jump to navigation

Les femmes d’Alger van Pablo Picasso mei 12, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso

Picasso schilderde het olieverfschilderij in 1955. Het is het laatste doek uit een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Het felgekleurde kunstwerk is geïnspireerd op een gelijknamig schilderij van Delacroix.

De afbeelding van naakte prostituees was een hommage aan Picasso’s vriend en vijand, schilder Henri Matisse, die kort daarvoor overleed. Het werk wordt beschouwd als een van de meesterwerken van Picasso.

Amerikaanse zender censureert abstracte Picasso-borsten

VK 15.05.2015 Naakt op tv, dat is niet de bedoeling. En dus besloot de New Yorkse afdeling van de Amerikaanse nieuwszender FOX om de abstracte borsten op het schilderij ‘Les femmes d’Alger’ van Pablo Picasso te censureren. Het komt de zender op veel kritiek te staan.

‘Hoe seksueel ziek zijn de conservatieven en Fox News’, twitterde kunstcriticus Jerry Salz van New York Magazine bijvoorbeeld. Anderen reageren cynisch: ‘We willen kinderen natuurlijk niet confronteren met de zieke geest van Picasso.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Schilderij Picasso voor recordbedrag geveild

Nooit was Mondriaan zoveel waard: 44 miljoen

Kunstwerken die je in slaap doen sukkelen

Veilinghuis Christie’s veilt in week 1,2 miljard euro aan kunst

NU 14.05.2015  Het Amerikaanse veilinghuis Christie’s heeft deze week een recordomzet van 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) geboekt met twee grote veilingen.

Schilderijen van onder anderen Mark Rothko, Andy Warhol en Lucian Freud gingen onder de hamer, waardoor het vorige record van 975 miljoen (mei 2014) sneuvelde.

Woensdagavond alleen al verkocht het veilinghuis in New York binnen twee uur voor 658,5 miljoen dollar (579 miljoen euro) aan naoorlogse en hedendaagse kunst.

Eerder deze week veilde het veilinghuis het duurste schilderij ooit voor 179,4 miljoen dollar (157 miljoen euro), Les femmes d’Alger (Version O)van Pablo Picasso.

Lees meer over: Christie’s

Christie’s veilt voor 1,2 miljard

Telegraaf 14.05.2015 Het Amerikaanse veilinghuis Christie’s heeft deze week een recordomzet van 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) geboekt met twee grote veilingen. Schilderijen van onder anderen Mark Rothko, Andy Warhol en Lucian Freud gingen onder de hamer, waardoor het vorige record van 975 miljoen (mei 2014) sneuvelde.

Woensdagavond alleen al verkocht het veilinghuis in New York binnen twee uur voor 658,5 miljoen dollar aan naoorlogse en hedendaagse kunst. Acht kunstwerken brachten meer dan 20 miljoen op. ‘No. 10′ van Rothko werd op 82,9 miljoen afgehamerd, fors meer dan de 45 miljoen opbrengst die Christie’s had geschat.

Eerder deze week veilde het veilinghuis het duurste schilderij ooit voor 179,4 miljoen dollar, Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso.

Gerelateerde artikelen;

12-05: 09.00 – Recordbedrag voor Picasso

Schilderij Picasso voor recordbedrag geveild

Trouw 12.05.2015 Het schilderij Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso heeft maandag een recordbedrag opgeleverd tijdens een veiling in New York. Het doek bracht ruim 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) op. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild.

Picasso schilderde het olieverfschilderij in 1955. Het is het laatste doek uit een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Het felgekleurde kunstwerk is geïnspireerd op een gelijknamig schilderij van Delacroix.

Picasso voor recordbedrag geveild

Telegraaf 12.05.2015 Het schilderij Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso heeft maandag een recordbedrag opgeleverd tijdens een veiling in New York. Het doek bracht ruim 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) op. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild.

Picasso voor recordbedrag weg

Telegraaf 12.05.2015  Het schilderij Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso heeft maandag een recordbedrag opgeleverd tijdens een veiling in New York. Het doek bracht ruim 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) op. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild.

Picasso geveild voor recordbedrag van 179 miljoen dollar›

NRC 12.05.2015 Het schilderij Les femmes d’Alger (Version 0) (De vrouwen van Algiers) van de Spaanse schilder Pablo Picasso is vannacht in New York geveild voor een recordbedrag van 179 miljoen dollar (160 miljoen euro). Het is hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een schilderij is neergelegd.

Het veilinghuis Christie’s in New York had van tevoren verwacht dat het olieschilderij, dat Picasso in 1955 schilderde, zo’n 140 miljoen dollar zou opleveren. Het werk is onderdeel van een serie van vijftien schilderingen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix.

In 1997 bracht hetzelfde schilderij nog bijna 32 miljoen dollar op. De waardestijging is te verklaren doordat werken van Picasso momenteel zeer populair zijn. Tegelijkertijd komen particuliere veilimgen zoals gisteren zelden voor. Het schilderij was vannacht binnen elf en een halve minuut verkocht. Het openingsbod was al 100 miljoen dollar.

Lees ook op NRC Q: Wie zijn de mensen die jaarlijks 51 miljard uitgeven aan kunst?

OOK RECORDBEDRAG VOOR BEELDHOUWWERK

Het vorige veilingsrecord stond op naam van Francis Bacon. Zijn schilderij Three Studies of Lucian Freud werd in 2013 verkocht voor een bedrag van 142 miljoen dollar (127 miljoen euro). Het hoogste bedrag dat ooit werd neergelegd voor een werk van Nederlandse makelij is 82,5 miljoen dollar (65,8 miljoen euro), dat in 1990 werd betaald voor het schilderijPortret van Dr. Gachet van Vincent van Gogh.

Tijdens dezelfde veiling werd vannacht een recordbedrag neergelegd voor een beeldhouwwerk. Het op ware grootte gemaakte beeld L’Homme au Doigt (De wijzende man) van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti werd geveild voor een bedrag van 141 miljoen dollar (126 miljoen euro). Ook dat was meer dan 10 miljoen dollar meer dan verwacht. Het vorige record stond eveneens op naam van de Zwitser, sinds in 2010 een werk van hem voor 104 miljoen dollar werd verkocht.

Lees meer over kunstcollecties van Nederlandse banken op NRC Q:Dit zijn de kunstcollecties van ABN, Akzo en ING

Lees meer;

25 MRT Toprichtprijs Picasso: 140 miljoen

2006 Werk Picasso voor 80 miljoen euro geveild ›

2004 Schilderij van Picasso wordt duurste ooit ›

2012 120 miljoen: van Munch breekt alle records De schreeuw

2010 Schilderijen van Monet en Van Gogh worden geveild ›

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: