jump to navigation

Twijfel over de moord op Vincent van Gogh oktober 17, 2011

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Vincent van Gogh – Video

De schrijvers Steven Naifeh en Gregory White Smith komen na onderzoek tot de conclusie dat de schilder hoogstwaarschijnlijk gedood is door twee jongens.

De Amerikaanse theorie

Acht redenen waarom Vincent van Gogh volgens biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith waarschijnlijk is neergeschoten en geen zelfmoord pleegde:

1. Het pistool waarmee Van Gogh zichzelf zou hebben neergeschoten, is nooit gevonden.
2. De schooljongen die de schrijvers zien als de schutter, bekende in een boek dat hij rond die tijd een pistool had.
3. Het is bekend dat de schooljongen en zijn broer, de Brabantse schilder voortdurend treiterden.
4. De arts die het lichaam van de schilder na diens dood bekeek, concludeerde dat Van Gogh van een afstand moest zijn geraakt.
5. De korenvelden waarin Van Gogh het schot zou hebben gelost, liggen betrekkelijk ver van de herberg in Auvers-sur-Oise waar hij verbleef. Het is onwaarschijnlijk dat Van Gogh met een schotwond helemaal is teruggelopen.
6. Het is waarschijnlijker dat hij naar de herberg is teruggestrompeld vanuit de dichterbij gelegen Rue Boucher.
7. Een getuige hoorde op de bewuste avond een schot in het stadje.
8. Van Gogh noemde zelfmoord in zijn brieven ‘immoreel’ en ‘zondig’.

Niet voldoende onderbouwd

De nieuwe theorie dat Vincent van Gogh geen zelfmoord heeft gepleegd, is niet voldoende onderbouwd, Dat heeft conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum in Amsterdam maandag gezegd. Hij reageerde hiermee op uitlatingen van twee schrijvers zondag in het Amerikaans tv-programma 60 Minutes.

De schrijvers Steven Naifeh en Gregory White Smith komen na onderzoek tot de conclusie dat de schilder hoogstwaarschijnlijk gedood is door twee jongens. Om hun stelling te onderbouwen, wijzen ze erop dat het vuurwapen waarmee Van Gogh zichzelf zou hebben doodgeschoten, nooit is gevonden.

‘Vincent van Gogh vermoord’

19.10.2011 Vincent van Gogh is vermoord door een cowboy met een kapot pistool, dat schrijven biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith in hun vuistdikke biografie ‘Van Gogh: The Life’ die vandaag uitkomt. De BBC heeft het boek al gelezen en deelt het grootste nieuws uit het boek alvast met ons.

Op de basisschool leer je dat zonnebloemenschilderaar Van Gogh geen vrolijk leven leidde. Hij was depressief, sneed zijn eigen oor af en pleegde op 37-jarige leeftijd zelfmoord. Hij is nu een wereldberoemde kunstenaar met een eigen museum, maar bij leven verkocht hij slechts één werk. Volgens de geschiedenisboeken probeerde Van Gogh op 27 juli 1890 zelfmoord te plegen door zich met een pistool door zijn hart te schieten. Hij miste en overleed twee dagen later in het Franse Auvers-Sur-Oise aan inwendige bloedingen.

Een radeloos leven, een radeloos verlangen

NRC 17.10.2011 Een nieuwe biografie rekent af met de mythe dat Vincent van Gogh een oprecht zoekende ziel in een vervuilde wereld was. Hij was een manische man, een manipulator en een dwingeland, zo las Bas Heijne. Heijnes volledige artikel  leest u hier

De nieuwe hypothese over de dood van de beroemde Nederlandse schilder beleefde vannacht haar primeur bij het Amerikaanse actualiteitenprogramma ’60 Minutes’ van CBS, maar NRC-columnist en schrijver Bas Heijne mocht de nieuwe biografie over Van Gogh ook al eerder lezen. Volgens hem is het de beste biografie van de schilder tot nu toe.

Leo Jansen, conservator van het Van Gogh Museum zegt dat hij het ‘al met al voorbarig’ vindt ‘op dit moment zelfmoord als doodsoorzaak terzijde te schuiven’. In het NRC Handelsblad een interview met de biografen van Van Gogh en een recensie van Bas Heijne. (digitale editie.

Van Gogh Museum houdt het op zelfmoord Van Gogh

NRC 17.10.2011  De stelling dat Vincent van Gogh geen zelfmoord zou hebben gepleegd, maar werd vermoord, wordt niet door het Van Gogh Museum in Amsterdam ondersteund. Volgens een nieuwe duizend pagina’s tellende biografie werd de schilder hoogstwaarschijnlijk met een vuurwapen om het leven gebracht door een Franse tiener tijdens een uit de hand gelopen pesterij.

Leo Jansen, conservator van het Van Gogh Museum zegt dat hij het ‘al met al voorbarig’ vindt ‘op dit moment zelfmoord als doodsoorzaak terzijde te schuiven’.

Twijfel over dood van Van Gogh  

Telegraaf 17.10.2011 De nieuwe theorie dat Vincent van Gogh geen zelfmoord heeft gepleegd, is niet voldoende onderbouwd, Dat heeft conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum in Amsterdam maandag gezegd. Hij reageerde hiermee op uitlatingen van twee schrijvers zondag in het Amerikaans tv-programma 60 Minutes.

Twijfel over nieuwe theorie dood Vincent van Gogh

NU 17.10.2011 De nieuwe theorie dat Vincent van Gogh geen zelfmoord heeft gepleegd, is niet voldoende onderbouwd. Dat heeft conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum in Amsterdam maandag gezegd. Hij reageerde hiermee op uitlatingen van twee schrijvers zondag in het Amerikaans tv-programma 60 Minutes.

Lees meer over dit onderwerp:

Twijfel over moord Van Gogh

De pers 17.10.2011 De nieuwe theorie dat Vincent van Gogh geen zelfmoord heeft gepleegd, is niet voldoende onderbouwd, Dat heeft conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum in Amsterdam maandag gezegd. Hij reageerde hiermee op uitlatingen van twee schrijvers zondag in het Amerikaans tv-programma 60 Minutes. 

Van Gogh app
Maandag lanceerde Van Gogh Brabant de iPad-applicatie over het leven van Vincent van Gogh. De app ‘Explore Vincent’ bevat animaties, games en veel historische feiten over het werk en het leven van de

Van Gogh-app meteen aangepast

De Pers 17.10.2011 Van Gogh Brabant kan een maandag gelanceerde app over het leven van Vincent van Gogh meteen gaan aanpassen, nu een Amerikaanse theorie een ander licht werpt op de dood van de vermaarde kunstschilder.

Van Gogh Brabant, een samenwerkingsverband van Brabantse Van Gogh-locaties, nam maandag de app Explore Van Gogh in gebruik. In de applicatie voor de iPad kunnen gebruikers kennismaken met de kunstzinnige ontwikkeling, inspiratiebronnen en het levensverhaal van Vincent van Gogh. Zijn dood is onderwerp van de laatste scene: ‘zelfdoding’ meldt de tekst bij een grafzerk van de schilder.
Ander licht
Maar uitgerekend zondag werd in de Verenigde Staten een boek gepresenteerd dat een totaal ander licht werpt op de dood van de schilder.

Advertenties

Reacties»

1. Ibm R60e Battery - oktober 18, 2011

“”If you hear a voice within you say “you cannot paint,” then by all means paint, and that voice will be silenced”” Vincent Van Gogh


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: