jump to navigation

De roestklomp langs de Vliet november 22, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

De roestklomp.

Haagse archeologen hebben een heuse schat gevonden op de plaats waar de Rotterdamsebaan komt: 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een zilveren mantelspeld en glazen kraaltjes.

De schat werd als één grote klomp metaal gevonden in een Romeins potje. Nadat de klomp uit elkaar was gehaald, bleek dat het om voorwerpen uit de Romeinse tijd ging. De zilveren munten heten ook wel denarii. Op de oudste munten staat Keizer Nero, op de jongste keizer Marcus Aurelius. Hun regeringsperioden schelen ongeveer een eeuw.

Archeologisch onderzoek rond de plek waar de schat gevonden is, wijst uit dat daar een Romeinse nederzetting is geweest. Het is mogelijk dat de vondst doelbewust is begraven, waarschijnlijk als schat of als offer.

De munten, die allemaal in Rome werden geslagen, zaten samen met zes zilveren armbanden, een grote mantelspeld en enkele glazen kralen verstopt in een Romeinse pot. Onderzoek heeft uitgewezen dat de oudste munten dateren uit de tijd van keizer Nero (37-68 na Chr.). Ook is er een zeer zeldzame munt van keizer Otho, die in 69 slechts drie maanden heeft geregeerd. Van deze munten zijn er in Nederland tot nu toe slechts twintig gevonden.

‘Zeer zeldzaam’

De archeologen sprongen een gat in de lucht toen ze ontdekten dat de roestklomp die ze langs de Vliet uit de grond haalden, in werkelijkheid een ware schat was. ,,Een dergelijke vondst is zeer zeldzaam en komt misschien eens in de 25 jaar voor”, vertelt archeoloog Ab Waasdorp.

De munten zijn gedetermineerd door de Nederlandsche Bank, die een database met alle in Nederland gevonden munten beheert.

Vanaf 25 november is de schat te zien in het Haags Historisch Museum. Vanmiddag wordt de vondst voor het eerst getoond aan 600 archeologen die zich voor een congres hebben verzameld in de Koninklijke Schouwburg.

Rotterdamse baan

De oudste munt in de pot werd geslagen toen keizer Nero regeerde, ergens tussen de jaren 54 en 68 na Christus. De jongste munten zijn ongeveer een eeuw later gemaakt, onder keizer Marcus Aurelius. In die tijd stond er waarschijnlijk een boerendorp op de vindplaats. Er zijn namelijk sporen van boerderijen gevonden. Het is volgens Den Haag ongebruikelijk dat er zo veel zilveren munten op het oude Romeinse platteland worden gevonden.

Waarde

De waarde van de schat is niet bekend. Mensen kunnen de voorwerpen vanaf komende dinsdag zien in het Haags Historisch Museum.

Rotterdamse Baan

De Rotterdamsebaan moet in 2019 klaar zijn. De weg loopt van knooppunt Ypenburg tot industrieterrein Binckhorst. Het moet de drukke A12, de Utrechtsebaan, ontlasten. De aanleg kost bijna 600 miljoen euro.

De nieuwe weg gaat voor een deel onder Voorburg door. Dat was in de Romeinse tijd een belangrijke handelsplaats, die Forum Hadriani heette.

Romeinse schat gevonden op Rotterdamsebaan in Den Haag

RTVWEST 21.11.2014 107 zilveren munten, 6 zilveren armbanden, een zilvere mantelspeld en glazen kraaltjes. Er is een heuse schat gevonden op de plaats waar de Rotterdamsebaan komt in Den Haag! Haagse archeoleogen zijn de trotse vinders. Lees verder

Haagse archeologen vinden Romeinse schat

Den HaagFM 21.11.2014 Haagse archeologen hebben een heuse schat gevonden op de plaats waar de Rotterdamsebaan komt: 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een zilveren mantelspeld en glazen kraaltjes.

De schat werd als één grote klomp metaal gevonden in een Romeins potje. Nadat de klomp uit elkaar was gehaald, bleek dat het om voorwerpen uit de Romeinse tijd ging. De zilveren munten heten ook wel denarii. Op de oudste munten staat Keizer Nero, op de jongste keizer Marcus Aurelius. Hun regeringsperioden schelen ongeveer een eeuw.

Archeologisch onderzoek rond de plek waar de schat gevonden is, wijst uit dat daar een Romeinse nederzetting is geweest. Het is mogelijk dat de vondst doelbewust is begraven, waarschijnlijk als schat of als offer. …lees meer

Romeinse schat bij nieuwe Haagse weg

Trouw 21.11.2014 In Den Haag is een schat uit de Romeinse tijd gevonden. Archeologen ontdekten een potje op de plek waar de nieuwe toegangsweg van Den Haag komt te liggen. In dat potje zaten 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een grote verzilverde speld van een mantel en een paar glazen kraaltjes. ‘Omdat alles bij elkaar in een pot zat opgeborgen, moet de schat heel doelbewust zijn begraven’, meldde de gemeente Den Haag vrijdag. Wie dat heeft gedaan en waarom, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.

Romeinse schat in Den Haag

Telegraaf 21.11.2014 In Den Haag is een schat uit de Romeinse tijd gevonden. Archeologen ontdekten een potje op de plek waar de nieuwe toegangsweg van Den Haag komt te liggen. In dat potje zaten 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een grote verzilverde speld van een mantel en een paar glazen kraaltjes. „Omdat alles bij elkaar in een pot zat opgeborgen, moet de schat heel doelbewust zijn begraven”, meldde de gemeente Den Haag vrijdag. Wie dat heeft gedaan en waarom, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.

Muntenschat gevonden

Telegraaf 21.11.2014  De archeologiewereld schudt op z’n grondvesten na de vondst van een unieke familieschat met 107 zilveren munten uit de Eerste eeuw. De schat, die in Den Haag uit de grond is gehaald, stond in de Romeinse tijd gelijk aan een jaarsalaris.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: