jump to navigation

Oudste verrekijker ooit in Delft gevonden mei 14, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Verrekijker.

Het kijkertje stamt uit de vroege 17de eeuw, concluderen zij vanwege het primitieve slijpwerk en de bar slechte kwaliteit glas van de lenzen, vol belletjes en ongerechtigheden.

Het kijkertje heeft een vergroting van ongeveer vijfmaal, blijkt uit optische metingen aan de lenzen in het lab in Leiden. ‘Vooral het voorste glaasje is zo primitief dat het nauwelijks te herkennen was als lens’, zegt conservator Tiemen Cocquyt van Boerhaave. ‘Maar na schoonmaken doet het kijkertje het echt weer.’

17de-eeuwse gravures
Kort na de uitvinding van de Hollandse telescoop in 1608 in Middelburg was Delft een bekende producent van lenzenkijkers, weten historici. Op gravures uit die periode zijn vergelijkbare kijkertjes te zien, maar tot nog toe leek er in Nederland niet één bewaard gebleven. Wereldwijd zijn er minder dan twintig bekend. De oudst bewaarde kijkers in Nederland stammen pas van tweede helft 17de eeuw, onder meer uit de collectie van Christiaan Huygens.

Het kijkertje wordt vanaf volgende week tentoongesteld in Museum De Prinsenhof in Delft.

Mogelijk oudste verrekijker ooit in Delft gevonden

VK 14.05.2014 Delftse archeologen hebben bij het graven van de nieuwe spoortunnel in de stad mogelijk het oudste verrekijkertje ooit gevonden. Dat hebben specialisten van museum Boerhaave in Leiden de afgelopen weken vastgesteld na onderzoek van het verroeste blikken buisje met lenzen, dat aanvankelijk voor een kogelhuls was aangezien.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: