jump to navigation

Petra, rotsstad in Jordanië november 27, 2015

Posted by jandewandelaar in petra.
Tags: , ,
trackback

New7wonder 5, Petra, rotsstad in Jordanië

De stad Petra is volledig uitgehakt uit de roze-rode rotsen in Jordanië. De Nabateeërs bewerkten de rotswanden met alleen maar een hamer en een beitel. De welvaart van Petra was voornamelijk te danken aan de strategische ligging, een monopolie op de handelswegen tussen Egypte, Arabië, India en China.

Ga terug naar 314 v.C. en ontdek de historische stad Petra

https://www.google.com/intl/nl/maps/about/behind-the-scenes/streetview/treks/petra/#start

Petra (historische stad) – Wikipedia   Meer

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Wereldwonder Petra heeft er een heiligdom bij

Trouw 10.06.2016 Een heiligdom zo groot als twee zwembaden, met zuilen en een gigantische trap. Dat ontdekten archeologen in de historische stad Petra in Jordanië. Bijzonder, want de duizenden jaren oude handelsstad is al tot op de millimeter onderzocht. Nieuw technisch speelgoed van de archeologen, drones, leggen nu toch ongeziene structuren bloot.

Het pas ontdekte platform, zoals de archeologen hun vondst omschrijven, is waarschijnlijk meer dan 2100 jaar oud. Dat werd afgeleid uit een aantal potscherven die bij de plek werden gevonden. De tempel ligt op minder dan een kilometer van het centrum van Petra, de beroemde stad die rond het begin van de huidige jaartelling het middelpunt vormde van een veelgebruikte handelsroute.

De archeologen noemden de publicatie afgelopen week om die reden ‘verborgen in het volle zicht‘. Zo’n groot gebouw, op zo’n geringe afstand van de door miljoenen toeristen bezochte overblijfselen, dat was ook voor de archeologen bijzonder. “We waren vooraf vrij sceptisch en voorzichtig in ons oordeel”, zei Christopher Tuttle, die als co-auteur verbonden was aan de historische publicatie in een vooraanstaand magazine over het Nabije Oosten, tegen de Guardian. “Ik was verrast toen het monument iets belangrijks bleek te zijn.”

Meters zand bovenop het monument verhinderden jarenlang dat de structuur werd ontdekt. Pas toen de archeologen gebruik gingen maken van drones en satellieten, werden de onderliggende gelijkmatigheden blootgelegd. ‘Het komt ook omdat het huidige werk vooral bestaat aan het behouden van het delicate evenwicht tussen toerisme en archeologische waarde’, aldus het onderzoeksteam in hun rapport.

Petra
Wereldwonder Petra was rond het jaar 0 een drukbezochte handelsstad van de Nabateeërs, die profiteerden van de handel tussen de Grieken, Romeinen en de Perzen. Inmiddels is de stad voornamelijk een ruïne, maar een paar in de rotsen uitgehakte gebouwen zijn nog steeds te bezoeken. De Schatkamer is de bekendste plek.

De drone-techniek biedt voor de archeologie ‘enorme kansen’, aldus Ruurd Halbertsma van Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Met drones kan namelijk op elke plek en op elk gewenst moment een opname vanuit de lucht worden gemaakt. “Dan zie je veel meer. Daar getuigt deze ontdekking ook van, juist in een al grondig onderzocht gebied als Petra.”

“Voorheen moest dat met luchtballonnen en later met vliegtuigen”, aldus Halbertsma. “Dat was een heel geregel. De overheid van het land moest akkoord gaan, en je had een beperkt aantal vlieguren. Nu gaat bij elke opgraving wel een dronevlieger mee.”

Maar wat ligt er nou precies onder de meters zand in Petra? Dat moet nog worden onderzocht, net als waar het bouwwerk voor heeft gediend. Het onderzoeksteam heeft voorlopig nog geen plannen om de historische site weer te begroeten, liet Tuttle weten. De archeoloog wil er wel dolgraag weer heen, want de grote trap naar het heiligdom ligt vreemd genoeg niet richting het stadscentrum. Dat is bij andere ontdekte ruïnes wel het geval. “Fascinerend”, aldus Tuttle.

Halbertsma is voorzichtig. “Sommige goden hadden een andere oriëntering nodig. Dat kan ook nog een reden zijn.”

Historische ontdekkingen met luchtbeelden
Volgens Halbertsma is het een kwestie van tijd voordat door middel van drones gote ontdekkingen worden gedaan. Zijn woorden worden gestaafd door recent ingezette techniek in Midden-Amerika, waar plekken werden gevonden die al zeshonderd jaar niet door mensen waren bezocht.

Toch moet nog altijd voorzichtig worden omgesprongen met beelden vanuit de lucht. Een jongen claimde vorige maand nog een oude Maya-stad te hebben ontdekt door luchtfoto’s van Mexico te leggen naast de stand van de sterren. Maar, wat bleek, hij vond slechts een maïsakker.

Monument opgegraven in antieke stad Petra

Telegraaf 10.06.2016 Archeologen hebben een monumentaal gebouw gevonden onder het zand in de antieke stad Petra. Satellietbeelden van de toeristische trekpleister in Jordanië toonden een enorm platvorm van 55 bij 50 meter, met daarop een kleiner platvorm bedekt met tegels. Aan een kant staan pilaren en er is een enorme trap. Uit nabij gevonden aardewerk blijkt dat het bouwwerk wel 2150 jaar oud kan zijn.

,,Voor zover ik weet hebben we in Petra niets wat hier op lijkt”, zei archeoloog Christopher Tuttle tegen de Britse krant The Guardian.

Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, een volk dat grote rijkdom vergaarde door handel met de Grieken en de Perzen. De stad is wereldberoemd door de gebouwen die uit de rotsen zijn gehouwen.

 Follow >National Geographic 

✔@NatGeo

Massive new monument found in Petra:http://on.natgeo.com/1Ug5PXc 

11:00 PM – 8 Jun 2016

Massive New Monument Found in Petra

Satellites and drones helped reveal huge ceremonial platform near the ancient city’s center.

news.nationalgeographic.com

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: