jump to navigation

Rembrandt van Rijn – De Staalmeesters september 21, 2013

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

‘Verborgen’ kop

Een ‘verborgen’ kop staat geheel rechts en een tussen de eerste en tweede figuur rechts – beide met ingrijpende gevolgen voor de compositie. De portretten zijn tot aan de kleding en de glans in de ogen voltooid. Rembrandt heeft mogelijk deze eerdere composities gepresenteerd aan zijn opdrachtgevers, om ze daarna te veranderen.

En het gaat om de ‘Joodse bruid’ van Rembrandt, een zelfportret van Rembrandt en ‘Bloemen in blauwe vaas’ van Vincent van Gogh.

Het doel van de wetenschappers is niet om precies een replica te maken van het origineel, maar vooral om inzicht te krijgen in het maakproces destijds. Schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen en materialen en vaak aangetast door de tand des tijds.

De etsafdrukken van Rembrandt ontrafeld

Trouw 16.01.2014 Alle 315 etsen die Rembrandt vervaardigde tussen 1625 en 1665, zijn opnieuw ontrafeld door het Rijksmuseum in Amsterdam. Conservatoren Erik Hinterding en Jaco Rutgers bestudeerden wereldwijd ruim 18.000 afdrukken van etsen van de beroemde kunstenaar en presenteerden hun resultaten donderdag in zeven boeken die aan de prenten zijn gewijd.

 Rembrandt in 3D-print voor onderzoek naar maakproces

Trouw  23.09.2013 Wetenschappers van de TU Delft hebben van enkele schilderijen van Rembrandt en Vincent van Gogh 3D-prints gemaakt voor onderzoek. Ze presenteren hun werk maandag tijdens de conferentie Technart in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Delftse wetenschappers maken 3D-print van schilderijen van Rembrandt

RTVWEST 23.09.2013 DELFT – Wetenschappers van de TU Delft hebben van enkele schilderijen van Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh 3D-prints gemaakt voor onderzoek. Ze presenteren hun werk maandag tijdens de conferentie Technart in het Rijksmuseum in … Lees verder

Gerelateerde artikelen

Rembrandt twijfelde bij maken ‘De Staalmeesters’

VK 20.09.2013 Rembrandt heeft zijn wereldberoemde late werk De Staalmeesters tweemaal in detail uitgewerkt, tot hij voor de compositie koos die nu in het Rijksmuseum hangt. Dit bevestigt onderzoek met nieuwe scantechnieken waarmee de verflagen zijn onderzocht. Vandaag in katern V van de Volkskrant: Wat de moderne techniek ons leert over de meester

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: