jump to navigation

Grafitti John Cleese Silly walk in Eindhoven april 27, 2016

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Gekkenhuis bij komst John Cleese

Telegraaf 25.04.2016 Half Eindhoven leek vanmorgen uitgelopen bij de komst van de wereldberoemde komiek John Cleese naar de stad. Het Monty Pythonlid kwam naar de Brabant om de ‘silly-Walks-tunnel’ te openen. Een lokale graffiti-kunstenaar had Cleese fameuze sketch als minister van ‘ Silly Walks’ op de muren van de tunnel onder het spoor uitgebeeld.

Cleese was al in ons land voor een optreden, maar was niet te beroerd om de tunnel zelf te komen openen en van een handtekening te voorzien. “Ik dacht altijd dat jullie Nederlanders een stijf, humorloos zakenvolkje waren. Maar jullie zijn hartstikke gek”, aldus de Engelsman. “Ik had verwacht dat er zestig mensen zouden komen, maar dit…”, zei hij tegen de vele honderden fans die op zijn bezoek waren afgekomen.

Gerelateerde Artikelen;

John Cleese opent Silly Walks-tunnel in Eindhoven

AD 25.04.2016 De iconische Britse komiek John Cleese (76) was maandagochtend in het koude Eindhoven om de opgeknapte Dommeltunnel te openen. Graffitikunstenaars va Studio Giftig hebben de tunnel voorzien van graffiti die de Silly Walks uitbeeldt van Monty Python, het legendarische gezelschap waarvan Cleese deel uitmaakte.

© anp.

© anp.

Vele honderden fans van de boomlange acteur grepen de gelegenheid aan te proberen een glimp van de Brit op te vangen. Gelukkig nam Cleese na de opening uitgebreid de tijd om zijn fans te woord te staan en handtekeningen uit te delen.

Cleese, die op pantoffels in Eindhoven verscheen, zou de opening gekscherend een ‘betekenisloos evenement’ hebben genoemd. De acteur had niet verwacht dat er zoveel mensen af zouden komen op de opening, vertelde hij de toegestroomde massa mensen.

Zelf deed de inmiddels bejaarde komiek, die de Silly Walks-grappen zelf trouwens helemaal niet grappig vond, geen gekke loopjes.

De Silly Walks-sketch uit Monty Python’s Flying Circus draait om een ambtenaar van een fictief Brits departement (Cleese) dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes, de zogenaamde silly walks.

De originele sketch bekijk je hieronder.

cleeve 2

John Cleese onthult ‘silly walks-tunneltje’ in Eindhoven

Trouw 21.04.2016 Graffiti-kunstenaar Niels van Swaemen is zelf 34 jaar oud. Dus toen de Britse komiek John Cleese in 1970 zijn wereldfameuze silly walks lanceerde, was Van Swaemen nog niet geboren. “Maar John Cleese is een icoon. Ook jongeren kennen zijn walk”, zegt Van Swaemen.

We merkten daar dat de humor van Cleese eigenlijk van alle tijden is, aldus Niels van Swaemen, graffiti-kunstenaar.

En hij kan het weten. In opdracht van de gemeente Eindhoven werkte hij met zijn collega Kasper van Leek van Studio Giftig twee weken aan een graffitiwerk van 130 strekkende meter, in het Eindhovense Dommeltunneltje. Daarop bracht het graffitiduo een ode aan de Britse komiek met de elastieken benen: Silly Walks of Eindhoven.

cleeve

Maandag komt de komiek hoogstpersoonlijk de tunnel openen, een evenement waarop de gemeente veel publiek verwacht. Nog steeds is Ministry of Silly Walks een kijkcijferhit op internet, goed voor miljoenen clicks,  hoewel de komiek zelf de sketch nooit écht leuk gevonden heeft, zo verklaarde hij nog in 2014 in een Nederlandse tv-show.

Het was gemeenteambtenaar Arjan uit het Broek, adviseur openbare ruimte, die op het idee kwam om Silly Walks op de tunnelmuur aan te brengen. “Onze wethouder wil inzetten op de smile-factor in de openbare ruimte: hoe kunnen we die leuker maken? En deze tunnel, oorspronkelijk voorzien van een landschapstekening, was toe aan een opknapbeurt.”

Dus kreeg Uit het Broek de opdracht iets ‘leuks’ te denken. “Ik ben een enorme fan van Banksy, die wereldberoemde Britse graffiti-artiest en dacht dus vrij snel aan afbeeldingen in zo’n krachtige stijl. En Britse humor spreekt mij ook aan.” Uiteindelijk rolde daar dus de opdracht aan Studio Giftig uit.

Van Swaemen kwam vervolgens met de suggestie om de grote komiek zelf uit te nodigen om de tunnel te openen. Dat bleek, wonder boven wonder, tamelijk eenvoudig, zegt Arjan uit het Broek. “Ik had gelezen dat hij in april in de buurt zou zijn voor zijn ‘Last time to see me before I die-show. Ik stuurde zijn management daarom een mailtje, om hem uit te nodigen voor een ‘last tunnel to open before I die’. En een week later mailde Cleese mij zelf dat hij zou komen.”

Het is overigens uitgesloten dat Cleese zijn beroemde benen nog eens gek laat wapperen. Hij is inmiddels 76 jaar en heeft menig ingreep aan heup en knie achter de rug. Voor zijn aanwezigheid betaalt de gemeente Eindhoven overigens niet.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: