jump to navigation

Marlene Dumas Kunstenaar van het Jaar 2015 november 1, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

 

Marlene Dumas (1953) is uitgeroepen tot ‘Kunstenaar van het jaar 2015’.

Een panel van kunstprofessionals maakte een selectie op basis van een lijst met de honderd meest gewaardeerde kunstenaars. Ook het publiek kon stemmen op zijn favoriete artiest via de website van Kunstweek. Uit de reacties blijkt dat Dumas vooral geliefd is om het verbeelden van menselijke emoties.

zie ook:  Kritiek op Marlene Dumas 

zie ook:  Dumas’ Laatste Avondmaal Rijksmuseum Amsterdam

Eredoctoraat voor Marlene Dumas

Telegraaf 29.12.2014 Kunstenares Marlene Dumas mag zich vanaf 1 april volgend jaar eredoctor aan de Universiteit Antwerpen noemen. Zij wordt onderscheiden om haar indringende werk en haar oprechte emoties, aldus rector Alain Verschuren van de onderwijsinstelling. „Ze kiest voor de betekenis van kunst, en niet voor perfectie. Dat siert haar, en haar werk”, aldus Verschuren.

Expositie Dumas in trek

Telegraaf 17.11.2014  Al 200.000 mensen zijn afgekomen op de expositie ‘The image as burden’ van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De deuren gingen op 6 september open en sluiten op 4 januari. Daarna gaat de expo verder naar Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Basel.

Al 200.000 mensen naar expositie Dumas

Trouw 17.11.2014 Al 200.000 mensen zijn afgekomen op de expositie ‘The image as burden’ van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De deuren gingen op 6 september open en sluiten op 4 januari. Daarna gaat de expo verder naar Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Basel.

Marlene Dumas: schilder met een beklemmende last

Trouw 01.11.2014 Marlene Dumas (1953) is uitgeroepen tot ‘Kunstenaar van het jaar 2015’. Dat heeft de Stichting Kunstweek vanochtend bekend gemaakt. Ze werd gekozen uit acht finalisten, waaronder Daan Roosegaarde en Anton Corbijn. De jury prees de kunstenares onder meer om haar vermogen om intimiteit en kwetsbaarheid uit te drukken.

Een panel van kunstprofessionals maakte een selectie op basis van een lijst met de honderd meest gewaardeerde kunstenaars. Ook het publiek kon stemmen op zijn favoriete artiest via de website van Kunstweek. Uit de reacties blijkt dat Dumas vooral geliefd is om het verbeelden van menselijke emoties.

De kunstenares heeft momenteel een grote expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Henny de Lange schreef eerder in Trouw onderstaand artikel over deze tentoonstelling, die nog tot en met 4 januari te zien is.

Marlene Dumas gekozen tot Kunstenaar van het Jaar

NU 01.11.2014 Schilderes Marlene Dumas is uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2015. Ze versloeg zeven andere genomineerden, onder wie Anton Corbijn. De filmmaker en fotograaf eindigde op de tweede plaats.

Dat maakt de Stichting Kunstweek zaterdag bekend.

De jury roemde het “grote talent tot deconstructie en reconstructie” van de in Zuid-Afrika geboren schilderes, die momenteel een expositie in het Stedelijk Museum heeft.

Lees meer over: Marlene Dumas

Gerelateerde artikelen

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: