jump to navigation

Roofkunst van Amerika terug aan Duitsland mei 7, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

FBI geeft na 80 jaar door Nazi’s gestolen kunst terug

AD 08.02.2017 80 jaar nadat de Joods-Duitse kunstverzamelaar Max Stern door de Nazi’s werd gedwongen zijn complete collectie te verkopen, heeft de FBI vandaag een van de stukken teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.

Het werk van de Nederlandse meester Jan Franse Verzijl © AFP

Het 17de eeuwse schilderij ‘jongeman als Bacchus’, gemaakt door de Nederlandse meester Jan Franse Verzijl (Gouda 1599-1647), is vandaag tijdens een ceremony in het Joods Historisch Museum in New York gepresenteerd. Het schilderij, een van de 400 stukken die ooit tot Sterns collectie behoorden, werd na een tip teruggevonden op een New Yorkse kunstveiling in mei 2015.

De eigenaar van het kunstwerk, de Luigi Caretto galerie in Turijn, deed na te zijn geïnformeerd over de afkomst en geschiedenis van het doek vrijwillig afstand. De prominente galeriehouder uit Dusseldorf werd, pal voor zijn uitzetting in december 1937, gedwongen zijn collectie voor een fractie van de waarde te verkopen. De verkoop is door Amerikaanse rechters als diefstal aangeduid. In totaal zijn nu 16 werken uit Sterns verzameling teruggegeven aan de Max en Iris Stern Foundation.

FBI-agent Michael McGarrity zegt: ,,Kunstwerken nemen een speciale plaats in binnen onze samenleving. Het terugbezorgen van gestolen of vermiste kunst bij de rechtmatige eigenaars staat bij FBI-onderzoekers hoog in het vaandel. We zijn er daarom trots op het schilderij van Verzijl na meer dan tachtig jaar aan de Stern Foundation terug te kunnen geven.’’

De schilderijen die dinsdag aan de Duitse ambassadeur in de VS werden overgedragen.

 

Deel geroofde Duitse kunst gewonnen bij pokeren

VK 06.05.2015 Drie van de vijf geroofde kunstwerken die dinsdag door de VS aan Duitsland terug zijn gegeven, blijken tijdens de Tweede Wereldoorlog door een Amerikaanse officier te zijn gewonnen tijdens een pokerwedstrijd.

De schilderij van de Vlaamse kunstenaar Frans Francken.

 

Tankcommandant William Oftebro stuurde de schilderijen na het pokeren in het geniep naar zijn vrouw in de VS. Dit meldt The New York Times vandaag.

De schilderijen van Oftebro, van onder andere de 17de eeuwse Vlaamse kunstenaar Frans Francken, werden dinsdag door de Amerikaanse stichting Monuments Men overhandigd aan de Duitse ambassadeur in Washington. Samen met twee andere schilderijen werden ze vrijwillig opgegeven door twee Amerikaanse families die ze bijna 70 jaar lang in de woonkamer hadden hangen.  @cademartin

Returning the Spoils of #WW2 , Taken by Our Side http://nyti.ms/1IdwFdt  @MonumentsMen @MonumentsMenFnd #art #painting

3:11 AM – 6 mei 2015

Sommige kunstwerken werden door de Amerikaanse militaire eenheid Monuments Men meegenomen uit Duitsland, om te voorkomen dat ze in handen zouden komen van de nazi’s. In 2014 verscheen er een film over de Monuments Men, geregisseerd door George Clooney.

VS geven roofkunst terug aan Duitsland

Trouw 06.05.2015 De Amerikaanse stichting Monuments Men heeft vijf geroofde schilderijen aan Duitsland teruggegeven. Het gaat om kunstwerken die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse militairen uit nazi-Duitsland werden meegenomen. De schilderijen zijn vandaag overhandigd aan de Duitse ambassadeur in Washington.

De schilderijen waren in het bezit van twee Amerikaanse families. Ze gaan terug naar een galerie in Dessau en een slot in Kronberg, vlak bij Frankfurt. Volgens Robert Edsel van de stichting is de teruggave slechts ‘het topje van de ijsberg’. De Amerikanen hebben tijdens en na de oorlog duizenden of honderdduizenden schilderijen gestolen.

Amerikaanse stichting geeft roofkunst terug aan Duitsland 

NU 06.05.2015 De Amerikaanse stichting Monuments Men heeft vijf geroofde schilderijen aan Duitsland teruggegeven. Het gaat om kunstwerken die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse militairen uit nazi-Duitsland werden meegenomen. De schilderijen zijn dinsdag overhandigd aan de Duitse ambassadeur in Washington.

De schilderijen waren in het bezit van twee Amerikaanse families. Ze gaan terug naar een galerie in Dessau en een slot in Kronberg, vlak bij Frankfurt.

Volgens Robert Edsel van de stichting is de teruggave slechts “het topje van de ijsberg”. De Amerikanen hebben tijdens en na de oorlog duizenden of honderdduizenden schilderijen gestolen.

Lees meer over: Monuments Men Roofkunst

Gerelateerde artikelen;

Advertenties

Reacties»

1. Roofkunst Westfries Museum in Hoorn | Kunst in de Wijk - december 8, 2015

[…] Roofkunst van Amerika terug aan Duitsland […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: