jump to navigation

Roofkunst Koningin Juliana in 1948 februari 20, 2015

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Roofkunst Heilige Hubertus in een landschap

Koningin Juliana heeft in 1948 een schilderij aangekocht van de Vlaamse meester Paul Bril (1554-1625), dat afkomstig was uit de inboedel van nazi Hans Fischböck.

Juliana kocht het schilderij, dat de Heilige Hubertus in een landschap voorstelt, tegen de taxatiewaarde van 4000 gulden nadat ze het sinds 1946 als bruikleen in haar paleis had hangen. In het aankoopcontract staat de naam van Fischböck gemeld. Deze Oostenrijker was onder het nazibewind in Nederland onder meer belast met de onteigening van Joodse vermogens.

‘Rapport kunst geeft duidelijkheid’

Telegraaf 01.04.2015 Koningin Máxima is „dankbaar” dat het onderzoek naar kunst die de koninklijke familie eventueel door roof of confiscatie zou hebben verkregen, is afgerond. „Het was veel werk, er moest heel veel worden gecheckt”, zei de koningin woensdag in een reactie op het dinsdag verschenen onderzoeksrapport naar de herkomst van kunst die sinds 1933 tot de koninklijke verzamelingen behoort.

Máxima heeft als voorzitter van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau het „hele onderzoek met veel interesse op afstand gevolgd”, vertelde ze in Naypyitaw, de hoofdstad van Myanmar. Ze is daar op werkbezoek voor de VN.

Gerelateerde artikelen;

01-04: Commissie: Aankoop Juliana lijkt in orde

31-03: Koningshuis bezit roofkunst nazi’s

19-02: ‘Juliana kocht roofkunst’

Koninklijke familie heeft een roofkunstwerk in bezit

RTVWEST 31.03.2015 De koninklijke familie heeft één kunstwerk in bezit dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters is geroofd van de Joodse eigenaren. Het gaat om het schilderij ‘Het Haagse bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch’ van Joris van der Haagen, dat in 1960 door koningin Juliana is gekocht van een Nederlandse kunsthandelaar.

Dat concludeert de commissie die eind 2013 begon met een onderzoek naar de herkomst van tienduizenden kunstobjecten die behoren tot de zogenoemde Koninklijke Verzamelingen. De familie was niet op de hoogte van de herkomstgeschiedenis van het schilderij. Lees verder

Geef alle roofkunst terug aan nazaten

VK 25.02.2015 Om onder claims op door nazi’s geroofde kunst uit te komen, worden oneigenlijke argumenten gebruikt.

‘Prinses Juliana en prins Bernhard moeten hebben geweten dat het bij de aankoop om roofkunst ging’ stelt Cees van Hoore, oud-journalist, over de aankoop van een Vlaamse meester door het koninklijk paar in 1948. In gelijke zin schrijft verslaggever Michiel Kruijt in het artikel‘Juliana kocht, wellicht zonder het te weten, van Joden geroofde kunst’, hoewel hij zich iets minder stellig toont.

MEER;

Prinses Juliana kocht mogelijk roofkunst in 1948

Dordrechts Museum ontdoet roofkunst van smet

Een beladen erfenis

“Koningin Juliana kocht gestolen Haags schilderij uit nazi-inboedel”

Den HaagFM 20.02.2015 Koningin Juliana kocht in 1948 een schilderij van de Vlaamse meester Paul Bril, dat afkomstig was uit de inboedel van de nazi Hans Fischböck. Dat schrijven de regionale kranten van de Holland Media Combinatie op basis van eigen archiefonderzoek.

Juliana kocht het werk voor 4.000 euro via de Stichting Nederlands Kunstbezit, die na de oorlog belast was met de opsporing en de recuperatie van geroofde kunstwerken. In het aankoopcontract staat de naam van Fischböck vermeld. De Oostenrijker was onder het nazibewind in Nederland onder meer belast met de onteigening van Joodse vermogens.

Het schilderij, dat de Heilige Hubertus in een landschap voorstelt, behoorde oorspronkelijk toe aan de Oostenrijkse kunstverzamelaar Jos H. Gosschalk uit Den Haag. Hij moet shet kunstwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog onvrijwillig afstaan aan de Duitse bezetter. Gosschalk keerde na de oorlog als overlevende terug uit concentratiekamp Theresienstadt, maar kwam in 1952 bij een fietsongeluk om het leven. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat het schilderij zich nog steeds in de Koninklijke Verzamelingen bevindt. …lees meer

‘Juliana kocht roofkunst’

Telegraaf 19.02.2015  Prinses Juliana heeft in 1948 een schilderij gekocht uit de boedel van een nazi van wie bekend was dat hij handelde in onteigende joodse bezittingen. Het gaat om een doek van de Vlaamse schilder Paul Bril dat oorspronkelijk van de joodse Jos H. Gosschalk was en dat door Juliana is aangekocht via de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK). Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

,,Hier zit een luchtje aan”, zegt oud-directeur Rony Naftaniel van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël in een reactie. ,,Ik vind het bijna onvoorstelbaar dat Juliana dat schilderij zelf heeft gewild!”

‘Juliana kocht mogelijk roofkunst afkomstig uit naziboedel’›

NRC 19.02.2015 Koningin Juliana heeft in 1948 een schilderij aangekocht van de Vlaamse meester Paul Bril (1554-1625), dat afkomstig was uit de inboedel van nazi Hans Fischböck. Dat schrijven de regionale kranten van de Holland Media Combinatie op basis van eigen archiefonderzoek.

Juliana kocht het schilderij, dat de Heilige Hubertus in een landschap voorstelt, tegen de taxatiewaarde van 4000 gulden nadat ze het sinds 1946 als bruikleen in haar paleis had hangen. In het aankoopcontract staat de naam van Fischböck gemeld. Deze Oostenrijker was onder het nazibewind in Nederland onder meer belast met de onteigening van Joodse vermogens.

Lees meer

19 FEB ‘Juliana kocht mogelijk roofkunst afkomstig uit naziboedel’

2002 Studie bevestigt falen teruggave roofkunst ›

1997 Ach, het is hopeloos ›

1997 Ach, het is hopeloos ›

2002 Centraal Joods Overleg eist 20 miljoen euro ›

Advertenties

Reacties»

1. Roofkunst Westfries Museum in Hoorn | Kunst in de Wijk - december 8, 2015

[…] Roofkunst Koningin Juliana in 1948 […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: