jump to navigation

Gezicht op Scheveningen – Fitzwilliam Museum Cambridge juni 5, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , ,
trackback

Gezicht op Scheveningen – Hendrick van Anthonissen 

Het was voor het Fitzwilliam Museum altijd al een raadsel waarom de mensen op het schilderij Gezicht op Scheveningen uit 1641 zo samenschoolden op het strand. Het schilderij stond dan ook bekend als één van de saaiere schilderijen in de Gouden Eeuw-collectie.

Restauratie
Het olieverfschilderij was aan restauratie toe omdat de vernislaag na een tijdje verkleurt. Deze werd als eerst verwijderd.  Onder de vernislaag kwam een man vandaan, die leek te zweven in de lucht. Dit was voor conservator Shan Kuang al opvallend.

Toen de conservator met een scalpel en oplosmiddel nog wat van de verf verwijderde, kwam het lichaam van de walvis tevoorschijn. Nu begreep Kuang waar de andere mensen op het schilderij naar stonden te kijken: de man op de walvis. Waarom de walvis overgeschilderd werd blijft een raadsel. Conservator Kuang denkt dat de eigenaar van het schilderij de walvis afstotelijk vond of dat een handelaar dacht dat het schilderij beter zou verkopen zonder het dode dier in het midden.

Restauratie van oud schilderij geeft groot geheim prijs

RTVWEST 05.06.2014 DEN HAAG – Tijdens de restauratie van het schilderij ‘Gezicht op Scheveningen’ van Hendrick van Anthonissen kwam, geheel onverwacht, een walvis tevoorschijn. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Walvis spoelt plotseling aan op oudschilderij

Den HaagFM 05.06.2014 Tijdens de restauratie van het schilderij ‘Gezicht op Scheveningen’ van Hendrick van Anthonissen kwam, geheel onverwacht, een walvis tevoorschijn.

Het Britse Fritzwilliam Museum in Cambridge is bezig met een opknapbeurt van schilderijen uit de Gouden Eeuw voor een nieuwe tentoonstelling. De conservator van het museum, Shan Kuang, nam het schilderij uit 1641 zelf onder handen. Onder een laagje verf, dat oorspronkelijk niet op het schilderij aangebracht was, ontdekte ze een aantal menselijke figuren, daarna verscheen de walvis. …lees meer

Restauratie tovert walvis op schilderij – Video

Trouw 04.06.2014 Een echte publiekstrekker was het schilderij ‘Gezicht op Scheveningen’ van Hollandse meester Hendrick van Anthonissen nooit in het Fitzwilliam Museum in Cambridge. Daar komt na vandaag misschien wel verandering in. Onder een laag verf op het schilderij is tijdens de restauratie een walvis ontdekt. Dat meldde de Britse krant The Guardian. Waarschijnlijk is het zeezoogdier in de 18e eeuw over geschilderd.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: