jump to navigation

Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets september 17, 2011

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Hulde der Koloniën.

,,Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, ben ik niet voor”, zei Premier Mark Rutte VVD.

Illustratie op de zijkant van de Gouden Koets

De koets zal tijdens Prinsjesdag, dinsdag 20 september, zijn jaarlijkse tocht maken van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof in Den Haag. Het rijtuig is eind negentiende eeuw gemaakt.

Niet iedereen is hier gelukkig mee. Op de koets zitten namelijk afbeeldingen die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland. Het gaat om de afbeelding ‘Hulde der Koloniën’. Daarop zijn halfnaakte zwarte mannen en vrouwen te zien die – al dan niet knielend – allerlei waar aanbieden aan een op een troon gezeten vorstin.

De beeltenis roept ‘grote weerstand’ op.  Deze zouden verwijderd moeten worden van de koets en een plek krijgen in het Rijksmuseum, ‘waar het thuishoort’, aldus Van Bommel en Peters.

‘In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis,’ schrijven Peters en Van Bommel.

Van Bommel SP en Mariko Peters GL vinden dat Nederland zich moet verontschuldigen voor zijn slavernijverleden. Het SP-Kamerlid doelt op de betrokkenheid van Nederlandse handelaren bij de trans-Atlantische slavenhandel van de zestiende tot in de negentiende eeuw.

Het stuk is ook ondertekend door het Landelijk Platform Slavernijverleden en door het Comité Nederlandse Ereschulden. De organisaties vinden dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme en de slavernij.

Dat schrijven Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP) vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.

Achtergrond:

Zwarte piet
Iwan Leeuwin strijdt al jaren voor het uitbannen van discriminatie tegen Zwarte Nederlanders van Afrikaanse afkomst. In 2003 deponeerde hij namens het Global Afrikan Congress Nederland de petitie “Afschaffing Zwarte Piet” bij Tweede Kamerleden, die opriep tot het afschaffen van de zwarte pieten tijdens het sinterklaasfeest. Hij sprak van ‘geïstitutionaliseerd racisme’.

Durban Review Conference
Recalls that slavery and the slave trade, including the transatlantic slave trade, apartheid, colonialism and genocide must never be forgotten and in this regard welcomes actions undertaken to honour the memory of victims
– herbevestiging van eerder gemaakte afspraken in het Outcome document of the Durban Review Conference

Van der Waay
De Gouden Koets werd rond de vorige eeuwwisseling, toen er over het hebben van koloniën nog geen discussie was, beschilderd door Nicolaas van der Waay.

Lees ook het Elsevier-commentaar uit 2008: Geen excuses voor slavernijverleden

‘Koets strijdig met VN-verdrag’
De Pers 16.09.2011  Een afbeelding van ‘vernederde’ en ‘mishandelde’ Afrikaanse voorouders hoort niet thuis op een nationaal symbool als de Gouden Koets. Nederland schendt met het paneel Hulde der Koloniën VN-afspraken, zegt Iwan Leeuwin, coördinator van de African Diaspora en lid van het Landelijk Platform Slavernijverleden.

Rutte: Verwijderen slavenprent Gouden Koets is bizar

Elsevier 16.09.2011 Premier Mark Rutte (VVD) vindt het onzinnig om een afbeelding van de Gouden Koets te verwijderen waarop geknielde zwarte mannen en vrouwen zijn te zien die hun rijkdommen aanbieden aan het Koningshuis.

Rutte noemt het voorstel daartoe van Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) ‘bizar’. ‘Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, daar ben ik niet voor.’

 

‘Weghalen paneel is bizar’

Telegraaf 16.09.2011 Premier Mark Rutte vindt het pleidooi om een paneel van de Gouden Koets te verwijderen dat verwijst naar het slavernijverleden „bizar”. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.  „Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, ben ik niet voor”, zei Rutte.

Rutte: SP/GroenLinks-voorstel over Gouden Koets ‘bizar’

VK 16.09.2011 Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor het voorstel van Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) om een paneel.

Weghalen Gouden Koets-neger is ‘bizar’

Spits 16.09.2011 Premier Rutte vindt het pleidooi van SP’er Harry van Bommel en GroenLinks-aanhanger Mariko Peters “bizar”. Het duo had in een opiniestuk in nrc.next opgeroepen tot het weghalen van de slavenillustratie op de Gouden Koets.

Rutte: weghalen paneel Gouden Koets is bizar

De Pers 16.09.2011 Premier Mark Rutte vindt het pleidooi om een paneel van de Gouden Koets te verwijderen dat verwijst naar het koloniale verleden ,,bizar”. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

,,Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, ben ik niet voor”, zei Rutte.

RVD: We gaan Gouden Koets niet vernielen

AD 16.09.2011 Onzin, zo vindt de Rijksvoorlichtingsdienst. ‘We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen’. Premier Mark Rutte noemt het pleidooi ‘bizar’.

‘Foute’ Gouden Koets niet aangepast

NU 16.09.2011 AMSTERDAM – Een tekening waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis wordt niet van de Gouden Koets gehaald.

Van Bommel en Peters: Haal slavenafbeelding van Gouden Koets

Parool 16.09.2011 De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) roepen koningin Beatrix de ‘slavenafbeelding’ van de linkerzijde van de Gouden Koets te verwijderen. Het paneel zou volgens hen niet op het voertuig thuishoren, maar in het …

‘Koningin moet slaventekening Gouden Koets weghalen’

Elsevier 16.09.2011  Een ‘foute’ illustratie op de zijkant van de Gouden Koets moet worden verwijderd. De tekening Hulde der Koloniën, waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen te zien zijn die hun rijkdommen aanbieden aan het Koningshuis, roept ‘grote weerstand’ op.

‘Haal halfnaakte neger van Gouden Koets’

Spits 16.09.2011 Het linkerzijpaneel van de Gouden Koets is dezer dagen politiek incorrect en moet worden verwijderd, vinden Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks). Op het paneel, genaamd ‘Hulde der Koloniën’, staan halfnaakte zwarte mannen en vrouwen afgebeeld die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis.

Van Bommel en Peters: Haal slavenafbeelding van Gouden Koets

VK 16.09.2011 De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) roepen koningin Beatrix de ‘slavenafbeelding’ van de linkerzijde van de Gouden Koets te verwijderen. Het paneel zou volgens hen niet op het voertuig thuishoren, maar in het Rijksmuseum. Zij pleiten daarvoor in een opiniestuk in Nrc.Next. 

Kamerleden willen ‘foute’ Gouden Koets aanpassen

NU 16.09.2011 Kamerleden van SP en GroenLinks roepen koningin Beatrix op een paneel met een ‘foute’ illustratie van de zijkant van de Gouden Koets te halen.

‘Beatrix moet slavenillustratie van Gouden Koets halen’

NRC 16.09.2011 Koningin Beatrix moet een “foute” illustratie van de zijkant van de Gouden Koets halen. Het gaat om het beeltenis met de naam ‘Hulde der Koloniën’. De tekening met halfnaakte zwarte mannen en vrouwen die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis roept “grote weerstand op”’, schrijven Kamerleden van SP en GroenLinks vanochtend in een opiniestuk in nrc.next.

Reacties»

1. Prinsjesdag 20 september 2011 – miljoenennota versus rijksbegroting – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad - september 17, 2011

[…] en ook:  Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets […]

2. Prinsjesdag 20.09.2011 in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen - september 17, 2011

[…] Zie ook: Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets  […]

3. De kwestie Het Mauritshuis het begin van de Haagse beeldenstorm ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen - januari 22, 2018

[…] zie ook: Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets […]

4. De Haagse beeldenstorm in het Mauritshuis | Kunst in de Wijk - januari 23, 2018

[…] zie ook: Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets […]

5. De kwestie “Het Mauritshuis” het begin van de Haagse beeldenstorm ?? « Debat in de Digitale Hofstad - januari 23, 2018

[…] zie ook: Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets […]

6. Tot ziens wethouder Rabin Baldewsingh PvdA !!! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen - februari 10, 2018

[…] zie ook: Ophef “Foute” illustratie op de zijkant van de Gouden Koets […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: