jump to navigation

Tivoli Vredenburg te Utrecht gaat weer open juni 21, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Weer Open

Na vier jaar bouwen en 150 miljoen euro investeren is het culturele pareltje van de grote Utrecht-verbouwing eindelijk klaar. TivoliVredenburg, het muziekgebouw dat het oude Vredenburg en Tivoli moet doen vergeten, gaat morgen open. Een jaar later dan gepland.

Het muziekpaleis draait al even warm. In de afgelopen maanden vonden er diverse try-outs plaats om alles uitgebreid te kunnen testen. Dat is nu gebeurd. De komende twee weken vindt er, ter gelegenheid van de opening, een ‘muziekspektakel’ plaats, schrijft TivoliVredenburg op zijn website.

‘EEN UITNODIGENDE SFEER’

Volgens een onderzoek, dat de gemeente Utrecht liet doen, is TivoliVredenburg de enige – ook in het buitenland – in zijn soort. Spel schreef in maart van dit jaar (€) over het gebouw:

“Binnen is TivoliVredenburg groots opgezet, met roltrappen en grote liften naar de vijf verschillende zalen. De sfeer is uitnodigend en open; je kunt je voorstellen dat je om de sfeer kiest voor een avond TivoliVredenburg en dat festivals als Oude Muziek, het kamermuziekfeest van Janine Jansen en het Nederlands Filmfestival hier een gedroomd onderkomen vinden, net als Le Guess Who? en Summer Darkness. Eendagsfestivals van eigen kweek (jazz en dance) staan gepland, de droom is een meerdaags en multidisciplinair festival te ontwikkelen.”

VEEL TEGENSLAGEN

De bouw liep niet geheel vlekkeloos. Bij de try-outs bleek vorige week (€) dat er muziek ‘lekt’. De bastonen uit popzaal ‘Ronda’ kunnen hoorbaar zijn in kamermuziekzaal ‘Hertz’, schreef het college van B en W in een brief. Frans Vreeke, de huidige directeur van TivoliVredenburg, noemde het lekken een “kinderziekte” en gaat ervan uit dat in 2015 het probleem is opgelost.

Nieuwbouw.

Nieuwbouw.

Leef je maar lekker uit, jongens. Met die opdracht lijken de vijf architecten van TivoliVredenburg eropuit gestuurd. Ze hebben van het 45 meter hoge muziekpaleis dat half over het bestaande muziekcentrum Vredenburg heen is gebouwd, dé blikvanger gemaakt in het Utrechtse Stationskwartier. Door de glasgevels aan de noord- en zuidkant puilen de zalen naar buiten in scherpe punten of juist ronde vormen. Met als klap op de vuurpijl een knalgroene schijf bovenin. De twee andere gevels hebben metaalkleurige noppen, waar je ook pillenstrips in kunt zien. En over deze bonte opeenstapeling heen hangt een vuurrode huif.

De gemeente Utrecht wil jaarlijks miljoenen extra uittrekken om een goede exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg mogelijk te maken. De jaarlijkse huur wordt omlaag geschroefd met 1,856 miljoen euro.

MUZIEKCENTRUM KRIJGT MILJOENEN VAN GEMEENTE UTRECHT

BB 17.05.2016 De gemeente Utrecht wil jaarlijks miljoenen extra uittrekken om een goede exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg mogelijk te maken. De jaarlijkse huur wordt omlaag geschroefd met 1,856 miljoen euro.

Bedrijfsvoering en programmering
Daarnaast krijgt het centrum jaarlijks 400.000 euro ‘om de bedrijfsvoering te versterken en de programmering verder te ontwikkelen”. Daarbovenop krijgt TivoliVredenburg in 2017 eenmalig 1,1 miljoen euro om het eigen vermogen op te krikken.

Maatschappelijke en economische waarde
‘De maatschappelijke en economische waarde van TivoliVredenburg voor Utrecht is groot. We zetten een streep onder het verleden en geven TivoliVredenburg de ruimte om te investeren, want investeren in TivoliVredenburg is investeren in de groei van de stad’, onderbouwt wethouder Kees Diepeveen het steunprogramma. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de voorjaarsnota waarin de plannen zijn opgenomen.

Lastenverlichting
De lastenverlichting voor de muziektempel is in ieder geval voorzien voor de jaren 2017-2020. Het extra geld voor TivoliVredenburg gaat niet ten koste van het budget voor andere culturele instellingen in de gemeente. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Utrecht steekt miljoenen in TivoliVredenburg

Trouw 17.05.2016 De gemeente Utrecht wil jaarlijks miljoenen extra uittrekken om een goede exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg mogelijk te maken. “Investeren in TivoliVredenburg is investeren in de groei van de stad”, aldus wethouder Kees Diepeveen.

“De maatschappelijke en economische waarde van TivoliVredenburg voor Utrecht is groot”, zegt Diepeveen. “We zetten een streep onder het verleden en geven TivoliVredenburg de ruimte om te investeren.”

De jaarlijkse huur wordt omlaaggeschroefd met 1,856 miljoen euro. Daarnaast krijgt het centrum jaarlijks 400.000 euro ‘om de bedrijfsvoering te versterken en de programmering verder te ontwikkelen’. Daarbovenop krijgt TivoliVredenburg in 2017 eenmalig 1,1 miljoen euro om het eigen vermogen op te krikken.

De lastenverlichting voor de muziektempel is in ieder geval voorzien voor de jaren 2017-2020. Het extra geld gaat niet ten koste van het budget voor andere culturele instellingen in de gemeente.

Verwant nieuws;

Utrecht steekt miljoenen in TivoliVredenburg

VK 17.05.2016 De gemeente Utrecht wil jaarlijks miljoenen extra uittrekken om een goede exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg mogelijk te maken. De jaarlijkse huur wordt omlaag geschroefd met 1,856 miljoen euro. Daarnaast krijgt het centrum jaarlijks 400 duizend euro ‘om de bedrijfsvoering te versterken en de programmering verder te ontwikkelen’. Daarbovenop krijgt TivoliVredenburg in 2017 eenmalig 1,1 miljoen euro om het eigen vermogen op te krikken.

‘De maatschappelijke en economische waarde van TivoliVredenburg voor Utrecht is groot. We zetten een streep onder het verleden en geven TivoliVredenburg de ruimte om te investeren, want investeren in TivoliVredenburg is investeren in de groei van de stad’, onderbouwt wethouder Kees Diepeveen het steunprogramma. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de voorjaarsnota waarin de plannen zijn opgenomen.

De lastenverlichting voor de muziektempel is in ieder geval voorzien voor de jaren 2017-2020. Het extra geld voor TivoliVredenburg gaat niet ten koste van het budget voor andere culturele instellingen in de gemeente.

Exploitatietekort, aldus Interview Carolien Gehrels.

‘Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren’, zegt Carolien Gehrels, voorzitter van het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg, in een interview met de Volkskrant. Om te overleven heeft TivoliVredenburg extra miljoenen euro’s aan subsidie nodig.

Vorige week schreef de Volkskrant over het rapport van het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg, waar in stond dat de gemeente Utrecht de subsidie aan het muziekgebouw met 1,9 miljoen euro moest verhogen om het gebouw rendabel te maken.

Het gigantische complex met vijf zalen voor onder meer pop, klassiek en jazz kostte 156 miljoen euro: tientallen miljoenen euro’s meer dan begroot. Na de opening in juni 2014 liep het tekort snel op.

In november 2015 kwam de Utrechtse Rekenkamer met een kritisch rapport over TivoliVredenburg. Daaruit bleek dat de gemeente Utrecht het miljoenentekort grotendeels aan zichzelf heeft te wijten omdat bouw- en exploitatiekosten structureel veel te optimistisch zijn ingeschat.

Met een begroting van ruim 20 miljoen euro en 8 miljoen euro subsidie is het jaarlijkse exploitatietekort bijna 2 miljoen euro. De bouwkosten waren in 2006 geraamd op 98,6 miljoen euro, het gebouw kostte uiteindelijk 156 miljoen euro.

Miljoenen voor TivoliVredenburg

Telegraaf 17.05.2016 De gemeente Utrecht wil jaarlijks miljoenen extra uittrekken om een goede exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg mogelijk te maken. De jaarlijkse huur wordt omlaag geschroefd met 1,856 miljoen euro.

Daarnaast krijgt het centrum jaarlijks 400.000 euro ,,om de bedrijfsvoering te versterken en de programmering verder te ontwikkelen”. Daarbovenop krijgt TivoliVredenburg in 2017 eenmalig 1,1 miljoen euro om het eigen vermogen op te krikken.

,,De maatschappelijke en economische waarde van TivoliVredenburg voor Utrecht is groot. We zetten een streep onder het verleden en geven TivoliVredenburg de ruimte om te investeren, want investeren in TivoliVredenburg is investeren in de groei van de stad”, onderbouwt wethouder Kees Diepeveen het steunprogramma. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de voorjaarsnota waarin de plannen zijn opgenomen.

De lastenverlichting voor de muziektempel is in ieder geval voorzien voor de jaren 2017-2020. Het extra geld voor TivoliVredenburg gaat niet ten koste van het budget voor andere culturele instellingen in de gemeente.

De gemeente Utrecht moet investeren in het verliesgevende muziekpaleis TivoliVredenburg. Het gebouw en de uitstraling daarvan zijn uniek en zelfs wereldwijd zijn er nauwelijks vergelijkbare complexen te vinden. Dat adviseert het Onderzoeks- en Adviesteam TivoliVredenburg (OAT) donderdag aan de gemeente.

‘UTRECHT MOET MUZIEKPALEIS UIT DE BRAND HELPEN’

BB 12.05.2016 De gemeente Utrecht moet investeren in het verliesgevende muziekpaleis TivoliVredenburg. Het gebouw en de uitstraling daarvan zijn uniek en zelfs wereldwijd zijn er nauwelijks vergelijkbare complexen te vinden. Het is daarom het beste om een streep te zetten onder alle problemen uit het verleden en ervoor te zorgen dat TivoliVredenburg vanaf 2020 zelfstandig kan draaien, zoals elke andere culturele instelling in Utrecht.

Tien jaar nodig

Dat adviseert het Onderzoeks- en Adviesteam TivoliVredenburg (OAT) donderdag aan de gemeente. Het OAT onder leiding van de Amsterdamse oud-cultuurwethouder Carolien Gehrels is aan het werk gegaan toen in het najaar van 2015 bleek dat de exploitatie van het muziekpaleis was uitgelopen op een financiële flop. TivoliVredenburg opende in 2014 de deuren. Volgens de commissie heeft elke culturele instelling zeker tien jaar nodig om tot volle bloei te komen.

Huur verlagen

De gemeente, huisbaas van het gebouw, moet de huur structureel verlagen met 1,7 miljoen per jaar. De huisbaas is ook verantwoordelijk voor de ruim honderd bouwfouten die zijn ontdekt na de oplevering. Zo hadden verschillende zalen ‘geluidslekken’ en bleek het complex moeilijk toegankelijk voor gehandicapten. Utrecht moet die kosten betalen, vindt het OAT. De gemeente moet daarnaast tot 2020 nog eens in totaal tussen de 5 en 10 miljoen euro in het muziekpaleis stoppen, om TivoliVredenburg de kans te geven zichzelf te ontwikkelen.

Gelukkiger

‘Utrecht groeit en bloeit en sneller dan voorzien’, stelt de commissie. ‘TivoliVredenburg hoort daarbij als ‘palazzo pubblico’. Het is een plek waar mensen gelukkiger zijn.’ De gemeente bespreekt de adviezen deze maand. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Kritiek op ‘wegmoffelen’ rapport TivoliVredenburg

AD 28.01.2016 Een poging van coalitiepartij GroenLinks, met steun van D66 en Student&Starter, om een kritisch rekenkamerrapport over TivoliVredenburg van de politieke agenda te torpederen, heeft kwaad bloed gezet bij andere fracties in de gemeenteraad.

Je krijgt een beetje het gevoel alsof GroenLinks het kritische rapport wil wegmoffelen, aldus André van Schie, VVD….

In het rapport dat eind vorig jaar naar buiten kwam, staat dat de gemeente Utrecht met oogkleppen op een veel te duur paleis heeft gebouwd. De miljoenentekorten van het 160 miljoen euro kostende gebouw heeft de gemeente grotendeels aan zichzelf te wijten, concluderen de onderzoekers.

Agenda
Het onderzoek staat vandaag op de politieke agenda, nadat het eind vorig jaar al was uitgesteld vanwege het vertrek van wethouder Margriet Jongerius (GL). Als het aan GroenLinks, D66 en Student&Starter ligt, was het onderwerp ook vandaag van de agenda gehaald om het later te behandelen samen met de uitkomsten van de commissie Gehrels, die op dit moment onderzoek doet naar ‘hoe moet het verder’.

De overige fracties wisten niet wat ze hoorden toen GroenLinks raadslid Steven de Vries dit ‘ordevoorstel’ deed. ,,Het is echt ongehoord,” zegt ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen. ,,Het is een vlijmscherp en lijvig rapport waaruit belangrijke lessen voor de toekomst zijn te trekken. Ik denk dat ze hun nieuwe wethouder (Kees Diepeveen, red) uit de wind willen houden. Ook zouden we de rekenkamer tekortdoen. Zij schrijven geen rapporten voor Jan met de korte achternaam.”

Sander van Waveren (CDA) © CDA.

Wegmoffelen
Daar is VVD-raadslid André van Schie het mee eens. ,,Ik heb me er intensief voor ingezet om dit onderwerp wel te bespreken. Je krijgt een beetje het gevoel alsof GroenLinks het kritische rapport wil wegmoffelen. In samenhang bespreken met Gehrels moeten we niet doen, omdat dat een hele andere insteek heeft. De rekenkamer blikt terug.”

Dat laatste punt is ook voor CDA-raadslid Sander van Waveren reden om het niet uit te stellen. ,,Het is belangrijk dat er wel over gesproken wordt. We hebben meer projecten waar de gemeente, het college en een externe partij bij betrokken is, zoals bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het Jaarbeursterrein. We moeten niet dezelfde fouten maken die we eerder hebben gemaakt.”

Handig
Steven de Vries weerspreekt dat hij het kritische rapport moedwillig onder het tapijt wil vegen of zijn wethouder een moeilijk debat wil besparen. ,,Het was mij enkel te doen om de vergaderdruk te verminderen. Het leek mij om die reden handig om het te bundelen met het rapport van Gehrels.”

Volgens de Vries heeft hij ondanks de krappe meerderheid die hij heeft met D66 en Student&Starter, er toch mee ingestemd om het onderwerp vandaag te bespreken. ,,Als er een minderheid is die het wel wil bespreken, ga ik niet doordrukken. Ik blijf van mening dat het beter is om het later te bespreken.”

Volgens André van Schie is de belangrijkste reden om het onderwerp wel te behandelen niet zozeer omdat De Vries zijn voorstel terugtrekt, maar omdat er in het reglement staat dat een rekenkamerrapport binnen drie maanden na ontvangst besproken moet worden. ,,Had GroenLinks het toch willen afvoeren, dan had ze dat ook in de openbaarheid moeten beargumenteren. Daar heeft GroenLinks voor gepast.”

TivoliVredenburg krijgt ‘slechts’ 7,8 miljoen subsidie

AD 27.11.2015 TivoliVredenburg krijgt volgend jaar geen extra subsidie. Dat schrijft wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) in een brief aan de gemeenteraad. Het muziekcentrum had wel om een hogere bijdrage gevraagd.

We kunnen in dit gebouw niet overleven zonder steun, aldus Frans Vreeke.

Het muziekcentrum had om een subsidie van ruim 9,6 miljoen euro gevraagd bij het stadsbestuur, maar krijgt ‘slechts’ 7,8 miljoen euro. Dat bedrag is evenveel als het muziekcentrum dit jaar ontving.

Onlangs bleek uit onderzoek van de rekenkamer dat TivoliVredenburg vanaf komend jaar jaarlijks 1,7 miljoen euro tekort komt. Dat zal hoogstwaarschijnlijk door de gemeente Utrecht worden gedekt, zo blijkt uit de brief.
De gemeente heeft daarvoor geld gereserveerd, maar wil dat nu nog niet aanbreken en het komend jaar afwachten. Het college wil op die manier afdwingen dat TivoliVredenburg zich ondernemender opstelt om meer inkomsten te genereren.

Drie aanbevelingen
Het harde rapport van de rekenkamer deed drie aanbevelingen: snijden in de programmering, meer geld verdienen met de horeca en met de zakelijke verhuur.
Directeur Frans Vreeke reageerde bezorgd. ,,Handhaving van het huidige niveau is moeilijk; een hogere artistieke ambitie is mogelijk buiten bereik,” schreef Vreeke eerder in een brief aan het stadsbestuur. ,,Wij zijn een (cultureel) ondernemende stichting, maar moeten constateren dat we in dit gebouw niet kunnen overleven zonder extra steun, dan wel substantiële verlaging van de huisvestingslasten.”

Hogere artistieke ambitie
Directeur Frans Vreeke reageerde bezorgd. ,,Handhaving van het huidige niveau is moeilijk; een hogere artistieke ambitie is mogelijk buiten bereik,” schreef Vreeke eerder in een brief aan het stadsbestuur. ,,Wij zijn een (cultureel) ondernemende stichting, maar moeten constateren dat we in dit gebouw niet kunnen overleven zonder extra steun, dan wel substantiële verlaging van de huisvestingslasten.”

Voor directeur Vreeke komt de lagere toegekende subsidie niet als een verrassing. ,,Als er extra geld nodig is, wordt achteraf gekeken hoeveel dat precies is. We wachten dat af. Zo is het vorig jaar ook gegaan.”
In mei 2016 komt een speciaal ingestelde commissie, onder leiding van voormalige Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels, met een advies over hoe het noodlijdende muziekcentrum wel rendabel kan worden.
TivoliVredenburg hoopt op meer inkomsten uit horeca, zaalverhuur en eventuele externe sponsors.

Utrecht blundert volop met TivoliVredenburg

AD 03.11.2015  De gemeente Utrecht stapelde fout op fout rondom de verlieslijdende cultuurtempel TivoliVredenburg. Dat concludeert de Utrechtse Rekenkamer in een ongemeen scherp rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Het rapport (pdf) Open pdf (1,9 MB)

Met 160 miljoen euro viel de bouw van het prestigieuze paleis al ruim 50 miljoen duurder uit dan begroot. Ondanks een jaarlijkse gemeentesubsidie van ruim 8 miljoen euro stevent TivoliVredenburg alsnog af op een structureel exploitatietekort van 1,7 miljoen euro.  Volgens de Rekenkamer zal het lastig zijn om die financiële tekorten een halt toe te roepen.

Het ging al mis tijdens de voorbereidingen van het gebruik van het complexe gebouw met vijf muziekzalen. In het oprichtingsbestuur van de stichting, die de organisatie moest opstarten, namen de toenmalige cultuurwethouder Frits Lintmeijer en gemeentesecretaris Maarten Schurink plaats. De wethouder gaf hiermee een organisatie subsidie waarin hij zelf bestuurder was. Dit ‘dubbele-petten-probleem’ zorgde volgens de rekenkamer niet alleen voor een ongemakkelijke situatie, maar staat ook op gespannen voet met de regels.

Ook heeft de gemeente te weinig controle gehad op het bouwproces, waardoor het huidige financiële debacle kon ontstaan. De nieuwe organisatie (de huidige stichting TivoliVredenburg) kwam te laat van de grond en was daardoor onvoldoende betrokken bij het bouwproces. Daarnaast heeft de gemeente zich in een financieel te afhankelijke situatie geplaatst door de eerste tien jaar garant te staan voor het betalen van huurverhogingen die TivoliVredenburg niet kan betalen. De Rekenkamer spreekt van een ‘complexe subsidierelatie’.

Bedrijfsplan
De onderzoekers adviseren een goed bedrijfsplan te maken waarbij TivoliVredenburg niet de hand ophoudt bij de gemeente voor extra geld. Daar moet vervolgens een second opinion op komen. Het peperdure gebouw staat overdag grotendeels leeg, terwijl zalen verhuurd kunnen worden voor bijvoorbeeld zakelijke bijeenkomsten. Tivolidirecteur Frans Vreeke zei voor de opening dat het gebouw ‘iedere dag moet leven met op sommige dagen 7 of 8 concerten’.

De politieke raadsfracties zitten met de handen in het haar over een oplossing voor de aanhoudende miljoenentekorten. Zij willen in ieder geval niet dat de tekorten bij de muziektempel ten koste gaan van de kleine culturele instellingen in de stad. Een commissie onder leiding van Carolien Gehrels, ex-wethouder cultuur van Amsterdam, buigt zich sinds kort onder meer over de vraag hoe de organisatie commercieel succesvoller kan worden. Dit onderzoek, verwacht in mei volgend jaar, kost maximaal 2 ton.

Lessen
In een reactie laat het college van burgemeester en wethouders weten dat het rapport ‘relevante informatie en lessen voor de toekomst bevat’. Het stadsbestuur wijst op de complexe omstandigheden bij het tot stand komen van het gebouw en de nieuwe organisatie. ,,Het rapport levert een bijdrage aan het toewerken naar een reguliere verhouding tussen de gemeente en cultureel ondernemer TivoliVredenburg, een verhouding zoals die ook met de andere culturele instellingen in de stad bestaat.”

TIVOLIVREDENBURG UTRECHT IS FINANCIËLE FLOP

BB 03.11.2015 De bouw en exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico’s. Dat concludeert dinsdag de gemeentelijke rekenkamer, die onderzoek deed naar het muziekpaleis.

Geruzie
De rekenkamer startte het onderzoek nadat er steeds maar tekorten en andere fouten aan het licht kwamen bij TivoliVredenburg. De oorzaak ligt volgens de rekenkamer in onderling geruzie vanaf de start van de bouw van het complex. De gemeente had de regie onvoldoende in handen.

Huisvestingskosten
TivoliVredenburg vervangt muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en Stichting Jazz Utrecht. Het gebouw met vijf muziekzalen kostte uiteindelijk 156 miljoen euro, terwijl het begroot was op bijna 100 miljoen. De huisvestingskosten zijn met 70 procent toegenomen sinds 2006 en dat maakt TivoliVredenburg duurder dan elk ander groot podium in Nederland. Het muziekpaleis heeft gemiddeld maar drie activiteiten per zaal per week.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Rekenkamer: kosten TivoliVredenburg veel te laag ingeschat

VK 03.11.2015 De gemeente Utrecht heeft het miljoenentekort bij het nieuwe muziekgebouw TivoliVredenburg grotendeels aan zichzelf te wijten. Bouw- en exploitatiekosten zijn structureel veel te optimistisch ingeschat. Dit concludeert de Utrechtse Rekenkamer dinsdag in het kritische rapport Een Paleis voor Muziek.

TivoliVredenburg in Utrecht. © ANP

Al eerder was bekend geworden dat het prestigieuze muziekgebouw in het hart van het vernieuwde stationsgebied een financiële molensteen is geworden om de nek van de gemeente Utrecht. TivoliVredenburg, met zalen voor pop, jazz en klassieke muziek, kampte al snel na de opening in juni 2014 met een tekort van 10 miljoen euro. Met een begroting van ruim 20 miljoen euro en 8 miljoen subsidie is het jaarlijkse exploitatietekort bijna 2 miljoen euro. De bouwkosten waren in 2006 geraamd op 98,6 miljoen euro, het gebouw kostte uiteindelijk 156 miljoen euro.

Deze extra bouwkosten zijn al deels gefinancierd met de toekomstige huurinkomsten. ‘Bij de start van het project is te optimistisch aangenomen dat een groter gebouw kan worden geëxploiteerd met een gelijkblijvende subsidie’, oordeelt de Rekenkamer. Een bijkomend probleem is dat het dure gebouw ook een relatief te hoge huur vraagt van de uitbaters van het muziekpaleis, veel hoger dan dat van andere vergelijkbare cultuurhuizen. Er komt ook veel minder sponsorgeld binnen dan verwacht.

Het poppodium wordt volwassen

Het publiek dat popconcerten bezoekt, dijt uit. Er is nieuwe aanwas van de jeugd, maar de ‘oudere jongeren’ blijven komen. (+)

Muziekpaleis Utrecht is financiële flop

Telegraaf 03.11.2015  De bouw en exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico’s. Dat concludeert dinsdag de gemeentelijke rekenkamer, die onderzoek deed naar het muziekpaleis.

De conclusie komt voor directeur Frans Vreeke van TivoliVredenburg niet als een verrassing, zei hij dinsdag. Maar hij is ervan overtuigd dat zijn muziekpaleis ,,een geweldige toekomst” tegemoet gaat met meer dan een miljoen bezoekers per jaar, als Utrecht er meer subsidie in steekt. ,,Binnen de huidige subsidie zouden we klassiek, jazz en festivals moeten schrappen. We willen juist uitbreiden met debatten, literatuur en talkshows.”

De rekenkamer startte het onderzoek nadat er steeds maar tekorten aan het licht kwamen bij TivoliVredenburg. De oorzaak ligt volgens de rekenkamer in onderling geruzie vanaf de eerste plannen voor het complex. De gemeente had het hele plan misschien moeten schrappen toen dat nog kon.

TivoliVredenburg vervangt muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en Stichting Jazz Utrecht. Het gebouw met vijf muziekzalen kostte uiteindelijk 156 miljoen euro. De huisvestingskosten zijn enorm hoog en dat maakt TivoliVredenburg duurder dan elk ander groot podium in Nederland.

Utrecht heeft sinds de opening in 2014 al vele miljoenen moeten bijspijkeren. Volgens de rekenkamer zullen die miljoentekorten blijven bestaan als TivoliVredenburg de ambities niet flink bijstelt.

Utrecht heeft een evaluatiecommissie ingesteld, die onder meer het nieuwe beleidsplan van TivoliVredenburg tot 2020 moet gaan beoordelen. Volgens het college is het rapport over TivoliVredenburg een goede les voor andere grote bouwprojecten in de stad. De Utrechtse raad neemt deze maand een besluit over de toekomst van TivoliVredenburg.

Gerelateerde artikelen

01-07: Geluidslek in TivoliVredenburg opgelost

30-05: Nieuw Tivoli lekt geluid 

21-05: Plafond Tivoli-zaal weer hersteld

22-04: Plafond Tivoli ingestort

‘Stille aanblik muziekpaleis moet snel veranderd worden’

AD 18.12.2014 De verlaten uitstraling die TivoliVredenburg met name overdag heeft, moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Dat zegt directeur Frans Vreeke, die denkt dat daarvoor een kleine verbouwing en een andere inrichting van de benedenvloer nodig is.

,,Nu komt het voor dat mensen aan het Vredenburg een blik naar binnen werpen en denken dat er niets te beleven valt. Terwijl het dan een drukte van belang kan zijn op de hoger gelegen verdiepingen. Maar dat zien ze niet. Dit is natuurlijk niet de uitstraling die wij wensen.”

Vreeke wil meer reuring op de begane grond en daarom moet het publiek worden uitgenodigd binnen te lopen, ook als zij geen concert gaan bezoeken. De publieke piano die hier onlangs in gebruik is genomen, is van die wens een concrete uiting.

Lees ook;

TivoliVredenburg kan niet rondkomen

Trouw 28.10.2014 Het gloednieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in het centrum van Utrecht denkt jaarlijks 1 miljoen euro tekort te komen op de begroting. Dit exploitatietekort geldt vanaf 2016. Voor dit jaar en volgend jaar schat de directie de tekorten op 1,7 en 2,5 miljoen euro. Het muziekcentrum kan een huurverhoging van 130.000 euro per jaar niet opbrengen en daar staat de gemeente voorlopig garant voor.

Dat blijkt uit cijfers die dinsdag in Utrecht zijn gepresenteerd. TivoliVredenburg is dit voorjaar geopend en kostte 150 miljoen euro. Vrijwel meteen na de opening bleek dat er ‘geluidslekken’ tussen verschillende muziekzalen zijn, waardoor popmuziek doordreunt in de zaal voor kamermuziek.

Geldtekort TivoliVredenburg

Telegraaf 28.10.2014  Het gloednieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in het centrum van Utrecht denkt jaarlijks 1 miljoen euro tekort te komen op de begroting. Dit exploitatietekort geldt vanaf 2016. Voor dit jaar en volgend jaar schat de directie de tekorten op 1,7 en 2,5 miljoen euro. Het muziekcentrum kan een huurverhoging van 130.000 euro per jaar niet opbrengen en daar staat de gemeente voorlopig garant voor.

Gerelateerde artikelen;

20-08: ‘Rode Doos’ Leidsche Rijn langer open

Miljoenentekort TivoliVredenburg baart Utrecht zorgen›

NRC 28.10.2014 Het in juni geopende muziekgebouw TivoliVredenburg moet voor 2,8 miljoen euro worden aangepast. Ook stevent de organisatie af op een exploitatietekort van een miljoen euro per jaar. Het structurele tekort baart de gemeente Utrecht “zorgen”.

In een vandaag gepubliceerde raadsbrief laat het Utrechtse college weten dat er voor 2,8 miljoen euro aan aanpassingen nodig is bij TivoliVredenburg. Het gaat dan om het dichten van het geluidslek tussen de zalen, maar ook om aanpassing van de liften, klimaatbeheersing, beveiligingscamera’s en duurzaamheid.

In een reactie schrijft de directeur van TivoliVredenburg over “opstartproblemen en kinderziektes”. Onze medewerkers werken hard om de geraamde tekorten te verkleinen. De oplossingen aangedragen door het College van de Gemeente Utrecht, de tot nog toe hogere bezoekersaantallen en onze in dertig jaar opgebouwde ervaring geven ons het vertrouwen dat we genoemde problemen overwinnen.

Lees meer;

VANDAAG Tivoli Vredenburg Nieuw muziekgebouw nu al in het rood

15 MEI Gemeenten investeren 1,2 miljard in theaters, maar korten op subsidies › CULTUUR

11 OKT Voor vrouwen en mannen

19 SEP Op de achtergrond hoor je de lift suizen

13 JUN Constructiefout TivoliVredenburg: trillingen popzaal storen kamermuziek

Oude pand.

Oude pand.

Een nieuw, bont muziekpaleis

Trouw 22.06.2014 Een oase van intimiteit was het oude muziekcentrum Vredenburg uit 1978. Het nieuwe TivoliVredenburg, ook van architect Herman Hertzberger, is van buiten veel opzichtiger, maar binnenin zeker zo sfeervol.

Verwant nieuws;

TivoliVredenburg gaat open. Dit is wat je moet weten over het muziekgebouw

NRC 20.06.2014 Na vier jaar bouwen en 150 miljoen euro investeren is het culturele pareltje van de grote Utrecht-verbouwing eindelijk klaar. TivoliVredenburg, het muziekgebouw dat het oude Vredenburg en Tivoli moet doen vergeten, gaat morgen open. Een jaar later dan gepland. LEES VERDER

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: