jump to navigation

Documentaire ‘Letters from Yarmouk’ over het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk april 23, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Documentaire ‘Letters from Yarmouk’  

De pianospeler uit Yarmouk en andere levenskrachtige Arabische films

NRC 22.04.2015 Oorlog in Syrië, Libië en Jemen. Het Midden-Oosten lijkt één grote brandhaard met weinig perspectief op een betere toekomst. Toch zijn er ook glimpjes van hoop, zo toont de documentaire over het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk. Dit, en meer bijzondere documentaires en films op het vanavond geopende Arabische filmfestival in Amsterdam.

Door de oorlog in Syrië is Yarmouk veranderd in een van de ellendigste plekken van het land. Al twee jaar lang is het kamp afgegrendeld door het Syrische regime en water en voedsel zijn nauwelijks aanwezig. Maar pas nadat strijders van de Islamitische Staat (IS) hetkamp grotendeels in handen kregen was er wereldwijde aandacht voor de “onmenselijke omstandigheden”. De jonge fotograaf Niraz Saeed is een van de opgesloten inwoners en zorgt met zijn documentaire ‘Letters from Yarmouk’ – hij stuurde filmbeelden naar een Palestijnse filmmaker in Ramallah- voor unieke beelden uit kamp, waaronder shots over van een pianospeler. Het resultaat is een zeer reflectieve film over de verhouding van Palestijnse vluchtelingen tot de strijd in Syrië.

STRIJDLUSTIGE ARABISCHE FEMINISTEN

Op de zevende editie van Cinéma Arabe zijn van 21 april tot 3 mei in de Amsterdamse bioscoop Rialto in totaal dertig speelfilms, documentaires en korte films te zien. Het festival geeft hiermee een indringend beeld van Arabieren die ondanks alle tegenslagen niet opgeven. Dat bewijst ook de historische film over vrouwenrechten in Tunesië en Egypte.

Aansluitend aan deze documentaire ‘Feminists, Insha’allah!’ is er op zaterdagavond 25 aprileen debat over feminisme in de Arabische wereld.

Een aantal van de films worden ook in Den Haag, Maastricht en Rotterdam vertoond. Voor meer informatie over het programma, zie hier.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: