jump to navigation

De Verwoeste Stad van Ossip van Zadkine moet blijven staan op Plein 1940 in Rotterdam april 20, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

 ‘Jan Gat’ naar het Stationsplein ???

De discussie over het verhuizen van ‘Jan Gat’ naar het plein bij Rotterdam Centraal houdt Rotterdam al maanden in zijn greep. In februari gaf de stad het Centrum Beeldende Kunst (CBK) de opdracht om diepgaand onderzoek te doen naar de mogelijke verplaatsing van het beeld naar het Stationsplein, waar Zadkine de functie van een soort Vrijheidsbeeld moest krijgen.

Nieuw, robuust en gedurfd kunstwerk
Met dit advies aan het college van burgemeester en wethouders, is tegelijkertijd de weg vrij voor de opdracht voor een ‘nieuw, robuust en gedurfd kunstwerk met de blik op de toekomst’ op het Stationsplein. ‘Dat juichen wij van harte toe,’ stelt de commissie.

Inmiddels is er een ander gezelschap bezig met een advies over een toekomstig beeld op het Stationsplein. Het zou kunnen zijn dat deze plek tijdens een soort ‘overgangsperiode’ een poosje leeg kan worden gelaten, zo valt te lezen.

‘Of bijvoorbeeld een Rotterdams beeld zoals de Miereneter (Le Tamanoir) van Alexander Calder of een ander beeld uit de huidige collectie voor een bepaalde periode te plaatsen als experiment voor maat en schaal.’

Lees ook:

‘Enquête over waar in Rotterdam beeld Zadkine moet komen’

VK  22.04.2014 De discussie in Rotterdam over verplaatsing van het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine is nog niet voorbij. Beoogd coalitiepartners Leefbaar Rotterdam en D66 (respectievelijk 14 en 6 zetels) willen een enquête onder de bevolking. De uitslag ervan moet worden meegewogen in de definitieve beslissing om het beeld wel of niet te verplaatsen van Plein 1940 naar het plein voor Centraal Station in Rotterdam.

‘Enquête over Zadkinebeeld’

Telegraaf 22.04.2014  De discussie in Rotterdam over verplaatsing van het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine is nog niet voorbij. Beoogd coalitiepartners Leefbaar Rotterdam en D66 (respectievelijk 14 en 6 zetels) willen een enquête onder de bevolking. De uitslag ervan moet worden meegewogen in de definitieve beslissing om het beeld wel of niet te verplaatsen van Plein 1940 naar het plein voor Centraal Station in Rotterdam.

D66 EN LEEFBAAR WILLEN ENQUÊTE OVER ZADKINEBEELD

BB 22.04.2014 De discussie in Rotterdam over verplaatsing van het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine is nog niet voorbij. Beoogd coalitiepartners Leefbaar Rotterdam en D66 (respectievelijk 14 en 6 zetels) willen een enquête onder de bevolking.

Minder zeggingskracht

De uitslag ervan moet worden meegewogen in de definitieve beslissing om het beeld wel of niet te verplaatsen van Plein 1940 naar het plein voor Centraal Station in Rotterdam. Vorige week dacht een speciaal in het leven geroepen commissie een eind te maken aan de discussie over het idee om het herdenkingsmonument naar het vernieuwde Stationsplein te verplaatsen. Het karakter van het beeld is volgens de commissie niet goed te verenigen met de ,,dynamische plaats’’ voor CS. ,,Daar zou het beeld qua zeggingskracht slinken’’, adviseerde de commissie.

Strijd om verhuizing beeld Zadkine nog niet gestreden

AD 22.04.2014   De strijd om de verplaatsing van het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine is nog niet gestreden. Leefbaar Rotterdam en D66 dringen er op aan om de Rotterdammers alsnog te raadplegen over dit vraagstuk, en de uitslag van zo’n enquête te laten meewegen in het uiteindelijke besluit. ‘Het beeld is aan de Rotterdammers geschonken,’ zegt raadslid Jos Verveen (D66). ‘Dan moet je hen ook bij zo’n onderwerp betrekken.’

‘Zadkine moet blijven staan op Plein 1940’

AD 15.04.04.2014 Het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine moet blijven staan op Plein 1940 in Rotterdam. Dat adviseert een speciale commissie onder leiding van oud-korpschef Aad Meijboom. ‘Beeld en plek horen bij elkaar’, is de conclusie.

Reacties»

1. ‘Gele ballen’ op stationsplein Rotterdam | Kunst in de Wijk - november 19, 2014

[…] discussie over een beeld op het plek bij Rotterdam Centraal loopt al jaren. Een eerdere poging om De Verwoeste Stad van Ossip van Zadkine naar deze centrale plaats te krijgen, strandde eerder dit jaar. ,,Hoe hoog het wordt, de […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: