jump to navigation

Jan Steen ‘Een schoolklas met een slapende schoolmeester’ in de verkoop mei 4, 2011

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Op het schilderij plast een jongetje onbekommerd in een aarden kruik. Een meisje houdt een met poep besmeurde lap onder de neus van een snurkende schoolmeester.

Steen schilderde het schilderij Een Schoolklas met een Slapende Meester in1672 inLeiden. Terwijl de meester slaapt, halen de leerlingen allerlei kattenkwaad uit. Zo heeft een van de leerlingen de bril van de slapende man afgepakt en proberen anderen een vrouw angst aan te jagen. Het minst onschuldig zijn echter de plassende jongen en het meisje dat de billen van een jong kind afveegt.

Plassende creatie Jan Steen blijft onverkocht

Parool 10.05.2011  Een schilderij van Jan Steen (1626-1679) is tijdens een veiling van Sotheby’s in Amsterdam niet verkocht. Er kwamen geen aanvaardbare biedingen op het doek, meldde een woordvoerster van het veilinghuis. De richtprijs voor Een schoolklas met een slapende schoolmeester uit 1672 lag tussen de 300.000 en 400.000 euro.

Pikante Steen moet vier ton opbrengen

04.05.2011 Een ondeugend schilderij van Jan Steen dat dinsdag onder de hamer komt, moet drie tot vier ton opbrengen. Dat verwacht althans veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam, dat de veiling organiseert. Op het schilderij plast een jongetje onbekommerd in een aarden kruik. Een meisje houdt een met poep besmeurde lap onder de neus van een snurkende schoolmeester.

‘Expliciete’ Jan Steen onder de hamer

VK 04.05.2011 Veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam brengt op 10 mei een schilderij van Jan Steen (1626-1679) onder de hamer. Het gaat om het doek Een schoolklas met een slapende schoolmeester uit 1672. De richtprijs ligt tussen de 300.000 en 400.000 euro, aldus het veilinghuis vandaag.

Het is een ongekuiste versie van het doek, waarop leerlingen uit een Leidse schoolklas zijn afgebeeld die kattenkwaad uithalen. Duidelijk is te zien hoe een jongen in een kan plast en hoe iemand de rok van een meisje omhoogtrekt, waardoor haar billen zichtbaar worden.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: