jump to navigation

Kamelen en Genesis ?? – tiende eeuw voor Christus !! februari 12, 2014

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

 

Kamelen.

Onderzoek: kamelen hebben niets te zoeken in Genesis

 

Trouw 11.02.2014 Kamelen werden in het Midden-Oosten pas sinds de tiende eeuw voor Christus door mensen gedomesticeerd. Eeuwen later dus, dan ze volgens de Bijbel door Abraham, Jozef en Jacob werden gebruikt als lastdieren, zo blijkt uit onderzoek van twee archeologen aan de Universiteit van Tel Aviv.

 

Er zijn verschillende theorieën over het moment waarop de Bijbel is geschreven, maar dit onderzoek suggereert dat de verhalen indertijd niet onmiddellijk zijn vastgelegd, maar pas vele eeuwen later. 

 

 

‘Kamelen uit eerste bijbelverhalen bestonden niet’

 

Trouw 11.02.2014 De bijbelse verhalen over Abraham, Jakob en Isaak bevatten onterecht kamelen. In de regio’s waar de verhalen zich afspelen kwamen de dieren destijds helemaal niet voor.

 

Dat stellen twee archeologen van de Tel Aviv Universiteit in een deze maand gepubliceerd artikel. Ze baseren zich op koolstofdatering van botten die waarschijnlijk toebehoorden aan de eerste gedomesticeerde kamelen in de omgeving van Israël.

 

‘Bijbelboek kan nog steeds historische waarde hebben’
Een collega van de archeologen waarschuwt in de New York Times voor verregaande conclusies. De kamelenfout volgens docent Hebreeuwse cultuur Noam niet te betekenen dat het boek geen historische waarde heeft. Misschien bevatten de verhalen op andere punten wel betrouwbare historische informatie.

Het is nog onduidelijk hoe de gedomesticeerde kameel plots in Israël en Juda verzeild raakte. Archeologen vermoeden dat de Egyptische farao Sjosjenq I een belangrijke rol speelde. Hij veroverde de gebieden in 925 voor Christus en haalde vermoedelijk de koperindustrie uit het slop. Mogelijk importeerde hij de gedomesticeerde kamelen vanuit het Arabisch Schiereiland. In ieder geval waren ze beter geschikt als transportmiddel dan ezels en muildieren.

Advertenties

Reacties»

1. Tjalling - februari 22, 2014

Typisch argument uit onwetendheid. Genesis als historische bron wijst we op de aanwezigheid van kamelen en er is geen bewijs gevonden door c14 datering in een gebied waar Abraham trouwens naartoe gereisd is. Daarbij is er een amulet van een kameel gevonden die ouder is dan, maar ja dat zijn weer geen botten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: