jump to navigation

Madonna met kind is echt december 20, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Van Leyden Rijks toch echt

Telegraaf 18.12.2015 Het schilderij ‘Madonna met kind’, in het bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam, blijkt toch gemaakt te zijn door kunstenaar Lucas van Leyden (1494-1533). Bij een recente restauratie kwam de ,,tekenachtige schilderwijze” gedeeltelijk tevoorschijn die voor Van Leyden zo typerend is, liet het Rijksmuseum weten.

Het paneel was in 1949 aangekocht als een echte Lucas van Leyden. Het paneel uit circa 1530 bleek uit dezelfde boom afkomstig te zijn als de zijluiken van zijn beroemde drieluik ‘De dans om het gouden kalf’, dat de schilder rond dezelfde periode maakte. Later rezen er twijfels en werd alleen geconcludeerd dat het in zijn werkplaats gemaakt moet zijn.

Schildertechnisch onderzoek toont nu aan dat het kleurenpalet en de opbouw van de verflagen van het schilderij ,,naadloos aansluiten bij wat bekend is in Van Leydens andere schilderijen”. Ook werden in de schaduw van Maria’s gezicht roodbruine arceringen ontdekt die ook in ander werk van de kunstenaar te vinden zijn.

De restauratie bleek hoognodig. Tijdens het verwijderen van vergeelde vernis en storende overschilderingen werd duidelijk hoe sterk het paneel in de loop der eeuwen beschadigd is geraakt. Van Leyden geldt als de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Hij legde zich vooral toe op Bijbelse onderwerpen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: