jump to navigation

Russische kunst in Nederland april 15, 2013

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
trackback

De mooiste Russische kunst in Nederland

Elsevier 15.04.2013 Het zal u niet ontgaan zijn: 2013 is het Nederland-Ruslandjaar. Het culturele vlak wordt daarbij niet overgeslagen, want verschillende musea in het land pakken uit met Russische kunst. Een selectie;

Het Drents museum in Assende Sovjet Mythe. Socialistisch realisme 1932 – 1960. Te zien tot en met 9 juni 2013. Dit museum herbergt een nooit eerder in Nederland vertoonde collectie kunstwerken die gemaakt zijn onder het bewind van Josef Stalin.

Bijvoorbeeld van de grootheid Kazimir Malevitsj – de Sovjetmaatschappij. Ter promotie van de tentoonstelling staat er in het centrum van Assen een reusachtig beeld van Stalins voorganger Vladimir Lenin.

De Hermitage in AmsterdamPeter de Grote, een bevlogen tsaar.Te zien tot en met 13 september 2013. Deze tentoonstelling laat het leven van de vooruitstrevende tsaar Peter de Grote (1672 – 1725).

Het Van Abbemuseum in EindhovenLissitzky – Kabakov. Utopie en werkelijkheid. Te zien tot en met 28 april 2013. De Russisch-Amerikaanse beeldend kunstenaar Ilja Kabakov (1933) stelde samen met zijn vrouw Emilia (1945) een tentoonstelling samen met eigen werk en dat van de veelzijdige Russische avant-garde kunstenaar El Lissitzky(1890 – 1941). 

Het Bonnefantenmuseum in MaastrichtDe grote verandering. Revoluties in de Russische schilderkunst, 1895 – 1917

Het Groninger MuseumVrouwen van de revolutie. Rusland 1907 – 1934. 

Het Dolhuys in HaarlemVerborgen schoonheid uit Rusland. Hier wordt contemporaine Russische kunst vertoond van zelfgeschoolde kunstenaars die zich niet conformeren aan regels of tradities. De werken van Alexander Lobanov (1924 – 2003).

zie ook:

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: