jump to navigation

Nieuwe dinosaurussoort Timurlengia Euotica ontdekt in Oezbekistan maart 15, 2016

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Oezbekistan

AD 14.03.2016 In Oezbekistan zijn de overblijfselen gevonden van een nog niet eerder ontdekte dinosaurus. Het uitgestorven reptiel heeft de naam Timurlengia Euotica gekregen. Dit werd maandag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Washington, DC.

© getty.

Hans-Dieter Sues, voorman van het Departement van Paleobiologie in het Smithsonian’s National Museum of Natural History, hield tijdens de bijeenkomst het wervelbeen omhoog van de nieuwe dinosaurussoort.

Daarnaast toonde hij foto’s van onder meer de hersenpan van de Timurlengia Euotica. De overblijfselen werden gevonden in Oezbekistan.

De nieuw ontdekte soort leefde zo’n 90 miljoen jaar geleden in het gebied wat nu de grens is van Kazachstan en Oezbekistan in Centraal-Azië. Het beest lijkt op een Tyrannosaurus, maar was veel kleiner dan die soort. Zo werd de T-euotica slechts 3 tot 3,5 meter lang en woog maximaal 270 kilogram, aldus Sues.

Interessante ontdekking 
De nieuwe dinosaurussoort is een belangrijke ontdekking in het onderzoek naar de T-rex en lijkt een belangrijk gat op te vullen in de tijdperk van het beest. Honderd miljoen jaar geleden was het dier namelijk zo groot als een paard, maar twintig miljoen jaar later groeide het beest uit tot een tonnen wegende kolos. Onderzoekers stonden voor wat dat betreft voor een vraagteken, maar hopen nu door het bestuderen van dit kleine ‘neefje’ een stuk wijzer te worden.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: