jump to navigation

Johannes Vermeer Sint Praxedis in de verkoop juni 7, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Johannes Vermeer – Sint Praxedis  – 1655

Sint Praxedis van Johannes Vermeer op de veiling

Sint Praxedis van Vermeer geveild voor 7,8 miljoen, twijfel over echtheid blijft

VK 08.07.2014 Het aan Johannes Vermeer toegeschreven schilderij Sint Praxedis (1655) is vanavond voor omgerekend 7,85 miljoen euro geveild in Londen. Veilinghuis Christie’s had het werk getaxeerd op 8- tot 10 miljoen euro. De ietwat tegenvallende verkoopprijs voedt de twijfel over de vraag of het doek inderdaad van de Delftse meester is.

Het bedrag is een fooi voor een echte Vermeer en veel te hoog voor een niet-Vermeer. Sceptici hadden Christie’s aangeraden om de verkoop uit te stellen om nader onderzoek te plegen.

MEER OVER;

Schilderij van Vermeer verkocht voor bijna acht miljoen

RTVWEST 09.07.2014 DELFT – Een schilderij van de Delftse schilder Johannes Vermeer is dinsdag in Londen geveild voor een bedrag van 7,8 miljoen euro.

Twee werken in privébezit

De titel van het doek is Sint Praxedis. Het stelt een Romeinse adellijke dame uit de tweede eeuw voor, die het lichaam van een christelijke martelaar verzorgt. Het is een van de twee werken van Vermeer die in privébezit zijn.

Johannes Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft. Hij maakte in totaal zo’n 45 schilderijen. Zijn bekendste werk, Het Meisje Met de Parel, hangt in het onlangs heropende Mauritshuis in Den Haag.   Lees verder

gerelateerde artikelen

Sint Praxedis van Vermeer geveild voor 7,8 miljoen

Trouw 08.07.2014 Het schilderij Sint Praxedis van Johannes Vermeer heeft vandaag bij een veiling van Cristie’s in Londen omgerekend ongeveer 7,8 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis laten weten. Het gaat om een werk uit 1655 en het is daarmee volgens Cristie’s het vroegst gedateerde werk van Vermeer.

De opbrengst is iets meer dan wat het veilinghuis als minimum in gedachte had. De koper is niet bekend. Eerder werd betwijfeld of het werk echt van de Hollandse meester is, maar recent onderzoek van de Vrije Universiteit en het Rijksmuseum bevestigt volgens Christie’s dat het een Vermeer is. Het is een van de twee Vermeers die in privébezit zijn.

Vermeer geveild voor 7,8 miljoen

Telegraaf 08.07.2014 Het schilderij Sint Praxedis van Johannes Vermeer heeft dinsdag bij een veiling van Cristie’s in Londen omgerekend ongeveer 7,8 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis laten weten. Het gaat om een werk uit 1655 en het is daarmee volgens Cristie’s het vroegst gedateerde werk van Vermeer.

De opbrengst is iets meer dan wat het veilinghuis als minimum in gedachte had. De koper is niet bekend. Eerder werd betwijfeld of het werk echt van de Hollandse meester is, maar recent onderzoek van de Vrije Universiteit en het Rijksmuseum bevestigt volgens Christie’s dat het een Vermeer is. Het is een van de twee Vermeers die in privébezit zijn.

Op de veiling kwam ook een stilleven van de Haarlemse meester Willem Claesz. Heda (1594-1680) onder de hamer. Dat leverde ruim 6 miljoen euro op, twee tot drie keer zoveel als verwacht. Het is de hoogste prijs die ooit is betaald voor een werk van Heda.

Vermeer onder de hamer

Telegraaf 06.06.2014 Bij veilinghuis Christie’s in Londen wordt volgende maand een schilderij van Johannes Vermeer geveild. Het werk, Sint Praxedis, stamt uit 1655 en maakt deel uit van de collectie van de vorig jaar overleden kunstverzamelaar Barbara Piasecka Johnson.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: