jump to navigation

Archeologen op zoek naar Romeinse nederzetting Ulpia Noviomagus Nijmegen april 14, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

Waterkwartier voorheen nederzetting Ulpia Noviomagus

Rond het jaar honderd bouwden de Romeinen in wat tegenwoordig het Waterkwartier heet de nederzetting Ulpia Noviomagus. Van de bebouwing van deze dertig hectare grote stad zijn verschillende delen opgegraven, zoals de tempels bij het Maasplein en, iets verderop, aan de huidige Waalbandijk, een openbaar badhuis. Ook zijn delen van de stadsmuur, resten van pottenbakkersovens en grafvelden ontdekt. Uit een eerdere opgraving weten we dat er in de buurt van het badhuis waarschijnlijk nòg een tempel stond. Archeologen achten de kans dan ook groot dat de aarde hier nog bijzonder historisch materiaal voor ons verborgen houdt.

Tempels en badhuizen

Het is bekend dat in Nijmegen-West vroeger de Romeinse nederzetting Ulpia Noviomagus stond. Daarvan zijn al onder andere tempels, een badhuis, delen van de stadsmuur en kleinere resten aan de oppervlakte gebracht. Er bestaat documentatie uit de 19de eeuw waarin over het tempelcomplex wordt geschreven, maar op die plek zijn vervolgens fabrieken gebouwd. De oude fabrieksgebouwen zijn nu gedeeltelijk gesloopt in het kader van de stadsvernieuwing en daarom kan er nu alsnog goed worden gezocht.

Er hebben zich al enkele tientallen scholen en ruim 100 particulieren aangemeld, maar er zijn nog plekken over. Wie mee wil doen, kan een tijdstip reserveren op http://www.nijmegengraaft.nl .

Graven naar tempelcomplex

Telegraaf 13.04.2014 Groepjes Nijmegenaren gaan vanaf maandag onder leiding van archeologen op zoek naar de resten van een Romeins tempelcomplex. De restanten van dat 2000 jaar oude complex zouden in de bodem van een bouwput in het westen van de stad te vinden zijn.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: