jump to navigation

Three Studies of Lucian Freud – Francis Bacon november 14, 2013

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Three Studies of Lucian Freud  – Francis Bacon (1909-1992)

Op de drie panelen is de schilder Lucian Freud afgebeeld, een vriend van Bacon. Freud, overigens kleinzoon van de bedenker van de psychoanalyse Sigmund Freud, zit op een houten stoel, de achtergrond is oranje. 

De Ierse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) schilderde het drieluik in 1969. Bacon maakte de triptiek over zijn vriend en collega-schilder Lucian Freud.

De verwachting was dat het werk tegen de honderd miljoen dollar zou opbrengen. Over de koper van het kunstwerk van Koons is niets bekend, volgens The Hollywood Reporter.   

‘Amerikaanse kocht duurste schilderij ter wereld’

Trouw 16.01.2014 Niet Sheikha al-Mayassa van Qatar, de machtigste vrouw uit de kunstwereld, maar Elaine Wynn, ex-vrouw van de miljardair Steve Wynn, zou de eigenaar zijn van het duurste schilderij in de wereld. Het gaat om een triptiek van Francis Bacon genaamd ‘Drie studies van Lucian Freud’. Het drieluik werd in november 2013 voor een recordbedrag van 105 miljoen euro geveild bij Christie’s in New York.

Verwant nieuws

Wie is de vrouw die bijna achteloos een Rothko, Bacon of Cézanne aanschaft?

VK 20.11.2013 Haar laatste grote aankoop brak weer een record. Het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud’ van Francis Bacon werd vorige week bij Christie’s in New York geveild voor 142,4 miljoen dollar (106 miljoen euro). Nog nooit werd op een veiling zo veel betaald voor een kunstwerk. 

Een andere neef legde zich toe op 20ste eeuwse Arabische kunstenaars, van wie er veel werden opgeleid in Europa. De kostbare en kunsthistorisch waardevolle collectie werd in 2008 aan de wereld gepresenteerd in het Museum of Islamic Art, ontworpen door de beroemde architect I.M. Pei, die ook het Louvre van de glazen piramide voorzag. Het MIA wordt beschouwd al een van de beste musea ter wereld.

‘De meeste bestuurders in de Golfstaten die de belangrijke instituten in de culturele sector leiden zijn vrouwen. Niet omdat ze voor rest niets te doen hebben, maar omdat vrouwen kunst en cultuur zien als een belangrijk middel om mensen te verbinden; lokaal en in de wereld’, legt ze uit in een TED Talk.

Internationale kunstcentra
Andere Golfstaten, zoals de Emiraten en Dubai, proberen ook internationale kunstcentra te worden, maar smeden daarvoor samenwerkingsverbanden met kunstinstellingen als het Louvre en het Guggenheim. 

Lees ookWaarom dit schilderij 142,4 miljoen dollar waard is (of niet) – 13/11/13

‘Mysterieuze koper drieluik Francis Bacon is Sheikha al-Mayassa’

VK 19.11.2013 De identiteit van de mysterieuze koper van het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud’ van Francis Bacon is bekend geworden. Sheikha al-Mayassa van Qatar, de machtigste vrouw uit de kunstwereld, is degene die vorige week bij Christie’s in New York een recordbedrag van 142,4 miljoen dollar (106 miljoen euro) voor het werk neertelde.

Dat heeft de New York Times vandaag onthuld. Sheikha Al-Mayassa (voluit Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Than) is de dochter van de voormalige emir van Qatar.

Lees ook Waarom dit schilderij 142,4 miljoen dollar waard is (of niet) – 13/11/13

Lees ook Recordbedrag voor werk Francis Bacon: 106 miljoen – 13/11/13

Waarom dit schilderij 142,4 miljoen dollar waard is (of niet)

VK 13.11.2013 Het is het duurste schilderij ooit geveild. Het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud’ van de als Ier geboren Francis Bacon uit 1969 bracht gisteravond 142,4 miljoen dollar op (106 miljoen euro) op een veiling bij Christie’s in New York. Waarom is dat er voor betaald?

Lees ook Recordbedrag voor werk Francis Bacon: 106 miljoen – 13/11/13

Drieluik Bacon geveild voor 142 miljoen dollar – duurste tot nu toe›

NRC 13.11.2013 Het drieluik Three Studies of Lucian Freud van de Britse schilder Francis Bacon uit 1969 is gisteren bij Christie’s in New York geveild voor 142,4 miljoen dollar (106,2 miljoen euro). Nooit eerder werd een kunstwerk voor zo’n hoog bedrag geveild, laat Christie’s weten.

Recordbedrag voor werk Francis Bacon: 106 miljoen

VK 13.11.2013 Het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud’ van Francis Bacon is dinsdagavond bij Christie’s in New York geveild voor 142,4 miljoen dollar (106 miljoen euro). Dat is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een kunstwerk is betaald.

Drieluik van Francis Bacon brengt recordbedrag op

NU 13.11.2013 Een drieluik van de Britse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) is dinsdagavond tijdens een veiling bij Christie’s in New York voor ruim 105 miljoen euro (142 miljoen dollar) onder de hamer gegaan. 

Advertenties

Reacties»

1. Roofkunst werken van Francis Bacon Madrid Spanje | Kunst in de Wijk - maart 14, 2016

[…] zie ook: Three Studies of Lucian Freud – Francis Bacon […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: