Dat heeft Maamoun Abdelkarim, hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst, laten weten aan persbureau Reuters. Het slachtoffer was vijftig jaar lang werkzaam in Palmyra en stond bekend als een van de bekendste archeologen van Syrië.

Asaad werkte als archeoloog samen met onderzoekers uit Syrië, Frankrijk, Engeland en Zwitserland in Palmyra. Hij heeft een aantal wetenschappelijke artikelen geschreven over de ruïnes in de stad die gepubliceerd werden in internationale vaktijdschriften. De geleerde archeoloog was dertien jaar lang directeur van het historisch museum in Palmyra.

Weinig informatie

Asaad werd vorige maand opgepakt en gevangen gezet door IS. De moslimextremisten ondervroegen hem over zijn publicaties over de schatten van Palmyra, maar kregen weinig informatie los.

De IS-strijders plaatsten een bord voor het opgehangen slachtoffer waarop stond dat hij zich bezighield met heidense standbeelden en samenwerkte met het Syrische regime.

Vloek

Abdelkarim laat aan het persbureau weten dat Asaad als wetenschapper veel betekende voor de archeologie in Syrië. ‘Stel je voor dat het lichaam van een wetenschapper die zoveel heeft betekend voor Palmyra en geschiedkunde daar nu nog altijd hangt aan een zuil, in het centrum van de stad die hij zo lang heeft onderzocht.

Hij spreekt van een vloek. ‘Dat de criminelen van IS hier nog altijd zijn is een vloek en een slecht voorteken voor de stad, elke zuil en elke steen.’

Werelderfgoed

Palmyra is voor archeologen een interessante plaats vanwege de enorme schat aan erfgoed die de stad herbergt. In de 2000 jaar oude stad staan een aantal ruïnes die als werelderfgoed zijn aangemerkt door de Verenigde Naties.

De historische plek werd bezet door het Syrische leger, tot IS in mei binnenviel en de ‘stad van duizend zuilen’ veroverde. In het Romeinse Rijk was Palmyra een grote en rijke stad. De fundamentalisten vermoordden twee maanden geledenvierhonderd inwoners van Palmyra.

De ruïnes in Palmyra worden door de moslimextremisten gezien als ‘onislamitisch’ dat gemaakt is door ‘ongelovigen’. IS verwoestte eerder al ‘onislamitisch’ erfgoed. Zo werden er een aantal culturele schatten in Irak en Syrië vernietigd of verkocht.

IS zet rooftocht naar 'onislamitisch erfgoed' Palmyra door

Thomas Borst

Thomas Borst (1992) is sinds augustus 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; ispalmyrakhaled asaadmaamoun abdelkarimvn

zie ook;