jump to navigation

Middeleeuwse glasvondst Roermond mei 26, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Opgraving Roermond

In Roermond hebben archeologen bij een opgraving in de binnenstad ruim 1200 kilo glas uit de 13e tot en met 16e eeuw gevonden. Van de anderhalf miljoen glasfragmenten bestonden 8400 fragmenten uit uiterst zeldzaam gebrandschilderd vensterglas, waaronder het oudste gebrandschilderde glas dat in Nederland bewaard bleef.

Veel kerken hadden eeuwen geleden gebrandschilderd glas, maar dat is door de beeldenstorm eind 16e eeuw bijna volledig verloren gegaan, zei Van den Bosch. Het gevonden glas is afkomstig uit de 14e tot en met de 19e eeuw en heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van het vroegere voogdijcomplex, het bestuurscentrum in de stad.
Het gaat om zeker 50 kuub grond vol glasscherven, maar waarschijnlijk ligt er nog meer. De vondst is vele keren groter dan een vergelijkbare glasvondst in 2009, niet ver van de huidige vindplaats. Die glasvondst was toen de grootste ooit in Europa.
De plaats van de opgraving in Roermond.Foto: SOB Research
Foto: SOB Research

Dat maakte de gemeente Roermond onlangs bekend. Het gaat volgens de archeologen van SOB Research om de grootste en meest gevarieerde collectie gebrandschilderd glas die ooit in Nederland is gevonden.

Het glas werd gevonden in de resten van een kelder van een pand, dat verloren ging bij een grote stadsbrand in 1665. De archeologen denken dat ter plaatse eind zestiende en begin zeventiende eeuw een glasbedrijf was gevestigd, dat glasplaten maakte. De gevonden voorraad was bestemd voor hergebruik, aldus de archeologen.

Het oudste gebrandschilderde glasplaatje stamt uit ongeveer 1280, aldus directeur Jente van den Bosch van SOB Research. Het ging toen nog om primitieve motieven in de schilderingen. Naarmate de Renaissance opbloeide, werden die taferelen sierlijker, flamboyanter en minder religieus en verschenen beelden van mensen en dieren in de ruitjes. „Ik ben verrast door de vrolijkheid en de uitbundigheid”, zei Van den Bosch. „Juist in de tijd van de Inquisitie (de vervolging van ketters door de RK-Kerk, red) en de Tachtigjarige Oorlog had de gewone bevolking blijkbaar een drang naar blijheid en feestelijkheid. Men hield van het goede leven”.

Van den Bosch sprak van een vondst van nationaal belang. „Het gaat om het werk van honderden kunstenaars uit de wijde omgeving van Roermond, tot in Vlaanderen en Duitsland”. Hij houdt het voor mogelijk dat veel kunstwerken vernield zijn tijdens de Tachtigjarige Oorlog, toen soldaten de glas-in-loodramen kapotsloegen om het lood om te smelten tot kogels, waarbij het glas in scherven voor hergebruik beschikbaar kwam.

Middeleeuwse glasvondst Roermond zeer zeldzaam

Trouw 26.05.2014 De grote glasvondst enkele weken geleden in Roermond bestaat voor een belangrijk deel uit eeuwenoud gebrandschilderd en gekleurd glas, onder meer uit de middeleeuwen en de renaissance. Zulke vondsten zijn in Nederland én Europa uitermate zeldzaam, zei archeoloog Jente van den Bosch vandaag tijdens de presentatie in Roermond.

Glasvondst zeer zeldzaam

Telegraaf 26.05.2014 De grote glasvondst enkele weken geleden in Roermond bestaat voor een belangrijk deel uit eeuwenoud gebrandschilderd en gekleurd glas, onder meer uit de middeleeuwen en de renaissance. Zulke vondsten zijn in Nederland én Europa uitermate zeldzaam, zei archeoloog Jente van den Bosch maandag tijdens de presentatie in Roermond.

Gerelateerde artikelen

16-03: Historische glasvondst Roermond

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: