jump to navigation

Zeldzame zilveren schaal 7de eeuw opgegraven Oegstgeest juli 2, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Schaal

Het lijkt geen opvallend object. Het is een klein zwart schaaltje met wat goudkleurige tekeningen er in. Maar volgens Jasper de Bruin van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is het een object dat onze kijk op de geschiedenis van West-Nederland kan veranderen. Archeoloog drs. Jasper de Bruin van de Universiteit Leiden: „De schaal dateert uit de eerste helft van de zevende eeuw en is uniek voor heel West-Europa.” De wetenschapper veronderstelt dat de schaal, met een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter, als offer in de grond is gekomen.

„De vondst is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Bovendien zijn die nooit versierd met goudbeslag.” De schaal is vermoedelijk als drinkschaal of als wasbekken gebruikt. De Bruin. „Hij is samengesteld uit verschillende onderdelen met verschillende dateringen. Het oudste deel, de schaal zelf, dateert waarschijnlijk uit de Laat-Romeinse tijd. De afbeeldingen wijzen op een afkomst uit het Oostelijke Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten.”

‘Gouden Middeleeuwen’

De overige decoraties dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw en wijzen op culturele invloeden uit Duitsland, terwijl de ophangbevestiging van de schaal vooral bekend is uit Engeland en Scandinavië. „Tezamen staat de schaal dus symbool voor de internationale positie waarin Nederland zich vijftienhonderd jaar geleden bevond.” De schaal is gevonden op het terrein van het Bio Science Park Leiden tijdens de opgraving van de resten van een groot dorp uit de zesde en zevende eeuw. Het dorp was gelegen langs de Rijn en werd doorsneden door allerlei kreekjes. Langs één van deze kreekjes is de schaal aangetroffen. De bodemvondst is voor langdurige bruikleen overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden. Daar is hij tot en met 26 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’.

Bijzondere opgraving uit Oegstgeest in Rijksmuseum voor Oudheden – Video

RTVWEST 01.07.2014 Het Rijksmuseum voor Oudheden showt vanaf morgen een nieuwe aanwinst: een zilveren schaal. Een hele bijzondere! Lees verder gerelateerde artikelen

Zeldzame zilveren schaal uit 7de eeuw opgegraven

Trouw 01.07.2014 Bij opgravingen in Oegstgeest is een volgens kenners zeer zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. Archeologen van de Universiteit Leiden hebben het over een uniek stuk, ‘niet alleen voor Nederland maar voor heel West-Europa’. De schaal is al in juni 2013 gevonden, maar pas vandaag is de vondst bekendgemaakt. Het voorwerp, dat vermoedelijk als drinkbeker of als wasbekken gebruikt werd, heeft een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter. Er staan dier- en plantenfiguren in bladgoud op en het inlegwerk is van goud en rode halfedelstenen.

Bijzondere zevende-eeuwse schaal gevonden in Oegstgeest

NRC 01.07.2014  Archeologen van de Universiteit Leiden hebben bij opgravingen vorig jaar in Oegstgeest een zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. Volgens de universiteit is het een unieke vondst, die erop wijst dat in Oegstgeest een elite met ‘een wijdvertakt internationaal netwerk’ woonde. De schaal van 11 centimeter hoog en een diameter van 21 centimeter, is ingelegd met halfedelstenen en heeft afbeeldingen van dieren en planten van bladgoud. Daarom is de schaal ook zo bijzonder volgens de universiteit; vergelijkbare schalen zijn meestal van brons.  LEES VERDER

Archeologen in ban zilveren schaal

Telegraaf 01.07.2014 Archeologisch Nederland staat op z’n kop door de vondst van een zilveren schaal, ingelegd met goud en rode halfedelstenen, in Oegstgeest. De uiterst zeldzame schaal is uitbundig versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud. De bijzondere bodemvondst wijst op een rijke elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: