jump to navigation

De vaas met Zonnebloem van Vincent van Gogh is topzwaar oktober 14, 2013

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Topzwaar ??

Claude Monet vroeg zich af hoe het kan dat iemand die dit geschilderd heeft depressief kon zijn. Het is een vraag die ook aan de orde komt in Baileys boek, maar de auteur gaat, hoe Engels, ook in op kwesties van praktische aard. Zijn ze bijvoorbeeld niet topzwaar, ook al zit de vaas vol water?

Dat geldt vooral voor de zonnebloemen die te zien zijn in het Van Gogh Museum en de National Gallery in Londen. Op deze schilderijen zijn er liefst vijftien te zien. Tijdens het literatuurfestival van Cheltenham suggereerde Bailey dat de bloemen mogelijk in een emmer of bak zaten toen Van Gogh ze schilderde, om deze op het doek te vervangen door een vaas. Hij opperde dat de afgebeelde vaas door Van Gogh wellicht werd gebruikt om zijn penselen, ondersteboven, in te bewaren.

Vincent van Gogh stopte wel erg veel zonnebloemen in de vaas

VK 14.10.2013 Stonden de zonnebloemen van Vincent van Gogh werkelijk in een bloemenvaas? In Engeland is over deze vraag een discussie uitgebroken naar aanleiding van de publicatie van The Sunflowers are Mine. In dit boek beweert kunsthistoricus Martin Bailey dat de bloemen te zwaar moeten zijn geweest voor de relatief kleine vaas van aardewerk.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: