jump to navigation

Nederlands oorlogsschip Huis te Warmelo uit de tijd rond Gouden Eeuw gevonden maart 15, 2016

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Nederlands oorlogsschip uit tijd rond Gouden Eeuw gevonden in Finse Golf 

NU 15.03.2016 Op de bodem van de Finse Golf is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. Het schip ligt 62 meter diep. 

Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek. Dat maakt de gemeente Medemblik maandag bekend.

Het schip is gebouwd in Medemblik in 1708 en behoorde vermoedelijk tot de Admiraliteit van West-Friesland. Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit die tijd in zo’n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente.

De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo’n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geïdentificeerd. Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.

http://www.nu.nl/13051/video/duikers-onderzoeken-schip.html

Oude zeekaart

In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden.

”Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan”, aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Vervolgonderzoek

Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip. Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip.

De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.

Lees meer over: Gouden Eeuw

Nederlands schip uit Gouden Eeuw gevonden

Trouw 15.03.2016 Op de bodem van de Finse Golf is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek. Dat maakte de gemeente Medemblik maandag bekend.

Het schip is gebouwd in Medemblik in 1708 en behoorde vermoedelijk tot de Admiraliteit van West-Friesland. Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit de Gouden Eeuw in zo”n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente.

De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo’n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geïdentificeerd. Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.

© Maritiem Museum Rotterdam.

Zeekaart met de locatie van het wrak 1715.

Zeekaart
In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden.

“Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan”, aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip. Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.

Uniek Nederlands schip uit Gouden Eeuw gevonden

AD 14.03.2016 Fregat Huis te Warmelo, een 18de eeuws oorlogsschip uit Medemblik, is teruggevonden op de bodem van de Finse Golf. Het schip is ‘uitzonderlijk goed bewaard’. Burgemeester Frank Streng is dolgelukkig met de vondst, en gaat zich nu beraden op de vraag wat Medemblik gaat doen met het schip.

Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan, aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Het waren twee puzzelstukken die per toeval in elkaar schoven. In Finland was rond 2006 een oud oorlogsschip gevonden, dat duidelijk niet aan Finland of de voormalige machtige marines van Zweden en Rusland toebehoorde. Maar aan wie dan wel?


In het Noord-Hollandse Medemblik vond lokaal historicus Peter Swart een oude zeekaart, waarop de locatie van een scheepsramp stond aangegeven, met als enige tekst daarbij: ‘Hier is het Noord-Hollands oorlogsschip op gebleven 1715’.

Swart zag in de archieven dat er dat jaar maar één Noord-Hollands schip was dat niet terugkeerde van zijn reis, en dat was het fregat Huis te Warmelo. Gebouwd in Medemblik, met een Medemblikker bemanning aan boord. De gemeente-archivaris legde het lijntje met de Finse Maritieme Dienst, en al vrij snel kwam er een ‘signaal’ dat het kassa was, vertelt Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Uitzonderlijk goed
De bewuste locatie, de bodem van de Finse Golf ten zuiden van Finland, was precies de plek waar de Finnen een ‘uitzonderlijk goed bewaard’ oorlogsschip hadden gevonden. Medemblik hing het nieuws niet meteen aan de grote klok. ,,We wilden eerst goed onderzoeken of het echt dit schip was,” zegt Streng. ,,Gelukkig bleek in het West-Friese archief enorm veel informatie beschikbaar. Zelfs de bouwtekeningen en de bemanningslijst waren er nog.”

Het fregat ligt op 62 meter diepte. Toen diepzeeduikers in 2014 naar het schip doken, zagen zij dat de houten constructie van het schip vrijwel intact is gebleven. Dat komt door het koude water, meldt de gemeente in een persbericht. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek.

Het schip is 35 meter lang en had oorspronkelijk drie masten. Daarvan staat er één nog overeind. Het fregat, in 1708 gebouwd, zou op een rots onder water zijn lekgeslagen en ‘rechtstandig zijn gezonken’. Door de combinatie van afmetingen, bewapening, de locatie en ‘de Hollandse scheepsbouwtraditie’ durft de gemeente Medemblik met 95 procent zekerheid te stellen dat het gaat om het tot de Admiraliteit van West-Friesland behorende schip.

Meest verwacht
Het Finse onderzoeksbureau Subzone daalt deze zomer opnieuw af naar het schip, en probeert dan tot definitieve identificatie over te gaan. ,,Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. Die is traditioneel voorzien van ornamenten en de scheepsnaam.”

Wat Medemblik vervolgens met deze enorme rijkdom gaat doen? ,,Goeie vraag,” zegt Streng. ,,Daar moeten we ons nog op beraden. Vandaag staan we stil bij deze unieke vondst, het laat zien dat we een enorm rijk maritiem verleden hebben. Dit is een geweldige dag voor Medemblik.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: