jump to navigation

Beeld van Jan Pieterszoon Coen gevallen en opgestaan augustus 16, 2011

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , ,
trackback

“Met het terugplaatsen van het beeld van een massamoordenaar maakt Hoorn zich echt belachelijk.” De twee bewoners hebben een petitie op internet gezet.

Omstreden standbeeld weer op zijn sokkel Video

„Wat ons opviel in de discussie over Pieterszoon Coen, was dat iedereen hem of een schurk vond of een held”, vertelt museumdirecteur Geerdink. „Daarom startten wij een tentoonstelling in de vorm van een rechtszaak. Hierin daagden we onze bezoekers uit hun mening te vormen nadat ze kennis hadden genomen van de pleidooien van zijn voor- en tegenstanders.”

‘Coen verdient zijn standbeeld’

Telegraaf 02.07.2012 Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen hoeft niet weg uit de Hoornse binnenstad. Zo luidt het eindoordeel van duizenden bezoekers van het Westfries Museum die de afgelopen maanden lieten weten of de omstreden VOC-voorman een standbeeld verdient. Dit maakte museumdirecteur Ad Geerdink maandag bekend.

De nieuwe tekst meldt onder meer dat Coen een krachtdadig en visionair bestuurder was, maar „evenzeer wordt bekritiseerd om zijn gewelddadig optreden”. En: „Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon.”

Sokkel JP Coen heeft nieuwe tekst

Telegraaf 12.04.2012 Het veelbesproken standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn heeft een nieuwe tekst. De gemeente heeft die donderdag op de sokkel geplaatst. De nieuwe tekst doet volgens de gemeente „recht aan de verschillende invalshoeken op de geschiedenis van J. P. Coen”.

Wreedheid J.P. Coen belicht bij standbeeld Hoorn

Metro 12.04.2012 Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is voorzien van een nieuwe tekst. Aan twee kanten van de sokkel is donderdag een bord geplaatst met uitleg over de directeur-generaal van de VOC.

Met een glossy wordt op ludieke wijze ingegaan op de eeuwigdurende, felle strijd over zijn reputatie binnen de Hoornse gemeenschap.

Nu voor- en tegenstanders van de roemruchte gouverneur-generaal het maar niet eens kunnen worden over de tekst bij het beeld (de een vindt hem een held, de ander een massamoordenaar), mengt nu ook het Westfries Museum zich in die discussie.

Glossy voor JP Coen

Telegraaf 02.03.2012 De veelbesproken VOC-strijder Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) krijgt een eigen glossy èn een rechtszaak…

Jan Pieterszoon Coen terug op sokkel

BB 19.10.2011 Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat sinds woensdagochtend weer op zijn vertrouwde plaats op de Roode Steen in het centrum van Hoorn. Dit meldde de gemeente. Het beeld werd half augustus van zijn sokkel gestoten bij werkzaamheden aan de straatverlichting.

Het standbeeld liep door de val onder meer scheuren en deuken op en delen van het kanon en de zwaard braken af. De kosten van het restaureren en herplaatsen bedroegen ongeveer 20.000 euro. De gemeente gaat dit verhalen op het bedrijf dat het beeld omstootte.

Beeld Coen terug in Hoorn

Telegraaf 19.10.2011  Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat sinds woensdagochtend weer op zijn vertrouwde plaats op de Roode Steen in het centrum van Hoorn. Dit meldde de gemeente. Het beeld werd half augustus van zijn sokkel gestoten bij werkzaamheden aan de straatverlichting.

Gerelateerde artikelen:

28-09: Restauratie Coen kost €20.000

19-09: Inwoners Hoorn naar Rijk

09-09: ‘J.P. Coen-beeld moet weg blíjven’

16-08: Beeld valt van sokkel

Beeld JP Coen terug in Hoorn, kosten: 20.000 euro

AD 19.10.2011 Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat sinds vanochtend weer op zijn vertrouwde plaats op de Roode Steen in het centrum van Hoorn. Het standbeeld liep door de val agv eerdere werkzaamheden onder meer scheuren en deuken op en delen van het kanon en de zwaard braken af.

De kosten van het restaureren en herplaatsen bedroegen ongeveer 20.000 euro. De gemeente gaat dit verhalen op het bedrijf dat het beeld omstootte.

Beeld JP Coen terug in Hoorn, kosten: 20.000 euro

Parool 19.10.2011 Het standbeeld liep door de val onder meer scheuren en deuken op en delen van het kanon en de zwaard braken af. De kosten van het restaureren en herplaatsen bedroegen ongeveer 20.000 euro. De gemeente gaat dit verhalen op het bedrijf dat het …  

Restauratie standbeeld J.P. Coen kost 20.000 euro

Trouw 28.09.2011 De restauratiekosten voor het van zijn sokkel gestoten standbeeld van Jan Pieterszoon Coen bedragen 20.000 euro. De gemeente Hoorn maakte vandaag …

Restauratie Coen kost €20.000

Telegraaf 28.09.2011 De restauratiekosten voor het van zijn sokkel gestoten standbeeld van Jan Pieterszoon Coen bedragen 20.000 euro. De gemeente Hoorn maakte woensdag bekend dat ze deze kosten gaat verhalen op het bedrijf dat het beeld in augustus omstootte bij werkzaamheden aan de straatverlichting in de Hoornse binnenstad.

Inwoners Hoorn willen JP Coen niet terug  

BB 19.09.2011 Een groep inwoners van Hoorn roept het Rijk op gebruik te maken van haar adviesrecht om te voorkomen dat het in augustus omgevallen standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de Hoornse binnenstad wordt teruggeplaatst. Dat staat in een open brief van de Hoornaars aan het ministerie van Algemene Zaken, zo bleek maandag.

Volkerenmoord
Het beeld viel half augustus van zijn sokkel bij werkzaamheden aan de straatverlichting. Over het beeld was al discussie vanwege de volkerenmoord die Coen in het voormalig Nederlands-Indië zou hebben gepleegd. Onder zijn gewelddadige bewind vielen duizenden slachtoffers.

Inwoners Hoorn willen beeld J.P. Coen niet terug

Parool 19.09.2011 Een groep inwoners van Hoorn roept het Rijk op gebruik te maken van haar adviesrecht om te voorkomen dat het in augustus omgevallen standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de Hoornse binnenstad wordt teruggeplaatst. Dat staat in een open brief …

Inwoners Hoorn willen beeld J.P. Coen niet terug

AD 19.09.2011  Een groep inwoners van Hoorn roept het Rijk op gebruik te maken van haar adviesrecht om te voorkomen dat het in augustus omgevallen standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de Hoornse binnenstad wordt teruggeplaatst. Dat staat in een open brief …

‘J.P. Coen-beeld moet weg blíjven’

Telegraaf 09.09.2011 Het beeld van VOC-legende Jan Pieterszoon Coen zou nooit meer moeten terugkeren op zijn sokkel. Althans, die mening is twee inwoners van Hoorn toegedaan. Zij hebben vrijdagmorgen spandoeken opgehangen als een protest tegen het beeld.

Omstreden standbeeld J.P. Coen van sokkel gevallen

VK 16.08.2011 Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de binnenstad van Hoorn is vanochtend van zijn sokkel gevallen. Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van een bericht op de website van RTV Noord-Holland.

Gerelateerd nieuws

Kritische noot bij beeld ‘massamoordenaar’ Coen – 12/07/11

‘Iemand als Coen hoor je niet te eren’ – 12/07/11

Beeld Jan Pieterszoon Coen valt van sokkelVideo

De Pers 16.08.2011 Een hoop beroering dinsdag op de Roode Steen in Hoorn. Het beeld kreeg vermoedelijk een tik van een kraan die bezig was lantaarnpalen terug te zetten.

Omstreden standbeeld J.P. Coen van sokkel gevallen

AD  16.08.2011 Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de binnenstad van Hoorn is vanochtend van zijn sokkel gevallen. Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van een bericht op de website van RTV Noord-Holland.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: