jump to navigation

Tinkebell: Kunst of Kitsch !! deel 2 mei 16, 2012

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags:
trackback

Zie ook: Is Tinkebell Kunst ? of Kitsch !!!deel 1

Tinkebell kwam al eerder in het nieuws door haar kat tot een handtas te vermaken en in 2008 95 hamsters liet rondlopen in bollen tijdens een expositie voor het project Save the Pets. Voor dat laatste eiste het OM in 2011 een geldboete voor dierenmishandeling. Later werd ze vrijgesproken.

Tinkebell: ‘U mijdt de kiloknaller en wacht op applaus’

VK 08.12.2012  Dat meneer Nieuwenhuis haar betichtte van loos engagement, vindt kunstenares Tinkebell fantastisch. ‘U bent namelijk gaan nadenken. Meer nog dan u zelf voor mogelijk hield, terwijl u over mij schreef.’

Beste meneer Nieuwenhuis, 

Deze week publiceerde de Volkskrant een door u geschreven stuk, met als titel ‘Het loze engagement van Tinkebell’, over dat we er maar eens vanaf moeten, van die shock art. Zondag hield ik de Preek van de Leek en later in de week sprak ik op TEDx Amsterdam. Tijdens die eerste sprak ik over engagement. Ik zei dat waarlijk engagement automatisch een appèl op je doet, met als gevolg een sterk gevoel van verantwoordelijkheid. Tijdens mijn TEDtalk sprak ik over wat er gebeurt met verhalen als ze rondgaan op internet.

VERWANT NIEUWS

‘Het loze engagement van Tinkebell’

VK 04.12.2012 We moesten er maar eens vanaf, van die shock art. Van het belachelijke idee dat mensen alleen naar je luisteren als je ze keihard in hun oren schreeuwt, Erik Nieuwenhuis is schrijver en publicist.

In de Voetnoot van 3 december vraagt Arnon Grunberg zich af wat er nou mooier is dan ‘je overleden huisdier als een handtas bij je te dragen’. De vraag is natuurlijk retorisch bedoeld. Toch zou ik hem graag willen beantwoorden, bijvoorbeeld met een simpel ‘een koekblik met het melkmeisje van Vermeer’.

Grunberg neemt het op voor onze nationale shock-rockster, Tinkebell, die in een interview op de opiniesite van de Volkskrant haar nood mag klagen over de negatieve berichten en e-mails die fundamentalistische dierenvrienden – meestal anoniem – aan haar werk en persoon wijden.

Weerzin
Nee, mijn weerzin komt vooral voort uit de slachtofferige toon van het interview in combinatie met het lege engagement waar de kunstenares het aura van opiniemaakster mee hoopt te verdienen. Zo schrijft ze , naar aanleiding van een project waarin ze honderd hamsters drie weken in kleine plastic balletjes door een ‘living room setting’ liet tollen: The project formed, beside a reflection of the concept ‘freedom’ in combination with a doubtful preference for such a form of ‘entertainment’ an indication of citizen culture, in which almost an extreme morality concerning the protection of pleased pets, goes hand in hand with cheap and mechanically obtained food and decorative objects, where inferior dear animals are systematically used for. (bron: http://looovetinkebell.com/)

Winkelkarretje
Want er zijn genoeg halfwits die genoegen nemen met haar in onbegrijpelijk Engels gestelde statements en graag hun winkelkarretje volladen in ‘Tinkebells leftover shop’: http://shop. looovetinkebell.com. Die meelallen op haar simplistische refrein over hypocrisie.

Misschien moeten we er maar eens vanaf, van die shock art. Van schrille dichtertjes die schreeuwen over de loopgraven, maar zelf van judo af zijn gepest. Van filmmakers die de rauwe realiteit willen tonen, maar nog geen witvisje van de haak durven halen. Van het belachelijke idee dat mensen alleen naar je luisteren als je ze keihard in hun oren schreeuwt.

Tinkebeel gaat naakt poseren om Filippijnse prostituees te redden

NRC 03.08.2012 Tinkebell, de kunstenares van de hamsters en de opgezette kat, gaat naakt poseren voor een kalender. Dat doet zij in het kader van haar ‘Save the World’-project.

Working on the TINKEBELL. nude calendar to save these girls!https://t.co/jtmsgpzQ http://t.co/IQRtLJ4Z  Lees verder›

Dierenactivisten woedend op Utrechtse kuikenkunst

AD 16.05.2012 Dode eendagskuikens als kunstproject. Het is weer eens iets anders dan de tas die ‘kunstenaresse’ Tinkebell een aantal jaren geleden van haar, zelf gevilde, kat maakte. Of haar plan om een dode pony te veranderen in een soort reuze ‘My Little Pony’. Ontwerpster Merel Bekking heeft zich, met haar ‘kuikenkunst’ de woede van Italiaanse dierenactivisten op de hals gehaald.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: