jump to navigation

De Heks van Pieter Bruegel april 21, 2011

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Pieter van der Heyden naar Pieter Bruegel, Sint Jacob bestrijdt hekserij en toverij, gravure, 1565

 „Bruegel was de eerste die de heks voorstelde als vrouw op een bezem die door de schoorsteen naar buiten vloog. In de schoorsteen stond een heksenketel met daarnaast een kat”, aldus Vervoort.

Vanaf 1562 werd de heksenvervolging in de Lage Landen steeds serieuzer. Steeds meer heksen werden vervolgd. „Heksen waren wat de terroristen nu zijn. Ze leefden onder de mensen, konden heel veel schade berokkenen, maar je kon ze niet herkennen.”

Er was behoefte aan een duidelijk heksbeeld, en daar sprong de Antwerpse uitgever Hieronymus Cock op in. Hij vroeg Bruegel een prent te ontwerpen. „Bruegel tekende twee afbeeldingen. Een woeste, vechtende heks vliegend op een beest en de heks op de bezem. Die laatste afbeelding kwam vanaf toen steeds terug”, aldus Vervoort.

Ze stelde een overzicht samen van 145 heksenafbeeldingen. De eerste dateert uit het midden van de vijftiende eeuw. De afbeeldingen van Bruegel waren de achtste en de negende die Vervoort kon vinden. „De afbeeldingen die dateren van na de tekening van Bruegel, lijken allemaal op hoe hij het had voorgesteld”, aldus de onderzoekster.

Vervoort promoveert in mei op haar bevindingen.

‘Heksbeeld komt van Bruegel’

Telegraaf 21.04.2011 We hebben ons hedendaags heksbeeld te danken aan een tekening van Pieter Bruegel uit 1565. Dat ontdekte kunsthistorica Renilde Vervoort van de Radboud Universiteit in Nijmegen na haar studie van afbeeldingen van heksen in de lage landen tussen 1450 en 1700.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: