jump to navigation

Le Moulin de la Galette van Vincent van Gogh maart 3, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Le Moulin de la Galette.

Het kleurrijke schilderij speelde een belangrijke rol bij de erkenning en roem die Van Gogh later ten deel vielen. De schilder vervaardigde het doek in Parijs in april 1887.

Het schilderij ging na de dood van Vincent over op zijn broer Theo. Toen die overleed organiseerde zijn weduwe Johanna meerdere tentoonstellingen met de nalatenschap van haar zwager. Later gaf ze het doek in ruil voor een portret aan de schilder Isaac Israëls, met wie ze indertijd een verhouding had. Na diens dood in 1934 kwam Le Moulin de la Galette onder meer in handen van de flamboyante Amerikaanse miljonair Charles Engelhart, op wie Ian Fleming zijn Bondschurk Goldfinger baseerde. Het doek was inmiddels, midden jaren vijftig, al veel geld waard.

Van Gogh signeerde zijn werk bijna nooit, maar op dit schilderij staat een prominente handtekening. Het schilderij werd voor het laatst in 1965 tentoongesteld, aldus TEFAF

De TEFAF wordt beschouwd als de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. De komende tien dagen kunnen bezoekers terecht bij 275 galeriehouders uit twintig landen voor kunst, antiek, manuscripten, juwelen en design.

Diefstallen

Inmiddels trekt het Maastrichtse evenement zo’n zeventigduizend bezoekers van over de hele wereld. 

Keerpunt

James Roundell van de Britse kunsthandel Dickinson die het schilderij te koop aanbiedt, benadrukt het belang ervan: ‘Dit schilderij heeft alles. De periode in Parijs waarin het is geschilderd, was een keerpunt in het leven van Van Gogh.’

Goldfinger

Het schilderij kwam later in bezit van de Amsterdamse impressionist Isaac Israëls, die zelf een doek maakte met dezelfde naam, en de Amerikaanse miljonair Charles Engelhart, op wie James Bond-auteur Ian Flemming zijn meesterschurk Goldfinger baseerde. De huidige eigenaar wenst anoniem te blijven.

Moulin de la Galette

Werd voor het laatst tentoongesteld in 1965. Het doek kan nog tot en met zondag 23 maart op de TEFAF worden bewonderd.

Doek Van Gogh moet miljoenen opleveren op kunstbeurs

Elsevier 12.03.2014 Donderdag gaat in Maastricht de kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair (TEFAF) van start. Onder de topstukken bevindt zich een werk uit de sleutelperiode van Vincent van Gogh, dat volgens deskundigen minstens 10 miljoen euro moet opbrengen.

EFAF: doek Van Gogh te koop

Telegraaf 03.03.2014 Het schilderij Le Moulin de la Galette van Vincent van Gogh wordt door de Britse kunsthandel Dickinson te koop aangeboden op de kunstbeurs TEFAF die van 14 tot 23 maart in Maastricht wordt gehouden. Het doek is in het bezit van een eigenaar die anoniem wenst te blijven. Dat heeft de beurs maandag meegedeeld. 

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: