jump to navigation

Piepklein schilderijtje van Hendrik Willem Mesdag ontdekt juli 11, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Aquarel Hendrik Willem Mesdag

Het aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854. Het vroege aquarelletje kwam niet voor in de overzichten van het oeuvre van de schilder en is niet eerder beschreven,meldt het Nationaal Archief.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Morgen is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed.

VOORUITBLIK

Het aquarelletje is volgens conservator Mayken Jonkman (RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon, zegt ze op de website van het Nationaal Archief. Het is een soort ‘vooruitblik’ op zijn latere werk. In 1866 besluit Mesdag schilder te worden.

Op de achterkant van het minischilderijtje schreef Mesdag:

‘De gedachten zijn aan geene wetten 
onderworpen; daarom; denk aan den
maker dezes; zoo dikwijls gij dit blaadje
ter hand neemt.’

bron: July 1854 H. W. Mesdag

zie ook: NOS

Minischilderij Mesdag nu te bewonderen in Panorama Mesdag

Den HaagFM 16.07.2015 Het minikunstwerkje van schilder Hendrik Willem Mesdag dat afgelopen week ontdekt is door het Nationaal Archief is vanaf donderdag tijdelijk te bewonderen in het Panorama Mesdag.

De vondst wordt in Panorama Mesdag omringd door andere zeer persoonlijke werken afkomstig uit het privébezit van nazaten van het kunstenaarsechtpaar Mesdag-Van Houten die eenmalig bij elkaar zijn gebracht voor de tentoonstelling in dit Mesdagjaar.

In het Nationaal Archief werd vorige week het onbekende werkje van Mesdag gevonden. De aquarel uit 1854 is slechts vijf centimeter centimeter breed en drie centimeter hoog, een groot contrast met het enorme cilindervormige werk waar de zeeschilder bekend van is. Achterop het minischilderij schreef Mesdag een gedichtje voor zijn verloofde Sientje van Houten. …lees meer

Ereplaats voor recent ontdekte schilderij Mesdag

AD 14.07.2015  Het mini-schilderijtje van de schilder Hendrik Willem Mesdag dat onlangs werd ontdekt in het Nationaal Archief krijgt een ereplaats op de tentoonstelling Mesdags uit de familie.

Het riviergezicht is vanaf vrijdag tot en met 4 oktober te zien, maakte Panorama Mesdag dinsdag bekend. De vondst wordt in Panorama Mesdag omringd door andere zeer persoonlijke werken afkomstig uit het privébezit van nazaten van het kunstenaarsechtpaar Mesdag – Van Houten die eenmalig bij elkaar zijn gebracht voor de tentoonstelling in dit Mesdagjaar.

In het Nationaal Archief werd vorige week een onbekend werk van Mesdag gevonden. De aquarel uit 1854 is slechts 5 centimeter centimeter breed en 3 centimeter hoog, een groot contrast met het enorme cilindervormige werk waar de zeeschilder bekend van is. Achterop het minischilderij schreef Mesdag een gedichtje voor zijn verloofde Sientje van Houten.

Lees ook;

Ereplaats voor recent ontdekte mini-schilderijtje in Panorama Mesdag

RTVWEST 14.07.2015 Het mini-schilderijtje van schilder Hendrik Willem Mesdag dat onlangs werd ontdekt in het Nationaal Archief krijgt een ereplaats op de tentoonstelling Mesdags uit de familie. Het riviergezicht is vanaf vrijdag tot en met 4 oktober te zien, maakte Panorama Mesdag bekend.

De vondst wordt in Panorama Mesdag omringd door andere zeer persoonlijke werken afkomstig uit het privébezit van nazaten van het kunstenaarsechtpaar Mesdag – Van Houten die eenmalig bij elkaar zijn gebracht voor de tentoonstelling in dit Mesdagjaar.
In het Nationaal Archief werd vorige week een onbekend werk van Mesdag gevonden. De aquarel uit 1854 is slechts 5 centimeter centimeter breed en 3 centimeter hoog, een groot contrast met het enorme cilindervormige werk waar de zeeschilder bekend van is. Achterop het minischilderij schreef Mesdag een gedichtje voor zijn verloofde Sientje van Houten. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Ereplaats voor recent ontdekte mini-schilderijtjei n Panorama Mesdag

Den HaagFM 14.07.2015 Het mini-schilderij van schilder Hendrik Willem Mesdag. dat onlangs werd ontdekt in het Nationaal Archief. krijgt een ereplaats op de tentoonstelling ‘Mesdags uit de familie’. Het riviergezicht is vanaf vrijdag tot en met 4 oktober te zien.

De vondst wordt in Panorama Mesdag omringd door andere zeer persoonlijke werken afkomstig uit het privébezit van nazaten van het kunstenaarsechtpaar Mesdag-Van Houten die eenmalig bij elkaar zijn gebracht voor de tentoonstelling in dit Mesdagjaar.

In het Nationaal Archief werd vorige week het onbekende werkje van Mesdag gevonden. De aquarel uit 1854 is slechts vijf centimeter centimeter breed en drie centimeter hoog, een groot contrast met het enorme cilindervormige werk waar de zeeschilder bekend van is. Achterop het minischilderij schreef Mesdag een gedichtje voor zijn verloofde Sientje van Houten. e…lees meer

Ontdekking Mesdag getoond

Telegraaf 14.07.2015 Het mini-schilderijtje van de schilder Hendrik Willem Mesdag dat onlangs werd ontdekt in het Nationaal Archief krijgt een ereplaats op de tentoonstelling Mesdags uit de familie. Het riviergezicht is vanaf vrijdag tot en met 4 oktober te zien, maakte Panorama Mesdag dinsdag bekend.

De vondst wordt in Panorama Mesdag omringd door andere zeer persoonlijke werken afkomstig uit het privébezit van nazaten van het kunstenaarsechtpaar Mesdag – Van Houten die eenmalig bij elkaar zijn gebracht voor de tentoonstelling in dit Mesdagjaar.

In het Nationaal Archief werd vorige week een onbekend werk van Mesdag gevonden. De aquarel uit 1854 is slechts 5 centimeter centimeter breed en 3 centimeter hoog, een groot contrast met het enorme cilindervormige werk waar de zeeschilder bekend van is. Achterop het minischilderij schreef Mesdag een gedichtje voor zijn verloofde Sientje van Houten.

‘Unieke vondst’; onbekend schilderij Mesdag ontdekt zo groot als een luciferdoosje

RTVWEST 09.07.2015 Het Nationaal Archief in Den Haag heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven.

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Op vrijdag 10 juli is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Onbekend mini schilderij van Mesdag ontdekt

Den HaagFM  09.07.2015 Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een minikunstwerkje, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven.

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter. Op de achterzijde schreef Mesdag een gedicht. De kunstenaar maakte het in juli 1854. Irene Gerrits van het archief spreekt van een unieke vondst.

Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Vrijdag is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed. Den Haag houdt daarom dit jaar een Mesdagjaar.  …lees meer

Onbekende Mesdag ontdekt

Trouw 09.07.2015 Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat maakte het archief vandaag meegedeeld.

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Op vrijdag 10 juli is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed.

Meer over;

Onbekend schilderij van Mesdag ontdekt

NU 09.07.2015 Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat heeft het archief donderdag meegedeeld.

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag.

Het gedicht op de achterzijde doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde.

Op vrijdag 10 juli is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed.
Lees meer over: Hendrik Willem Mesdag

Gerelateerde artikelen

Mesdagjaar ingeluid in Den Haag 

Onbekende aquarel van Mesdag (5,4 cm x 2,9 cm) ontdekt›

NRC 09.07.2015 In het Nationaal Archief is een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het vroege aquarelletje kwam niet voor in de overzichten van het oeuvre van de schilder en is niet eerder beschreven,meldt het Nationaal Archief.

Het riviergezicht is 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde staat een gedicht, alsook de naam van Mesdag. Hij maakte het werk in juli 1854. De tekst op de achterkant luidt:

De gedachten zijn aan geene wetten
onderworpen; daarom; denk aan den
maker dezes; zoo dikwijls gij dit blaadje
ter hand neemt.

Een medewerker van het Nationaal Archief vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens het Nationaal Archief vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn verloofde Sien van Houten, met wie hij in 1856 trouwde.

Een bijzondere vondst, volgens conservator Mayken Jonkman in een verklaring, omdat het vroege werk Mesdags “karakteristieke belichting van het water door de zon” reflecteert. Hij ging zich pas later in zijn leven – vanaf 1866 – toeleggen op het schilderen van de strandlandschappen waar hij zo bekend van is. Het beroemdste werk van de in Groningen geboren schilder is het Panorama Mesdag in Den Haag. Dit grote, cilindervormige schilderij van het strand lijkt net echt. Het gelijknamige museum waarin het te zien is trekt jaarlijks gemiddeld meer dan 120.000 bezoekers.

Lees meer;

9 JUL Nationaal Archief vindt verlovingscadeau van schilder Mesdag: aquarel van 3×5cm

5 MRT Kunstpaus en gehaaide handelaar

2010 Je hoort de meeuwen wervelen

1995 Mesdagjaar begint met postzegel en tentoonstelling

1994 Dat heb je netjes afgekeken; Romandebuut van dichter Tonnus Oosterhoff

Onbekende Mesdag ontdekt

Telegraaf 09.07.2015 Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat heeft het archief donderdag meegedeeld.

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Op vrijdag 10 juli is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed.

Piepklein schilderijtje van Mesdag ontdekt

 

AD 09.07.2015 Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat heeft het archief donderdag meegedeeld.

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag.

GERELATEERD NIEUWS;

Bijzondere aquarellen in De Mesdag Collectie

Onbekend werk Mesdag ontdekt in Nationaal Archief

BEELDENDE KUNST – VK 09.07.2015 Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat heeft het archiefvandaag meegedeeld.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: