jump to navigation

Maximo Caminero – Kunst of vandalisme !! februari 19, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

De kunstenaar, Maximo Caminero, wilde met zijn actie protesteren tegen het feit dat het Pérez Art Museum Miami vooral werk van internationale sterren toont, en zich te weinig bekommert om de lokale kunstscene, waartoe Caminero behoort. Hij heeft inmiddels wel verklaard dat hij niet wist dat hij een antieke vaas kapot gooide, maar dacht dat het een pot uit het tuincentrum om de hoek was.

‘De verkrachting van creativiteit’

Toch liet Ai Weiwei  aan de New York Times weten, dat hij weinig begrip kon opbrengen voor de actie van zijn minder beroemde collega. Die had een andere manier moeten kiezen dan andermans bezit kapot maken. Ai Weiwei had de vazen die hij vernielde wel eerst zelf aangeschaft. 

Dat onderscheid kennen we nog van een andere beroemde controverse in het schemergebied tussen kunst en vandalisme. In 2003 kochten de Britse shock-kunstenaars Dinos en Jake Chapman een serie van 82 waardevolle etsen van de Spaanse kunstenaar Goya, ‘De verschrikkingen van de oorlog’, schilderden er clownshoofden op, en stelden het tentoon onder de titel ‘De verkrachting van creativiteit’. Vandalisme? Nee, kunst: het leverde ze een nominatie op voor de Turner Prize. 

Kunstenaar die vaas kapot gooide biedt excuus aan

Trouw 19.02.2014 Een kunstenaar uit Florida heeft zijn excuses aangeboden voor het kapot gooien van een vaas ter waarde van één miljoen dollar in een nieuw museum in Miami. Maximo Caminero zei gisteren dat hij geen recht had om de kunst van iemand anders te vernielen.

Verwant nieuws

Kunst of vandalisme: het is niet altijd duidelijk

Trouw 19.02.2014 De Amerikaanse kunstenaar die deze week in Miami een vaas van de wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei aan diggelen gooide, kan een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen. De antieke vaas, afkomstig uit de Han-dynastie, was getaxeerd op meer dan een miljoen euro.

Verwant nieuws;

FOTOSPECIAL – De controversiële kunst van Ai Weiwei – 18/02/14

Kunstenaar smijt dure vaas van Ai Weiwei aan diggelen

Schilderij Richter geveild voor 21 miljoen

Door nazi’s gestolen kunst onder de hamer in New York

Gele reuzenbadeend ontploft vlak voor Nieuwjaar

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: