jump to navigation

Ruimtetelescoop Kepler ontdekt planeet die lijkt op de aarde juli 24, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Kepler-452b

De ruimtetelescoop Kepler van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap NASA heeft buiten ons zonnestelsel een planeet ontdekt die wellicht bewoonbaar is. Dit heeft John Grunsfeld van de NASA donderdag bekendgemaakt.

De Kepler is in maart 2009 gelanceerd. De ruimtewaarnemer heeft al circa vijfhonderd nieuwe planeten die rond sterren draaien ontdekt.

De massa/grootte-verhouding van Kepler 452b wijst erop dat het een rotsachtig object is. Over de aanwezigheid van een atmosfeer of oceanen kan voorlopig alleen maar worden gespeculeerd.

zie ook;  Dwergplaneet Pluto

zie ook: Timelapse aarde vanuit ruimtestation ISS

zie ook: Space, in de Ruimte Boven en Beneden

zie ook: Het oudste sterrenstelsel uit begin van heelal

Elke stap op Kepler-452b voelt als lood in je schoenen

AD 29.07.2015 In het diepste geheim werkte Daniëlle Futselaar vanuit haar werkkamer in Arnhem-Noord voor de Amerikaanse ruimtevaartdiensten NASA en SETI. Een maand lang was de Arnhemse illustrator bezig met een project waar ze met helemaal niemand over mocht praten.

Afgelopen week maakte NASA het grote nieuws bekend: Er was een nieuwe planeet ontdekt. Het oudere neefje van de aarde, zo wordt Kepler-452b al genoemd. Want dit hemellichaam vertoont wel heel veel gelijkenissen met onze planeet. Het was even wereldnieuws, buitenaards leven lijkt opeens niet meer zo ver weg. Hoewel, Kepler-452b is nog steeds 1400 lichtjaren verwijderd van de aarde. Foto’s van de nieuw ontdekte planeet zijn er dan ook niet, wetenschappers moeten het doen met slechts een handvol aan abstracte gegevens. Om toch een realistisch beeld van Kepler-452b te schetsen, deden de ruimtevaartdiensten een beroep op Daniëlle Futselaar. Zij moest een artist’s impression van de planeet maken.

Woestijn

Het resultaat is een haast surrealistisch woestijnlandschap, maar wel eentje waar alle aanwezige kennis tot in detail in beeld is omgezet.
Futselaar: ,,Ik heb al vaker wat gedaan voor de NASA en SETI, dus ik ben bekend in het wereldje. Begin juni ben ik benaderd door iemand van SETI. Dat ze een nieuwe planeet ontdekt hadden. Een heel bijzondere, deze keer.”

Vanaf dat moment ontving ze bijna dagelijks mailtjes vanuit de Verenigde Staten, met informatie over de mysterieuze tegenhanger van de aarde. ,,Het was voor mij al snel duidelijk dat het geen aangename plek is. Er heerst een extreme zwaartekracht, bijvoorbeeld. Alles wordt er plat getrokken.”

Echte bergen zijn er dan ook niet. Vulkanen wel, maar amper boven aardoppervlakte. En ook is de zon er een stuk ouder, en dus warmer.

,,Zie het als het broeikasklimaat in het kwadraat. Dit zou de aarde over een paar miljoen jaar kunnen zijn. Er is naar alle waarschijnlijkheid water op Kepler-452b, maar veel is al verdampt. Dat zie je aan het kleurverschil bij de randen van de bergen en de zoutmeren op de achtergrond.” De lucht kan er net zo blauw zijn als bij ons, de wolkenpartijen zijn daarentegen wel anders. ,,Het zijn daar meer witte strepen, niet zo rond als hier.”

Na niet minder dan tien conceptversies te hebben ingeleverd, gingen NASA en SETI akkoord. The New York Times, National Geographic, Nature: allemaal gebruiken ze de illustratie van Futselaar om de mysterieuze neef van de aarde een smoel te geven.

Futselaar: ,,Natuurlijk, het blijven aannames. Niks is zeker. Maar zoals Einstein ooit zei: logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.”

Lees ook;

Nasa ontdekt planeet die op de aarde lijkt

Trouw 23.07.2015 De ruimtetelescoop Kepler van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap Nasa heeft buiten ons zonnestelsel een planeet ontdekt die wellicht bewoonbaar is. Afgaande op Keplers waarnemingen lijkt deze planeet van alle ontdekte planeten het meest op de aarde.

De planeet, de Kepler-452b, lijkt ook op onze aarde wat betreft zijn positie ten opzichte van zijn zon. Wel is Kepler 452b 60 procent groter dan de aarde, zo maakte John Grunsfeld van de Nasa donderdag bekend.

De zon van de Kepler-452b staat ongeveer net zo ver van de planeet als onze aarde van de zon. De planeet is 1400 lichtjaren van de aarde verwijderd. Een lichtjaar is bijna 9,5 biljoen kilometer.

De Kepler-ruimtetelescoop is in maart 2009 gelanceerd. De ruimtewaarnemer heeft al circa vijfhonderd nieuwe planeten die rond sterren draaien ontdekt.

Planeet die op de aarde lijkt

Telegraaf 23.07.2015 De ruimtetelescoop Kepler van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap NASA heeft buiten ons zonnestelsel een planeet ontdekt die wellicht bewoonbaar is. Dit heeft John Grunsfeld van de NASA donderdag bekendgemaakt. Afgaande op Keplers waarnemingen lijkt deze planeet van alle ontdekte planeten het meest op de aarde. De planeet, de Kepler-452b, lijkt ook op ons ten aanzien van de positie ten opzichte van zijn zon. Onze zon en die van Kepler-452b staan op even grote afstand van de planeet. Wel is Kepler 452b 60 procent groter dan de aarde en is de ster van de Kepler-452b anderhalf miljard jaar ouder dan onze zon. De planeet is 1400 lichtjaren van de aarde verwijderd. Een lichtjaar is bijna 9,5 biljoen kilometer.

De Kepler is in maart 2009 gelanceerd. De ruimtewaarnemer heeft al circa vijfhonderd nieuwe planeten die rond sterren draaien ontdekt.

NASA ontdekt nieuwe ‘aarde-achtige’ planeet

NRC 23.07.2015 Astronomen hebben een nieuwe ‘aarde-achtige’ exoplaneet opgespoord. De planeet, Kepler 452b, is ruim anderhalf keer zo groot als de aarde en draait om een zonachtige ster 1400 lichtjaar hiervandaan. Zijn afstand tot de ster is vergelijkbaar met de afstand aarde-zon.

De planeet is ontdekt met de NASA-satelliet Kepler. Deze ‘jaagt’ op planeten door uit te kijken naar periodieke helderheidsveranderingen in het licht van sterren. Geschat wordt dat Kepler 452b vijfmaal zo zwaar is als de aarde. Daarmee behoort hij tot de klasse van de ‘superaardes’ – planeten die qua omvang tussen de aarde en de planeet Neptunus in zitten.

De massa/grootte-verhouding van Kepler 452b wijst erop dat het een rotsachtig object is. Over de aanwezigheid van een atmosfeer of oceanen kan voorlopig alleen maar worden gespeculeerd. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG NASA ontdekt nieuwe ‘aarde-achtige’ planeet

2014 NASA ontdekt 715 nieuwe planeten – grootste ‘vondst’ ooit › BUITENLAND

19 JUN Marsachtig planeetje ontdekt bij andere ster: Kepler-138b

31 JAN Vroege exoplaneten bij een oranje dwerg

2013 Requiem voor een planetenjager

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: