jump to navigation

Kritiek op Marlene Dumas september 20, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

De zaak-Dumas.

Vorige week barstte zij los. Dumas kreeg sinds 22 jaar weer eens een grote tentoonstelling. In het Stedelijk. De kranten stonden er vol van. Ook de Volkskrant. En ja, de stukken waren ronduit lovend.

Kritiek,

Echt figuratief kan Dumas niet schilderen. Ze kliedert eenvoudig foto’s na.

Tegen-kritiek.

Totdat onder de kop ‘Vinden jullie Marlene Dumas echt zo goed?’ een tegenoffensief werd ingezet. Het ingezonden artikel van Sander van Walsum leidde tot veel reacties, mails en post. Algemene strekking: het is inderdaad niet te begrijpen waarom die Dumas zo veel aandacht krijgt en zo op het schild wordt gehesen. Want, zo luidde de kritiek, echt figuratief kan Dumas niet schilderen. Ze kliedert eenvoudig foto’s na. En nog slecht ook. Al die zogenaamde critici, die Dumas zo de hemel in hebben geprezen, die zijn helemaal niet zo kritisch en praten alleen maar elkaar na. Met hun kleren-van-de-keizerprietpraat. En daarbij: waarom moet je überhaupt over kunst schrijven?

zie ook: Dumas’ Laatste Avondmaal

Rechter beslist over ‘Plasdreiger’

Telegraaf 16.03.2015  De rechter beslist maandag of een kunstschilder de toegang tot het Stedelijk Museum in Amsterdam geweigerd mag worden. De man, wiens naam niet bekendgemaakt is, had gedreigd tegen een schilderij van Marlene Dumas aan te plassen. Hij wilde het „met een welgemikte pisstraal verbeteren”, zo schreef hij in e-mails in 2012.

De man zou behalve het schilderij van Dumas ook een werk van Luc Tuymans willen onderplassen. Het museum ontzegde hem daarom de toegang.

‘Dumas slecht? Kunst is niet gebaat bij inspraak en ‘gewoon doen”

VK 19.09.2014 Niet iedereen hoeft van Marlene Dumas’ werk te houden, schrijft kunstredacteur Rutger Pontzen naar aanleiding van de heftige discussie die losbarstte. ‘Wat me verbaasde was de heftige toon.’

Verder;

Advertenties

Reacties»

1. Marlene Dumas Kunstenaar van het Jaar 2015 | Kunst in de Wijk - november 1, 2014

[…] zie ook:  Kritiek op Marlene Dumas  […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: