jump to navigation

‘Oude man in militair uniform’ van Rembrandt september 20, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Schilderij Rembrandt onthuld dankzij nieuwe mobiele scanner van TU Delft

RTVWEST 01.09.2015 Groot nieuws uit de kunstwereld: dankzij een scanner van Technische Universiteit Delft is een nieuwe laag ontdekt in het schilderij ‘Oude man in militair uniform’ van Rembrandt. Al langer was bekend dat er een ander schilderij onder de eerste laag zat, maar nu is duidelijk wat er precies opstaat: een in een mantel gehulde jongeman.

Deskundigen uit Los Angeles, Antwerpen en Delft hebben dat met behulp van de Delftse scanner ontdekt. De resultaten van het onderzoek worden dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Physics A. De scanner zorgt ervoor dat de verdeling van chemische elementen in het schilderij zichtbaar wordt. Daaruit kun je afleiden welke kleuren voor het ‘eerste’ schilderij zijn gebruikt, nadat Rembrandt er de ‘Oude man in militair uniform’ overheen schilderde.

Mobiele scanner

Het grote voordeel van de scanner van TU Delft is dat het apparaat mobiel is. Voorheen kon dit soort onderzoek alleen in laboratoria worden gedaan. Het kostbare schilderij moest dan constant op transport. De scanner is speciaal ontwikkeld voor dit schilderij van Rembrandt.

In Los Angeles, waar het schilderij hangt, zijn ongeveer dertig uur lang scans uitgevoerd op het schilderij. De scanner is dus ontworpen om schilderijen mee te bestuderen, maar inmiddels wordt hij ook gebruikt in de archeologie en bij politie-onderzoek.  Lees verder

LEES OOK: Mauritshuis Den Haag weet het zeker: ‘Saul en David’ is van Rembrandt

gerelateerde artikelen;

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: