jump to navigation

Tentoonstelling Kopenhagen ‘Transformaties: klassieke sculpturen in kleur’ november 3, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

De Stervende Galliër, de Laocoöngroep en de Venus van Milo. Honderden jaren werd gedacht dat de beelden uit de Klassieke Oudheid maagdelijk wit waren, maar niets is minder waar. Een tentoonstelling in Kopenhagen onthult hoe de figuren er vroeger uit hebben gezien.

In de Deense glyptotheek (de benaming voor een museum voor beeldhouwkunst) zijn zo’n 120 sculpturen te zien. Naast de originele versies staan bontgekleurde reconstructies die een verbazingwekkend ander licht werpen op de klassieke ‘eenvoud’ waar de beelden juist altijd zo om geprezen werden.

De reconstructies vloeien voort uit de inspanningen van het Kopenhagen Polychromie Netwerk (CPN), een internationale onderzoeksgroep die zich richt op kleurgebruik in de Oudheid. Met het ‘Tracking Colour’ project probeert het CPN te achterhalen hoe de beelden er in hun originele staat uit moeten hebben gezien. “Door de technologische vooruitgang komen we steeds een stap verder”, vertelde projectcoördinator Jan Stubbe Østergaard aan kunstwebsite Hyperallergic. “Dankzij X-ray spectroscopie en isotopische analyses verkrijgen we steeds preciezere informatie.”

Klassieke beelden krijgen blauwe manen en rode lippen

Trouw 02.11.2014 Die eenvoud is in de reconstructies ver te zoeken. De tentoonstelling ‘Transformaties: klassieke sculpturen in kleur’ laat zien dat de Grieken en Romeinen niet vies waren van een flinke lik verf. Een leeuw met felblauwe manen, een man met gouden kroon en een godin met rood gestifte lippen: het is slechts een greep uit de bonte stoet die de witte originelen vergezelt.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: