jump to navigation

Roofkunst ontdekt in Paleis Het Loo en het Rijksmuseum mei 14, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Meissen-servies 

Het zou gaan om vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies, schrijft De Telegraaf vandaag.

Het Meissen-servies zou van de joodse familie Gutmann zijn geweest en in april 1934 onder dwang van de nazi’s zijn geveild. Met hulp van oude veilingdocumenten ging het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz na waar de roofkunst is beland. De afgelopen weken ontdekte Artiaz dat het gestolen porselein onder meer bij Paleis Het Loo en hetRijksmuseum terecht is gekomen.

Het Berlijnse bureau Facts and Files, dat de zaak voor de familie Gutmann onderzoekt, bevestigt in de krant dat de vijftien sauskommen en borden nog als ‘gezocht’ te boek staan. Het bureau verwacht dat de familie opdracht geeft de stukken terug te vragen. De Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum, dat 170 delen van het servies in bezit heeft, zegt in de krant de zaak “zeer serieus” te nemen en onmiddellijk een onderzoek in te stellen.

Terugkeren

Het Berlijnse bureau Facts and Files onderzoekt de zaak voor de in Duitsland woonachtige familie Gutmann en bevestigt dat de vijftien porseleinen sauskommen en borden tot gisteren nog als gezocht te boek stonden. „Wij verwachten dat de Gutmanns ons opdracht geven contact te leggen met de Nederlandse Staat en met de Restitutiecommissie, zodat de stukken hopelijk naar de familie terugkeren”, zei Facts and Files-onderzoekster Beate Schreiber.

De prins verkocht het servies met Nederlandse stads- en dorpsgezichten tijdens zijn ballingschap in Engeland.

De stukken maken deel uit van het unieke, 435-delige  Meissen-servies dat stadhouder Willem V  cadeau kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie rond 1774. Het is beschilderd met Nederlandse dorps- en stadsgezichten. Hij verkocht het servies tijdens zijn ballingschap in Engeland

Later werden 26 delen aangekocht door Herbert Gutmann, een zoon van bankier Eugen Gutmann die de Dresdner Bank had opgericht. Toen de nazi’s in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, schoven zij Gutmann een torenhoge schuld in de schoenen.

De kunst zou in 1934 onder de dwang van de nazi’s zijn geveild. Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, zegt onderzoeker Arthur Brand na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

zie ook: Kunstschat na 70 jaar ontdekt in Duits huis

ROOFKUNST

Paleis Het Loo sluit meer roofkunst in collectie niet uit

Trouw 22.05.2014 Paleis Het Loo sluit niet uit dat in de collectie van ruim 160.000 stukken meer voorwerpen zitten die mogelijk van dubieuze herkomst zijn. Collectiebeheerders zijn al jaren bezig om alle voorwerpen te onderzoeken, maar dat is een tijdrovend karwei dat zeker nog jaren gaat duren. Als roofkunst opduikt, zal Het Loo ‘zeer serieus’ met eventuele claims omgaan.

Reactie Paleis op ‘roofkunst’

Telegraaf 22.05.2014 De vermoedelijke roofkunst die in het bezit is van Paleis Het Loo is destijds ‘te goeder trouw aangekocht’. Dat laat het museum donderdag in een verklaring weten.

”Dit gebeurde in een tijd dat de discussie over roofkunst en het ruimhartuige restitutiebeleid van de Nederlandse regering nog niet aan de orde was.”

‘Het Loo en Rijksmuseum hebben roofkunst in bezit’

VK 14.05.2014 Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea hebben hoogstwaarschijnlijk roofkunst in hun bezit. Het gaat om porseleinen serviesgoed van de Joodse bankiersfamilie Gutmann, dat in 1934 onder dwang van de nazi’s is geveild. Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, meldde onderzoeker Arthur Brand vandaag na berichtgeving in De Telegraaf.

‘Roofkunst in Rijksmuseum’

Telegraaf 13.05.2014  Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea hebben hoogstwaarschijnlijk roofkunst in hun bezit. Het gaat om porseleinen serviesgoed van de Joodse bankiersfamilie Gutmann, dat in 1934 onder dwang van de nazi’s is geveild. Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, meldde onderzoeker Arthur Brand woensdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen;

14-05: ’Servies van Het Loo roofkunst’

Hoogstwaarschijnlijk roofkunst in Rijksmuseum en Het Loo

Elsevier 14.05.2014 In kunstcollecties van Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is hoogstwaarschijnlijk roofkunst ontdekt. Het gaat om vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies van de joodse familie Gutmann.

De kunst zou in 1934 onder de dwang van de nazi’s zijn geveild. Onderzoeksbureau Artiaz ontdekte de kunst in een oude veilinggids, zegt onderzoeker Arthur Brand na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Cadeau

Het zogeheten Meissen-servies was ooit van de stadhouder Willem V en is beschilderd met Nederlandse dorps- en stadsgezichten. Willem V kreeg het servies cadeau rond 1774 van de VOC. Hij verkocht het servies tijdens zijn ballingschap in Engeland.

Volgens Elsevier;

Gertjan van Schoonhoven: Van het naïeve Nederlandse beleid voor ‘nazi-roofkunst’ worden vooral advocaten rijk

zie ook;

6 mei 2013 Jurk van Máxima en kroon Willem-Alexander te zien in Het Loo

’Servies van Het Loo roofkunst’

Telegraaf 13.05.2014 In de kunstcollecties van paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is vermoedelijke roofkunst ontdekt.

Het gaat om in totaal vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies die eigendom zouden zijn van de Joodse familie Gutmann en in april 1934 onder dwang van de nazi’s zijn geveild. De afgelopen weken, tachtig jaar na dato, wist het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz het gestolen porselein op te sporen.

‘Roofkunst ontdekt in Rijksmuseum en Paleis Het Loo’›

NRC 14.05.2014  In Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is kunst ontdekt die waarschijnlijk door de nazi’s van een joodse familie is geroofd. Het zou gaan om vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies, schrijft De Telegraaf vandaag.

Het Meissen-servies zou van de joodse familie Gutmann zijn geweest en in april 1934 onder dwang van de nazi’s zijn geveild. Met hulp van oude veilingdocumenten ging het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz na waar de roofkunst is beland. De afgelopen weken ontdekte Artiaz dat het gestolen porselein onder meer bij Paleis Het Loo en het Rijksmuseum terecht is gekomen.

Het Berlijnse bureau Facts and Files, dat de zaak voor de familie Gutmann onderzoekt, bevestigt in de krant dat de vijftien sauskommen en borden nog als ‘gezocht’ te boek staan. Het bureau verwacht dat de familie opdracht geeft de stukken terug te vragen. De Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum, dat 170 delen van het servies in bezit heeft, zegt in de krant de zaak “zeer serieus” te nemen en onmiddellijk een onderzoek in te stellen.

Advertenties

Reacties»

1. Roofkunst in het Museum Arnhem | Kunst in de Wijk - mei 28, 2014

[…] zie ook: Roofkunst ontdekt in Paleis Het Loo en het Rijksmuseum […]

2. Roofkunst Westfries Museum in Hoorn | Kunst in de Wijk - december 8, 2015

[…] Roofkunst ontdekt in Paleis Het Loo en het Rijksmuseum […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: