jump to navigation

Buttplug op het Place Vendôme te Parijs oktober 18, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Anus Dildo.

“Het is begonnen als een grapje. Aanvankelijk vond ik dat de anusdildo een vergelijkbare vorm had als de beeldhouwwerken van Brancusi”, zo tekende Le Monde op. Al ligt de betekenis ervan uiteindelijk in het oog van de waarnemer, voegde McCarthy eraan toe. “Mensen mogen beledigd zijn als ze het als buttplug willen beschouwen, maar voor mij is het meer een abstractie”.

‘Tree’ heet het werk van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Maar dat het naast een ‘tree’ ook op een seksspeeltje lijkt, dat wist hij ook wel. Hij noemde het zelf in een interview met de Franse krant Le Monde een “abstract werk” dat zijn oorsprong vond in een grapje over een seksspeeltje.

“Eerst vond ik dat een buttplug een vorm had die leek op beelden van Constantin Brâncusi. Daarna bedacht ik me dat het leek op een kerstboom.”

De 69-jarige McCarthy werd zelfs fysiek aangevallen. Hij kreeg bij de onthulling drie klappen van een man die vond dat er “geen plaats was” voor een dergelijk werk op het plein. “Gebeurt dit bij jullie vaker?”, vroeg McCarthy later.

Dat is niet wat Le Parisien schrijft. McCarthy zou volgens de krant hebben verzocht de schade niet te herstellen en het werk ook niet opnieuw op te blazen. Er is onderzoek gaande naar wat er precies is gebeurd, zo citeert de krant een woordvoerder van de politie.

CONTROVERSE ACHTERVOLGT MCCARTHY

Dergelijke situaties zijn amper nieuw te noemen voor McCarthy. De ‘buttplug’-kwestie doet bijvoorbeeld heel erg denken aan een soortgelijke in ons eigen land. Zijn werk ‘Santa Claus’, dat staat op het Rotterdamse Eendrachtplein, wordt in de volksmond ‘Kabouter Buttplug’ genoemd. Jarenlang was er gesteggel over de plek waar hij zou moeten komen te staan. Het voorwerp in het rechterhand van de kerstman moest een kerstboom voorstellen, maar riep bij veel mensen de connotatie van het seksspeeltje op. Het beeld werd in 2001 al aangekocht voor de Internationale Beelden Collectie, maar staat pas sinds 2008 op zijn uiteindelijke bestemming midden in het centrum.

Over enkele maanden kunnen de critici in Parijs op de Place Vendôme definitief rustig ademhalen en weer tegen hun vertrouwde zuil aankijken, waarvan de restauratie dan klaar is. Maar laten we wel wezen: die ziet er eigenlijk ook gewoon uit als een penis.

zie ook: Kabouter Buttplug in Rotterdam is zijn gele trui weer kwijt

Verwant nieuws;

Vandalen vernielen 24 meter hoog plastic ‘seksspeeltje’ in Parijs

VK 18.10.2014 Het 24 meter hoge plastic ‘seksspeeltje’ dat sinds donderdag op een van de chicste pleinen van Parijs staat, is door vandalen toegetakeld. De kabels die het kunstwerk rechtop hielden, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beschadigd, waarna werd besloten de sculptuur leeg te laten lopen. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Drie dagen commotie om deze ‘plug anal’ in Parijs. Nu ligt hij op de grond

NRC 18.10.2014 Tussen de salarisslurpende zaken van Chanel, Dior en Cartier en naast de ingepakte zuil van Napoleon verrees drie dagen geleden op de Place Vendôme in Parijs een 25 meter hoog opblaasbaar gevaarte. Een kerstboom. Die toch wel erg leek op een buttplug. Drie dagen van commotie later ligt het werk leeggelopen op de grond.  LEES VERDER

Conservatief Parijs voelt zich ‘vernederd’ door een, eh…

VK 17.10.2014 Als je de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy carte blanche geeft, kun je voorspellen wat je krijgt: vaak een enorm seksspeeltje in de openbare ruimte, en in ieder geval een hoop controverse. Conservatief Parijs staat op zijn achterste benen vanwege een project van het enfant terrible van de hedendaagse kunst.

Op de Place Vendôme in Parijs installeerde McCarthy deze week zijn nieuwste kunstwerk, op uitnodiging van de kunstmanifestatie Fiac, die later deze maand in Parijs plaatsvindt. Het werk is getiteld ‘Tree’, en inderdaad heeft de 25 meter hoge installatie wel iets weg van een kerstboom. Maar nog meer lijkt het op een anusdildo.

Advertenties

Reacties»

1. De vagina van Versailles | Kunst in de Wijk - juni 20, 2015

[…] zie ook: Buttplug op het Place Vendôme te Parijs […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: