften die Anne sinds haar dertiende verjaardag schreef.” Het Achterhuis (de C-versie) is na de oorlog samengesteld door Annes vader Otto Frank, op basis van de A- en B-versie en korte verhaaltjes van Anne.

De A-versie fungeerde als basis voor de roman die Anne wilde schrijven. “Ze begon haar dagboek in haar rood-geruite dagboekje, en toen dat vol was ging ze verder in schriften. Het manuscript voor de roman schreef ze op losse vellen, vertelt Mostart. “Papier was in die tijd schaars. Het rood-geruite dagboek, twee van haar schriften en de delen van het manuscript zijn te zien in het Anne Frank Huis.”

De manuscripten uit het boek Liebe Kitty Anne Frank Stichting

Anne Frank zat in de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders, zus en vier andere Joden ondergedoken in een achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ze werd in 1944 opgepakt. Ze stierf in februari 1945 concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst voor documenten van VN-organisatie Unesco.

‘Liebe Kitty’, de titel van het boek, slaat terug op ‘Lieve Kitty’, een fictief karakter met wie ze in haar dagboek correspondeert.

De manuscripten laten zien dat Anne Frank ‘volwassener’ ging schrijven, zegt Mostart. “Ze is vrijer in datering, plaatsing en keuze van de gebeurtenissen. In haar originele teksten van het dagboek schrijft ze uitgebreid over het feit dat ze verliefd is op Peter. In haar manuscript voor de roman is die crush over. En ze schrijft in de roman veel vriendelijker over haar moeder.”

Volgens Mostart is het manuscript ook veel meer een literair werk. “Haar dagboek begint ze te schrijven als meisje van 13. Als je kijkt naar dit manuscript, dan denkt ze als een schrijfster.”

Een aantal zaken komen niet in het manuscript voor de roman voor. Zo staat de inbraak in het Achterhuis op 9 april 1944, waar Anne in haar dagboek wel over schrijft, er niet in. Ook D-Day ontbreekt. “Anne heeft het manuscript van de roman niet af kunnen maken. Op 4 augustus 1944 werd ze gearresteerd. De laatste dagboekbrief in het romanmanuscript dateert van 29 maart 1944.”

Niet in het Nederlands

Liebe Kitty verschijnt niet in het Nederlands. Dat heeft te maken met de auteursrechten, die in Nederland niet helemaal zijn vervallen, maar in Duitsland wel (met uitzondering van de tekst op de afgeplakte pagina’s uit Annes rood-geruite dagboek (de A-versie) die in 2018 voor het eerst openbaar gemaakt zijn).

De teksten van Anne Frank die in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in het publieke domein zijn gekomen, mogen door iedereen gepubliceerd worden. De bekende Duitse vertaalster Waltraud Hüsmert zette in Duitsland het manuscript om van het Nederlands naar het Duits.

Overigens is het manuscript al wel eens in het Nederlands gepubliceerd. In 1986 publiceerde het NIOD een eerste wetenschappelijk onderzoek naar de geschriften van Anne Frank, getiteld De dagboeken van Anne Frank. Hierin, en ook in latere en diverse andere edities, is het door Anne geschreven romanmanuscript wel opgenomen, maar dus niet als apart boek.

Bekijk ook;

Anne Frank niet langer een merknaam

Vernieuwd Anne Frank Huis geopend, ‘Achterhuis zelf onveranderd’

‘De afgeplakte pagina’s uit Anne Franks dagboek kunnen er nog wel bij’

Film toont hoe Anne Franks leven had kunnen zijn

AD 10.02.2019 In Italië is een documentaire in de maak waarin een idee wordt gegeven hoe het leven van Anne Frank eruit had kunnen zien, als ze het concentratiekamp Bergen Belsen had overleefd.

De film is getiteld #Anne Frank Parallel Stories en komt nog dit jaar uit, meldt het Amerikaanse entertainmentmagazine Variety.

De film belicht de levensverhalen van vijf joodse vrouwen die net als Anne werden weggevoerd, maar de Holocaust hebben overleefd: Sarah, Edith, Helga en de zusters Tatiana en Andra. Ook komen passages uit Annes dagboek Het Achterhuis aan de orde en bezoeken de makers belangrijke plaatsen uit haar leven.

Auteursrechten
De film wordt gemaakt met medewerking van het Anne Frank Fonds, dat werd opgericht door Annes vader Otto om de auteursrechten van het dagboek te bewaken. De Italiaanse tv-journalisten Sabine Fedeli en Anna Migotto regisseren de documentaire.

Anne Frank zou dit jaar negentig zijn geworden. Ze overleed op vijftienjarige leeftijd in Bergen Belsen, waarschijnlijk aan vlektyfus.

 

Onthulling pagina’s Anne Frank wereldnieuws

De onthulling van twee afgeplakte pagina’s van het dagboek van Anne Frank is wereldwijd nieuws.

Telegraaf 15.05.2018 The New York Times en The Washington Post schrijven in lange artikelen over de ,,schuine grappen” van Anne Frank en de technologie die is gebruikt om de teksten te ontcijferen. In beide kranten staat een uitgebreid verslag van de persbijeenkomst in Amsterdam. Ze benadrukken dat vieze moppen van alle tijden zijn onder opgroeiende jongeren.

Internationale tv-stations zoals het Amerikaanse CBS besteden eveneens veel aandacht aan de ontdekking. In Groot-Brittannië schrijft onder meer kwaliteitskrant The Guardian over de ontcijferde teksten van Anne Frank. ,,De inhoud van de pagina’s was decennialang een mysterie.”

BEKIJK OOK:

Deze teksten waren afgeplakt in dagboek Anne Frank

Ook in Duitsland duiken de media gretig op de tot dusver onbekende teksten. De Frankfurter Allgemeine Zeitung wijdt er een lang artikel aan. De landelijke krant licht onder andere de harde grap eruit over de meisjes van de Wehrmacht die in Nederland zijn om als matras te dienen voor de Duitse soldaten.

Ⓒ AP

De FAZ deelt het vermoeden dat Anne de pagina’s 78 en 79 zelf heeft afgeplakt omdat ze zich een beetje schaamde. ,,Ze was vermoedelijk bang dat iemand het zou lezen”, citeert het gerenommeerde dagblad Ronald Leopold, de directeur van de Anne Frank Stichting. De Süddeutsche Zeitung laat het voorlopig bij een nieuwsbericht van persbureau DPA over de publicatie van de leesbaar gemaakte bladzijden en de gebruikte digitale fototechniek.

BEKIJK OOK:

Afgeplakte teksten uit dagboek Anne Frank ontcijferd

LEES MEER OVER; anne frank

Nieuwe pagina’s Anne Frank: ‘Het is een heel ontroerende tekst’

Telegraaf 15.05.2018 Het dagboek van Anne Frank bevat afgeplakte pagina’s en doorgehaalde zinnen. Dankzij moderne techniek zijn twee pagina’s ontcijferd.


Deze teksten waren afgeplakt in dagboek Anne Frank

Telegraaf 15.05.2018  Hieronder volgt een letterlijke weergave van de nieuwe teksten van Anne Frank die dinsdag bekend zijn geworden.

Bij de tekst is een disclaimer verspreid: „Deze tekst wordt uitsluitend ter beschikking gesteld ten behoeve van berichtgeving in Nederlandstalige en op Nederland gerichte media. In het buitenland is de tekst mogelijk (nog) beschermd door auteursrecht, persoonlijkheidsrechten en/of andere rechten van derden. Alle rechten voorbehouden.”

BEKIJK OOK:

Afgeplakte teksten uit dagboek Anne Frank ontcijferd

Pagina 78,

28 sept. 1942

maar behoorlijke meisjes doen zulks natuurlijk nooit, en men moet voor de verzoeking erg oppassen

Deze verknoeide blz. zal ik maar benutten om „schunnige” moppen op te schrijven

Weet U waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn ? Als matras voor de soldaten.

Man komt ’s avonds thuis en merkt dat een andere man ’s avonds bij zijn vrouw in bed is geweest. Hij zoekt het hele huis af en kijkt tenslotte ook in de slaapkamer-kast, daar staat een totaal naakte man, en toen die ene man vroeg wat de andere daar deed, antwoordde de man in de kast: U kunt het geloven of niet maar ik wacht op de tram.

Een man had een zeer lelijke vrouw en hij wilde niet met haar verkering aanknopen. Op een avond kwam hij thuis en toen zag hij zijn vriend bij zijn vrouw in bed liggen toen zei de man: Hij doet en ik moet!!!!

Replica van het dagboek van Anne Frank tijdens de presentatie van nieuwe informatie over het dagboek van Anne Frank.Ⓒ ANP

pagina 79

Een man en een vrouw hadden samen verkering gehad, en na een paar maanden werd de buik van de vrouw verontrustend dik, toen liet de man een dokter komen die zei: Alles lucht mevr. alles lucht!!!! Daarop antwoordde de man: ¨Ik pomp toch geen lucht?

Ik verbeeld mij weleens dat iemand bij mij zou komen en mij zou vragen hem over sexuele onderwerpen in te lichten, hoe zou ik dat dan doen? Hier is het antwoord: Een vrouw wordt omstreeks haar 14e jaar ongesteld dat is dan het teken dat zij rijp is om met een man verkering te hebben maar dat doet men natuurlijk niet voor men getrouwd is.

Als men getrouwd is kan men het wel doen, men kan ook zelf regelen of men kinderen wil hebben of niet als men wel wil gaat de man op de vrouw liggen en doet het m. zaad in de vr. schede, dat gebeurd door rythmische bewegingen. Als men geen kinderen wil hebben neemt de vrouw een innerlijk middel en dat helpt dan, het kan natuurlijk ook wel eens mislukken, maar als men wel kinderen wil krijgen kan dat ook weleens niet. Een man vindt dit samenleven een genot en heeft er ook een drang naar een vrouw minder maar ook.

Alle mannen als ze normaal zijn gaan met vrouwen, op straat spreken zulke vrouwen hun dan wel aan en dan gaan ze samen. In Parijs zijn daar grote huizen voor. Papa is er geweest. Oom Walter is niet normaal. Meisjes verkopen dit.

Afgeplakte tekst Anne Frank later gepubliceerd

De ontcijferde tekst op de afgeplakte pagina’s in het dagboek van Anne Frank is voorlopig alleen online te zien. De bladzijden maken deel uit van een breder wetenschappelijk onderzoek dat de Anne Frank Stichting sinds 2010 doet met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

De bladzijden 78 en 79 in het beroemde rood-witgeruite dagboek zijn in 2016 gefotografeerd tijdens dit reguliere onderzoek. Daarin wordt gekeken naar de conditie van de dagboeken en de ontwikkeling van het Joodse meisje als schrijfster. De stichting ontdekte de pagina’s echter al in 2001 bij het scannen van de manuscripten.

Flitslamp

Met behulp van een fotobewerkingstechniek, waarbij de afgeplakte pagina’s met een flitslamp erachter zijn gefotografeerd, is de tekst ontcijferd. Volgens het instituut zijn er geen aanwijzingen om te veronderstellen dat de stroken van het zogeheten gompapier door iemand anders zijn aangebracht. Anne Frank gebruikte het bruine papier ook elders in het dagboek.

LEES MEER OVER; anne frank

VIDEO

Afgeplakte pagina’s Anne Frank met intieme passages leesbaar gemaakt

AD 15.05.2018 De Anne Frank Stichting heeft vanmiddag twee tot dusverre onbekende pagina’s van de wereldberoemde Amsterdamse dagboekschrijfster openbaar gemaakt. De pagina’s waren afgeplakt en zijn leesbaar geworden dankzij digitale fotobewerkingstechnieken.

Het gaat om teksten op twee pagina’s die met bruin gompapier waren afgeplakt en deel uitmaken van het eerste, roodgeruite dagboekje van Anne Frank. De pagina’s waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar geruime tijd was het niet mogelijk de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen.

In de twee pagina’s, die Anne op 28 september 1942 in haar dagboek heeft geschreven, schrijft zij op ontwapenende wijze over seksualiteit. ,,Zij is, zoals iedere puber, nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ook op andere, niet afgeplakte pagina’s schrijft zij erover”, zegt directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting.

© Anne Frank Stichting

‘Schunnige moppen’

Op de eerste pagina, geschreven op 28 september 1942, zijn enkele woorden zodanig doorgestreept door haar dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft Anne: ,,Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om ‘schunnige’ moppen op te schrijven.” Een van die moppen luidt als volgt: ,,Weet u waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten.”

Weet u waarom de Duitse Weermachts­meis­jes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten, aldus Anne Frank.

De ontdekte passages maken duidelijk dat Anne vooral ook gewoon meisje was, zegt Frank van Vree, directeur van het NIOD. ,,Wie de nu ontdekte passages leest, zal een glimlach niet kunnen onderdrukken. De schuine moppen zijn klassiekers onder opgroeiende kinderen.”

Seksualiteit

Op de tweede pagina schrijft Anne over seksualiteit en het bestaan van prostitutie. ,,Ik verbeeld mij wel eens dat iemand bij mij zou komen en mij zou vragen hem in te lichten over seksuele onderwerpen. Hoe zou ik dat dan doen? Hier is het antwoord”, schrijft Anne.

Daarna legt ze uit dat meisjes rond hun 14e ongesteld worden. ,,Een teken dat zij rijp is om met een man verkering te hebben. Maar dat doet men natuurlijk niet voordat men getrouwd is. Als men getrouwd is kan men het wel doen. Men kan ook zelf regelen of men kinderen wil hebben of niet. Als men wil gaat de man op de vrouw liggen en doet het m. zaad in de vr. schede. Dat gebeurt door ritmische bewegingen.”

Homoseksualiteit

,,Als men geen kinderen wil hebben, neemt de vrouw een innerlijk middel en dat helpt dan”, vervolgt Anne. ,,Het kan natuurlijk ook wel eens mislukken maar als men wél kinderen wil krijgen dan kan dat ook wel eens niet. Een man vindt dit samenleven een groot genot en heeft er ook een drang naar. Een vrouw minder maar ook.”

,,Alle mannen als ze normaal zijn, gaan met vrouwen. Op straat spreken zulke vrouwen hun dan wel aan en dan gaan ze samen. In Parijs zijn daar grote huizen voor. Papa is er geweest. Oom Walter is niet normaal. Meisjes verkopen dit.” 

View image on Twitter

  Anne Frank House

✔@annefrankhouse

The @annefrankhouse , with @HuygensING and @NIODAmsterdam, today presented the hidden text on two pages covered up with gummed paper in the first #diary of #AnneFrank, with its red checked cover. Thanks to new technology the text on the hidden pages has now been made legible.  4:13 PM – May 15, 2018

‘Zelf afgeplakt’

De stichting ontdekte de afgeplakte pagina’s in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst leesbaar gemaakt.

Volgens Peter de Bruijn, onderzoeker van het instituut, is het ,,met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” dat Anne Frank de pagina’s zelf heeft afgeplakt.

Ronald Leopold benadrukte dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. ,,Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen.”

Ontwikkeling van Anne 

De nieuw ontdekte dagboekfragmenten zelf zijn niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis van een ‘heel bijzonder, maar tegelijkertijd heel gewoon meisje’, relativeert Frank van Vree, directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. ,,Waar gaat het nou eigenlijk over? Twee afgeplakte pagina’s met moppen en een stukje tekst met een feitelijke weerslag van wat ze weet over seks. Niet echt wereldschokkend. Toch gaat het nieuws over de ontdekking meteen de hele wereld over. Dat toont hoe groot Anne Frank als icoon van de 21e eeuw is.”

De passages werpen meer licht op de ontwikkeling van Anne Frank als meisje en als schrijfster, zegt Teresien da Silva, hoofd collecties Anne Frank Stichting. ,, Deze tekst laat de ontwikkeling zien van het 13-jarige pubermeisje voor wie het dagboek een belangrijke steun en toeverlaat was.”

Uit haar dagboek was al bekend dat Anne volop bezig was met haar eigen lichamelijke ontwikkeling. Ze doet daarvan verslag aan fictieve vriendinnen. Ook in de afgeplakte passage creëert zij een fictieve persoon aan wie ze kwijt kan wat ze over seks weet. ,,Kennelijk heeft ze een fictief iemand nodig om dat aan het papier toe te kunnen vertrouwen”, zegt wetenschapper Peter de Bruijn van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

Werelderfgoedlijst 

Anne Frank schreef haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zat samen met haar ouders en zus ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, totdat ze in 1944 werden verraden en gearresteerd. Anne stierf uiteindelijk in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek van Anne Frank werd na haar dood uitgebracht en is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Sinds 2009 staat het boek op de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO.

© Anne Frank Stichting

Anne Frank Het Achterhuis. © NN

Pasfoto van Anne Frank uit mei 1942. © Fotocollectie Anne Frank Stichting

Twee nieuwe pagina’s dagboek Anne Frank over seksuele voorlichting onthuld

NU 15.05.2018 De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Op de pagina’s heeft Anne Frank schuine moppen geschreven en hoe ze over seksuele voorlichting denkt.

Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier de afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.

De pagina’s waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. De schunnige moppen zijn geschreven op 28 september 1942.

Op de eerste pagina zijn enkele woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft ze: ”Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om ‘schunnige’ moppen op te schrijven.” Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

Ontdekt

De stichting ontdekte de afgeplakte pagina’s in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst leesbaar gemaakt.

De pagina’s zijn voorlopig alleen maar online te zien. De teksten worden niet eerder dan in 2019 gepubliceerd, als het onderzoek helemaal is afgerond.

Volgens Peter de Bruijn, onderzoeker van het instituut, is het ”met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” dat Anne Frank de pagina’s zelf heeft afgeplakt.

Leopold benadrukte dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. ”Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen.” Volgens hem zijn al eerder teksten door haar vader naar buiten gebracht die ze liever niet had willen publiceren.

Frank van Vree, directeur van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), zei zich ”terdege bewust te zijn van de paradoxale betekenis” van de tekst. De moppen die ze schreef zijn volgens hem klassiekers. ”Ze maken duidelijk dat Anne, met al haar gaven, vooral ook een gewoon meisje was.”

Onderduiken

De in Duitsland geboren Anne Frank verhuisde in 1934 naar Amsterdam, vanwege de vervolging door de nazi’s. Ruim acht jaar later moest ze onderduiken. Dat deed ze aan de Prinsengracht 263, waar ze zich met haar familie verborgen hield in een ruimte die was afgesloten met een boekenkast.

In augustus 1944 werd de familie ontdekt en gearresteerd. Via de concentratiekampen Westerbork en Auschwitz-Birkenau belandde ze in oktober 1944 samen met haar zus Margot in Bergen-Belsen. Daar overleed ze begin 1945 vermoedelijk aan de gevolgen van vlektyfus.

Het Achterhuis

Na afloop van de oorlog bleek dat Anne Franks vader, Otto Frank, als enige van het gezin de oorlog had overleefd. Hij kreeg van helpers van de onderduikers het dagboek in handen, dat Anne Frank tijdens haar onderduikperiode had bijgehouden. In 1947 werd het uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.

Het dagboek is volgens de Anne Frank Stichting in meer dan zeventig talen vertaald en tientallen miljoenen keren verkocht in tal van landen. Het werd diverse keren verfilmd en op het toneel gebracht. Dagelijks staan er ook lange rijen bij het tot museum gemaakte onderduikadres van Anne in Amsterdam, het echte achterhuis.

Lees meer over: Anne Frank

Achterhuis nog volop en wereldwijd gelezen

Telegraaf 15.05.2018 Het Dagboek van Anne Frank (1929-1945) ofwel Het Achterhuis is één van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is volgens de Anne Frank Stichting in meer dan zeventig talen vertaald en tientallen miljoenen keren verkocht in tal van landen. Het werd diverse keren verfilmd en op het toneel gebracht, van Broadway tot Berlijn.

Nog altijd geldt het verhaal van het onder hoogspanning opgesloten en tegelijk ontluikende meisje als één van de meest indringende, ontroerende en persoonlijke getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog. Dagelijks staan er ook lange rijen bij het tot museum gemaakte onderduikadres van Anne in Amsterdam, het echte achterhuis.

BEKIJK OOK:

Afgeplakte teksten uit dagboek Anne Frank ontcijferd

Anne Frank schreef dolgraag en kreeg voor haar dertiende verjaardag een dagboek, enkele weken voordat ze met haar gezin onderdook. „Ik ben o zo blij dat ik je meegenomen heb!”, schreef ze op 28 september 1942 in het achterhuis. Ze richtte zich vooral tot „Kitty.” Ze schreef zo veel, dat het boekje al gauw vol was en ze verder ging in schriften.

Oproep

Na een oproep in het voorjaar van 1944 op Radio Oranje om dagboeken en documenten te bewaren, wilde Anne haar dagboek herschrijven als boek. Tegelijk hield ze nog steeds een dagboek bij. In augustus 1944 werd ze echter met de andere onderduikers opgepakt. Ze overleed in februari 1945 in Bergen-Belsen aan ziekte en ontbering.

Haar vader Otto overleefde als enige van de familie Frank de nazi-gruwelen. De dagboeken van Anne werden na de arrestatie in het Achterhuis gevonden en na de oorlog aan Otto gegeven, waarop in 1947 voor het eerst een bewerking werd uitgegeven.

Verschillende versies

Er wordt wel gesproken over verschillende versies: de oorspronkelijke dagboektekst wordt wel de A-versie genoemd, de herschreven tekst de B-versie en de door Otto Frank samengestelde uitgave de C-versie.

LEES MEER OVER; amsterdam anne frank stichting anne frank

Afgeplakte teksten uit dagboek Anne Frank ontcijferd

Telegraaf 15.05.2018 De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.

De pagina’s waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. Het gaat onder meer om schunnige moppen die het Joodse meisje schreef op 28 september 1942.

Op de eerste pagina zijn enkele woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft ze: „Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om ’schunnige’ moppen op te schrijven.” Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

BEKIJK OOK:

Achterhuis nog volop en wereldwijd gelezen

Moderne technologie

De stichting ontdekte de afgeplakte pagina’s in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst leesbaar gemaakt.

View image on Twitter

  Anne Frank House

✔@annefrankhouse

The @annefrankhouse , with @HuygensING and @NIODAmsterdam, today presented the hidden text on two pages covered up with gummed paper in the first #diary of #AnneFrank, with its red checked cover. Thanks to new technology the text on the hidden pages has now been made legible.  4:13 PM – May 15, 2018

Volgens Peter de Bruijn, onderzoeker van het instituut, is het „met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” dat Anne Frank de pagina’s zelf heeft afgeplakt.

“Weet u waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten”

Moppen

Een van die moppen gaat als volgt: „Weet u waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten.” Over de menstruatie van tienermeisjes en seksuele schrijft ze: „Een teken dat zij rijp is om met een man verkering te hebben. Maar dat doet men natuurlijk niet voordat men getrouwd is. Als men getrouwd is kan men het wel doen. Men kan ook zelf regelen of men kinderen wil hebben of niet. Als men wil gaat de man op de vrouw liggen en doet het m. zaad in de vr. schede. Dat gebeurt door ritmische bewegingen.”

BEKIJK OOK:

Deze teksten waren afgeplakt in dagboek Anne Frank

’We moeten nieuwe informatie delen’

Leopold benadrukte dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. „Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen.”

Ⓒ ANNE FRANK STICHTING

’Gewoon meisje’

Frank van Vree, directeur van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), zei zich ,,terdege bewust te zijn van de paradoxale betekenis” van de tekst. De moppen die ze schreef zijn volgens hem klassiekers. ,,Ze maken duidelijk dat Anne, met al haar gaven, vooral ook een gewoon meisje was.”

Anne Frank schreef haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze samen met haar zus en ouders ondergedoken zat in een achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. In 1944 werden ze verraden en gearresteerd. Anne stierf uiteindelijk in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

LEES MEER OVER; joden amsterdam anne frank

Reacties»

1. Het Anne Frank Huis op 22.11.2018 opnieuw geopend | Kunst in de Wijk - november 23, 2018

[…] zie ook: Meer over het dagboek van Anne Frank […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: