jump to navigation

Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden in het Rijksmuseum in Amsterdam februari 27, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Lucas van Leyden circa 1494-1533

Het werk, dat wel ‘de Nachtwacht van de zestiende eeuw’ wordt genoemd, stamt uit 1527. Van Leyden schilderde het voor de Pieterskerk, in opdracht van de erven van de Leidse notabel Claes Dircks van Swieten.

Het Laatste Oordeel is het absolute topstuk van museum De Lakenhal, waar het te zien is sinds 1874. Alleen in de Tweede Wereldoorlog verliet het werk de stad. Net als de Nachtwacht van Rembrandt werden de drie panelen ondergebracht in de lege mergelgangen onder de Pietersberg in Limburg.

Het Laatste Oordeel is het belangrijkste werk in de collectie van Museum De Lakenhal, maar daar begint volgend jaar een grote verbouwing. De ‘Nachtwacht van de 16e eeuw’ verhuist daarom tijdelijk naar het Rijksmuseum. Het altaarstuk komt in de Eregalerij te hangen, vlakbij de 17e eeuwse Nachtwacht van Rembrandt.

Lucas van Leyden (circa 1494-1533) geldt als de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Hij legde zich vooral toe op Bijbelse onderwerpen. Het Laatste Oordeel, waarop de dag des oordeels staat afgebeeld, schilderde Van Leyden in 1526-1527. De Leidse kunstenaar was een grote inspiratiebron voor Rembrandt.

Wereldberoemd kunstwerk weg uit Museum De Lakenhal in Leiden

RTVWEST 27.02.2014 Het Laatste Oordeel, het wereldberoemde 16e eeuwse drieluik van kunstenaar Lucas van Leyden, gaat de stad Leiden voor het eerst in 487 jaar verlaten. Het monumentale schilderij is vanaf medio 2015 tot 2017 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam…. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Het Laatste Oordeel naar Rijks

Telegraaf 27.02.2014 Het Laatste Oordeel, het wereldberoemde 16e eeuwse drieluik van kunstenaar Lucas van Leyden, gaat de stad Leiden voor het eerst in 487 jaar verlaten. Het monumentale schilderij is vanaf medio 2015 tot 2017 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

‘Nachtwacht van de zestiende eeuw’ komt naar Amsterdam

NRC 27.02.2014 Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden zal voor het eerst te zien zijn buiten Leiden. Tijdens de restauratie en uitbreiding van het Leidse Museum De Lakenhal zal het wereldberoemde, driedelige altaarstuk te zien zijn in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. De verbouwing van de Lakenhal vindt plaats van 2015 tot 2017. LEES VERDER

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: