jump to navigation

Schilderijen ontdekt van Rombout Uylenburgh in Museum ‘Ons Lieve Heer op Solder’ Amsterdam december 19, 2013

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Rombout Uylenburgh circa 1582-1628

De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag.

De onderzoekers vonden bij een particulier een tekenboek met 15 tekeningen van Uylenburgh. Dit tekenboek leidde naar de maker van de vijf schilderijen die het museum sinds 1961 bezit. Het museum probeerde al jaren te achterhalen wie de doeken heeft gemaakt.

De schilderijen verbeelden de kindertijd van Jezus en zijn gemaakt rond 1610. Twee werken zijn de komende weken tentoongesteld bij de RKD in Den Haag, de andere drie zijn te zien in Ons’ Lieve Heer op Solder, een voormalige 17e-eeuwse schuilkerk in de Amsterdamse rosse buurt.

Rombout Uylenburgh was een broer van kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh, die Rembrandt vanuit Leiden naar Amsterdam haalde en in zijn werkplaats opdrachten liet uitvoeren. Hij was ook een neef van Rembrandts vrouw Saskia. De kunstenaar was in het eerste kwart van de 17e eeuw werkzaam als hofschilder in het Poolse Danzig.

Vijf schilderijen van Uylenburgh ontdekt

VK 18.12.2013 Museum Ons Lieve Heer op Solder in Amsterdam heeft vijf schilderijen ontdekt van de 17e eeuwse meester Rombout Uylenburgh (circa 1582-1628), die bekend is uit kunstenaarskringen waarin ook Rembrandt verkeerde. De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag.

DOSSIER BEELDENDE KUNST LEES HET VOLLEDIG DOSSIER »

MEER OVER

Schilderijen van Uylenburgh ontdekt

Telegraaf 18.12.2013 Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam heeft vijf schilderijen ontdekt van de 17e-eeuwse meester Rombout Uylenburgh (circa 1582-1628), die bekend is uit kunstenaarskringen waarin ook Rembrandt verkeerde. De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: