jump to navigation

Het kunstwerk kruising Gasthuislaan Bastiaanpoort in Delft november 25, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

? kunstwerk in het centrum van Delft.

Het blijft een gek verhaal: al 20 jaar staat het kunstwerk in het centrum van Delft, maar niemand wist wie het gemaakt heeft of wat het moet voorstellen. Ook de gemeente had geen idee waar het gevaarte vandaan kwam.

‘The Isthmus Landscape’.

Voorbijgangers lieten hun fantasie de vrije loop en komen met hun eigen interpretaties: ‘Het zou een soort buitenaardse planeet kunnen zijn’, zegt een buurtbewoonster. ‘En dat die bulten dan de aliens zijn. Maar zeker weten doe je het niet.’ Een oudere man ziet er weer iets heel anders in: ‘Ik denk dat het een paddenstoelenfamilie is, met allemaal paddenstoelen in verschillende vormen en maten’, legt hij uit.

‘The Isthmus Landscape’. Dat is de naam van het Delftse ‘ding’: het mysterieuze kunstwerk op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort. En niet E. Berckley is de maker, maar de Britse kunstenaar Edward Barker creeërde het abstracte werk.

Dat blijkt uit een artikel uit een Britse krant dat op sociale media is verschenen. Het artikel spreekt van een ‘triomf’ voor kunstenaar Edward Barker, die met ‘The Isthmus Landscape’ goede sier maakt in het Nederland dat ‘bekend staat om zijn sculpturen’.

ZIE OOK: Het mysterie van het Delftse ‘ding’: wat is toch dat kunstwerk op de Gasthuislaan?

Het begon allemaal op een tentoonstelling in Loenen aan de Vecht. Delftenaar G. van Woerkom, ‘director of supermarkets’ ,vond Barkers sculptuur zo mooi dat hij een miniatuurversie van het kunstwerk kocht. Dat mini-‘ding’ liet hij zien – volgens de krant – aan wethouder Alexander Vos-de Wael en zijn bazen van de Vroom & Dreesmann.

Eerder liet de gemeente Delft weten dat ene E. Berckley de maker is van het werk. Maar wie dat was? Geen idee. ‘We hebben er aardig wat tijd aan besteed en op internet gezocht, maar meer dan de naam van de kunstenaar en het jaar waarin de sculptuur geplaatst is (1980) hebben we niet kunnen vinden’, liet een woordvoerder toen weten. Met de kennis van nu is dat niet zo verrassend.

‘Het raadsel van Delft’

De zoektocht naar ‘Het raadsel van Delft’, zoals de gelijknamige Facebookpagina het kunstwerk noemt, begon enkele weken geleden. Delftenaren wilden weten wat het ‘ding’ voorstelde, wie het gemaakt had en sinds wanneer het er stond. Veel is inmiddels duidelijk. Toch blijft de vraag: wat is het?

Aan Edward Barker kunnen we het niet meer vragen. De kunstenaar overleed in 1983. Barker was lid van het kunstenaarscollectief Norwich Twenty Group.

Weet u meer over het mysterieuze Delftse ‘ding’? Mail dan naar online@omroepwest.nl!

Downloads: 

Leuke afsluiting

Voor Oorthuizen is het naamplaatje een mooi einde van een lange zoektocht: ‘Ik ben niet emotioneel ofzo hoor. Maar het is een leuke afsluiting!’

Delfts kunstwerk heeft na ruim 35 jaar eindelijk een informatieplaatje

RTVWEST 02.03.2015 Het kan niemand meer ontgaan: het markante beeld op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort in Delft heeft eindelijk een naam: ‘The Isthmus Landscape’. Maandag is na 35 jaar een plaquette met informatie bij het kunstwerk geplaatst.

Lange tijd was onduidelijk wie het beeld had gemaakt en van wie het was. Buurtbewoonster Annemarie Oorthuizen passeerde het regelmatig en ging op onderzoek uit.

Toen bleek dat het abstracte kunstwerk door de inmiddels overleden Britse kunstenaar Edward Barker was gemaakt. Zijn naam is op de informatieplaat gezet. Het werk is ooit gekocht door V&D, maar is nu van de gemeente.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Gemeente plaatst informatiebordje bij Delfts ‘ding’ van Edward Barker

RTVWEST 03.12.2014 De gemeente Delft gaat een informatiebordje plaatsen bij het kunstwerk ‘The Isthmus Landscape’ van de Britse kunstenaar Edward Barker. Het werk dat op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort staat, zorgde voor veel verwarring, omdat niet duidelijk was wat het voorstelde.

Annemarie Oorthuizen vroeg zich afgelopen weken af wat ‘het ding’ voorstelde. Ze maakte eenFacebookagenda ‘Het raadsel van Delft’, waarop haar zoektocht te volgen was.

De Gemeente Delft heeft de Kunstwacht dinsdagmiddag de opdracht gegeven om het informatiebordje te laten maken. Het bordje moet eind van het jaar bij het kunstwerk worden geplaatst, zegt Niels Secher van de Kunstwacht.Lees verder

gerelateerde artikelen;

Herkomst Delfts ‘ding’ achterhaald: Brit Edward Barker creeërde kunstwerk ‘The Isthmus Landscape’

RTVWEST 27.11.2014 ‘The Isthmus Landscape’. Dat is de naam van het Delftse ‘ding’: het mysterieuze kunstwerk op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort. En niet E. Berckley is de maker, maar de Britse kunstenaar Edward Barker creeërde het abstracte werk.

Dat blijkt uit een artikel uit een Britse krant dat op sociale media is verschenen. Het artikel spreekt van een ‘triomf’ voor kunstenaar Edward Barker, die met ‘The Isthmus Landscape’ goede sier maakt in het Nederland dat ‘bekend staat om zijn sculpturen’…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Kunstenaar Delftse ‘ding’ is E. Berckley, maar wie is dat? Maker nog steeds onvindbaar

RTVWEST 26.11.2014 Ene E. Berckley is de maker van het mysterieuze Delftse ‘ding’: het nogal abstracte kunstwerk op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort dat de fantasie van de Delftenaren op hol brengt. Na berichten bij Omroep West over het mysterieuze kunstwerk, zijn de medewerkers van de Kunstwacht gaan zoeken in hun archief, waar zij de naam E. Berckley vonden. Maar wie dat is?

De Kunstwacht onderhoudt kunstwerken in de openbare ruimte. Toch behoorde het Delftse ‘ding’ tot voor kort niet tot de portefeuille van de Kunstwacht. ‘Tot nu toe gingen we er vanuit dat het niet van de gemeente was, maar van de V&D’, legt woordvoerder Niels Secker uit. Het kunstwerk stond daarom niet op de onderhoudslijsten van de gemeente Delft. Lees verder

LEES OOK: Het mysterie van het Delftse ‘ding’: wat is toch dat kunstwerk op de Gasthuislaan?

gerelateerde artikelen;

MET VIDEO: Het mysterie van het Delftse ‘ding’: wat is toch dat kunstwerk op de Gasthuislaan?

RTVWEST 25.11.2014  Niemand weet wie het gemaakt heeft, wat het moet voorstellen en wie de eigenaar is: het kunstwerk op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort in Delft. Lees verder

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: